Catarina Kent ställer ut fotografier på ”The not yet famous gallery”

11

Porträttet av en pojke i det lilla kungariket Bhutan …

21

… ingår i Catarina Kents utställning på Ateljé Uggla … 

71

… liksom glädjetårarna ”In tears” efter segern i en hästkapplöpning i Italien …

61… och detta ödesmättade landskap (med photoshoppade moln inlagda).

31

Ateljé Ugglas innehavare fotografen Mats Burmans egna fotografier …

81

… finns också till beskådan som det här porträttet av Noomi Rapace från 2009.

På galleri Ateljé Uggla, eller ”The not yet famous gallery” som fotografen och innehavaren Mats Burman brukar kalla det, på Grevgatan 52 på Östermalm, visas alltid två utställningar samtidigt, den permanenta med porträtt i gången ner till ateljén, de flesta tagna av Mats Burman själv, och en tillfällig i själva galleriet i gatuplanet.

I galleriet ställer nu Catarina Kent ut en kollektion fotografier som har en speciell lyskraft, porträtt och scenerier av olika slag, bilder som hon utan att ha förändrat till sitt innehåll (utom en där en dramatisk molnformation photoshoppats in i ett landskap) bearbetat i datorn för att intensifiera bildens uttryckskraft.

Bäst tycker jag om det svartvita porträttet taget i det lilla landet Bhutan (det lilla slutna kungariket mellan Indien och Kina med drygt 750 000 invånare) av en liten pojke som utan att rygga med blicken men istället med ett lika självklart som avväpnande allvar möter fotografens och därmed också betraktarens blick, ett porträtt svårt att glömma.

 

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (0)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 0 av 0
Bli den första att kommentera!

Allianspolitikerna vill hindra stängningen av Storkyrkobadet

41På fredagarna är det ”herrarnas” …

51

… på det nedläggningshotade Storkyrkobadet, det enda i sitt slag i Stockholm, …

21

… som måste slå igen vid årsskiftet …

11

… om inte politikerna i den styrande stadshusmajoriteten lyssnar på kritiken från dessa ”herrar” i de små badkaren och många andra …

31

… inklusive liberalerna och moderaterna som skrivit till utbildningsnämnden att det gamla skolbadet från 1932 ges rimliga möjligheter att fortleva.

Storkyrkobadet hotas av stängning. Utbildningsförvaltningen vill övervältra hyreskostnaderna på föreningen Storkyrkobadarna som åtagit sig att driva och som driver badet. Men föreningen klarar inte drygt en halv miljon kronor om året i ökade kostnader.

Om politkerna går på tjänstemännens förslag stängs badet vid årsskiftet efter nästan 85 år. Det vore skamligt och ett kulturhistoriskt sabotage att stänga Stockholms enda kvarvarande skolbad med sin bastu, sina små porslinsbadkar och simbasssängen under 1700-talsvalven. Det fungerar i dag som allmänt bad öppet för alla intresserade stockholmare, öppet vissa kvällar för damer, andra för herrar.

Liberala och moderata kommunalpolitiker har reagerat på nedläggningshotet. I en skrivelse till utbildningsnämnden undertecknad av oppositionsborgarråden Lotta Edholm (lib) och Cecilia Brinck (m) med flera, som skickades till utbildningsnämnden idag, heter det:

”Det har kommit till vår kännedom att utbildningsförvaltningen har valt att dra in bidraget till Storkyrkobadet. Det är ett bad där många barn idag har möjlighet att lära sig att simma. Vi anser inte att det är motiverat att dra in anslaget till Storkyrkobadet, med tanke på hur viktig den simundervisning är som sker där. Det är viktigt att Storkyrkobadet kan fortsätta att bedriva sin verksamhet, och för det krävs fortsatt stöd av utbildningsförvaltningen.

Idag stöttar utbildningsförvaltningen Storkyrkobadet ekonomiskt, men vill nu lägga över driftskostnaderna på föreningen som har driftsansvaret. De ökade kostnaderna som detta medför riskerar att tvinga fram en nedläggning av badet.

Mot bakgrund av vad som ovan anförs vill vi fråga förvaltningen:
1.    Hur motiveras beslutet att dra in bidraget till Storkyrkobadet?
2.    På vilket sätt kommer den simundervisning som bedrivs i staden påverkas av det indragna bidraget och en nedläggning av Storkyrkobadet?
3.    Vad skulle de ekonomiska konsekvenserna bli för utbildningsförvaltningens övriga verksamhet om stödet till Storkyrkobadet dras in”.

Jag har i dag utan framgång sökt majoritetsledaren i utbildningsnämnden, skolborgarrådet Olle Burell (s) för att få ta del av hans inställning i frågan. Vill socialdemokraterna låta Storkyrkobadet leva vidare eller inte?

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (0)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 0 av 0
Bli den första att kommentera!

”Världens första kulturhus för hemlösa” ligger vid Tegelbacken

91Kavian Ferdowsi, initiativtagaren till kulturhuset för hemlösa vid Tegelbacken, fyller på frukt i en korg …

11

… som han sedan delar ut till de hemlösa som vill ha …

61

Kulturhusets adress är Herkulesgatan 23, men nås också från Tegelbacken via Tysta Marigången.

31

I kulturhuset finns förutom mat och  kläder massor av aktiviteter som datakurser för hemlösa …

41

… som leds av Gerardo Borgards.

81

När jag besökte kulturhuset hade man just fått tag i en begagnad tvättmaskin som Kavian Ferdowsi började installera …

71

… när han visat mig runt i de fyrahundra kvadratmeter stora lokalerna. Här ett av ett undervisningsrummen.

Världens första kulturhus för hemlösa, som initiativtagaren Kavian Ferdowsi kallar det, är i gång sedan en vecka mitt i city. Det besöks redan av mellan 600 och 800 hemlösa dagligen, berättar han.

På Herkulesgatan 23, på baksidan av det stora vita grannhuset till Sheraton vid Tegelbacken, har Kavian Ferdowsi, mannen bakom organisationen hemlösa.se, lyckats att utan kostnad hyra lokalen från Skanska det närmaste året. Hela huset ska rivas framöver enligt planerna.

Kavian Ferdowsi driver kulturhuset utan ett öre i bidrag från några officiella instanser. Personalen jobbar, liksom Kavian själv, helt utan lön. På kulturhuset finns mängder med aktiviteter som språkkurser, datakunskap, textilverkstad med mera och service som fotvård, frisör, dusch och tvättmaskin. Den senare just under installation när jag hälsar på under fredagseftermiddagen.

-Jag hoppas den fungerar säger Kavian Ferdowsi och skickar i väg en person att köpa en slang för att kunna koppla in maskinen.

-Men vi behöver torktumlare också och en diskmaskin, jag hundra saker om dagen. Men vi behöver resurser, helst pengar så att vi kan köpa just det som behövs, säger han.

Kavian Ferdowsi är en sann eldsjäl. Han jobbar ideellt nästan dygnet runt. Han har själv erfarenhet av att leva i hemlöshet och vet vilket hårt liv det är. Han organiserar verksamheten och deltar i det praktiska som matutdelningen två gånger om dagen. Mat får han till skänks från affärer och hotell osv.

Kulturhuset har som ambition att vara öppet alla årets 365 dagar mellan kl 10 och 17. Alla, även icke hemlösa, är välkomna att titta in och bekanta sig med kulturhuset och besökarna där, kanske skänka ett bidrag eller hyra arbetskraft i form av till exempel fönsterputsare eller städhjälp.

Personligen tycker jag verksamheten borde få kommunala bidrag och jag rekommenderar starkt ett besök i den positiva miljön av stadens politiker, till exempel den högst ansvariga för sociala frågor, borgarrådet Åsa Lindhagen.

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (0)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 0 av 0
Bli den första att kommentera!

Tack Beata för ett minnesvärt möte och alla dina fina teaterbilder!

1112

Fotografen Beata Bergström (1921-2016) …

2111

… när jag besökte henne i hennes hem i Järna för en dryg månad sedan, …

1a… den epokgörande teaterfotografen främst verksam på Dramaten. Här hennes rollporträtt av Allan Edwall i Michel de Ghelderodes Escorial 1954 regisserad av Alf Sjöberg …

4a1

… och här Eva Dahlbeck som Mrs Pamela Puffy-Picq i Francois Billetdoux´s Tchin-Tchin regisserad av Ulf Palme 1963 …

3a

… och här Maude Adelson som Anne Frank i Frances Goodrich´s och Albert Hacket´s Anne Franks dagbok regisserad av Mimi Pollak 1963 …

8a

… och här Ulf Palme som Hjalmar Ekdal i 1955-års uppsättning av Henrik Ibsens Vildanden regisserad av Alf Sjöberg …

4a

… och här Allan Edwall som hundhandlaren Svejk i Prag och Sigge Fürst som SS-man Müller i Bertolt Brechts Svejk i andra världskriget 1963  regisserad av Alf Sjöberg …

9a

… och här Irma Christenson som Lady Macbeth och Lars Hanson som Macbeth i 1955-års uppsättning av William Shakespeares Lady Macbeth regisserad Bengt Ekrot …

2a1… och här till sist Ingmar Bergman omgiven av skådespelarna Anders Ek och Erland Josephson  någon gång 1966. Denna, och alla ovanstående bilder från Dramaten, utgör självklart endast en liten del av Beata Bergströms stora produktion.

I ett glas med vatten står på mitt köksbord sedan en månad en myntakvist från Järna. Bladen är fortfarande friska. Teaterfotografen Beata Bergström,95, gick ut i sin trädgård för en månad sedan, när jag besökte henne tillsammans med min vän teaterhistorikern Eva Dahlman, och nöp av den kvisten och gav mig. Nu är Beata Bergström borta. Hon dog för en vecka sedan.

Vid besöket den vackra septemberdagen som mest liknande en varm  och solig sommardag satt vi och pratade i Beata Bergströms hus och hon berättade bland mycket annat om sina duster med Ingmar Bergman för femtio år sedan på Dramaten, hur han körde bort henne från teaterrepetitionerna trots att hon hade fått löfte att få vara närvarande för att kunna fånga levande actionbilder på scenen med sin kamera. Även om hon fick ge vika vid något tillfälle gav hon sig inte. Hon hade bestämt sig för att skapa levande bilder i den gamla teaterladan.

På det sättet förnyade Beata Bergström svensk teaterfotografi genom att överge den ditills använda tekniken att fotografera stillastående poserande skådespelare som konventionen dittills krävt. Hon ville fotografera skådespelarna in action. Och det lyckades hon med. En av hennes inspirationskällor var den franske fotografen Henri Cartier- Bresson vars klassiska bok Les Européens med omslag av Joan Miro hon hade ett vackert och välbevarat exemplar av som hon tog fram ur sin bokhylla och visade oss när vi besökte henne.

Hon bodde sedan många år ensam i det stora rödmålade trähuset ute på landet mitt i naturen, en osannolik idyll, och vi avtalade att jag skulle återkomma och hälsa på henne till våren. Nu blir det inte så. Men jag är glad och tacksam över att få ha träffat en av vår tids  stora fotografer. Det var första, och sorgligt nog också den sista, gången. Tack Beata, för ett minnesvärt möte och för alla fina teaterbilder under åren på den motsträvige Ingmar Bergman och många av våra stora skådespelare.

 

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 1

Kommentarer (0)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 0 av 0
Bli den första att kommentera!

”Stängning av Söderbergs trappor otänkbart” Men de stängs ändå!

21

Söderbergs trappor, från Stadsgården till Renstiernas Gata, …

31

… ”144 trappsteg närmare Katarinavägen” …

11

… stängs, trots tunga remissinstansers invändningar, när den nya bussterminalen byggs i Katarinaberget.

41

Däremot öppnas de nu igenstängda Lokattens trappor, rivna och nybyggda, …

51

… enligt detaljplanen för bussterminalen som nu ställs ut för granskning inför antagandet i kommunfullmäktige.

”Stängning av Söderbergs trappor är otänkbart”, säger Skönhetsrådet i sitt remissvar på detaljplaneförslaget för en ny bussterminal insprängd i Katarinaberget.

”Det är av stor vikt att Söderbergs trappor även fortsättningsvis kan vara i bruk”, säger Stadsmuseet i sitt remissvar.

Också Länsstyrelsen anger att det är ”av angelägen betydelse att Söderbergs trappor fortsättningsvis kan vara i bruk. Det utgör en angelägen länk mellan Renstiernas gata och Stadsgården”.

Men Söderbergs trappor intill den stängda Stadsgårdshissen och i höjd med Fotografiska stängs enligt det detaljplaneförslag som nu är utställt för granskning och som kommer att antas i kommunfullmäktige.

I en kommentar skriver planförfattarna att ”en utredning kommer att tas fram för att se över möjligheterna av en ny koppling mellan Renstiernasgata och Stadsgården”

Kanske blir det då ett förslag i samma anda som borgarrådet Joakim Larsson (m) föreslog i en motion tidigare i år med en Katarinahissliknande anläggning, i närheten av Stadsgårdshissen, med gångbro och hiss ned på samma sida av Stadsgårdsleden som Fotografiska.

Söderbergs trappor stängs, men de stängda Lokattens trappor längre ner på Katarinavägen, närmare Slussen, öppnas eller snarare rivs och nybyggs och kopplas ihop med den nya bussterminalen.

PS. Söderbergs trappor har inte sitt namn efter författaren Hjalmar Söderberg om någon trodde det. Trapporna torde istället fått sitt namn efter strump- och tröjfabrikören Johan Söderberg som hade en liten klädesfabrik på höjden i närheten. Han anlade trapporna 1892 (först var de i trä) för att arbetarna lättare skulle kunna ta sig till och från jobbet, enligt vad den mångkunnige författaren och Stockholmsskildraren Per Anders Fogelström berättar i boken Stockholms gatunamn.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (0)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 0 av 0
Bli den första att kommentera!

Terminaler både rivs och invigs samtidigt i Värtahamnen

11

Samtidigt som den gamla terminalen i Värtahamnen höll på att rivas …

21

… invigdes den hangarfarrtygsliknande nya terminalen och hela Värtahamnen på tisdagen …

31… med skumpa (alkoholfri)  …

41

… och tal på tal, här av hamndirektören Johan Castwall, inför mängder med inbjudna …

61

… bland dem konstnären Matthias van Arkel (en av de fyra konstnärer som smyckat terminalen) …

51

… här med verket kallat Cut Open Strip Painting, 129 sammansatta plattor av valsat platinasilikongummi som Matthias van Arkel färgat in och sammanfogat.

Nya Värtahamnen på en väldig pir ute i vattnet invigdes med tal och alkoholfri skumpa och mängder av inbjudna på tisdagen.

Samtidigt tuggade de väldiga rivningsaxarna sönder den gamla terminalbyggnaden bit för bit för att ge plats för nya bostadsbyggen på land.

Mycket arbete återstår än, både riva, fylla ut och bygga. Åsynen av projektet ger vissa associationer till jätteprojektet på andra sidan stan, Slussen.

Den nya terminalen med sin något hangarfartygsliknande arkitektur är redan i bruk sedan flera månader med konstutsmyckning och allt.

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (0)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 0 av 0
Bli den första att kommentera!

Alla Per Anders Fogelström-vänner välkomna till Stadsarkivet, onsdag

2aa

Rolf Blondell berättar personliga minnen från sina möten med Per Anders Fogelström när denne var ungdomsledare för klubbverksamheten på Söder på 1940-talet …

3aa

… och ordföranden i Sällskapet Per Anders Fogelströms vänner Kent Josefsson berättar om författaren  …

4aa

… och Ulf Bagge berättar om Per Anders Fogelström, fredsaktivisten, på Stadsarkivet på tisdagen. Samma program (inför Fogelström-året 2017) upprepas på onsdagen (19 oktober). Alla intresserade hälsas välkomna. Ingen entré, gratis kaffe.

Författaren, pacifisten, ungdomsledaren, stadsbyggnadsdebattören med mera, Per Anders Fogelström (1917-1998) skulle fyllt 100 år nästa år, vilket högtidlighålls under beteckningen Fogelström-året hela 1917, med mängder av evenemang, teaterpjäser, föredrag, teveprogram och inte minst utgivningen en tidigare opublicerad roman ”Den okuvliga friheten” som Per Anders Fogelström skrev redan 1939, tio år innan den offficiella romandebuten.

På Stadsarkivet hålls i dagarna två, tisdag och onsdag, en slags studiedag för alla som är intresserade att på något sätt deltaga i Fogelström-året, men det är samtidigt öppet för alla stockholmare att delta. Onsdagens program är ungefär detsamma som det som hölls på tisdagen.

Ordföranden i Sällskapet Per Anders Fogelströms vänner Kent Josefsson berättar om Per Anders Fogelströms liv, Göran Eriksson om författarskapet, Ulf Bagge om fredsaktivisten och Rolf Blondell som var med i Sofia Småklubbar och Vitabergsklubben där Per Anders Fogelström var mångårig ungdomsledare berättar personliga minnen. Programmet börjar klockan 14.30 och avslutas strax efler klockan 18. Alla intresserade hälsas välkomna.

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (0)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 0 av 0
Bli den första att kommentera!

Livet på min barndoms kyrkogård

1a

En liten pigg ekorre …

2a… på min barndoms kyrkogård …

3a

… fick mig att minnas (tror jag) …

4a

… mina lekar i lövhögarna bland gravstenarna för länge, länge sedan.

På väg från Stadsarkivet på Kungsklippan till Ryös antikvariat på Hantverkargatan tar jag genvägen över Kungsholms kyrkas järstaketinhägnade område, passerar oktobers gyllene lövhöljda kyrkogård och de sekelgamla gravstenarna med sina nednötta inskrifter.

Här bland de sedan längesedan dödas kors och gravar lekte jag mina första år i livet i lövhögarna på höstarna med min kompis Rickard som jag minns det. Orolig sedan att jag skulle få barnförlamning eftersom att leka i lövhögar var lika polioframkallande som att äta äppelkart som det sas på den tiden.

Så stannar jag till i backen vid åsynen av en ekorre som sitter bland löven med frambenen uppsträckta, på sin vakt med spetsade öron, sedan som en pil iväg från träd till träd, upp och ned i ilfart, så en liten eftertänksam paus, på helspänn och sen åter på språng under en parksoffa och förvunnen för min blick. Var det kanske åsynen av livet, i form av den pigga ekorren på min barndoms kyrkogård, som kom minnesbilderna från fyrtiotalet att välla upp. Kanske.

 

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (0)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 0 av 0
Bli den första att kommentera!

Liberalerna: Rädda Storkykobadet!

2129

Nedläggninghotet mot mot det 85-åriga Storkyrkobadet  …

1111

… måste avvärjas, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (lib) .

1129

Om inte staden stoppar sin  planerade hyresövervältring på badet, som ökar de årliga kostnaderna från 120 000 kr till 650 000 kronor, så läggs badet ned om drygt två månader.

Storkyrkobadet läggs ned efter 85 år om två månader, vid årsskiftet, om inte staden ändrar sin annonserade nya policy att den ideella föreningen Storkyrkobadarna ska börja betala en hyreskostnad på 530 000 kronor om året, och få ökade utgifter på 650 000 kronor om året i stället för som i dag 120 000 kronor. Den ökningen klarar inte föreningen av har dess ordförande Teddy Nordmark deklarerat.

Nu går Liberalerna som första parti ut och säger nej till den orimliga höjningen.

– Storkyrkobadet är en unik pärla i Gamla stan och bedriver dessutom simskola, som vi har brist på i Stockholm. Badet har funnits i sin nuvarande form sen 1930-talet, sedan tiden då många boende i Gamla stan saknade badrum och behövde offentliga badmöjligheter. Att spara in på Stockholms levande kulturhistoriska skatter och lägga ner fungerande bad i staden är en riktigt dålig prioritering av de rödgrönrosa och något som Liberalerna går emot, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (lib).

Fakta om badet: Badet ligger i Storkyrkoskolans källarvalv från 1750-talet. I valven fanns ursprungligen bland annat vinlager och kolförråd. Redan på 1890-talet hade dåvarande Nicolai skola en badinrättning för skolbarn. Nuvarande bad tillkom 1932 när den nya byggnadsdelen för Storkyrkoskolan uppfördes.
Från början hade badet en simhall med bassäng och små porslinsbadkar med dusch ovanför. 1945 kompletterades badet med bastu och anläggningen öppnades för allmänheten samt drevs av Stockholms stad. På 1980-talet fanns planer på att lägga ner badet men kunde bevaras av den ideella föreningen Storkyrkobadarna. För sin kulturinsats att bevara badet och driva det vidare fick föreningen 1991 priset “Guldkängan” av Dagens Nyheter.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (0)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 0 av 0
Bli den första att kommentera!

Ska Katarina Taikon och Arvid Lindman namnge platser i stan?

1aa

Författaren Katarina Taikon (1932-1995). Foto: Björn Langhammer 

2aa

Statsministern Arvid Lindman (1862-1936).

Jag tittar i stadens kommunla handlingar på nätet och hittar två förslag att namnge platser i Stockholm.

Det ena är ett medborgarförslag som behandlas på Södermalms stadsdelsnämnds möte på torsdag. I detta föreslås att Tantolunden döps om till Katarina Taikonlunden. Det kanske är i radikalaste laget, men däremot inte att döpa en plats i anslutning till Tantolunden till Katarina Taikons Plats, kan jag tycka. Kanske i anslutning till Årstabrons norra fäste där den blivande författaren Katarina Taikon bodde i sin barndom under enkla förhållanden på 1940-talet.

Katarina Taikon (1932-1995) var som bekant en förkämpe för romernas rättigheteter och skrev flera böcker inte minst de fängslande Katitzi-böckerna som nu är under utgivning på nytt. Hon fick nyligen en s.k. litterär skylt på Valhallavägen vid Engelbreksskolan vilket självklart inte hindrar att hon också får en plats uppkallad efter sig.

Två ledande moderater i Stockholm (Sten Nordin och Joakim Larsson) har föreslagit att platsen utanför Kungsträdgårdens tunnelbanestation vid Jakobsgatan snyggas upp och döps till Arvid Lindmans Plats.

Arvid Lindman (1862-1936) var statsminister vid två tillfällen, 1906-1911 och 1928-1930, högerman innan högerpartiet var bildat.

”Arvid Lindman är en av Sveriges kända statsministrar som ännu inte har någon plats i Stockholm uppkallad efter sig. De samtida statsministrarna Hjalmar Branting och Karl Staaff har till exempel båda uppmärksammats med en gata respektive park”, skriver de i sin motion.

PS. Det är namnberedningen, som lyder under stadsbyggnadsnämnden, som arbetar fram förslag till namn på allmänna platser och kommunfullmäktige som fattar beslutet.

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (0)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 0 av 0
Bli den första att kommentera!