Slussen – ett okänt landskap

”Slussen – ett osynligt landskap” är titeln (fast på engelska) på den spanske konstnären Federico Acals dubbla videoinstallation som hade vernissage i går på galleri Detroit på Roslagsgatan 21. ”Ett osynligt landskap” vad menas? Federico Acal (övre bilden) förklarar: ”Slussen är en plats som ingen annan där många människor passerar. De är på väg dit eller på väg därifrån. Inte många stannar till och upplever platsen i sig.” Därför ville han synliggöra den plats i Stockholm som han fascinerats av och så ofta återkommit till. Han är tillbaka i Stockholm för fjärde gången.

Federico Acal utrustade åtta vänner med videokameror och lät dem filma Slussen efter eget skön. Själv följde han videofotograferna i hälarna och dokumenterade deras rörelsemönster vilket redovisas på fotografiska kartor på ena utställningsväggen. På den andra rullar den dubbla videinstallationen som han själv redigerat ihop av de åtta filmera. Konstverket kan även avnjutas utifrån på Roslagsgatan, men då missar man ljudet (mellanbilden).  

”Slussen – an invisible landscape” är en poetisk gestaltning av en oöverskådlig plats med olikformade rum och prång, vattenspeglingar och fordon till sjöss och till lands och människor som rör sig som balettdansöser fram och tillbaks på Ryssgården (undre bilden). I sanning en poetisk hyllning till dennna ojämförbara plats i Stockholm som är kongenial med min egen Slussenupplevelse som ingen kan ta ifrån mej även om jag vet att den långt ifrån delas av alla stockholmare. Jag tror att den som likt Federico Acal ger sig tid att överraskas av Slussens alla oupptäckta gångar och vrår och oväntade scenerier blir mindre tvärsäker på att den gamla funkisanläggningen mår bäst av att rivas till grunden och ersätta av en själlösa glasgalleria som privatiserar en stor del av det offentliga rummet.

Federico Acal är född 1981 i Cádiz, Spanien. Han bor och arbetar för närvarande i Stockholm. Acal tog 2004 en magisterexamen i fri konst vid Polytechnic University of Valencia. Han har också studerat vid Bauhaus universitetet i Weimar, Tyskand och Carnegie Mellon University i Pittsburgh, USA. Han arbetar främst med videoinstallationer och ljudkonst. Hans verk har bland visats bland annat på Strange Screen på the Macedonian Museum of Contemporary Art i Thessaloniki, Festival Optica på The Gijón International Festival of Video Art i Gijon och Madrid och på VideoAkt International Video Art Show at GlogaurAIR i Berlin, Tyskland. Utställningen på galleri Detroit är öppen fredag-söndag kl 12-16 t o m 29 mars. Missa den inte!