”Stockholms offentliga rum måste värnas”

Platser där ingen bestämmer mer än någon annan, där alla har rätt vara på samma villkor som vem som helst, torg, gator och parker, kort sagt ”Offentliga rum” är ämnet för och namnet på Samfundet S:t Eriks nyutkomna årsbok 2011.

Annons:

Samfundet S:t Eriks årsbok 2011.

Så här skriver arkitekten Britt-Marie Salmén på trafikkontoret i en av många faktaspäckade artiklar:

”Att värna om det offentliga rummet är en allt viktigare uppgift framöver när konkurrensen om ytorna ökar. Torg belamras med byggnader av olika slag, parker bebyggs eller naggas i kanten. Fastighetsgränser flyttas ut på bekostnad av gaturummet. Gator som ger plats för träd och släpper ner ljus var en gång en självklar byggnadskvalité. Staden har behov av öppna ytor som andningshål i den alltmer tätnande bebyggelsestrukturen.”Utförligt beskriver hon bland annat  stadens planering av Vasastadens tre stora offentliga platser: Sankt Eriksplan, Odenplan och Norra Bantorget.

Skönhetsrådets sekreterare Martin Rörby har skrivit om de historiska besluten som ledde framtill dagens Sergels torg. Teknikhistorikern Jan Garnert har skrivit om belysningen i staden genom tiderna. Samfundet S:t Eriks ordförande Monica Andersson analyserar bygglagstiftningens konkreta inverkan på utformningen av olika Stockholmsmiljöer. Historikern Mats Berglund har skrivit om folkliga upplopp i staden förr i tiden. Det skulle ta för stort utrymme att räkna upp alla artiklar av skiftande slag som ingår i den, som det brukar heta, ”välmatade” årsboken.

FOTO: HASSE HOLMBERG (ur boken Kajplats 311)

På tal om Stockholmsböcker och det offentliga rummet vill jag gärna uppmärksamma fotografen Hasse Holmbergs och förre Expressenjournalisten Janne Lundgrens charmiga verk kajplats 311 (Dext). Hasse Holmberg har under lång tid tagit bilder från sin balkong på hundägare, motionärer, kärlekspar, föräldrar med sina barn och andra som passerat förbi framför hans kamera på kajen i norra Hammarbyhamnen i det offentliga rummet. Det har blivit ett poetiskt och humoristiskt samtidsporträtt av dagens Stockholmare med underfundiga texter av Janne Lundgren.

FOTO: HASSE HOLMBERG (ur boken Kajplats 311)

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (8)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-8 av 8

He he, barbarerna har tagit över.

Barry, liberal, 08:56, 25 november 2011. Anmäl

Nordin framstår allmer som en naken kejsare eller kanske snarare som " Starke man" i den aktuella tv-serien... Detta fråm ett genuint borgerligt perspektiv.

Nils, brf.ordf., 11:55, 24 november 2011. Anmäl

Deras grannar kan känna igen dem och få reda på hur de bygger sönder stan...

Eva, 11:12, 24 november 2011. Anmäl

M1 Det nya stadsbyggnadsborgarrådet är en katastrof. Risken är att hon tillsammans med en liten grupp fanatiska likasinnade ödelägger stadskärnan innan vi hinner stoppa dem. Botemedlet heter många och utförliga artikla, r där t-ex- ledamöterna i exploaterings- och stadsbyggnadsnämnderna intervjuas, avslöjas i all sin nakna enfald och finns med tydliga foton. Då tar nog skräcken för oss vid.

Rutger v E, 09:33, 24 november 2011. Anmäl

Retar mig som f-n på att alla parker, torg och fria ytor i innerstaden görs om till rena nöjesfält. Överallt ska de klämmas in events, lekplatser, teaterscener, kaféer, boulebanor och gud vet vad. Inte en stilla plats, inte en lugn stund någon stans! Varför kan inte en endaste park få vara just park? Ni vet, med grönska, gångstigar och parkbänkar? Varför får vi inte ha ett enda öde torg med något ensamt torgstånd? Inne i staden behövs sådana ytor som en kontrast till det hektiska stadslivet. Platser med bara lugn och ro!

Bo, 08:23, 24 november 2011. Anmäl

När Stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius skulle debattera nya Slussen i radio krävde hon att själv få välja vilka hon skulle debattera med. Opposition och kritik tystas av makthavarna. Är det demokrati?

M1, 08:11, 24 november 2011. Anmäl

Jag tror att du skriver vad folk tänker mest. Folk vill inte bråka, det är nog det verkliga problemet.

Ebba, 17:02, 23 november 2011. Anmäl

Staden är allas vårt uterum. Genuin kultur gratis, som Slussen - en av vårt lands finaste platser. Där har vi stått ett helt liv i samspråk med turister från hela världen och berättat om den gamla staden och hamninloppet... Med det nya erbarmeliga byggförslaget kommer man inte ens att kunna ha någon utsikt från gångbron. Motorvägsbron blir tom på fotgängare och flanörer. Jag skänker pengar för att skandalisera stadsmarodörerna. Gör likadant och låt oss visa den lilla klicken med dåligt omdöme vem staden tillhör och vilka som är uppdragsgivarna! Må de liberala fullmäktigeledamöter som ger staden dödsstöten få brinna i helvetet! Av andra kan man kanske inte kräva för mycket.

Dr Brown, 12:05, 23 november 2011. Anmäl