Många sörjde TV-eken när den sågades ned i natt

Vid ettiden i natt kom plötsligt elva piketbilar med cirka femtio poliser till Oxenstiernsgatan och började spärra av området med blåvita plastband. Uppåt femtio trädvänner hade redan hunnit samlas runt eken. Fyra personer hade klättrat upp i eken. Efter en dryg timme hade alla förpassats utanför avspärrningarna.

När trädfällarna kom vid tretiden med sina stora lastbilar och lyftkranar uppstod smärre tumult när upprörda människor försökte stoppa ekipagen. När motorsågarna började surra och de första grenarna brakade till marken grät några. Andra stämde upp i talkörer som ”Polisen ska skydda natur och människor. Vi vill ha eken kvar”, ”Vänta på arboristernas svar”.  Några försökte springa in innanför avspärrningarna men blev snabbt övermannade av en grupp poliser.

Efter två timmar var eken fälld strax före klockan fem i morse. Endast en liten stubbe återstod. Många (däribland jag själv) beklagade att inte frågan togs upp av politikerna i trafiknämnden och att man inte inväntade och granskade rapporten från de fristående arborister som genomfört grundliga undersökningar på eken de senaste dagarna.

Kritiken mot fällningen från de fristående arboristerna är obarmhärtig.

”De enda som ansåg att det var så akut att fälla att man inte kunde invänta riktiga undersökningar var de ansvariga på trafikkontoret. Deras underlag var undermåligt och kommer att väcka starka reaktioner internationellt där man trott bättre om Stockholms stad”, säger Cilla Lundström samordnare för de fristående arboristerna som under veckan undersökt hela trädet.

De fristående arboristerna genomlyste hela trädet och samlade från i söndags mängder av data om rötter, stam och krona.  I torsdags kväll vid 22-tiden skickade gruppen en första del med slutsatser till de ansvariga på kontoret och till borgarrådet med e-post och resten meddelade de skulle komma de närmaste dagarna.

”De fäller också trots att de visste att de snart skulle få den enda undersökningen gjord med mätbara metoder, som visade att trädet hade styrka att stå kvar på platsen.  Ingen kan ha undgått att förstå att våra mätningar visade att det inte fanns anledning att fälla eken. Man gav den norska rapporten flera veckor på sig att formulera en rapport som inte ens undersökte stammen under marknivån”, säger Cilla Lundström.

De fristående arboristerna förbereder redan nu en internationell konferens i Stockholm om städers behandling av unika, värdefulla träd. Man kan gissa att TV-eken kommer att stå i centrum för konferensen.

Det tog många hundra år för den särpräglade eken att växa upp på platsen. Det tog mindre än två timmar att fälla den. Nu inväntar vi en oberoende obduktionsrapport.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (72)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 72

Det här är en väldigt tråkig historia som tar minst 500 år att reparera !

Pad Strid, 23:23, 1 december 2011. Anmäl

Monica Dahlby:: Tänk vad hon har svamlat genom tiderna denna rödögda kommunistkärring. Hon har i tid och otid svamlat om Fascister, Moderater, Bildt, Soldater, Poliser, Lissabonfördraget, ostraffade mördare i regeringen, och nu svamlar hon om Heil också. Vet hon överhuvudtaget vad hon pratar om??? och allt detta bara för att ett träd har sågats ned. Vad tar hon sig till när någon buske i Stockholm skall tagas bort?? blir det fler mördare i regeringen då?? Alltså kan man ha sådana här medborgare lösa i staden utan att hon har en psykdoktor med sig?? Ett friskhetstecken vore om tröttnade på sig själv någongång.

Will, 15:24, 27 november 2011. Anmäl

Vilket land lever vi i? Vilka människor fattar dessa sjuka beslut? Jag blir på riktigt oroad...

Jonas, 21:51, 26 november 2011. Anmäl

[...] Många sörjde TV-ekens fall Efter två timmar var eken fälld strax före klockan fem i morse. Kritiken från de fristående arboristerna är obarmhärtig. [...]

Veckopaus över « Spin around averin (Webbsida), 13:37, 26 november 2011. Anmäl

Orolig! Efter att ha väckts två på natten av motorsågar hade jag tid att fundera. Är ofta ute och promenerar i närområdet.av eken. Det finns 50-100 tals träd i närheten av där eken stog som är i sämmre skick. En så nära som 200m, troligtvis ungefär lika gammal som den sågades ner. Ska dom börja fälla dessa träd med, jag har mina barn lekande där nästan dagligen. Är jag orolig för mina barn,nej. När man kommer ut på djurgården och ser hur alla gamla ekar får stå kvar. Några är döda, döende men står där vackra. Ska ni vara oroliga. Hoppas inte dessa träd kommer att möta samma öde nu när det har beslutas att fälla ett. Det jag önskar är inte att se alla dessa planterade rader eller nyplanterade utlänska träd. Till er som tar hand om vår stad, var rädd om vår gamla natur. Anders Mellstrand

Anders Mellstrand, 11:11, 26 november 2011. Anmäl

Man tror alltid gott om alla människor och att dom som har makten är ärliga, demokratiska och följer regler/lagar som finns. Men känns som det brustit i alla lägen. Hur kommer det sig att man gå tillväga på detta sätt? Varför denna panik att fälla ett historiskt träd och kultur arv innan man verkligen fastställt allt material. Det är för mig oärlighet och att nyttja sin makt på ett felaktigt sätt. Och absolut inte demokratiskt överhuvud taget. Jag har full förståelse för att om man verkligen gått den rätta vägen när det gäller byråkrati, undersökningar och därefter fattar ett beslut att fälla om det verkligen stämmer att det finns risk för att den skulle kunna rasa. Men det känns som om allt material/rapporter ej var klara. Utan att man bara skyndade på. Den stackars eken var först på plats med både makten över sin position tills vi tog över och började bygga vägar och hus. Jag tycker att den skulle fått ett värdigare slut än detta. Och sen att man fäller den under nattetid för att undvika att folk ska kunna reagera det tycker jag går under katergorin fegt. Kunde man inte väntat en dag till och sammanställt alla undersökningar av trädet och därefter beslutat vad som var bäst att göra. Kanske prövat med att beskära trädet så att det inte ska utsätta människor för någon fara? Och dessutom så finns det andra träd i Stockholm bla ekar och dessutom i dennes eks närhet som ser bra mycket risigare ut än denna föredetta historiska vackra ek. Jag har aldrig tidigare reagerat och lagt synpunkter när det gäller politik och demokrati men när det ligger än varmt om hjärtat och jag har bott granne med eken i sju år och fått äran att beskåda den i alla dess årstider så kan jag inte bara låta det gå förbi utan att få säga detta. Inte konstigt att man inte orkar lyssna på politiker och andra med makt längre. Tv eken var en utav de vackraste ekarna jag någonsin sätt

Anonym, 09:48, 26 november 2011. Anmäl

[...] Foto: Lars Epstein [...]

Ekot klingar inte av på länge (Kolumn i DN Stockholm 26/11) - DN.se (Webbsida), 08:11, 26 november 2011. Anmäl

Fattar inte varför man sågade ner trädet, området kommer aldrig få samma charm utan den gamla bjässen.

Nature, 06:58, 26 november 2011. Anmäl

Väldigt tråkigt när myndigheter inte kan förhålla sig öppen och transparent i frågor där människor tagit sig tid till att engagera sig i en demokratisk fråga. Att det råkade bli just en ek spelar inte så stor roll, det är vetskapen att samma förfarande kommer ske även i andra frågor som ger en besk smak i munnen. Politiker som pratar om att höja valdeltagandet bör ta sig en funderare över vad de skickar för signaler.

Anonym, 23:32, 25 november 2011. Anmäl

Att fälla en frisk gammal ek är strffbart, det måste det vara. Det värsta har varit att ingen av de folkvalda har lyssnat, varken i Stadshuset eller hos Stadsdelsnämnden, man har känt att dom "bryr sig inte"!! Man tappar all respekt för dessa politiker, det finns inte ord. Men de måste väl i alla fall vara nöjda/ulla jansson

Ulla Janssom, 22:24, 25 november 2011. Anmäl