Välkommen till nya DN.se

I natt har vi äntligen lanserat nya DN.se. Som jag skrivit i ett tidigare blogginlägg hoppas vi att vana DN.se-läsare känner sig hemma på nya sajten. Om omgörningen kan man säga att den, givetvis, inte varit ett självändamål. Det som tidigare varit omtyckt har vi låtit vara kvar, medan vi gjort om och skapat nytt där det tidigare inte fungerat så bra.

Om du tycker att sajten ser konstig ut kan det bero på att din webbläsare ”minns” den gamla sajten. I så fall behöver du tömma cachen. Så här gör du.

Nya DN.se är i allra högsta grad gjord tillsammans med läsarna. Med hjälp av realtidsdata, som visar hur besökare använder DN.se, har vi bestämt vad som ska vara kvar, plockas bort och byggas ut. Och ibland har vi blivit förvånade över resultatet – till exempel visade det sig att toppnavigeringen används betydligt mer än vi trodde. Den får därför vara kvar helt oförändrad.

Dessutom har form och funktion testats i mindre grupper av användare, som har fått tycka till och som också haft ett avgörande inflytande över resultatet.

Här är några av nyheterna:

– Typografiskt har sajten en hel del likheter med nya DN (papperstidningen), exempelvis rubriktypsnitt.

– Sajten breddas. Nya DN.se är lite bredare, vilket ger en sajt med bättre läsbarhet och bättre utrymme för bilder, nya större bildspelsformat med mera.

– Dagens toppnyheter: Balken i topp ger snabb överblick över dagens allra viktigaste nyheter. Inom kort adderar vi en funktion som gör att du kan se vilka som varit de allra viktigaste nyheterna tidigare datum, och på så sätt snabbt få koll på vad som hänt om du varit bortrest eller bortkopplad.

– ”Sektionsmoduler” i högerspalt: Tanken med boxarna i högerspalt är att bättre synliggöra bredden i vårt innehålI. Där ”puffar” vi för intressant läsning inom våra viktigaste bevakningsområden. Här får man också snabb koll på börsen, live-sportresultat med mera. Boxarna byter plats under dygnet för att svara mot läsarnas behov.

– Nytt sätt att kommentera artiklar: DN.se-läsarna har knappast missat höstens debatt om läsarkommentarer. För att skapa ett bättre samtalsklimat på sajten testar vi nu ett nytt system, där läsare kan kommentera med hjälp av sitt Facebook-konto, genom Open ID (exempelvis Googlekonto) eller genom att skapa ett DN.se-konto. Inom kort kommer kommentarerna också att ”trådas” för bättre överblick, och läsarna kommer att få möjlighet att betygsätta kommentarer och sortera dem på olika sätt. Vi tror inte att det här systemet är perfekt och löser alla problem, utan utvärderar detta löpande. Men en kombination av tekniska lösningar och ett redaktionellt engagemang i kommentarfälten tror vi i alla fall är vägen framåt.

– Påstan.nu flyttar in som undersajt på DN.se, med nytt utseende och nya funktioner.

– Ämnessidor: På nya DN.se finns särskilda ämnesundersajter för alla viktiga nyhetshändelser, det kan handla om allt från striderna i Libyen och svenska landslagets EM-kval till tongivande artikelserier. På ämnesundersajterna hittar du både det senaste och massor av fördjupning om ämnet.

– DN.se på agendan: Antalet delningar i sociala nätverk som Facebook och Twitter är ett bra mått på engagemanget en artikel skapar – det kan i vissa fall handla om tiotusentals delningar för en enda artikel på DN.se. Under vinjetten ”DN.se på agendan” kan du se vilka artiklar som för tillfället är hetast på DN.se. Nytt är också att antalet delningar visas redan på förstasidan, under varje artikel.

– Redaktionen rekommenderar: Ett viktigt mål med nya DN.se är som sagt att skapa en mer dynamisk sajt, där det händer mer.  Samtidigt behöver vi en samlingsplats för texter som förtjänar en bättre livslängd. Dessa hittar du under Redaktionen rekommenderar-vinjetten, en bit ner i mittspalt.

– Mer av DN:s profiler: Förutom att våra tyngsta skribenter och bästa texter nu ges mer utrymme i sidhuvudet, så skapar vi en särskild yta för DN-profilerna i mittspalt.

– Bättre utrymme för opinionsmaterial: DN:s ledarartiklar hittar du från och med nu på samma plats, i mittspalt.

– Bättre presentation av ”breaking news”: Stora nyhetshändelser kommer på nya DN.se att beredas den plats som de förtjänar. Ett viktigt mål med nya DN.se har varit att skapa en sajt som är mer ”dynamisk” och flexibel, och som klarar att presentera stora och små nyheter på olika sätt. Det här är kanske inget som kommer att märkas på premiärdagen – det beror helt på nyhetsläget.

– TV: Vår nya, sociala tv-tjänst gör tablån intressantare. Hittas i sidfoten, längst ner på sajten.

– Väder: Med nya sajten lanseras en ny och bättre vädertjänst. Inom kort blir också ditt lokala väder (det du senast sökt på) det som syns i sidhuvudet.

Som är fallet vid alla större webbprojekt har vi inte hunnit med allt som stod på att göra-listan när vi utvecklade nya DN.se. En hel del spännande kommer att hända närmaste tiden, mycket redan inom en månad. Dessbättre gör förseningarna inte så mycket – DN.se är inte och kommer aldrig att vara en ”färdig” nyhetssajt. Tvärtom – nu börjar arbetet med nya DN.se. Vi ber också om tålamod närmaste veckorna, om något skulle fungera sämre än tänkt – en del strul brukar man kunna räkna med. Vi är självklart också nyfikna på att höra vad läsarna tycker och kommer att ta del av samtliga synpunkter. Mejla, tyck till på Facebook, skriv i kommentarfältet nedan eller använd gärna hashtaggen #nyaDNse om du skriver om oss på Twitter.

Björn Hedensjö, chef DN.se

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (168)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 168

RSS-flödena för ledarnyheterna fungerar fortfarande inte sedan omläggningen. De enda flödena (av de 8 som är länkade i sidans -tagg) är huvudledarflödet (http://dn.se/ledare/m/rss/), Bard-flödet (http://dn.se/feed/bard) och Debatt – toppnyheter (dn.se/debatt/m/rss/). De som inte fungerar är: http://dn.se/ledare/m/rss/senaste-huvudledarna http://dn.se/ledare/m/rss/senste-nytt [sic!] http://dn.se/ledare/m/rss/senaste-kolumnerna http://dn.se/ledare/m/rss/senaste-signerat http://dn.se/debatt/m/rss/senaste-nytt Jag saknar flödena för Signerat och Kolumner. Pretty please?

Kal Ström (Webbsida), 17:18, 20 november 2011. Anmäl

Det här fungerar inte. Nu slutar jag använda DN. Sitter på 100Mbit och det tar 5 sekunder innan rubrikerna dyker upp. Och när de väl gör det så är de alldeles för feta. En orgie i fetstil och blandade fontstorlekar gör att det ser ut som någon kräkts över skärmen.

David, 10:36, 12 november 2011. Anmäl

Woops. Löst. Tack.

Johan, 13:10, 11 november 2011. Anmäl

Var tog RSS-flödet för Rocky vägen? Det var förmiddagens höjdpunkt när dagens Rocky dök upp i min RSS-läsare (iGoogle).

Johan, 12:59, 11 november 2011. Anmäl

Ni bara måste ändra tysnitt på rubrikerna!! Stora, svarta och "tungladdade". Har läs DN på nätet sedan 90-talet (blogg.dn.se var den första sidan jag öppnade i Mosaic, uppkopplad via Trumpet TCP/IP) men nu tar det slut om inget görs:-( -- pa

Anonym, 09:32, 8 november 2011. Anmäl

Två buggar i DN webben: http://imgur.com/B2f5T http://imgur.com/FGKIa

Anonym, 09:18, 7 november 2011. Anmäl

GuardianSansBold som används i en del mindre rubriker på DN.se är närmast oläslig i Google Chrome. Bokstäverna ser ut att vara täckta med bananflugor...

Anonym, 13:58, 5 november 2011. Anmäl

Får man en överblick över aktuella nyheter? Nej, det man får när man går in på dn.se är en megafet reklambanner som täcker halva skärmen. Man måste scrolla ner för att se vad som händer. Kände mig riktigt besviken av den nya dn.se

Per, 14:43, 3 november 2011. Anmäl

Serierna hamnar under bilderna till höger när man "förstorar" dem. Och det går inte att kommentera på Rocky! Skandal! Hoppas det är något ni kommer ordna?

vitkor, 19:47, 2 november 2011. Anmäl

Jag saknar Rocky! Ge mig Rocky!!! Det är en och en halv vecka sedan, fortfarande 21 okt som är senast publicerade strip. INTE klockrent!

Peter Berglund, 18:00, 31 oktober 2011. Anmäl