Ett fotografi från Stockholm för femtio år sedan

Där står de, stockholmarna, för femtio år sedan. Och följer en TV-sändning i ett skyltfönster på Sergelgatan. Jag tog en bild. Jag vet inte varför. Det var ju ingen ovanlig syn på den tiden. Inte alla hade TV hemma. Apparaterna var dyra. Ofta samlades små klungor av intresserade människor utanför Radio- och TV-handlarnas skyltfönster för att följa en utsändning. Kanske lockades jag av fågelperspektivet. När bilden togs hade den för mig på sin höjd ett estetiskt värde. I dag tycker jag att den har förvandlats till ett dokument över en förfluten tid. Och så är det ju ofta med fotografier. De ändrar innebörd och karaktär i takt med tiden.

Annons:

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (4)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-4 av 4

Min goda vän Yvonne fick TV först, och varje Lördag kväll va det Perry Mason hos henne och en varm smögås. När vi fick TV senare, blev min kära far Nisse, TV ingenjören, för han va den enda personen som fick trycka på knapparna. Jättbra minnen Lasse!

Marianne Södermalm, 20:51, 7 januari 2012. Anmäl

Mammas väninna köpte TV tidigt och ville gärna skryta en smula. Vi, och andra bekanta, bjöds in och satt i rad på rad, som på bio, framför den flimrande apparaten i det nedsläckta vardagsrummet, Tvkannan med kaffe bjöds runt: Att prata var inte att tänka på. Vad vi såg minns jag inte, bara att jag inte tyckte det var särskilt märkvärdigt. Det kanske berodde på programmet;-) .Inte sjutton begrep jag, eller de andra, att vi bevittnade en revolution.

Neon, 15:54, 7 januari 2012. Anmäl

Min pappa byggde vår TV -56 Den var klar rätt snabbt förutom att vi fick vänta på bildröret i evighet. När den väl blev klar fick jag helt plötsligt väldigt många kompisar som ville komma hem och leka (ttitta på Tv) och utanför vardagsrumsfönstret ( vi bodde längst ner) stod ungarna på led och glodde in Den hembyggda TV höll tills Nackamasten sprängdes när det nu var -67 -68 Det var förmodligen en tillfällighet kan inte tänka mig annat

Ulla Flodin, 15:21, 7 januari 2012. Anmäl

Fildelning på den gamla goda tiden.

Greup, 23:58, 6 januari 2012. Anmäl