Avkontorisera bostadshus i innerstan!

I hörnet av Sankt Eriksgatan och Sankt Göransgatan på Kungsholmen passerar jag ett vackert 100-årigt nyputsat bostadshus (byggt 1910) med burspråk och smidesräcken på de översta våningarnas balkonger. Men bostadshus var det länge sedan det var. Redan 1973 kontoriserades huset, nu nyrenoverat. På en stor vepa som täcker en stor del av fasaden utannonseras lediga kontorslokaler (inga bostadslägenheter) till hugade spekulanter.

Annons:

Redan på 1970-talet (om jag inte minns fel) bestämde sig kommunalpolitikerna i Stockholm för att avkontorisera bostadshus i innerstan, dock utan större framgång. I mitten av 1980-talet började stadsbyggnadskontoret inventera smygkontoriserade bostadslägenheter i City och hittade snart 300 stycken. Om dessa sedan blev avkontoriserade eller inte låter jag vara osagt. Kanske är det dags igen att inventera smygkontoriseringen i innerstan och göra något åt den nu när efterfrågan på centralt belägna bostäder är så stor.

Ett annat sätt att skapa bostäder i innerstan är att omlokalisera offentliga verksamheter, kommunala och statliga, till förorterna. Riksdagskvinnan Caroline Hagström (kd) motionerade om detta redan 2001 men blev nedröstad. Utflyttning av kontor, privata och offentliga, till förorterna skulle frigöra bostäder innanför tullarna och skapa kundunderlag för tynande förortscentrum samt skapa nya arbetsplatser i dessa områden där bostäderna så totalt dominerar.

Jag föreslog för snart ett år sedan att Tekniska nämndhuset på Fleminggatan 4 byggs om till bostäder när förvaltningarna så småningom ska flytta och jag menar att de bör flytta ut utanför tullarna, inte bygga ett nytt tekniskt nämndhus nånstans mitt inne i stan.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (21)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 21

Ingen fattar varför Vatenfall ska sitta på stureplan i det fina hotellhuset där Lydmar brukade husera.

Erik (Webbsida), 16:37, 16 oktober 2010. Anmäl

@birgitta: <br/>Det låter som en utmärkt idé men det är tveksamt om det är möjligt med tanke på lagstiftningen kring nationalstads"parken", som säger att i stort sett inget får förändras inom dess gränser. <br/>Det lär dessutom komma en skur av protester ifrån föreningen för ekoparken, eftersom fler bostäder i "parken" innebär att fler människor rör sig i "parken", vilket i sin tur ökar slitaget. Alla *vet* ju att parker inte är till för att människor ska röra sig där.

Andreas, 15:39, 30 september 2010. Anmäl

”Samma” idé poppar upp på flera håll samtidigt... <br/>Bygg om FMV:s kontor i Stockholm till lägenheter: <br/>http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/bygg-om-fmvs- kontor-i-stockholm-till-lagenheter_5425859.svd

Birgitta, 15:21, 30 september 2010. Anmäl

Du är lika lysande som vanligt Lars! Jag säger bara Hejja Lars du ger näring till kreativiteten och kraften för tanken att tänka om, tänka till, tänka nytt!

Birgitta (Webbsida), 12:11, 30 september 2010. Anmäl

@Rosa: <br/>Jo det är helt rätt. Ännu mer rätt är att göra stad av förorterna, så att de slutar vara isolerade enklaver.

Andreas, 01:58, 30 september 2010. Anmäl

Bra förslag, hela stan måste leva, och då måste vi ha fler arbetsplatser i förorterna

Facebookanvändare (Webbsida), 23:23, 29 september 2010. Anmäl

Helt rätt att innerstaden måste växa på bredden och göras större, istället för att förtäta i stan. Särskilt som det ju finns lediga kontorslägenheter redan.

Anders, 21:32, 28 september 2010. Anmäl

Om du säger nej till fler bostäder och hus då är du FRÄMLINGSFIENTLIG! <br/>Bygg mer nu.

Begnt, 11:29, 28 september 2010. Anmäl

Anders är inne på rätt spår. Problemet är att innerstaden inte är tillräckligt stor. Endast 10-15% av storstockholms invånare bor där. <br/>Vad gäller Wirténs bok som Sven hänvisar till här så har Ola Anderssson skrivit en bra recension (klicka länken nedan).

Andreas (Webbsida), 11:12, 28 september 2010. Anmäl

Det går inte att flytta ut verksamheten i Tekniska nämndhuset utanför stan. Stockholms invånare behöver en enkel tillgång till Stadsbyggnadskontoret, Bostadsförmedlingen, Idrottsförvaltningen med mera. Det handlar tillgänglighet och om demokrati.

Linda, 13:03, 27 september 2010. Anmäl