Den biennala förnedringen

Det må vara fjantigt och prosaiskt, men jag blir blixtförälskad sådär en gång vartannat år, när jag ser en eller annan tjej som sitter försjunken i en riktigt avancerad bok. 

Som senast för någon vecka sedan.
Det var på en busshållplats och hon var högst 20 och såg vanlig ut fast mycket vackrare – kvinnotypen för vilken omvärldens uppskattning är så given att självsäkerheten gränsar till arrogans. 

Egentligen borde hon ha suttit som alla andra Amen guuud-himlare av hennes sort och pillat på mobilen, men hon satt alltså med en bok. 

Folkskolläraren i mig ville ge henne en komplimang.
Lite uppskattning.
Men dels får jag alltid tunghäfta i såna här fall, dels läste hon en engelsk utgåva av en roman av Jean Genet

Alltså.
Det finns en oskriven lag, som är oskriven just för att den är så självklar att den inte behöver sättas på pränt:

En karl får inte inleda en diskussion om Jean Genet med en 20 år yngre kvinna.

Alla som något känner till Genets författarskap inser hur vansinnigt ett sådant tilltag skulle te sig, hur välvillig förövaren än är. 

Jag bröt mot lagen.

Annons:

Strax före min hållplats mumlade jag något i stil med ”Genet, det var som fan” och hon tittade hastigt, skrämt upp ur läsningen och tillstod att så var fallet.  

Innan jag hastigt snubblade ut genom dörrarna såg jag min spegelbild i bussfönstret. En tunnhårig snuskhummer i 70-årsåldern, blank i pannan och med fläckig trenchcoat, gula fingrar och ett vällustigt leende.  

Jean Genet skriver: 

Visst är jag allt detta, tänkte jag, men jag är åtminstone medveten om att vara det och det medvetandet bryter udden av skammen och fyller mig med en känsla som få känner till: högmodet. Ni som föraktar mig är just gjorda av en rad liknande olyckor, men det kommer ni aldrig att bli medvetna om och därför skall ni inte heller lära känna högmodet, det vill säga medvetandet om en kraft som ger en förmågan att hålla stånd mot nöden – inte ens egen nöd utan den som hela mänskligheten är sammansatt av. 

Tjuvens dagbok
, (Journal du voleur) övers: Bengt Söderbergh och Marc Ribes

      

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (63)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 63

skrattar mig harmynt!

Facebookanvändare, 19:01, 14 september 2010. Anmäl

Det är som att människor bara går omkring i vardagen och bara väntar på något att bli arga på eller kränkta av och helst båda delar. Och så pang råkar ni läsa ett inlägg i Thentes blogg! Är det bara på nätet eller gör ni så i vardagslivet också?

SN, 15:05, 12 september 2010. Anmäl

Intressant att läsa kommentarerna där de flesta försöker låta mer intelligenta än vad de är. Håll politiken och snack om patriarkatet borta Yvonne (Hirdman eller?) jag har inte läst Genet men visst låter det som en ironisk betraktelse ur ett litterärt tema och inte som en självupplevd situation för undermedvetna härskartekniker? <br/>Har ni hört talas om humor?

Chris, 21:38, 10 september 2010. Anmäl

hehehe, imponerande hur mkt man kan läsa in i så få rader; kommentarerna tog längre tid att läsa än inlägget :D <br/>jag blir snarare av texten sugen att läsa lite Jean Genet, precis som det aldrig är för sent för en lycklig barndom är det är aldrig för tidigt att bli en snuskhummer

Jack (Webbsida), 09:13, 9 september 2010. Anmäl

Hade det varit jag hade jag friat till henne. Oavsett hur många besöksförbud hade polisen skickat till mig *fniss* :)

Ain Soph Aur (Webbsida), 03:45, 9 september 2010. Anmäl

Vet inte riktigt om jag ska skratta eller gråta, angående kommentarerna. :) <br/><br/>Snuskhummer är du måhända, men så jävla gammal är du allt inte än.

Slyndrrich (Webbsida), 20:24, 8 september 2010. Anmäl

(fortsättning) ...orerat här har fantiserat ihop? Ehhhh, inte jag, borde jag väl påpeka om någon missförstår mig.

Johan, 20:07, 8 september 2010. Anmäl

Försöker alltid se vad alla andra läser på tåg eller bussar. Oftast är det som tidigare sagts deckare, men ibland möter man något annat, inte nödvändigtvis svårare, men bättre (japp!) och vackrare. Då blir jag direkt intresserad av den människan, oavsett kön eller ålder eller vad som. När man ser någon med en Nostalgia eller så, så kanske man trillar av pinn eller rymmer med dem, om de vill. <br/>Och dessutom: Vem tror på allvar att kvinnor är dummare än män förutom de som ryggradsreaktionarna som fl

Johan, 20:05, 8 september 2010. Anmäl

Alla borde undvika att läsa i offentliga rum så att sådana löjliga debatter skulle inte kunna uppstå * anpassar sig till nivån i kommentarerna*

L. Caution, 15:48, 8 september 2010. Anmäl

Genial text. Tack! <br/>Apropå kommentarerna så har några redan försvarat texten väl tycker jag, men är man lite mer bekant med den här bloggen skulle man inse att dess författare antagligen också skulle "bli jätteförvånad när han ser en snygg [tjej]/KILLE som har intellektuella intressen." <br/>Själv blir jag förvånad så fort någon på tuben eller bussen läser något annat än en deckare. De behöver inte ens vara snygga för att det ska förvåna mig

J P S, 13:42, 8 september 2010. Anmäl