PopVox (Folkets Röst)– e-partiet utan eget politiskt program

 

På Slussen delar PopVox-partiets medlemmar ut små informationshäften till jäktade Stockholmare som väller ut ur tunnelbanan efter jobbet. Många passerar utan att ta emot häftet trötta på allt valmaterial som flitiga valarbetare oupphörligen sticker fram i deras väg.  Men några stannar till och vill veta mer om det annorlunda partiet PopVox (från latinets Populi Vox- Folkets röst).

Annons:

På Slussen informerade Sofie Björck som står 4:a på listan om partiets idé om direktdemokrati via nätet. 

PopVox är ett ideologiskt neuralt parti utan partiprogram som vill införa e-demokrati som ett komplement till den representativa demokratin. Om partiet kommer in i kommunfullmäktige tänker de rösta i enlighet med Stockholmarnas åsikt. Stockholmare ska kunna publicera politiska förslag på partiets hemsida. Om minst 50 personer skriver under förslaget går det ut på omröstning där alla röstberättigade Stockholmare med elektroniskt ID kan röst ja eller nej. Sedan skriver partiet en motion i frågan om den inte redan är aktuell på annat sätt i kommunfullmäktige. För varje 5 000 röstberättigade Stockholmare som röstar på en fråga använder PopVox ett av sina mandat och röstar ”enligt folkviljan”.

På lördag kl 13 finns PopVox med initiativtagaren ”till direktdemokrati via nätet” Peter Ahlm på Sergels torg för att ”make some noise” som det heter i en presentation.

 

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (19)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 19

Sofie: Moderering kallas det när man sållar bort inlägg med förtal, obsceniteter, hets mot folkgrupp osv. Censur kallas det när man sållar bort inlägg som ifrågasätter, uppmanar till diskussion och påtalar rena felaktigheter.

Domingo X, 18:16, 22 november 2010. Anmäl

Hej! Vi har olika åsikter. Era åsikter om Slussen omfamnas f.n. av den sittande regeringen plus stora delar av pressen. Och den officiella sanningen är att det kommer bli som ni vill. Så jag tror inte ni behöver känna er förfördelade. Dessutom finns ju YIMBY. Att komma fram med ett nytt parti brukar ta typ 20 år, så det känns rättså överdrivet att behandla mig som en makthavare. Var och bestämmer själv vilka kommentarer man släpper fram på egna hemsidor. Det kallas inte censur utan moderering

Facebookanvändare (Webbsida), 14:34, 22 november 2010. Anmäl

håller med domingo.att censurera bort meningsmotståndare,gör inget ärligt parti.

mejram, 12:48, 26 oktober 2010. Anmäl

Det kanske kan vara intressant i sammanhanget att veta att på sina egna webbsidor censurerar Sofie Björck konsekvent bort de meningsmotståndare som försöker föra en dialog med henne.

Domingo X, 10:31, 24 september 2010. Anmäl

M - där har du fel. Bankärenden och röstning är inte samma sak. Det går i efterhand korrigera ett bankbedrägeri, eller e-deklaration. konsekvenserna blir rätt begränade. Jämför detta med att manipulera ett val, eller att folk inte litar på valresultaten.

DD, 20:50, 19 september 2010. Anmäl

Tycker det låter som en alldeles utomordentlig idé! Dessutom är det skamligt att vi inte har e-röstning detta valet. Alla invändningar jag har hört är lika gångbara för det nuvarande systemet. Är det säkert nog att göra sina bankärenden och deklarera på näten så måste det vara säkert nog att rösta också.

M, 12:37, 19 september 2010. Anmäl

Skeptikerna här talar om nätsäkerhet. <br/>Samtidigt har de förmodligen alla sina pengar på en internetbank, och är tillfreds med säkerheten där. <br/>Hur skulle det vara ekonomisk möjligt att i några större volymer tillskansa sig folks röster, när det är så svårt med trojamer att komma åt folks pengar redan idag?

Magnus Gustavsson (Webbsida), 10:14, 19 september 2010. Anmäl

S. k. direktdemokrati baserad på enkla ja/nej-frågor borde egentligen kallas pöbelvälde. Frågor som borde ställas och viktas (ej trivialt): <br/>[ ] ja, definitivt <br/>[ ] ja, efter revidering <br/>[ ] neutralt <br/>[ ] nej, men kanske efter revidering <br/>[ ] nej, absolut inte

ftr, 16:48, 18 september 2010. Anmäl

DD, ja visst. Men borde vi inte ha sett den typen av problem redan på de platser där röstning över nätet är vardagsmat? Eller de kanske tycker att det är värt besväret - vad får dig att tro att det skulle vara så särskilt besvärligt här i Sverige?

Fredrik, 16:36, 18 september 2010. Anmäl

Omröstning på nätet fungerar inte, säkerheten blir för dålig även med elegitimation. En massdistribuerad trojan kan gömma sig i datorn och lura användaren att han röstar X, medan den skickar iväg röst Y. Det finns goda anledningar till att vi inte tillåter röstning över nätet i dag.

DD, 14:20, 18 september 2010. Anmäl