Råttan på Hornsgatan vet inte om att den är ett skadedjur


Jag sitter i bilen på Hornsgatan. Det blir rött ljus vid Timmermansgatan. Genom framrutan ser jag en råtta med sin långa svans mitt på ljusa dagen i maklig takt på väg över gatan. Aldrig har jag sett råttor i stan annat än på natten. Och de rör sig alltid sprintertakt om de hör något hotfullt ljud.

Annons:

Jag övermannas av medlidande med råttan som rör sig så sakta. Den måste vara skadad. Jag hinner ta en bild med vidvinkelobjektivet som sitter på kameran innan det slår om till grönt. Hur ska det gå? Klarar den sig eller blir den överkörd. Jag rundar kvarteret. Parkerar bilen på Timmermansgatan och springer ner till korsningen för att se om den är kvar.

Råttan är borta. Kanske klarade den livhanken.  Jag tror jag hoppas det. Råttan vet ju inte om att den är ett skadedjur slår det mig. Den försöker ju bara överleva som alla andra varelser. Har jag kanske fel?

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (4)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-4 av 4

Hej Marianne, när du nämner ordet "sotare" så går det upp ett ljus i dimman. Jag tror du har rätt! Det var nog det den hette, korven som grillades över öppna lågor i kiosken i Berzelii park på 1950-talet. Tack!

Lars Epstein, 23:09, 26 september 2011. Anmäl

Hej Lasse, Råttan kom nog ifrån Maria kyrkogård, det sägs att det finns en hel koloni där. Han är åtminstone en"Söderbo"! PS. Korven du skrev om häromdagen hette den inte en SOTARE, jag jobbade i huset bredvid på 50talet, God korv!

Marianne Södermalm, 22:33, 26 september 2011. Anmäl

Ögat ser inte sig självt.

Karen Horney, 09:14, 26 september 2011. Anmäl

Kan det finnas en viss likhet med dessa skadedjur och ledamöterna av vår stadsbyggnadsnämnd här i staden? De som tydligen inte själva fattar att folket betraktar dem som direkt skadliga för vår fina stad. Tänk om!

Måns, 07:56, 26 september 2011. Anmäl