Snart dags för nya DN.se – här är några av nyheterna

Nu återstår ungefär en vecka till lanseringen av nya DN.se. Jag är medvetet vag när det gäller tidpunkt – alla som varit med vid en sajtlansering vet att det lätt blir så att man i sista ögonblick får skjuta på allting några timmar, en eller ett par dagar.

Så vad ska man vänta sig av nya DN.se? Målet har varit att vana DN.se-läsare ska känna igen sig och, förhoppningsvis, snabbt känna sig hemma i den nya miljön. I arbetet med att ta fram nya sajten har vi ägnat mycket tid åt att studera hur läsare använder sajten idag, och det som funkar bra har vi låtit vara enligt den alltid gångbara ”If it aint broke don’t fix it”-principen. De funktioner eller delar av sajten som inte varit uppskattade har vi tillåtit oss att experimentera med, även där har vi tagit hjälp av läsare i mindre så kallade fokusgrupper.

Viktigast att komma ihåg är att nya DN.se inte på något sätt är färdig – det är överhuvudtaget ett bra sätt att förhålla sig till webb – en sajt ska givetvis befinna sig i ständig utveckling. Därför är vi nyfikna på vad ni har att säga om nya sajten när den lanseras, och vi lovar att lyssna på allt som sägs. En rad funktioner som vi planerat hinns tyvärr inte med till lanseringsdatumet, men en hel del kommer att hända redan första månaden.

Kort om nyheterna på nya DN.se:

– Formspråket kommer läsare att känna igen från nya DN (papperstidningen). Bland annat används samma rubriktypsnitt.

– Vi kommer att presentera nya sätt för läsare att enkelt och snabbt få överblick över dagens viktigaste nyheter.

– Vi kommer bättre att synliggöra innehållet på DN.se:s mest populära sektioner (exempelvis ekonomi, sport och kultur).

– Vi kommer att skapa ”ämnesundersajter” för alla viktiga nyhetshändelser, som ett bra verktyg för fördjupning på sajten.

– Vi kommer att lyfta fram delningar och rekommendationer i sociala medier bättre.

– Sajten breddas något för bättre läsbarhet och för att ge mer utrymme för bildjournalistik.

– Tidningens profiler kommer att lyftas fram bättre.

– Vi lanserar ett nytt verktyg för läsarkommentarer.

– Opinionsmaterial ska bli synligare på sajten.

– Bättre tjänster för exempelvis tv-tablå och väder.

– Bättre presentation av ”breaking news” – på nya DN.se har vi försökt komma ifrån den mallade form som på de allra flesta nyhetssajter gör att stora och små nyheter presenteras likadant.

Men mycket kommer som sagt att påminna om dagens DN.se, som i allt väsentligt är en sajt vi är stolta över. Och allra viktigast är så klart vad ni – läsarna – tycker. Ser fram emot dialogen.

Björn Hedensjö, chef DN.se

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (24)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 24

Kul med förändringar, men när man har en sida som designmässigt är klockren, ska man vara försiktig med vad man ändrar.. Hade man gjort ett enkelt användartest hade man haft kvar den gamla designen... förutsatt att testet inte gjordes på de egna kollegorna på designbyrån =) :D

dan (Webbsida), 14:11, 25 oktober 2011. Anmäl

[...] Snart dags för nya DN.se – här är några av nyheterna [...]

Välkommen till nya DN.se - DN.se (Webbsida), 03:21, 25 oktober 2011. Anmäl

Om ni ska återinföra läsarkommentarer kanske det vore bra att kasta ett getöga på hur slashdot (http://slashdot.org) funkar. Deras system är förvånansvärt effektivt när det gäller att avlägsna troll och samtidigt premiera välformulerade och meningsfulla inlägg.

Nxcho, 19:43, 23 oktober 2011. Anmäl

Jag hoppas att ni ser till så att inte länkar till befintliga artiklar bryts, såsom de drygt 2300 länkar från Wikipedia som inte fungerar sedan bytet för ett år sedan http://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=Special:L%E4nks%F6kning&limit=2500&target=http%3A%2F%2Fblogg.dn.se%2FDNet%2F

Anonym (Webbsida), 10:44, 23 oktober 2011. Anmäl

jag skulel gärna vilka ha tillbaka kommentarspalterna, låt folk få kommentera artiklarna gör tidningen roligare att läsa.

Anonym, 20:56, 21 oktober 2011. Anmäl

Viktig förbättring vore mer bildmaterial, tex. på reportage om arkitektur och konst.

Jan Hermander, 06:27, 21 oktober 2011. Anmäl

Trevligt! Hoppas den är mer anpassad för oss med iPad eller andra läsplattor, det förvånar mig att svenska tidningar inte varit snabba med att utforma sig mer ditåt.

Mas, 18:45, 20 oktober 2011. Anmäl

Kommentar från redaktionen: Tack för all input (gissar att mer kommer när nya sajten lanserats...). Ska svara kort på några frågor/synpunkter: Vi kommer att lansera trådade kommentarer, "trådningen" är dock inte färdig vid lanseringsdatumet, utan kommer om ungefär en månad. Kommentera kommer man däremot att kunna göra. Vad gäller reklamen: vi satsar numera på få, stora format istället för en mängd små just för att komma bort ifrån "julgranskänslan". Det ger en renare sajt som vi hoppas ska upplevas som bättre av både läsare och annonsörer//Björn Hedensjö

Anonym, 22:44, 19 oktober 2011. Anmäl

Jag hoppas på en stor och luftig layout!

Lukas, 17:47, 19 oktober 2011. Anmäl

Skulle man kunna slippa den enorma reklamblaffan som blir bara större och större och trycker ner nyhetrna så att de försvinner. Eftersom utrymmet ska bli bredare så måste det ju gå att lösa på annat sätt. Litet speciellt just nu är att första nyheten handlar om Telias misstag och så plötsligt kommer Telias annons upp så gör att nyheten försvinner.

John, 16:42, 19 oktober 2011. Anmäl