Ny funktion – DN Tema

Den uppmärksamme har kanske noterat att det nyligen har börjat dyka upp en liten box med länkar till ”DN Teman” i anslutning till vissa artiklar på vår ekonomisektion. Detta är en ny funktion som, enkelt förklarat, gör det möjligt för oss att gruppera alla våra artiklar fritt efter personer, platser, organisationer och ämnen. Syftet är att göra det enklare för våra besökare att fördjupa sig i och bevaka specifika områden.

DN Tema

Ett DN Tema kan liknas vid en ”tagg”, som vi märker upp relevanta artiklar med. Varje tema har en egen sida på DN.se där ingående artiklar återfinns tillsammans med länkar till andra relaterade teman. I vissa fall har vi fyllt på mer ännu mer information så som t.ex. länktips, fakta och bilder. Kolla t.ex. in temasidorna för Barack Obama, Piratpartiet, Google, Klimatet eller Zlatan Ibrahimovic.

Det finns också möjlighet att bevaka ett DN Tema via RSS.

Så här i början har vi på DN.se-redaktionen enväldigt valt ut ett 200-tal DN-teman som vi startar med. Självklart kommer det fyllas på med fler i takt med att nyhetsagendan och världen förändras.

Vi hoppas också få hjälp med tips på teman vi missat (och givetvis andra åsikter om denna tjänst) av er läsare, antingen via mejl eller kommentarer i här DN.se-bloggen.

Länk till startsidan för DN Tema hittar du i vår toppmeny (har ersatt tidigare Fördjupning). Och glöm heller inte att hålla utkik efter DN Tema-länkar i våra artiklar!

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (15)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 15

Hej på er! <br/>Ett ständigt återkommande tema i Sverige är det förhatliga ordet "politiskt korrekt". <br/>Är det den inställningen som gör att t.ex. d.n ej rapporterar speciellt mycket om de uppblåsande oroligheterna i Frankrike, och då speciellt orsaken. <br/>Är det en rädsla hos d.n att inte på ett korrekt sätt redovisa bakgrunden, för att inte bli beskyllda för rasism? Diktaturländer kör med samma typ av åsiktskontroll som svenska tidningar gör, är ni rädda för den fria tanken om saningen kommer ut.

Kjell Kronqvist, 08:48, 29 juli 2010. Anmäl

Maciej Zarembas artikelserie om vuxenmobbing är väl ett tema värt namnet? <br/>Det finns inte ord att beskriva vad den betytt och betyder för alla utsatta.

Jeanette (Webbsida), 11:29, 16 juni 2010. Anmäl

nya formel (M= -0+) som bryter <br/>gravitationskraften och inte omfattas termodynamikens lagar, släppa allagifter i miljön (i naturen) =0% som kan ersätta alla <br/>"förnybara och icke-förnybara energikällor. <br/>DETTA ÄR EN GRATIS KRAFTKÄLLA

ANDJELKO (Webbsida), 17:21, 3 oktober 2009. Anmäl

Jag skulle vilja ha ett Tema:Djurskydd

Sanna, 01:31, 23 juni 2009. Anmäl

TEMA SKOLAN <br/> Det är bra med tema eftersom att det då blir lättare att följa särskilda frågor. Jag utgår ifrån att TEMA SKOLAN snart finns på DN.se, gärna med underkategorier som "Skolan i Stockholm" eller "Gymnasiet" för den som vill följa regional utveckling eller olika skolformer. <br/> God morgon - Dag

Dag Persson (Webbsida), 07:30, 14 juni 2009. Anmäl

Ni borde ha tema queer!!

Simon, 23:48, 13 juni 2009. Anmäl

Tema-shmema. Låt i stället prenumeranter - likt tidigare, innan ni gjorde "en stor reform" - komma åt arkivet!

Ali Baba, 21:50, 13 juni 2009. Anmäl

Jag skulle gärna se att det görs en seriös serie över hur mycket funktionshindrade människor blir diskriminerade här i Sverige. <br/>Inte bara när det gäller framkomlighet utan också ekonomiskt! <br/>Jag har mängder med exempel som jag gärna delar med mig av, så jag hoppas att det finns någon på DN som vill gräva lite djupare i detta ämne, för det är stort och det är vidrigt! <br/>Vi skriver 2009 men för alla med ett handikapp kunde det lika gärna var 1909!

Stig (Webbsida), 21:45, 12 juni 2009. Anmäl

Se detta och begrunda vad vi håller på med. Girighet utan motstycke! <br/>http://www.youtube.com/homeproject <br/>Har vi någon framtid? Om 500 år hur står det till med vår jord och våra kommande generationer. Man blir redan nu betänksam.

Ulpa.L, 15:19, 11 juni 2009. Anmäl

Se detta och begrunda vad vi håller på med. Girighet utan motstycke! <br/>http://www.youtube.com/homeproject <br/>Har vi någon framtid? Om 5 år hur står det till med vår jord och våra kommande generationer. Man blir redan nu betänksam.

Ulpa.L, 14:48, 11 juni 2009. Anmäl

Världens bästa läsekrets!

Det har varit lite tyst i DN.se-bloggen senaste veckan. Vi kan inte skylla på annat än att vi jobbar för fullt med att åtgärda buggar och fortsatt utveckling av ny funktionalitet på DN.se. Och med risk för att bli tjatig – återigen tack för alla synpunkter och förbättringsförslag som ni besökare ger oss! Utan dessa kan vi aldrig bli bättre, så fortsätt ge oss feedback.

Vi är också otroligt stolta över att så många engageras av det vi skriver och visar det genom att delta via relevanta kommentarer och blogglänkar till oss. Exempel på ämnen som berört många är den kungliga förlovningen, DNs granskning av uppkomsten till FRA-debatten samt SVTs dokumentärserie Diplomaterna. Vi kommer inom kort att införa kommentarsfunktionen permanent på fler delar av DN.se. Håll koll på DN.se-bloggen så berättar vi snart mer om det.

Till sist några ord om en nygammal funktion. Nästa vecka gör vår uppskattade live-bevakare av sportresultat comeback på DN.se. I den får du matchstatus direkt från slutspelet i Elitserien och Champions League. Återfinns i högerspalten på förstasidan och på sportsektionen.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (22)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 22

Jag undrar varför vissa artiklar har mer luft/fler radbrytningar mellan sina stycken än andra? T.ex. artiklarna hos sporten tycker jag ofta ser rätt tokiga ut jämfört med artiklar på andra platser.

Jeppe, 16:44, 28 mars 2009. Anmäl

Tack för att ni lyssnar på oss läsare! Speciellt tacksam för återinförandet av valuta- och kurs- förändringarna på startsidan för Ekonomisidorna. Spar en hel del klickande och letande. PS. "Visa hela tablån" för tv-kanalerna fungerar fortfarande inte DS. <br/>/Rannug

Rannug, 16:58, 26 mars 2009. Anmäl

Att ha en blogg om själva DN.se är en jättebra idé. Särskilt om ni bloggar ibland! <br/>. <br/>Kanske varannan vecka eller så. Det vore kul för oss engagerade DN.se-entusiaster.

kafpauzo, 16:29, 25 mars 2009. Anmäl

Ibland väntar webbläsaren en lång stund på servern track.adform.net. Er nya underbart snabba sidhämtning saboteras fullständigt. <br/>. <br/>Sånt borde ligga sist, så hämtningen sker efter att hela sidan renderats. Om det av någon anledning är helt omöjligt att lägga det sist bör det åtminstone läggas så det hämtas efter att artikeltexten renderats.

kafpauzo, 16:25, 25 mars 2009. Anmäl

Vid sällsynta tillfällen får man inte normala dn.se utan får istället en sida som säger: <br/>. <br/>Service Temporarily Unavailable <br/>The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later. <br/>. <br/>Jag föreslår att ni byter till svenska och ger en artigare och vänligare formulering. Lägg också gärna in en logga, och varför inte dessutom ett foto som visar ett gäng energiskt arbetande tekniker i ett serverrum.

kafpauzo, 15:45, 25 mars 2009. Anmäl

Jag vill be att ni lägger videoklippens triangelknapp i bildens övre vänstra hörn, inte i mitten. <br/><br/> Alla som är ointresserad av video och bara vill läsa, och alla vi som inte kan köra Flash, ser väldigt ofta en förfulande knapp precis i ansiktet på en person. Det ger ett hafsigt och eländigt intryck. <br/><br/> Om knappen ligger i bildens övre vänstra hörn syns den mycket tydligt utan att störa.

kafpauzo, 02:51, 22 mars 2009. Anmäl

@m00ns Webbsverige gjorde en liten jämförelse där en skärmdump från "gamla" dn.se kan hittas: http://webbsverige.wordpress.com/2009/02/17/dnse-d agens-nyheter/

daniel, 21:59, 20 mars 2009. Anmäl

Tycker ni gör ett kanon jobb! <br/>Knappt man minns hur tråkig layouten var förut. Har ni någon/några gamla skärmdumpar upplagda?

m00ns (Webbsida), 14:07, 19 mars 2009. Anmäl

Vad jag kan se har DN tagit bort den enorma Flashen. <br/>. <br/>Det verkar som om ni lyssnar! Tack! <br/>. <br/>Mycket uppskattat. Men nu väntar vi förstås med spänning på att få se andra förbättringar som efterfrågats här.

kafpauzo, 05:50, 18 mars 2009. Anmäl

(forts) <br/>. <br/>ker?

kafpauzo, 02:44, 17 mars 2009. Anmäl

Första dygnet med nya DN.se


Vi vill börja med att tacka för alla synpunkter från våra läsare om nya DN.se. Det är jättekul att så många har något att säga om nya sajten, vi lyssnar och tar till oss av det ni tycker. Både ris och ros. Så fortsätt kommentera!

Enligt oss så har det flesta synpunkterna varit positiva. Det mest uppskattade verkar vara att DN.se har blivit snabbare. Vissa gillar vår uppdaterade design, andra tycker att det blivit rörigare och mer reklam än förut. Vissa tycker det är bra med en centrerad sajt, andra tycker det känns konstigt.

En del har också uppmärksammat oss på saker som slutat fungera. Till exempel fungerar inte länkarna i TV-guiden, PDF-tidningen (http://dn.se/pdf) har varit svår att komma åt och många saknar börsinformation i sidhuvudet på ekonomisajten. Alla dessa tre exempel och en hel del annat kommer åtgärdas inom kort, så håll ut ett litet tag till.

I dag har vi jobbat mycket med vår driftsmiljö, vilket har gjort att sajten varit något ostabil och stundtals har vissa listor (t.ex. senaste nytt) inte synts på sajten. Anledning till detta är att vi måste justera vissa inställningar i våra servrar så att de ska fungera optimalt. Hoppas ni har överseende med det också. I skrivande stund fungerar sajten som den ska.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (41)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 41

Hur kan man sjösätta en version där så centrala saker som PDF-versionen och TV-guiden inte fungerar. Verkar ine speciellt proffsigt och hade väntat bättre från DN. Dessutom ser den ut som en simpel kopia av SvD.

Claes, 22:01, 25 februari 2009. Anmäl

Håller med Oskar - vore en klar förbättring om kommentarerna sorterades med senare kommentarer överst.

Hans, 10:11, 25 februari 2009. Anmäl

Hejsan, <br/>Tycker att ni lyckats med en bra design, sidan laddas mycket fortare och verkar mindre tung att ladda ned. <br/>Ett förslag är dock att kommentarer till artiklar sorteras i omvänd ordning mot nu. Det är mycket mer intuitivt att läsa kommentarer tidigast -> senare än som nu senaste -> tidigare. Särskilt med avseende på att diskussioner ofta uppkommer i kommentarerna, då vill man läsa den tidigare kommentaren före svaret.

Oskar, 16:51, 24 februari 2009. Anmäl

DN.se har alltid varit Sveriges bästa nyhetssajt. Nya sajten är (om möjligt) ÄNNU bättre än er förra. Välgjord och funktionell webb-TV och fina, stora bilder till varje text... PERFEKT. Men stanna inte av! Forsätt pusha svenska nyhetssajter framåt, jag längtar redan till nästa version.

Jorå, 21:30, 22 februari 2009. Anmäl

Nu har jag varit utan min PDF DN sedan den 17e februari. <br/>Samtidigt har jag inte kunnat läsa veckans på PåStan, (finns bara som PDF för oss utanför Stckholm!) <br/>När tror någon att tidningen! börjar fungera igen???

RoLiT, 10:39, 22 februari 2009. Anmäl

DN suger, har alltid gjort, oavsett hur ni klär upp skiten. "En gris med läppstift" som en viss idiot till president säger.

ox, 05:37, 22 februari 2009. Anmäl

Förutom snabbheten vill jag tacka för en annan väldigt bra förändring med nya sajten - att man kan byta webbfönster utan att DN-fönstret poppar upp igen hela tiden. Gör stor skillnad om man är inne varje dag!

Helena, 12:16, 21 februari 2009. Anmäl

kul med förändring och att det går snabbare. Tyvärr är dn inte lika snygg eller logisk i sin utformning längre. Ps, en annan sak - varför har ni artiklar på nätet i typ ett år? Varje dag ser man samma artikel, månad efter månad.

pelle plutt, 11:40, 21 februari 2009. Anmäl

En ren kopia av svd.se så det känns inte så nytt.

anders, 08:33, 21 februari 2009. Anmäl

@Kattis - Skärmsläckaren kommer tillbaka. @Pigge - Det populära nutidstestet är kvar. Här är länk till det senaste: http://blogg.dn.se/nyheter/nutidstest/nutidstestet-v ecka-8-1.802531

Charlotta Friborg, 20:36, 20 februari 2009. Anmäl

DN.se ska bli snabbare

En del av våra besökare upplever att DN.se är långsam. Både förstasidan och andra delar av sajten laddar segt. Ibland väldigt segt.

Vi kan inte annat be om ursäkt för detta. Problemet är komplext att förklara då det finns många faktorer som påverkar den upplevda laddningstiden för en besökare. Detta är en av de största anledningarna till att vi nu ser över hela vår tekniska plattform.

Vad gör vi då konkret för att råda bot på segheten? Nedan ger jag några exempel och här blir det lite tekniskt:

* Vi ser över att själva html-koden som bygger upp sidan är korrekt och så effektiv som möjligt
* Vi ser över bildstorlekar och sidans längd
* Vi bygger om den cache-lösning som mellanlagrar välbesökta sidor
* Vi köper in nya webbservrar med högre kapacitet

Självklart hoppas vi att det arbete vi gör inom kort ska ge en positiv effekt på DN.se’s prestanda.  Tester vi gjort pekar på en väsentligt mycket rappare sajt i och med ovanstående åtgärder. Vi kan dock inte garantera det till 100% eftersom inga lasttester i världen kan simulera verklig trafik. Men vi hoppas som sagt…

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (15)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 15

Vilken förbättring! Lättläst grafik och snabbare än tidigare. <br/>Tack DN.

Sören Larsson, 09:04, 18 februari 2009. Anmäl

Har länge suckat över sega DN – något som jag gissat beror på att ni (och annonsörerna) envisas med Flash-annonser! Nej, man tittar inte mera på dem för att de rör sig, nej man klickar inte på dem för att de rör sig. Man blir bara sur för att de irriterar och sackar ner sidladdningen. Om sidladdningen: er nya sida är ÄNNU VÄRRE! Jag får konstant felmeddelande om att sidan försöker ladda en kod, som sedan står och stampar. Jag har Mac/Firefox. Blir det inte bättre väldigt snart vill jag inte ha DN som startsida längre. Sorry, men jag har inte tid eller lust att sitta och vänta på era koder. Om er web-tv – era reportrar är riktigt duktiga skribenter, men dessvärre smått pinsamma i direktsändning. Rädda deras anseende, låt det alltid finnas en textversion parallellt åtminstone.

NW, 23:27, 17 februari 2009. Anmäl

mycket bättre än tidigare! Tydligare struktur och lättare att hitta! <br/>you go!

Dan, 12:12, 17 februari 2009. Anmäl

Saknar börs- och valutauppgifterna på ekonomisidans förstasida! Varför har ni tagit bort dessa uppgifter?

Margaretha Borg, 10:42, 17 februari 2009. Anmäl

Var försvann nyhetssammanfattningssidan som hade adressen http://blogg.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=595? Den eländiga skiten som finns kvar på första sidan kan inte ersätta den försvunna sidan! Jag vill inte behöva klicka på otaliga länkar för att få veta vad som döljer sig bakom rubrikerna! Och dessutom behöva läsa igenom alla intelligensbefriade och komplett oviktiga sportrubriker! Den nya designen är användarovänlig och usel! Skärp er!

Göran, 10:31, 17 februari 2009. Anmäl

HURRA!!! Äntligen är DN.se snabb. Och designen har ni också lyckats med. Gratulerar till nya sajten.

Roger, 06:28, 17 februari 2009. Anmäl

Gratulationer till en grymt bra genomförd redesign! Ni sätter standarden för dagspress på webben!

Christopher Anderton (Webbsida), 05:07, 17 februari 2009. Anmäl

Jag tycker att det verkar som att ni håller på och förstör DN.se. Varför försämrar ni sajten så oerhört kraftigt genom att ta bort alla möjligheter att få lite popup-information när man för muspekaren över nyhetsrubrikerna? Jag ids inte klicka på varje rubrik för att få lite mer info om innehållet bakom. Jag vill på ett eller annat sätt få en kort sammanfattning av artikelns innehåll. Får jag inte det så kommer jag sluta läsa DN.se.

GC, 04:47, 17 februari 2009. Anmäl

Ni skulle kunna börja med att gå igenom koden med W3C.org:s validator.. 1052 fel och 815 varningar?? Helt oacceptabelt! <br/>http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%2F%2Fdn. se&charset=(detect+automatically)&doctype=Inline&group=0

Eml, 21:11, 16 februari 2009. Anmäl

Vad ni än gör 1: våga vägra flash! Flash är ren ondska. <br/>Vad ni än gör 2: våga ha en sida som funkar utan Java Script! Ni får gärna göra den extra gullig för folk med java script men är sidan beroende av det kommer ni få mitt permanenta hat. <br/>Vad ni än gör 3: testa med w3m och dillo innan ni anser er klara. <br/>http://en.wikipedia.org/wiki/Dillo <br/>http://en.wikipedia.org/wiki/W3m <br/>MVH, <br/>Per

Per (Webbsida), 16:21, 16 februari 2009. Anmäl

Bildserier och rörlig bild – nu direkt i artikeln

Ofta finns det flera bilder knutna till en nyheteshändelse eller ett större reportage. I vår uppdaterade artikelvy kommer vi ha möjlighet att visa bildserier, vilket vi hoppas kommer höja läsarupplevelsen. Så här kommer det se ut då en artikel har flera bilder knutna till sig. För att klicka dig vidare till nästa bild är det bara att antingen klicka på pilarna nere till vänster, klicka på bilden eller helt enkelt trycka på höger/vänsterpilarna på ditt tangentbord.

Vi kommer också ha möjlighet till att visa ett webbtv-inslag i stället för en bild. Det innebär att våra läsare kan se klippet utan att öppna ett nytt fönster så som i dag. Här kan ni se skisser på hur vår webbtv-spelare ser ut och kommer fungera i dess olika lägen. Motsvarande möjlighet att ersätta en bild med ett rörligt klipp finns även för våra startsidor. Alla våra webbtv-klipp kommer också återfinnas i en egen avdelning på DN.se som är åtkomlig via vår toppmeny.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (17)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 17

Tack för ditt svar, Johan! Vad bra! <br/>Jag håller vidare med om det där med alltombarn. Härom dagen togs dessutom högerspalten upp av ett antal barnrelaterade frågor, det kändes som om jag kommit till en tidning som verkligen inte var för mig. Jag förstår att detta är centralt i många människors liv, men skall en av Sveriges två stora morgontidningar fokusera så väldigt på just den frågan? Det känns lite märkligt. Jag vet ju att sådant har många läsare men det blir en väldig slagsida och det går inte att påstå att det inte finns specialpress i ämnet som föräldrar kan köpa. Vi är enormt många som INTE är intresserade så när det blir så mycket som den dagen så känns SvD som ett mer seriöst alternativ. <br/>Med vänlig hälsning <br/>Maria

Maria, 13:57, 13 februari 2009. Anmäl

När vi nu ska få stora bilder är det viktigt för snabbheten att i HTML-koden lägga in varje bilds höjd och bredd i img-taggen. <br/>Då kan webbläsaren visa texten korrekt utformad omedelbart, med ett tomt utrymme i rätt storlek för varje bild. Därefter lägger webbläsaren ut bilderna på dessa utrymmen allteftersom de kommer genom nätet. <br/>Bäst är att ordna så detta inte kräver någon manuell hantering från er, utan ert system lägger in höjd och bredd på varenda img-tagg helt automatiskt. Informationen finns i bildfilerna och kan hämtas ut ur dem automatiskt om ert system är förberett för det.

kafpauzo, 13:42, 13 februari 2009. Anmäl

Jag håller inte med om att Alltombarn borde tas bort helt, men jag håller verkligen med om att rutan inte borde presenteras som förstasidesstoff. <br/>När jag har ägnat en lång stund åt artiklar om kris och krig och svåra politiska frågor tycker jag om att koppla av ett tag med Alltombarns mycket mer hanterbara och hemnära ämnen. <br/>Alltombarn-rutan borde därför ligga långt ner, skild från förstasidesnyheterna, kanske nära serierna, en avdelning för avkoppling från de stora världsfrågorna.

kafpauzo, 13:41, 13 februari 2009. Anmäl

Alla större tidningssajter är mycket tungrodda, överlastade med (t o m rörlig) reklam och tar evigheter att vara färdigladdade. Banta radikalt, med möjligheten att klicka sig fram från rubriker till fylligare poster mm!

Thorsten Schütte, 13:37, 13 februari 2009. Anmäl

Tack för ditt svar, Johan! Vad bra! <br/>Jag håller med MP om det där med alltombarn också. Härom dagen togs dessutom högerspalten upp av ett antal barnrelaterade frågor, det kändes som om jag kommit till en tidning som verkligen inte var för mig. Jag förstår att detta är centralt i många människors liv, men skall en av Sveriges två stora morgontidningar fokusera så väldigt på just den frågan? Det känns lite märkligt. Jag vet ju att sådant har många läsare men det blir en väldig slagsida och det går inte att påstå att det inte finns specialpress i ämnet som föräldrar kan köpa. Vi är enormt många som INTE är intresserade så när det blir så mycket som den dagen så känns SvD som ett mer seriöst alternativ. <br/>Med vänlig hälsning <br/>Maria

Maria, 13:24, 13 februari 2009. Anmäl

Jag hoppas bara att ni ser till sa att webbtvn funkar fint bade for pc/mac anvandare och for alla browsers. Har haft otaliga problem med den nuvarande iomed att jag har mac och kor firefox.

erik, 13:06, 13 februari 2009. Anmäl

Jag hoppas bara att ni ser till sa att webbtvn funkar fint bade for pc/mac anvandare och for alla browsers. Har haft otaliga problem med den nuvarande iomed att jag har mac och kor firefox.

erik, 13:05, 13 februari 2009. Anmäl

Bilderserier är bra--men än viktigare/intressantare/roligare är möjligheten att få se rejält stora bilder istället för de ibland tråkigt små/obefintliga bilder vi får. Många gånger är det just artikelbilden på framsidan som fångar min uppmärksamhet, och nästan alltid blir jag besviken när jag klickat på den och kommit till artikeln--som ofta helt saknar bild. Tråkigt. Ge oss större bilder vid klick på bild!

oo, 12:25, 13 februari 2009. Anmäl

Haha, ja, MP har rätt, Alltomminmamma eller vad det heter må väl få finnas på dn.se, men i min högst personliga åsikt hör bilder på moderkakor och spruckna magar (inte en gång, varje gång!) inte hemma i det primära nyhetsflödet.

Carl-Oskar, 12:04, 13 februari 2009. Anmäl

Okej, detta hör inte till denna postens ämne, men kommer inte bevaka bloggen, så jag ger min åsikt nu. Snälla, snälla, se till att göra er framsida lättare och mer snabbladdad - den är alldeles för tung nu. Då jag dagligen öppnar ett gäng tabs på en gång är det alltid dn.se som är färdig sist och som hackar när jag scrollar tills det är färdigladdat. Detta med både snabb dator (flera olika datorer faktiskt) och snabbt internet (flera olika platser), och med annonsfilter som avvaktierar alla annonsfält på er sida. Jag stöter inte på detta någon annanstans. <br/>Utan åtanke på läsarnas tålamod kan ni kasta in hur mycket funktioner till ni vill. Konsten är att göra upplevelsen ren - det finns mer än ett journalistiskt skäl till att jag läser dn.se framför aftonbladet.se. <br/>Lycka till.

Carl-Oskar, 12:00, 13 februari 2009. Anmäl

Medlemskapet på DN.se försvinner

I dag kan du vara medlem på DN.se och har i och med detta kunnat personalisera vissa delar av sajten. Det har exempelvis varit möjligt att skapa en egen börsportfölj, sätta väderhemort och fixa med prenumerationen av papperstidningen.

När vi nu bygger om DN.se kommer vi att ta bort den generella inloggningsfunktionen. I framtiden har vi ambitionen att de flesta personaliserbara funktionerna på sajten, som t.ex. att ange väderhemort, ska hanteras via automatisk igenkänning av den dator som läsaren surfar i från (så kallade cookies). Det är enkelt för användaren och enkelt för oss. Bevakningstjänster och nyhetsbrev kräver endast en e-postadress och behöver inte heller läggas bakom ett medlemskap.

Dock finns det fortfarande tjänster på DN.se som kräver ett medlemskap eller verifiering på annat sätt. Till dessa kommer det göras separata lösningar tills vidare.

Vad händer då rent konkret när inloggningen försvinner? Jo, följande:


* Alla våra e-postbaserade tjänster som nyhetsbrev och bevakningar kommer sluta fungera under en period. Vi hoppas kunna lansera motsvarande tjänster i ny form under våren.


* Användare av DN:s börsportfölj och bevakningslistor kommer att kunna logga in på vår börssajt med sin befintliga DN.se-inloggning – precis som tidigare.


* För prenumeranter av papperstidningen försvinner kopplingen mellan medlemskapet på DN.se och vårt prenumerationssystem. Nu loggar du in direkt med ditt kundnummer på vår kundservicesajt. Här kommer även PDF-tidningen att finnas tillgänglig framöver.


* Möjligheten för prenumeranter att söka i DN:s arkiv försvinner och kommer ersättas av annan lösning under året.

 

Alla nuvarande medlemmar på DN.se har fått information om detta vid ett flertal tillfällen via e-post. Vi hoppas ni har överseende med förändringen!

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (11)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 11

Att modernisera en sajt och samtidigt ta bort alla funktioner som gör den anpassad till dem som betalar för den, de fasta prenumeranterna, verkar inte särskilt smart om man arbetar i en kapitalistisk ekonomi. <br/>Har konstruktörerna verkligen förankrat detta hos sin marknadsavdelning, eller driver DN numera endast idealistisk verksamhet.

Kurt Junesjö, 10:20, 15 juli 2009. Anmäl

har ej sett ngt mejl om detta , tråkigt att man ej kan kolla i arkivet åtminstone några månader bakåt!TRIST <br/>hur gör man då ? åka någonstans och söka i riktiga tidningar?? <br/>har ej tid <br/>Åke

Åke Näslund, 17:40, 7 juli 2009. Anmäl

Jag håller med Kjell och krille; jag (och säkert många andra också) rensar sina kakor varje gång de stänger ner sin webläsare av säkerhetsskäl, vilket gör detta skapligt jobbigt för användarna. <br/>P.S. <br/>Varför är det top-posting på kommentarerna? Det är inte logist att läsa senaste inlägget först. <br/>A: Because it messes up the read order. <br/>Q: Why is top-posting bad?

Oscar (Webbsida), 19:28, 9 mars 2009. Anmäl

Pelle, det var ord oh inga visor... <br/>jag är aningen med ödmjukt lagd och föreslår SLOPAT PRESSTÖD och låta ¨bäste man vinna¨ :-) <br/>(och använda allas våra skattepengar till något viktigare,inte minst nu när regeringen sagt nej till Saabstöd då rimmar det illa att behålla stödet för vissa tidningar)

Bisse, 19:18, 28 februari 2009. Anmäl

Alla nuvarande medlemmar på DN.se har fått information om detta vid ett flertal tillfällen via e-post. <br/>Nej, jag har inte fått något meddelande!

Dan Porsby, 16:53, 22 februari 2009. Anmäl

Gör som jag, avsluta prenumerationen och låt den här skittidningen gå under.

Pelle, 23:04, 19 februari 2009. Anmäl

Jag har heller aldrig fått någon e-post om detta. Använder Yahoo och det har inte fastnat i spam-filtret. Dåligt :-(

Mats, 13:19, 17 februari 2009. Anmäl

"Alla nuvarande medlemmar på DN.se har fått information om detta vid ett flertal tillfällen via e-post. " - Nej, det har vi INTE. Jag har kontrollerat min mejl som ligger hos Google och det finns inte ett enda mejl där från DN. Det har heller inte hamnat i spammappen. <br/>Cookies är en DÅLIG lösning. Det förhindrar att man har samma inställningar på flera datorer och om man är säkerhetsmedveten och rensar alla cookies när webbläsaren stängs ned så tappar man alla inställningar. <br/>Och hur kunde ni ta bort sökfunktionen innan ersättaren är klar eller ens har en deadline satt för NÄR den ska vara klar?

krille, 09:18, 17 februari 2009. Anmäl

Låter mycket traditionellt "avsändarorienterat" var finns tanken på oss prenumeranter? Är inte vi ryggraden i ert läsarnätverk? Eller då kanske jag inte behöver prenumerera längre, vad bra då sparar jag flera tusen kronor per år. Tack!

Henric Gustafson, 08:55, 17 februari 2009. Anmäl

Att ta bort inloggningen och FÖRSÖKA ersätta den med cookies är inte lysande. <br/>För *varje* dator jag jobbar på behöver jag mata in *SAMMA* uppgifter, igen och igen och ,,, ja ni förstår ... tänkte jag säga men det gör ni ju inte, tydligen. <br/>Det är INTE en förenkling för OSS utan BARA för er.

Kjell Elster, 19:22, 11 februari 2009. Anmäl

Ny sökfunktion

Först och främst vill vi tacka för alla kommentarer och synpunkter vi fått via den här bloggen! Vi läser allt och hoppas ni fortsätter ge oss tips och feedback.

Inom kort kommer vi lansera ett helt nytt sök byggt på en av marknadens vassaste sökmotorer. På DN.se publiceras många artiklar varje dag och har så gjorts sedan många år tillbaka. Det innebär att vårt webbarkiv är en omfattande informationsbank som vi vill göra tillgängligt för våra besökare på bästa sätt, bland annat via en riktigt bra sökfunktion.

I första versionen kommer sökningar förhoppningsvis ske betydligt snabbare än i dag och med bättre relevans. Det går också att snabbt filtrera resultaten efter ett antal kriterier: datum, avdelning, personer, författare och organisationer. Under våren kommer vi även skjuta till bevakningsmöjligheter och samköra vår databas med fler spännande källor för att snabbt erbjuda relaterad information för den som vill söka sig vidare.

Här kan ni se en skiss på hur söksidan kommer se ut. Till den kommer du via den ständigt närvarande sökrutan i sidhuvudet.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (7)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-7 av 7

@Klas Nej, du missuppfattar mig. Träffar per sektion är indelat enligt vilken del i tidningen de står, det jag menar är vilket medium som förmedlar informationen: webb-tv, grafik, bildspel osv.

Björn, 00:32, 14 februari 2009. Anmäl

Det absolut enklaste är att söka på Google. Sökte på "Veckans lantis Ingvar" på DN's sökmotor. Hittade inte sidan. Google tog 0,26 sek på sig och träffade rakt in på intervjun med Ingvar Oldsberg. Makalöst.

Andreas, 11:09, 13 februari 2009. Anmäl

Jag må vara lätt disträ men tycker att det är svårt att hitta tillbaks till chattar som varit. Söker man på chatt (i dagens söksystem) så hamnar man på ekonomisidorna om det är Maria Croft som chattat och på kultursidorna om det är Laleh. Det är ju rätt naturligt men om man vill hitta "roten" till chattarna, dvs kunna gå in och botanisera i flera chattar så vore det trevligt med ett "chattrum" där allt finns samlat. <br/>Kanske det finns men jag har inte hittat dit hur som helst!

Kristin, 09:58, 13 februari 2009. Anmäl

@Björn till höger har du ju "träffar per sektion" som har samma funktion som flikar.

Klas, 12:40, 10 februari 2009. Anmäl

Jag tänker mig flikar istället för de fetade rubriker (Ämne, Bildspel, Webb-TV osv) som syns i sökresultaten på bilden. Folk vet ofta vad de är ute efter, och det blir segt att behöva bläddra genom 300 artiklar för att hitta ett av tio webb-TVklipp, om ni hajar.

Björn, 01:19, 10 februari 2009. Anmäl

@Alex - se tidigare inlägg som visar en skiss på artikeln. Där ser du exempelvis vidarelänkar baserade på samma teknik som fritextsöket (ämnen). <br/>Detta är en variant på ditt förslag nedan och vi kommer jobba mycket under våren för att just bli bättre att leda vidare till annan läsning i våra <br/>artiklar. Både externt och internt. Fritextsök används dock fortfarande en hel del på DN.se, så vi börjar i den ändan. Tack för bra och konstruktiva tankar!

Johan Bernunger (Webbsida), 21:04, 9 februari 2009. Anmäl

Vill era läsare verkligen lägga ner tid på att söka och är inte keyword search rätt förlegat. Vore det inte trevligare om man parallellt som man läste fick länkar till relaterat material i olika kategorier och källor. Om ni kunde erbjuda nyheter från andra nyhetslev. skulle redaktionen, i realtid, kunna se vad vi läsare är intresserade av att fördjupa oss i...

Alex, 17:24, 9 februari 2009. Anmäl

Skiss på vår nya artikel

I den nya versionen av DN.se kommer vi ha möjlighet att presentera artiklar på en rad olika sätt. Här kan ni se en skiss på en variant av artikelvyn. Den kommer dock finnas i flera former.

Bland nyheterna märks möjlighet till att visa webb-tv direkt i artikeln, kommentarsfunktion och bildspel.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (36)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 36

Som sagts förut: <br/>När det gäller kommentarer är det enklare att läsa dem i ordning istället för senast kommentar först. <br/>Och så följ med i tiden - större font på både kommentarer och text. Tack.

honto, 04:04, 14 februari 2009. Anmäl

Får hålla med om att det är väldigt mycket CNN.com vibbar.

Per (Webbsida), 00:26, 12 februari 2009. Anmäl

Utmärkt med kommentarer på artiklarna, och att dom har fått en så framstående position! Om även jag får önska något är det att dom ligger i kronologisk ordning, istället för omvänd kronologiskt som det är på t.ex den här bloggen. Folk är vana vid bloggar, och då är det alltid tvärtom. Fast det kanske ni redan har tänkt...

Emil (Webbsida), 21:59, 11 februari 2009. Anmäl

Webb-TV på tidningsssajter, är det verkligen läsarna (eller annonsörerna) som drivit fram det otyget? Verkar mest vara något som alla har bara för att alla andra också har det.

Sigge, 14:38, 10 februari 2009. Anmäl

@kafpauzo "problemet" är att du använder Linux. Det är ingen på DN som testar sidorna i Linux misstänker jag.. <br/>Kommentarer på nya layouten: <br/>- Ingen stor förändring, men att det är större bild om det nu stämmer är trevligt. Men jag misstänker att det är bilden på sidan som är större än vad websidan kommer att vara. <br/>- Följ w3c standard och ha bredd och höjd info i alla bilder. <br/>- Ta bort meta refresh, väldigt irriterande. <br/>- Lägg till källhänvisningar och fördjupningslänkar. <br/>- Skriv mer artiklar om positiva händelser, skippa små notiser om brott (lämna det till aftonbladet), då får ni också mer tid att köra rättstavningen i ordbehandlaren! <br/>- Sluta med fördummande rubriker (ala aftonbladet, svd), har märkt mer av det den senaste tiden. <br/>- Men det stora felet som inte byggs bort med nån layout är att det är så många fel i innehållet; stavfel, sakfel, syftningsfel, meningsbyggnadsfel osv. Å andra sidan tycks inte någon annan tidning på nätet vara särskilt bra på det he

hungern bojaren, 13:26, 10 februari 2009. Anmäl

Ser fräscht ut. <br/>Tack och lov för läsarkommentarer under artikeln. Tror faktiskt inte det kommer bli ett forum för trams utan tvärtom. Emellanåt innehåller artiklar rena felaktigheter eller klart irrelevanta vinklingar (ja även hos er, även om det inte står att jämföra med kvällsblaskorna) och i nuläget kan man varken kommentera artikeln eller ens kontakta skribenten....

Fredrik, 19:07, 9 februari 2009. Anmäl

Förlåt, det blev lite fel. Den nuvarande versionen ser fortfarande ut som en tidning, medan den nya versionen ser ut precis som CNN.com, som någon redan har skrivit! Jag blev faktiskt förvånad att läsa att någon annan redan har fått samma intryck!

Giulia G.M., 18:56, 9 februari 2009. Anmäl

I anslutning till själva artikeln ger ni möjlighet att klicka på relaterade artiklar. Jag tror det blir bättre om ni även anger publiceringsdatum för dessa relaterade artiklar. Formatet "090209" är det kortaste valet, även om det inte följer svensk standard("09-02-09")

Lars Jönsson (Webbsida), 18:15, 9 februari 2009. Anmäl

Fortfarande mycket som "inkräktar" på artikeln. Dessutom har jag lite svårt för att alltid matas med alla smårutor. Ärligt talat, vill besökarna verkligen ha topplistor, allsvenskan, alltombarn, lite reklam, senaste nytt, dethänderpåstan och sponsrade länkar på en gång? Ingen röd tråd utan allt som målgruppen kan tänkas vilja veta något om på en gång.

Jocke, 15:57, 9 februari 2009. Anmäl

Det är snyggt. Men ser ju ut precis som allt Apple gör. iDN?

Svante, 15:48, 9 februari 2009. Anmäl