Ingvar Oldsberg, Ulla Skoog, Kjell Forshed Årets byggnadsvårdare

11

Teveprofilen Ingvar Oldsberg fick Årets byggnadsvårdspris i kategorin ”Försvara” för sin framgångsrika kamp …

91

… för att rädda de gamla skrotningshotade hamnkranarna i Göteborg …

41

… vid Svenska byggnadsvårdsföreningens branschträff som i år skedde ombord under en kvällstur på Gustavsberg VII (med egen intressant byggnadsvårdshistoria). 

21

Skådespelerskan Ulla Skoog fick samma utmärkelse i kategorin ”Vårda” för sin ”vurm för kulturhistoriska värden” …

31

… och i kategorin ”Utveckla” gick utmärkelsen till arkitekten Kjell Forshed för hans insatser att utveckla småstaden och dess livskvaliteter.

Efter Cityvarvets konkurs i Göteborg hamn skulle lyftkranarna i hamnen skrotas. Det upprörde teveprofilen Ingvar Oldsberg som beslöt sig för att rädda dessa industrihistoriska minnen och personligen köpte en av kranarna och dessutom inspirerade tre storbolag att göra detsamma.

För detta initiativ fick han på torsdagskvällen motta utmärkelsen Årets byggnadsvårdare i kategorin ”Försvara”.

”Det är verkligen ynnest att få det här priset och jag är stolt över utmärkelsen och att ha bidragit till att Göteborgs stadsbild bevaras”, sade han bland annat i sitt tacktal på fartyget Gustafsberg VII dit Byggnadsvårdsföreningen hade förlagt årets prisutdelningar och branschmingel.

Under kvällsturen på Stockholms vatten fick också skådespelerskan Ulla Skoog motta sin utmärkelse som Årets byggnadsvårdare i kategorin ”Vårda” för att hon ”efter sitt hyllade sommarprogram fortsatt att förmedla sin vurm för kulturhistoriska värden i allmänhet och vården av gamla fönster i synnerhet”.

Utmärkelsen Årets byggnadsvårdare i kategorin ”Utveckla” gick till arkitekten Kjell Forshed för att han under hela sin långa karriär arbetat för att värna, förvalta och utveckla småstaden och dess livskvaliteter.

PS 1. Också i Stockholm finns det en gammal hamnkran att att rädda, giraffkranen, landmärket på Beckholmen, vars framtid fortfarande är osäker, så vitt jag vet.

PS 2. Gustafsberg VII har sin egen intressanta byggnadsvårdshistoria. Ångfartyget byggdes 1912 för att transportera arbetare till porslinsfabriken. Hon gick på grund och sjönk i Saxarfjärden 1966 och bedömdes som värdelös och omöjlig att bärga av försäkringsbolaget som sålde henne för 1 200 kronor till två studenter på Teknis. Dessa två begåvade personer lyckades med konststycket att få upp det sjunkna fartyget och borde ha fått det årets byggnadsvårdspris. Men det existerade inte för femtio år sedan. Svenska byggnadsvårdsföreningen bildades 1975 under det europeiska byggnadsvårdsåret.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (0)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 0 av 0
Bli den första att kommentera!

Nya Brunkebergstorg skulle må bra av en korvkiosk och ett utecafé också, inte bara två nya hotell

41

Brunkebergstorg idag …

31

… en byggarbetsplats.

71

Brunkebergstorg om ett halvår …

61

… en myllrande mötesplats innehållande två nya hotell med grönskande tak en en takbar enligt de visioner …

11

… som presenterades på torsdagen med Fredrik Lindström som samtalsledare …

21

… av bland andra Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter, som äger Gallerian. Här hälsar han på Skönhetsrådets sekreterare Henrik Nerlund.

51

Pressen fick studera framtidsvisionen för Brunkebergstorg iförda så kallade Virtual Reality-glasögon på plats. Till vänster ses Christoffer Barnekow och närmast i bild Stella Fare, som för övrigt har skrivit en högst läsvärd bok om just Brunkebergstorg.

”Nya” Brunkebergstorg invigs om ett halvår. Den 23 mars 2017 öppnar Petter Stordalens två stora hotell med sammanlagt 544 rum, i Swedbanks gamla huvudkontor, det ”kreativa livsstilshotellet” Hobo (fattig luffare på engelska) som hotellrepresentanten Henrik Jacobsen beskrev det som på en presentation av planerna som AMF Fastigheter ordnade på torsdagen.

Det andra hotellet heter At Six och är ett ”exklusivt livsstilsshotell”. Det ligger vägg i vägg norr om Hobo. Uppe på hotelltaken blir det en stor bar som ska heta Tak med 450 sittplatser och samma utsikt över stan som på den tiden vårdtornet stod där innan Brunkebergstorg schaktades ned ett tjugotal meter. Dit upp är även allmänheten välkommen utan att beställa in något från baren.

Just nu är hela Brunkebergstorg en enda byggarbetsplats. Men till den 23 mars 2017 ska hela torget vara klart, helt täckt av ljusgrå Bohusgranit, renoverade fontäner med omgivande formgivna slingrande sittbänkar som den församlade presssen fick fick titta på genom Virtual Reality-glasögon.

I framtidsbilden som den gestaltade sig i glasögonen kryllade det av folk på torget och magnoliorna blommade. Det såg ju bra ut. Visst kommer det att bli mer liv på torget med de två nya hotellen. Men kanske skulle det också behövas något ytterligare, till exempel en korvkiosk och en uteservering, för att få till lite genuint folkliv. Jag tror nästan det. Ambitionen är ju att återskapa Brunkebergstorg till en mötesplats, som både finansborgarrådet Karin Wanngård och AMF Fastigheters vd Mats Hederos sade vid presentationen. Hoppas det lyckas.

 

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (0)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 0 av 0
Bli den första att kommentera!

Nya graffitiväggen i Tanto poppis, målas över tre gånger per dygn

21

Den nya lagliga graffitiväggen i Tantolunden …

11… har snabbt blivit så populär …

41

… att de utställda papperskorgarna inte har kapacitet att svälja alla tomma sprayburkar som produceras. Fler och större papperskorgar behövs således.

Nolltoleransen är historia. För dygt två veckor sedan invigdes i Tantolunden Stockholms första lagliga graffitivägg. Den har blivit så populär att målningarna målas över med minst tre nya lagar målningar per dygn, berättar ”Brock”. Han står och målar tillsammans med en gammal kompis just innan solen ska gå ned på andra sidan Liljeholmsbron och höstmörkret sänka sig över staden.

Den trettiosex meter långa väggen används på båda sidor av både vana graffitimålare men också av många nybörjare, till exempel småtjejer som är där med storebrorsan och målar, berättar ”Brock”.

Egentligen finns det väl bara ett problem. Graffitimålarna är så många och åtgången på sprayburkar så stor att de tillgängliga papperskorgarna snabbt fylls till brädden och målarna tvingas slänga sina tomma sprayburkar på marken runt papperskorgarna.

”Det är lite synd”, säger ”Brock”, ” det ger dom vatten på sin kvarn som klagar över att det ser skräpigt ut”. Men det problemet borde vara lätt avhjälpt. Det är bara för stadsdelsförvaltningen att fylla på med fler och större papperskorgar så hamnar de tomma sprayburkarna där de ska. Graffitimålare är nämligen ordentliga människor garanterar ”Brock”.

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (0)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 0 av 0
Bli den första att kommentera!

Alla i samma hatt

71Fotografen Pieter ten Hoopen …

11

… liksom nästan hundra andra personer porträtterade av Pelle Seth (bilden) i hans hatt (som han har på sig) …

21

… ställs mu ut på il caffè på Södermannagatan 23 …

61

… som till exempel regissören Henrik von Sydow, här i Storkyrkobadets bassäng …

41

… och  deckarförfattaren Stefan Ahnhem, iklädd en engelsk kostym, här i en tunnelbanevagn med Pelle Seths Stetsonhatt balanserande på högra knät.

Pelle Seth är den framgångsrike regissören som bytt karriär mitt i livet. Efter att ha regisserat långfilm, reklamfilm och teveserier i decennier (Göta Kanal 2, Beckfilmer, Stieg Trenter-serien, Gevaliafilmerna m.fl. m.fl.) tröttnade han och bestämde sig för att börja om, och nu med helt egna projekt.

Det tog skruv för några år sedan med några kortfilmer skapade med enklast möjliga utrustning, den egna mobilen, som den på Youtube nästan 12 000 gånger visade fyra minuter långa ”Hemlösa sakta genom stan” som han fick idén till efter att ha sett filmen om Monica Zetterlund och på vägen från bion såg några hemlösa och tänkte att om det är några som sakta går genom stan så är det de hemlösa. I den ömsinta filmen sjunger de hemlösa just Monica Zetterlunds signatursång.

Men kanske var det egentligen stillbildsfotograf han ville bli, tänkte Pelle Seth. Och när han för två år sedan hade köpt en Stetsonhatt på Hattbaren på Götgatan och en av vännerna ville pröva hatten och han tog ett snapshot och när han sedan på sitt favoritställe Harvest Home på Söder kom iklädd sin nya hatt och allt fler ville prova den och han tog bilder också på dem så växte det hela snart ut till ett projekt betitlat ”I min hatt” och han började arrangera allt fler porträtt och det hela resulterade i ett par hundra bilder av vänner och bekanta iklädda Pelle Seths Stetsonhatt.

Ungefär hälften av dessa ställs nu ut fram till den 9 oktober på il caffè på Södermannagatan 23. Där kan man se många bekanta ansikten iklädda Pelle Seths Stetsonhatt som till exempel Mikael Persbrandt, Klas Östergren, Lars Rudolfsson, Morgan Alling m.fl.

Pelle Seth har förstås fler projekt på gång. Men vill inte avslöja mer än att han kommer att arbeta i studio i nästa projekt. Ska bli intressant att se resultatet framöver.

 

 

 

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (0)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 0 av 0
Bli den första att kommentera!

Storkyrkobadet nedläggningshotat p.g.a. chockhöjning av hyran

21

Storkyrkobadet är nedläggningshotat.

41

Den ideella föreningen Storkyrkobadarna …

11

… klarar inte …

31

… stadens aviserade mångdubblade hyreshöjning från 1 januari 2017. Tänk om staden!

Det anrika Storkyrkobadet, med sin bassäng i källaren under sjuttonhundratalsvalven, byggt 1932, det enda kvarvarande av de gamla skolbaden i Stockholm, hotas av nedläggning.

Staden  vill mångdubbla årskostnaden för den ideella föreningen Storkyrkobadarna  som driver badet från 120 000 kronor till 650 000 kronor genom att lägga på en årlig driftskostnad, som förvaltaren den kommunala fastighetsbolaget SISAB räknat ut, på 530 000 kronor.

-Det beloppet mäktar vi inte med. Jag har försökt få till stånd ett möte med utbildningsförvaltningen och SISAB utan att lyckas. Den aviserade utgiftsökningen från 1 januari nästa år har vi ingen chans att klara, säger en frustrerad Teddy Nordmark, ordförande Storlyrkobadarna.

Om inte utbildningsförvaltningen ändrar sig läggs alltså Storkyrkobadet ned om tre månader.

Storkyrkobadet har öppet varje vardagkväll, måndag, torsdag för kvinnor, tisdag, fredag, söndag för män. Det kan även hyras på lördagar av privata sällskap. Simskola bedrivs också i badet sedan decennier.

Storkyrkobadet är inte bara ett bad utan i hög grad också levande kulturhistoria. Skandal om det skulle tvingas stänga.

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (0)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 0 av 0
Bli den första att kommentera!

Råttgiljotiner, kolsyreis och gift debatterades i Stadshuset

råttorna dansar på Prästgatan

Tre råttor fångade med blixt mitt i natten på Prästgatan i Gamla stan.

11

Råttinvasionen i staden diskuterades i kommunfullmäktige på måndagen. Borgarrådet Daniel Helldén (mp) (till vänster i bild) berättar för Jonas Naddebo (c) (i den andra talarstolen) vilka åtgärder staden vidtar för att minska råttstammen.

Vad gör borgarrådet Daniel Helldén (mp) för att minska den ökande råttstammen i Stockholm, undrade Jonas Naddebo (c) som menade att råttinvasionen utgör ett hot mot folkhälsan.

Frågan diskuterades i kommunfullmäktige på måndagen. Anmälningarna om råttproblem i staden har ökat med trettio procent det senaste året.

Jonas Naddebo berättade att de i hans bostadsrättförening infört råttgiljotiner i rören med lyckat resultat. Runt femtio råttor i månaden avlivas med denna metod.

Daniel Helldén förklarade att det ökande antalet råttor i stan förklaras av flera samverkande faktorer, varma somrar, milda vintrar, matrester som är lättillgängliga för råttorna som slängda korvstumpar och annat.

Han sade också att staden på grund av dispensproblem inte kunnat bekämpa råttorna med det traditionellt beprövade råttgiftet sedan i juni förra året men att staden nu ansökt hos Kemikalieinspektionen om undantag för att åter kunna använda just detta, det mest effektiva råttgiftet.

Daniel Helldén berättade också att staden jobbar intensivt med problemet och den förutom att placera ut det mindre effektiva gift som nu används också undersöker olika nya sätt att bekämpa råttinvasionen i stan som till exempel med kolsyreis, införandet av soptunnor som komprimerar soporna, men han underströk också att det inte helt går att befria Stockholm från de ovälkomna långsvansade fyrfota invånarna. Så det nog.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (0)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 0 av 0
Bli den första att kommentera!

Små solar på Bjurholmsgatan

2aSmå solar i fogarna mellan trottoarstenarna …

1a

… på Bjurholmsgatan.

Jag läser någonstans att maskrosornas blomningstid är maj-juli. Men inte i fogarna mellan trottoarstenarna på Bjurholmsgatan (mellan Katarina Bangata och Gotlandsgatan) på Söder. Där blommar maskrosorna nu i slutet av september, dessa små solar i gräset, som Carl Anton kallar dem i visan. Men också små solar på trottoaren, alltså, lysande upp det begynnande höstmörkret.

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (0)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 0 av 0
Bli den första att kommentera!

I engångsförpackningarnas tidevarv

11

Papperskorg på Katarina Bangata …

21

… söndagen den 25 september kl 13.30.

”Köp, slit och släng” var slagordet som inredningsarkitekten Lena Larsson lanserade på 1960-talet. Saker skulle vara enkla, lättskötta och kastas av efter användandet. Debatten blev häftig.

En av de ivrigaste motståndarna till Lena Larssons konsumtionsideal var konsumentjournlisten Willy Maria Lundberg.

Men i dag är vi till stor del tillbaka i slit och släng-samhället. Det syns inte minst i stadens många överfyllda papperskorgar där engångsförpackningarna trängs om utrymmet.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (0)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 0 av 0
Bli den första att kommentera!

Berndt Hasselgren, 95, var med när Mäster Olofsgården startade 1931

31

Berndt Hasselgren, 95, en av många gäster vid jubileumsfirandet, var med när Mäster Olofsgården startade 1931. Bredvid till vänster sitter en annan veteran, som gick på MO i sin ungdom, Bert Lindgren, som också var tillförordnad föreståndare i början på 1960-talet.

41

Mäster Olofsgårdens 85-årsfirande på lördagen inleddes med en alkoholfri drink. I mitten (i profil)  står MO:s nuvarande verksamhetschef Christel Schultz.

91

I den numera avsekulariserade Bullkyrkan vid Stortorget drog Marie Nyreröd igenom huvuddragen av MO:s historia inför de församlade jubileumsgästerna. Hon berättade bland annat att Ingmar Bergman (mitt i bilden) gjorde sin regidebut på Mäster Olofsgården i slutet av 1930-talet.

71

I en journalfilm från 1942 visades delar av den dåvarande verksamheten (bland annat bygget av modellflygplan som också Berndt Hasselgren var med om ett decennium tidigare) …

81

… och pastor Gabriel Grefberg, MO:s grundare, berättade i samma journalfilm om hur det gick till när Mäster Olofsgården bildades 1931.

21

På jubileumsdagen arrangerade också MO Gamla stans-loppet för unga och gamla …

11

… för nionde året i rad. En högst pigg och levande 85-åring således, Mäster Olofsgården. Grattis!

Berndt Hasselgren, 95, var äldsta gästen när hemgården i Gamla stan Mäster Olofsgården (MO) firade sitt 85-årsjubileum på lördagen. Han var tio år och bodde i det som då hette Helvetesgränd, idag Prästgatan norr om Storkyrkobrinken, när han började gå på Mäster Olofsgården 1931. Han byggde gärna modellflygplan, spelade även pingis, shack och couronne på den tiden minns han.

I slutet av trettiotalet kom en ung teaterintresserad yngling och ledde teaterverksamheten på Mäster Olofsgården och satte upp flera teaterpjäser. Han hette Ingmar Bergman och var en mycket krävande regissör redan i övre tonåren minns de som var med. De som missade repetitionerna fick en skarp tillsägelse. Skedde de vid flera tillfällen så var det adjö för gott. Tre kvällar i veckan skedde repetionerna och även på söndagarna.

Vid jubileumsfesten i gamla Bullkyrkan dök många gamla och unga MO-are upp och efter en alkoholfri välkomstdrink berättade Marie Nyreröd om MO:s historia och visade klipp ur en unik film om Gamla stan från 1930 som gjorts av bland andra Erik Asklund, Eyvind Johnson och Artur Lundkvist. Det var en eländig tid med nöd och fattigdom i den nedslitna och försummade stadsdelen.

Marie Nyreröd visade också klipp ur en journalfilm från 1942 i vilken pastor Gabriel Grefberg berättade om bakgrunden till att Mäster Olofsgården bildades. Det skedde på initiativ av några kvinnliga kristna studenter som hade uppvaktat honom varpå han startade verksamheten för ungdomarna i Gamla stan.

På jubileumsdagen ordnade också Mäster Olofsgården Gamla stans-loppet för nionde året i rad. De yngsta sprang två varv runt Stortorget medan de äldre startade vid Stortorget och sprang i en bana i gränderna, ett inte helt lättarrangerat evenemang eftersom funktionärerna var tvungna att hålla halva gränderna fria från turisterna så att de inte kolliderade med löparna. Det fungerade framgångsrikt utan incidenter.

Grattis Mäster Olofsgården på 85-årsdagen må du med alla dina verksamherter för unga och gamla leva i minst 100, eller varför inte i 200 år!

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (0)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 0 av 0
Bli den första att kommentera!

Opublicerad roman från 1939 av Per Anders Fogelström ges ut i vår

11

En tidigare opublicerad roman av Per Anders Fogelström publiceras nästa vår i samband med Fogelströmåret, med anledning av att det då är 100 år sedan han föddes. 

31

På Bokmässan i Göteborg talade publicisten och författaren Göran Greider om Per Anders Fogelström som gett honom så mycket inspiration i sin egenskap av ”småfolkets” skildrare i Stadserien och i många andra verk och som kompromisslös antimilitarist och antinazist …

41

… och det var en stor publik som lyssnade.

21

Göran Greider i samtal med Kent Josefsson, ordförande i Sällskapet Per Anders Fogelströms vänner …

61

… och utanför Bokmässans huvudentré pågick samtidigt en antinazistisk manifestation.

Den kanske största nyheten på Bokmässan i Göteborg levererades på fredagen av de litterära sällskapet Per Anders Fogelströms vänner. Nästa vår, i samband med högtidlighållandet av författarens hundraårsminne, han föddes 1917 (dog 1998), kommer Stockholmia förlag att ge ut en tidigare opublicerad roman ”Den okuvliga friheten” som Per Anders Fogelström skrev redan 1939, endast 21 år gammal, tio år före debuten med den samtidsskildrande för övrigt högst läsvärda stockholmsromanen ”Att en dag vakna”.

”Den okuvliga friheten” är samtidigt en spännande och en kompromisslös uppgörelse med de totalitära tendenserna i det slutande trettiotalet. Den känns lika aktuell i dag som när den skrevs för trekvarts sekel sedan. Utanför Bokmässans entré demonstrerades för övrigt mot att den högerextrema tidningen ”Nya Tider” tilläts delta på mässsan.

Den radikale förläggaren Axel Holmström ville inte ge ut Per Anders Fogelströms brännbart aktuella roman i den oroliga tid som rådde 1939. Frågan är varför. Ingen vet. Tyckte han att den var ett omoget verk? Kanske. Eller ville han kanske skona den unge Per Anders Fogelström i fall det värsta skulle hända, nämligen att Hitler ockuperade Sverige. Per Anders Fogelströms liv skulle då komma hänga på en tunn tråd. Svårt att i dag veta något om Axel Holmströms motiv.

Visst har romanen vissa brister, men förtjänsterna överväger. Romanen är försedd med en utförlig inledning av Per Anders Fogelströms biograf Karl-Olof Andersson som sätter in den i sitt historiska sammanhang.

Publicisten och debattören Göran Greider samlade ett par hundra åhörare när han på De litterära sällskapens scen mycket påläst och med engagerad hetta fritt ur hjärtat berättade om Per Anders Fogelström, en av Göran Greiders stora inspirationskällor, när det gäller den humanistiska människosynen, antimilitarismen och kampen för freden och mot nazismen.

”Det var verkligen en märklig känsla att igår kväll, efter att ha sett nån sorts nazist intervjuas i aktuellt, läsa om Fogelströms outgivna antinazistiska roman från 1939 och jag tyckte nästan att jag kände något trösterikt över detta att en sån roman har skrivits, sade Göran Greider.”

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (0)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 0 av 0
Bli den första att kommentera!