Kaos i Stadshuset när pelarhus på Söder klubbades igenom

Protester på Varvsgatan mot nybygge på gården i kvarteret Plankan på Söder.

Annons:

Protester under kommunfullmäktigesammanträdet i Stadshuset … 

… mot bygget i Plankan på åhörarläktaren avvärjs av en väktare …

Kaos utbröt för ovanlighetens skull vid Stockholms stadsfullmäktiges sammanträde i rådssalen i Stockholms stadshus på måndagskvällen. Sammanträdet fick avbrytas sedan ett tjugotal personer på åhörarläktaren börjat skandera slagord mot ett planerat nybygge på gården i kvarteret Plankan (Hornsgatan-Kristinehovsgatan-Lundagatan-Varvsgatan) på Södermalm. Kommunfullmäktiges ordförande Margareta Björk (m) vädjade förgäves till åhörarna att tystna men de fortsatte högljutt att på vers uppmana politikerna att tänka på barnen och stoppa bygget. Upprörd försökte Margareta Björk upplysa åhörarna om att det är tillåtet endast för de folkvalda politikerna att yttra sig under sammanträdet och uppmanade väktarna att se till att protesterna tystnade vilket också skedde efter en stunds avbrott i förhandlingarna.

… på uppmaning av kommunfullmäktiges ordförande Margareta Björk (m).

Hårda ord växlades mellan politikerna om det nya runda femvåningshus på sex meter höga pelare som är tänkt att byggas på Stockholms största innergård (75×115 meter, bra mycket större än fotbollsplanen på Råsunda som är 68×105 meter). Oppositionen var emot bygget, alliansen för.

Stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (m) var för bygget på Plankans gård …

Stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (m) ansåg att det inte skulle bli mer än en marginell minskning av den så kallade grönytan på den stora gården eftersom det nya huset byggs upphöjt på pelare. Dessutom ska gården rustas upp och en plaskdamm anläggas under det nya huset. Tillsammans med påbyggnaderna av de befintliga husen tillskapas119 nya hyreslägenheter varav 50 är för studenter. ”Vi fattar ett beslut som gynnar Stockholm”, sade hon.

… oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (s) kallade det ”ett svek mot väljarna”.

Oppositionen ansåg att man kunde bygga på ett par våningar de befintliga husen men borde lyssna på opinionen och avstå från nybygget på gården eftersom opinionen emot var så stark och så många lägenheter hamnar i skugga (gäller i hög grad också den befintliga förskolan). Dessutom kommer bilar att trafikera den i dag bilfria gården. Tomas Rudin (s) kritiserade även alliansen med demokratiska argument och menade att denna vilselett opinionen när borgerliga ledamöter i Södermalms stadsdelsnämnd före valet sagt nej till det nya runda huset på gården vilket skulle fått Södermalmsborna att tro att alliansen var emot bygget. Och nu sitter tre av de ledamöter som i stadsdelnämnden var emot bygget och rustar igenom det i kommunfullmäktige efter valet. Tomas Rudin kallade det ett svek mot väljarna. ”Du begår din karriärs största misstag när du inte lyssnar på opinionen”, sade Tomas Rudin till Regina Kevius.

Här på Plankans gård …

… ska detta hus byggas.

Men Regina Kevius och samtliga borgerliga politiker stod på sig. Efter regelvidriga protester från läktaren och regelrätta från oppositionen röstades förslaget igenom. Ett runt femvåningshushus på pelare kommer att byggas på gården i kvarteret Plankan.

Läs gärna även tidigare blogg: Plankans gård räddad tills vidare

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (149)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 149

Beslutet ställer stadshusstyret i dålig dager.

Leif G, 20:38, 12 januari 2011. Anmäl

Så fick Anna Ankasjö slutligen sin skyskrapa. Till priset av en ursinnig befolkning.

(c), 17:08, 12 januari 2011. Anmäl

jimbystollarna är nog skraja med.

kajan, 13:14, 12 januari 2011. Anmäl

Jimby har ett stort anvar med för det inträffade. Som de hetsat för just detta!

Jimmy, 10:52, 12 januari 2011. Anmäl

Hur har dessa bypolitiker nominerats? Vilka är ansvariga för alla dessa skandaler på byggfronten år ut och in? Dags att skriva mer om de ansvariga, de gör sitt yttersta för att undgå publicitet. Rädda.

Plankan for ever, 18:33, 11 januari 2011. Anmäl

Så fick Anna Ankasjö sin skyskrapa till sist. Till priset av en ursinnig befolkning...

Jimmy, 15:13, 11 januari 2011. Anmäl

"Jag" har blivit tillsagd? Det var Pastor Hannes du sa det till, inte mig! Jag är en annan person! Är du inte läskunnig, pojk?

von Vettet, 12:49, 11 januari 2011. Anmäl

Du har ju just blivit tillsagd att bry dig om dina medmänniskors villkor och att sova på nätterna. I stället för skriva om sådant som tycks ligga över din horisont.

Jimmy, 11:01, 11 januari 2011. Anmäl

Herrejistanes, det är då inte de vassaste knivarna i kökslådan som bor i kv. Plankan... Huga!

von Vettet, 01:48, 11 januari 2011. Anmäl

Re: Lex Plankan; Detta vårdslösa beslut, tagit i Stockholms kommunalfullmäktige, kommer med största sannolikhet att upphävas av Länstyrelsen!

Lotta, 19:46, 10 januari 2011. Anmäl