Shura på afghanskt vis

En stor del av verksamheten här nere består av samverkan med den afghanska befolkningen på olika sätt. Det kan vara möten med polis, militär, politiker och organisationer. Men lika ofta är det mer spontana möten ute i byarna i vårt ansvarsområde. Det kan handla om att tala med byns byäldste eller rektorn på en skola. Dessa aktörer är nyckelpersoner för både oss och byinnevånarna. De för ofta folkets talan och har stort inflytande på vad som händer i området.

När viktiga personer samlas för att ta beslut eller diskutera aktuella frågor kallas det ofta för en Shura. Själva ordet kan sägas stå för konsultation och härstammar från den gamla arabvärlden. Det sägs till och med att Shuran som mötesform är en förlaga till nutidens representativa demokrati.

För en tid sedan bjöd vi in till en Shura på Camp Northern Lights. Inbjudna var ett antal byäldstar från olika byar i en del av vårt ansvarsområde. Värd för mötet var vår kontigentschef, överste Christer Tistam, och med under mötet fanns även olika aktörer från vårt PRT (Provincial Reconstruction Team), bland annat SIDA, USAID och USDOS. Det var intressant att sitta med och följa diskussionerna.Shuran anordnades för att upprätthålla och knyta kontakter samt diskutera säkerheten och utvecklingen i de byar vars representanter fanns med på mötet. Det blev ett bra möte där både positiva och negativa erfarenheter och tankar kunde ventileras. Och det var en annorlunda syn att se ett av våra mötesrum omgjort till Shura-lokal, på afghanskt vis.Målet är att bibehålla kontakten med byäldstarna i vårt område och att följa upp det arbete vi gör tillsammans med dem, de afghanska myndigheterna och säkerhetsstyrkorna. Det är också viktigt att det inte är internationella trupper som tar huvudansvaret för utveckling och säkerhet i framtiden. Vi måste stötta de afghanska folkvalda strukturerna och tänka långsiktigt, annars kommer det aldrig att kunna bli långvarig stabilitet i landet.

Annons:

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (9)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-9 av 9

Det är stora ord som man läser om den svenska närvaron i Afghanistan. Sjäva har jag varit med och sett mycket av det som man påstår göra i Afghanistan. Många svenskar som befinner sig i Afghansitan befinner sig i en liten camp med höga murar isolerade från Afghanistan. I folkmun kallas ISAF för Internal Security Assistance Forces.

anonym, 21:32, 30 juni 2010. Anmäl

Rönnerdal oc Il Padre <br/>Klansamhälle, gapet mellan moden tid och medeltid?! Ordet shura är tagen från diskussion och betyder att man sitter och diskuterar saker. Isolera dem? Det är väl mer länder i Norden som är isolerade! Afghanistan har haft en 5000 årig kultur och kommer att finnas tusentals år i framtiden med eller utan små länder som Sverige

anonym, 21:28, 30 juni 2010. Anmäl

Intressant iaktagelse och SÅ spännande att delta vid en sådan Shura.

Facebookanvändare, 08:45, 1 juni 2010. Anmäl

Är det realistiskt att förvänta sig att afghanerna vill eller kan frångå klansamhället? Om inte, kan man ändå bygga upp en fungerande demokrati parallellt med klantänkandet?

Rönnerdal, 05:31, 26 maj 2010. Anmäl

Skulle den parlamentariska demokratin som den ser ut i Sverige vara ett föredöme? Alla svenskar och andra västerlänningar borde genast lämna MÖ! Gapet mellan modern tid och medeltid kommer aldrig kunna överbryggas! Isolera dem och låt dem leva sina blodiga ojämlika liv ifred och stoppa istället Sverige ifrån att bli islamiserat och få samma problem här som där!

Il Padre, 12:48, 23 maj 2010. Anmäl

Jag är stolt över att vara svensk när jag läser din blogg. Jag ska själv söka mig till grundutbildning snart och jag siktar på utlandstjänst, precis som du. Jag har länge gått och funderat, men det är din blogg som verkligen har väckt viljestyrkan att åka ned och hjälpa till. Det känns som en liten uppoffring för det samhälle jag haft privelegiet att växa upp i.

Limpus, 12:42, 21 maj 2010. Anmäl

Det har varit intressant att följa din blogg under en tid. Nu börjar det dra ihop sig även för mig, ska rotera ner om bara några dagar nu.

Foppa (Webbsida), 01:33, 21 maj 2010. Anmäl

Tack för att du bloggar, kul att få en personlig inblick i situationen.

Axel, 08:19, 19 maj 2010. Anmäl

den ända gången landet faktiskt haft stablilitet är när massa stormakter eller andra länder inte är där och skjuter i hjäl dem. och peace by superior firearms känns ju väldigt 2000tal. eller ... åter igen vad gör ni där

lando, 06:57, 19 maj 2010. Anmäl