De hundra bästa deckarna/1

Dorothy Sayers
”Kamratfesten”
(”Gaudy night” 1935)
Övers. Sonja Bergvall
Bonniers 1940, nyutgåva 2011

Världens allra bästa deckare gavs ut för åttio år sedan, 1935, och innehåller ovanligt nog inte ett enda mord. I stället utsätts medlemmarna på ett kvinnligt college i Oxford för anonyma brev och skadegörelse, och Harriet Vane blir inblandad när hon är på återträff. Man kan läsa ”Kamratfesten” bara för spänningen och den välkomponerade intrigen, men Dorothy Sayers är så mycket mer: kvinnohistoria, skarp iakttagelseförmåga, eleganta formuleringar och en stor dos humor. Och en klarsynt insikt om hur människor bygger sina slutledningar på ogrundade rykten, vaga känslor och egna fördomar.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

Kommentarer (3)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-3 av 3

Håller helt med om förstaplatsen för Kamratfesten/Gaudy Night. Om man sedan vill läsa uppföljningen lär man njuta också av Busman's Honeymoon, där Harriet Vane faktiskt gifter sig med Lord Peter - samma höga klass på det detektiva och med en touche av psykologisk studie och kärleksroman. (I original om man uppskattar poesikomplementen , för åtminstone den översättning jag sett, för övrigt utmärkt, saknade dem.)

Carolina Kockum Lybeck, 00:04, 21 april 2015. Anmäl

Hurra för topplatsen för Kamratfesten - den har jag läst med glädje genom åren-så psykologiskt tänkvärd och rafflande

Anne-Marie Nenzell, 22:50, 20 april 2015. Anmäl

Bra Lotta! Nu håller jag med dig helt och hållet. När du hade placerat "De nio målarna" på plats ca 35 trodde jag att du skulle missa "Kamratfesten".

KLAS FORSMAN, 19:47, 20 april 2015. Anmäl