Delade meningar om lagliga klotterväggar i Stockholm

Klotter vid Slussen (söndagen 13 februari).

Annons:

Illegalt klotter kostar många miljoner kronor om året att sanera. För att minska klottret och i stället uppmuntra till ett konstnärligt skapande vill politikern Ann Mari Engel (v) införa lagliga väggar för graffiti i Stockholm. ”En framgångsrik metod som etablerats i flera kommuner”, säger hon.

Ann Mari Engel (v).

Trafikborgarrådet Ulla Hamilton (m) håller inte med. Tvärtom. Hon säger:

”Jag tycker snarare att de i huvudsak vänsterstyrde kommunerna borde förbjuda sina lagliga klotterväggar så att polisen kan ingripa mot dem som klottrar. I dag kan klottrare som ertappas med sprayflaskor i Stockholm säga att de ska till Sigtuna och måla och på sätt kan inte polisen arbeta förebyggande. Genom att reagera och agera direkt vid misstanke om att ungdomar ägnar sig åt klotter och liknande skadegörelse kan vi förebygga att ungdomar drabbas av problem som skolk, missbruk och kriminalitet. Detta arbete försvåras effektivt av en del vänsterstyrda grannkommuner i Stockholms län genom att de tillåter klotter”.

Ulla Hamilton (m).

Ulla Hamilton tar också Norrköping där man haft legala graffitiväggar som exempel.

”I Norrköping så har de lagliga väggarna lett till att klottrar mindre i just Norrköping. Däremot avslöjar sökningar i polisens register eller på nätets många klotterforum att de är aktiva i andra kommuner”.

Debatten fortsätter vid kommunfullmäktiges nästa sammanträde nästa måndag den 21 februari.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (23)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 23

@ml Nu är det ju faktiskt så att polisen får "rota igenom" folks väskor samt kroppsvisitera personen i fråga vid misstanke att de har "typiska klotterföremål" på sig. Har även hört att det för några år sedan (tror dom lagt ner försöken nu) var vanligt att polisen beslagtog sprayburkar direkt man kom ut från exempelvis highlights med dessa. Dock tror ja man med hjälp av highlights advokaters kunde få tillbaka allting. Nog om det, vill folket ha klottervägg ska folket få det. Här i min lilla stad blev vi av med den lagliga väggen efter..15 år? tror jag.. och förhoppningsvis kommer den olagliga graffitin öka i och med det. Bara för att bevisa poängen med att ha en.

R, 10:57, 25 februari 2011. Anmäl

[...] Politikerna fick bakläxa – nytt hotellförslag på Djurgården (25)2. Delade meningar om lagliga klotterväggar i Stockholm (21)3. "Kampen om Slussen är en kamp för den allmänna platsen" (17)4. Stockholm vill satsa 2,5 [...]

Klotterdebatten fortsätter - DN.se (Webbsida), 23:23, 21 februari 2011. Anmäl

Ulla Hamilton är en okunnig och inte särskilt trovärdig politiker.

Malaff, 00:49, 19 februari 2011. Anmäl

>>”I dag kan klottrare som ertappas med sprayflaskor i Stockholm säga att de ska till Sigtuna och måla och på sätt kan inte polisen arbeta förebyggande.”<< Sen när får polisen rota igenom folks väskor bara för att de tror att någon skall klottra?

ml, 15:29, 18 februari 2011. Anmäl

"I dag kan klottrare som ertappas med sprayflaskor i Stockholm säga att de ska till Sigtuna och måla och på sätt kan inte polisen arbeta förebyggande." Även om det inte fanns legala väggar ser jag inte hur polisen skulle kunna beslagta sprayflaskor? Vad jag vet är inte dessa olagliga och det skulle nog bli svårt att bevisa att personen ifråga skulle utföra något olagligt.

Jan, 15:09, 16 februari 2011. Anmäl

Det känns som att debatten om vart gränsen mellan klotter och graffiti som konstform går, börjar bli lite väl uttjatad. Oavsett om ni vill det eller inte, så kommer den illegala formen av graffiti aldrig att försvinna. Graffitin har nu funnits i Sverige i mer eller mindre 27 år, och är antagligen här för att stanna, oavsett om det är "nolltolerans" eller inte - det klottras ändå. Och det är många graffitimålare som målar väldigt sällan, och när de gör det så gör de det självklart på olagliga väggar, då det inte finns en enda laglig vägg i Stockholm (Sthlms kommun). Varför inte ge dessa (och graffitimålare i allmänhet) chansen att måla på lagliga väggar? Jag kan verkligen inte förstå det. Skulle en laglig vägg verka till större delen negativt, då den "får nya ungdomar att börja klottra", och "ger klottrare chansen att lära sig måla snabbare för att kunna måla bättre illegalt? Nej, fördelarna väger tyngre än nackdelarna i min mening. Uppmuntra till kreativitet bland ungdomar (lagliga alternativ) och fixa lagliga väggar.

Kurt, 21:09, 15 februari 2011. Anmäl

Menar Ulla Hamilton verkligen att man kjan "drabbas av" skolk, kriminalitet eller missbruk???? Konstig inställning när det handlar om en aktiv handling som någon utför.

Jonas, Sthlm, 20:13, 15 februari 2011. Anmäl

@,. Som du säger, fotboll är lagligt men att i samband med en fotbollsmatch vandalisera annans egendom är i allra högsta grad olagligt. I Sverige råder det brist på lagliga graffitiväggar då man tycker att det bidrar till mer skadegörelse. Graffiti är lagligt, men klotter är olagligt. Så varför "utesluta" graffiti som konstform ur samhället pga. av att det finns folk som klottrar. Graffiti och klotter är inte sammasak!

Richard, 17:58, 15 februari 2011. Anmäl

@Richard Ta och fundera igenom ditt argument en gång till. Fotboll är som du själv påpekar inte olagligt. Men att i samband med en fotbollsmatch vandalisera annans egendom är i allra högsta grad olagligt. På samma sätt är det inte olagligt att måla. Men att måla på och vandalisera annans egendom är iallra hösta grad olagligt.

,, 16:50, 15 februari 2011. Anmäl

Vi kanske borde införa ett års tukthus med sträng regim för de lymmlar som skadar andras egendom.

(m), 14:02, 15 februari 2011. Anmäl