Fotoboksbokslut för år 2011

”Passionerad fotoboksamlare” karaktäriseras jag som i huvudet på min blogg vilket kanske är lite överdrivet (det är inte jag själv som skrivit presentationen). Men visst är jag intresserad av fotoböcker och inte bara jag. Intresset för fotografi och fotoböcker har ökat enormt de senaste år. Det är bara att gå till Fotografiska, Moderna eller Kontrast och konstatera.

Därför tyckte jag det kunde passa med ett bokslut eller snarare fotoboksbokslut så här på Nyårsafton. Fotoböcker har ju blivit både lättåtkomligare och svåråtkomligare. Mängden nya bra böcker som ges ut är oöverskådlig, priserna ofta inte mycket högre än en ordinär roman. Men att köpa äldre åtråvärda böcker kan visa sig oöverkomligt dyrt om man inte är miljonär.

Annons:

The Photobook: A History, volume I av Martin Parr och Gerry  Badger (2004).

Priserna på äldre fotoboksrariteter har rusat i höjden sedan ett antal böcker som handlar just om fotoböcker getts ut, främst Parr/Badgers ”The Photobook: A History” del 1 och 2, som betraktas som en slags kanon, vilket haft till följd att böcker som omnämns och presenteras i dessa två volymer kraftigt stigit i andrahandsvärde, en del med fem hundra procent och mer.

Zdenek Tmejs klassiska ”Abeceda” (1945) med bilder från ett nazistiskt tvångsarbetsläger presenteras i Andrew Roths ”The Book on 101 Books” (2001). ”Abeceda” finns även avfotograferad och tryckt i sin helhet i amerikanen Jeff Ladds serie ”Books on Books” (Errata ”Editions, 2011) för den som inte vill offra mellan 25 och 30 000 kronor på att köpa originalet antikvariskt.

Ett uppslag i Ryüichi Kanekos och Ivan Vartanians ”Japanese Photobooks of the 1960s and ´70s” (2009) presenterar Eikoh Hosoes ”Man and Woman” (1961).

Uppslag ur ”Great Stalinist Photographic books” (2007).

Men man kan ju alltid köpa böckerna om fotoböckerna om man inte har råd att köpa dem som omnämns i dessa böcker. Förutom Parr/Badger finns exempelvis Andrew Roths oslagbart vackra ”The Book of 101 Books”, Hasselblads Centers ”The Open Book”, ”Japanese Photobooks of the 1960s and ´70s” (guldålder för japansk fotografi), “Great Stalinist Photographic Books” (med exempel på fantastiska propagandaböcker, texten tyvärr bara på ryska).

Nyligen har också utkommit ”The Latin American Photobook” och ”Photographic Memory: The Album in the Age of Photography”. De två sistnämnda har jag beställt på nätet, men de har inte anlänt än. För den som är intresserad att leta själv på nätet rekommenderar jag sajten ”Bookfinder.com”, den är oslagbar.

Sergio Larrains ”Valparaiso” (1991) . Bilderna tagna före 1968, året då  Sergio Larrain slutade att fotografera för att fördjupa sig i andliga studier.

Bilder ur Sergio Larrains bok …

… Valparaiso.

Vad har jag då samlat på mig under året? Uppriktigt sagt har jag inte riktigt koll. Men ett av mina absoluta fynd gjorde jag på Ryös antikvariat på Hantverkargatan. Det var den chilenske fotografen Sergio Larrains oansenliga men poesifyllda ”Valparaiso” från 1991 som jag fick till ett bra pris. Boken hade tillhört den bortgångne fotografen och fotopedagogen Rune Jonsson som jag ofta träffade på olika utställningar bland annat på fotogalleriet Camera Obscura i Kåkbrinken när jag skrev om fotoutställningar i DN och han i olika fototidningar på 1980-talet.

Omslaget till Viktor Kolárs ”Ostrava” (2010).

Några förvärv till kan jag ju nämna som Josef Koudelkas ”Gypsies” (2011), Viktor Kolárs ”Ostrava” och Daido Moriyamas ”Northern 3” (2011). Den sistnämnde har för övrigt just nu en sevärd utställning på Galleri Riis i Konstakademiens hus på gaveln mot Tegelbacken. Missa inte den och GOTT NYTT ÅR på er alla som läser detta!

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (2)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-2 av 2

[...] Lars Epstein berättar om årets fotoböcker 2011 – läs mer här. [...]

Fotoböcker 2011! « Vem som helst kan göra en egen bok! (Webbsida), 09:33, 18 januari 2012. Anmäl

Tack för dina skriverier under det händelserika året som gått. Jag tillönskar dig ett Gott Nytt År samt hoppas att vi får fortsätta att läsa om dina tankar och personliga minnen och att se dina bilder under kommande år.

Axel, 21:23, 31 december 2011. Anmäl