Förlaget Asgamen flaxar till igen

Den regnruskiga tisdagen kom med usla nyheter för alla er som trott att bokläsande gör oss till bättre, godare människor. 

Vad å andra sidan mig anbelangar blev jag inte alls förvånad av beskedet att det megalomana Albert Bonniers förlag har snutit Roberto Bolaño från det lilla förlaget Tranan

Det var Tranan som introducerade Bolaño i Sverige, strax innan hans namn viskades fram över hela världen, inte bara den spanskspråkiga, av bedårade läsare.
Det är Tranan som har givit ut två av hans böcker i utmärkt svensk översättning – först De vilda detektiverna (2007) och sedan Om natten i Chile (i vintras).
Flera titlar stod för porten och äntligen hade lyhörda Tranan hittat en rejäl succéförfattare att underlätta finansieringen av den övriga utgivningen. 

Tranan har funnits sedan 1992 och är specialiserat på översatta titlar från de delar av världen vi sällan eller aldrig möter i litterär form, det vill säga snart sagt samtliga utom USA och England.
Sedan 2006 ger Tranan också ut barnböcker från hela resten av världen, under namnet Trasten. 

Annons:

Alla mindre förlag behöver någon mer eller mindre storstjärna som drar in pengar. De flesta satsar på att lansera en eller annan potentiell ny deckarstjärna som retar kräkrefkexerna på mer känsliga läsare.
Tranan satsade på Roberto Bolaño för att han var bra.
För att de skulle givit ut honom även om han inte sålde så värst. 

Men det har han gjort.
Och förlaget Tranan har förmodligen sett fram emot något mindre plågsamma ekonomiska förhållanden. 

Och då kommer förlaget Asgamen med sedelbunten. 

Jag var rätt övertygad om att det skulle hända, redan när jag läste och recenserade Bolaños sista, ofullbordade roman 2666 i engelsk översättning.
Men på Tranan var man inte så orolig. Det tillhör inte god sed att stjäla andras surt odlade levebröd sådär.
Menade man.

Visst….

Inte ens i den kriminella gängvärlden gör man så. Man klämmer de små affärsidkarna på några procent för beskydd.
Säkert hade Bonniers kunnat komma överens med Tranan om att det fattiga förlaget betalade en summa till det flottfeta förlaget för att få behålla Bolaño. 
Men förmodligen vill man på Asgamen se till att också förnedra idealisterna rejält.
Man vill se dem gråta.
Och kalla det för bara bissniss

Om Tranan hade slarvat med översättningar, distribution, ekonomi och annat, så hade där ju funnits laga skäl att rädda den svenska utgivningen.  
Men det har Tranan inte gjort.
De har skött Bolaño föredömligt i vackra volymer och sett till att ge ut en pocketutgåva av De vilda detektiverna när intresset ökat.
Ingen kan säga att ett megakorporativt förlag kan ”göra mer för att tillgängliggöra ett angeläget författarskap” eller vad det nu är för mediatränat skitsnack såna där rövarbaroner brukar kväka ur sig.

Nej, detta är sannerligen bara bissniss – eller vad man nu kallar det när en snorrik gubbdjävel spöar ett förskolebarn och snor hennes glasspengar. 

Avslutningsvis vill jag understryka att jag inte alls vill uppmana någon att ställa sig och pissa på ytterdörrarna till Albert Bonniers förlag (Sveavägen 56) eftersom det är illegalt.
Men jag hade förstått om någon ändå gjorde det.

Ulf Erikssons profetiska essä om Bolaño och 2666 i DN
Min betydligt mindre begåvade recension av 2666 i DN 

 

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (37)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 37

Dessutom är det riktigt osmakligt att dödsboet väljer att byta förlag för att maximera vinsten, när inget tyder på att författaren hade velat det - vilket alla som inte är obildbara tonåringar inser omedelbart.

Ckarion, 16:38, 19 juli 2009. Anmäl

Å ena sidan är det väl bra att man kan vara anonym, annars skulle väl några här nedan inte lämna någon kommentar alls. Å andra sidan skulle jag v ä l d i g t gärna vilja veta vilka de människor ä r , som VILL försvara Bonniers i den här saken... För självklart har Thente rätt, hela vägen, både i ton - tack! - och i sak, och både i själva blogginlägget, och i sin vidare kommentar här nedan.

karma-hittar-dig, 01:07, 21 juni 2009. Anmäl

Ok. Signaturerna Martin och Förläggare har varsin bra bok att inkassera som pris för uppvisande av en experimentell etik som får till och med en så djupt deprimerad människa som jag att finna tröst vid tanken på att ni i alla fall är två. Skicka mig era adresser så skickar jag nåt tillbaka.

J., 00:23, 17 juni 2009. Anmäl

Två helt olika etiker verkar krocka med varandra: den ena säger att du får göra allt för att maximera vinsten och fördelarna (karriären) för dig själv. I storbusinessens värld är man hjälte om man på vägen trampar på några lik. Den andra etiken säger att jag inte får beröva någon annan dennes levebröd. Det innebär inte att jag inte skulle få bedriva vinstgivande verksamhet, bara att jag inte medvetet får sätta andras levebröd på spel. Det resonemang som ger vinst i karriären skulle nog förläggaren inte våga framföra för sin mormor eller farmor, ty då skulle han nog få skämmas rejält. Bonniers bästsäljande författare Grisham skildrar detta på nytt i nästa bok på svenska. Konservatismen har inte bara nackdelar. För trettio år sedan hade inte Bonniers förläggare resonerat som i dag.

Förläggare, 07:51, 13 juni 2009. Anmäl

Skönt att du vågar dissa gamarna! <br/>http://www.unnidrougge.com/2009/06/01/mer-eller-ba ttre/

Unni Drougge (Webbsida), 19:56, 12 juni 2009. Anmäl

Vän av ordning resonerar som en obildbar tonåring. <br/>Det handlar i förlängningen inte enbart om vilket förlag Bolaño "borde" hamnat på utifrån ekonomiska incitament (kan det finnas några andra i det här fallet?), utan vilka konsekvenser det får för mångfalden på marknaden, vilket i sin tur kan komma att färga av sig inte bara på folks läsvanor och litterära bildning, men även framtida författarskap. Mellan två onda ting, en reglerad (i vissa hårdkapitalisters ögon "överreglerad") marknad eller en klar merpart av utbudet bestående av minsta gemensamma nämnare som trycks ner i halsen på folk, väljer jag det förstnämnda, ty [...här genomgår inlägget en metamorfos till en harang angående kapitalismens luftslott, peak oil, fraktionella banksystem osv osv.] <br/>Får jag önska så önskar jag ett ex av Maldorors samlade verk, tack.

Martin, 16:39, 12 juni 2009. Anmäl

Skall nedanstående träskmark bli slutord i denna tråd? Verkligen? <br/>Mmm...precis. <br/>Jag har också Bonniers i ryggen, så jag kan också sätta mig på vem jag vill. <br/>Så jag uppmanar alla intelligenta läsare av denna blogg att dissa föregående inlägg, vilket inte blir svårt. Inlägget måste innehålla satsen "obildbar tonåring". Den som dissar bäst vinner en bra bok. <br/>Pengar är makt.

J., 01:18, 11 juni 2009. Anmäl

Vem behöver en Bolaño bäst? En fråga som helt missar målet. Författare fördelas inte ut efter var de bäst behövs utan författare går dit de trivs bäst, får bäst betalt eller till det enda förlag som ger ut dem. Jag upplever det som om Thente tar ställning för förlag och kulturarbetare (förlagsarbetare) inte författare (och i förlängningen böcker). Det är förvisso inget fel i det men man kan knappast skylla Tranans miss på Bonniers, det är m.e.m. föryckt. Om ett mindre förlag som t.ex. Tranan vill ha en lyckad utgivning så får de kontraktera sin författare ordntligt. Det här luktar unket...och angående portningen, lycka till!

vän av ordning, 17:47, 9 juni 2009. Anmäl

Det här är en bokblogg. <br/>Den tar ställning för böcker. <br/>Tranan översätter och publicerar en mängd böcker av författare vi aldrig hade hört talas om försåvitt Tranan inte fanns. <br/>Bonniers ger mest ut översättningar av angloamerikanska bästsäljare som - tror jag - de allra flesta svenska bokläsare kan läsa på originalspråk. <br/>Vilket av dessa förlag behöver en Bolaño bäst? <br/>Vilket alternativ gagnar bäst svenska bokläsare och svensk litteratur överlag? <br/>Ni som svarar fel på de frågorna är portade från denna blogg.

J., 23:22, 8 juni 2009. Anmäl

den senaste kommentaren visar ju bara att det inte räcker nånstans att moralisera över sådant... bokmarknaden är för monopoliserad genom sambanden mellan olika led och detta är en sak som konkurrensverk och lagstiftning kan komma åt. DEn senaste kommetaren visar ju verkligen att vi måste vara "med" tiden och göra något radikalt åt det faktum att marknaden gått över styr genom det koncentrerade ägadet... tvång att splittra upp ägandet alltså. Kapitalismen är det bästa system som finns, men den fungerar bara om den regleras,,, annars blir glufsglufs för stort och girigt

lars g, 20:28, 8 juni 2009. Anmäl