Yeats kom med posten

Julhelgen tillbringade jag till viss del i sällskap med en gigantisk volym, William Butler Yeats samlade dikter.
Till nyårsafton skanderade jag naturligtvis hotfullt ”The Second Coming”.

I dag kom Carl-Johan Malmbergs nya bok – Var hemlig och gläds. Vandringar i William Butler Yeats poetiska världar – och jag känner ett ofantligt behov av att skapa en ficka i tiden att krypa in i och läsa den.

Det är också en mycket vacker bok som Wahlström & Widstrand ger ut. Gudabenådad formgivning av Annika Lyth. Färgbilder. Notsiffrorna och kapitelrubrikerna i rött. Utsökt.

9789146225270

 

Att Malmberg bär sin lärdom lätt visste man om inte annat efter hans William Blake-bok Stjärnan i foten från 2013. Han rör sig bland de internationella auktoriteterna men viker aldrig från sin egen väg.

Han har särskilda förutsättningar när han i kapitlet ”Svenska och bysantinska resor” skriver in Yeats passionerade förhållande till Stockholms stadshus som en avgörande instans för den unge Nobelpristagaren. Malmberg skriver: ”Tillkomsten av Stockholms stadshus ser han som resultatet av en idealsituation: det genuint bildade hos en prins, framsynta politiker och en konstälskande nation – aristokrati, politisk makt och folk i förening”.

Malmberg går sedan in mer specifikt på Einar Forseths guldmosaiker och särskilt den då hätskt kritiserade ”Mälardrottningen”.

Än en gång: jag behöver en ficka.
Men: ”It seems that I must bid the Muse go pack”

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (5)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-5 av 5

Olav, blev lite upptagen så beklagar sent svar. Nej, jag tror inte anteckningarna har samlats i bokform, om man inte räknar Facebook. Varför inte bli den förste att skriva en bok om boken i böckerna?

Jonas Thente, 21:19, 11 februari 2017. Anmäl

Förlåt Jonas, det är ju rubbat av mig att kläda uppskattning i sarkasm. Tack för att du skriver. Antidepressivt.

Rickard Färdig, 10:51, 7 februari 2017. Anmäl

Virker som en interessant bok og forfatter! Jeg liker Yeats og Blake. Jeg leste nettopp artikkelen din om David Markson, vet du om noen av margnotatene i bøkene du skriver om er publisert noe sted? I blogger eller lignende? Jeg hadde likt å lese dem. Olav.

Olav Øvrebø (Webbsida), 21:20, 1 februari 2017. Anmäl

Rickard, Ok, ok jag gittar driften. Förläng bara, och sprid det goda budskapet. Tack för att du läser.

Jonas Thente, 19:51, 22 januari 2017. Anmäl

Slant med fingret på bokmärkesraden och se där! Tre inlägg på lika många dagar. Är nu hela 2017 års produktion avklarad eller ska man förlänga prenumerationen?

Rickard Färdig, 21:23, 15 januari 2017. Anmäl