Flytta modellen av nya bussterminalen vid Slussen till Slussen!

Modellen av den planerade bussterminalen vid Slussen står uppställd i Tekniska nämndhusets foajé på Fleminggatan 4 på Kungsholmen långt från Slussen.

Annons:

I dag fick jag telefonsamtal från en man i Nacka. Han hade åkte in till Slussen för att studera modellen av den nya bussterminalen som ska sprängas ut i Katarinaberget. Han trodde att den ställdes ut på Sjömanshemmet eller Stadsmuseet.  Men där fanns ingen modell konstaterade han arg och besviken. I stället står modellen sedan i går utställd på Tekniska nämndhuset på Fleminggatan 4 långt bort på Kungsholmen.  Varför inte den för många invånare i Nacka och Värmdö så intressanta planen och modellen av bussterminalen ställs ut på Sjömanshemmet såsom skedde med själva Slussenmodellen är också mig en gåta.

Jag åkte till Tekniska nämndhuset foajé och betraktade modellen av bussterminalen och bläddrade i handlingarna men såg ingenstans någon kostnadskalkyl.

Hur många miljarder räknar man med att den väldiga anläggningen ska kosta? Och vilka skulle alternativen kunna vara? Hade det varit möjligt att slopa den planerade gallerian och bygga bussterminal där i stället, gallerian som för övrigt konsekvent på byråkratprosa kallas ”handelsplats” (”galleria” verkar vara ett belastat begrepp).

Parti av modellen. Lokattens trappor och Saltsjöbanans äldsta station där en ingång från Stadsgården till bussterminalen planeras.

Samma utsnitt som på modellen fast ur dagens verklighet.

En sak som planförfattarna tycks ha våndats över är de betydligt längre avstånden mellan buss och tunnelbana som resenärerna får att gå jämfört med i dag när de ska byta trafikslag. Det längsta avståndet att förflytta sig blir upp till 365 meter, närmare fyra normalstora fotbollsplaner på längden, från den längst bort belägna busshållplatsen till Slussens tunnelbaneperrong. Så här heter det lite överslätande om de ökade gångavstånden i planförslaget:

”Staden och SL menar att de ökade gångavstånden i relation till dagens terminal ska ses i ett sammanhang där den nya terminalen erbjuder en tryggare och trevligare miljö än dagens terminal och där alla trafikantytor är inomhus. Vidare innebär också terminalutformningen en säkrare miljö utan konfliktpunkter mellan bussar och trafikanter på det sätt som finns i dagens lösning. Av denna anledning är det därför inte alldeles självklart att jämföra avstånd i meter mellan de olika funktionerna i dagens respektive framtidens anläggning. Upplevelsevärdet i den nya terminalen kommer att bli betydligt bättre än idag.”

Den framtida ingången till bussterminalen och tunnelbanan från Katarinavägen som planförfattarna tänker sig. Illustration: Foster + partners och Berg arkitektkontor

Samma utsnitt som föregående bild. Det är den närmaste garageinfarten som ska omvandlas till entré förr kollektivtrafikresenärerna. Den längst bort ska fortsatt fungera som infart för bilarna till Katarinagaraget.

Jag föreslår att modellen av den nya bussterminalen och detaljplanehandlingarna snarast flyttas och ställs ut på Sjömanshemmet vid Slussen så att så många berörda människor som möjligt får en rättvis chans att studera den framtida bussterminalen såsom den planeras.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (22)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 22

[...] genom Bagarmossenskogen (7)3. Förbjudna bilder från bygget av nya Karolinska sjukhuset (7)4. Flytta modellen av nya bussterminalen vid Slussen till Slussen! (6)5. Papperskorgen som staden glömt att tömma (6)6. Gåtfull konstutställning med kvinnomotiv [...]

Modellen av Slussens nya bussterminal flyttas till Stadsmuseum - DN.se (Webbsida), 11:33, 27 januari 2012. Anmäl

Nästa gång röstar jag som mina barn, med Mp.

civ.ing., 10:16, 22 januari 2012. Anmäl

Folk tycks hjärtligt trötta på moderaternas härjande inne i stan. Det är KREAB och riggade demoskopundersökningar och gäng av hänsynslösa killar. Vem tar ansvar för huvudstan när de valda funktionärerna för de NYA moderaterna i själva verket är obildade förortsbor?

Yngve Frej, 07:51, 22 januari 2012. Anmäl

stockholmsankaret 1013/ Ja visst, Sten Nordins självgoda nuna känner alla redan. Men medlöparna gömmer sig ängsligt. Klart att de är rädda, utmanat just sina egna väljare och stans bästa skattebetalare. Hu.

Yngve Frej, 11:13, 20 januari 2012. Anmäl

Ibland känns det som att kommentatorfälten ger mer än de Journalisters artiklar man läser. Lars Epstein ska dock ha cred för bra journalistik och kritiskt öga. Fann denna sida som har många bra inputs i Slussendebatten. Såklart är två av nedan nämda lobbyorganisation där och ger sina åsikter.

Chewwie (Webbsida), 10:22, 20 januari 2012. Anmäl

Genom att bild- Googla kan vi få se hur de människor som vill fördärva innerstan genom onödigt byggande på olämpliga platser egentligen ser ut. Det kan om inte annat vara bra ifall de skulle råka vara grannar, så att vi inte av misstag hälsar artigt på dem. Se stadens hemsida; prova även Magnus Orest, Anders Gardebring, Niklas Öhrström, Svärd, Regina Kevis, Per Hagwall samt den famöse Per Ankersjö!

stockholmsankaret, 10:13, 20 januari 2012. Anmäl

Framlidne statsvetaren och den liberala chefredaktören för DN har ingenting med detta att göra. Däremot har en av nätverket yimby´s grövsta lobbyister antagiet aliaset "Herbert Tingeström". Många anser att han pga den avsiktliga likheten drar den store liberalens minne i smutsen, efter hans bortgång. Denne "Tingeström" har gjort sig illa beryktad genom ett arrogat uppträdande samt för att i propagandasyfte ideligen tillrättavisa även mycket vederhäftigt och sakkunnigt folk. D'ärav det folkliga hatet och benämningen yimbys nättorped som vi ofta fått se här. Många har trott att han är anställd på det kommunala stadsbyggnadskontoret och därför inte vågar skriva under eget namn. Oklart om det verkligen är så. Genom en centralt placerad moderat funktionär kommer vi snart att få mannens rätta namn.

stockholmsankaret, 08:26, 20 januari 2012. Anmäl

http://www.stockholmskyline.se/2012/01/vad-lar-oss-kreab-skandalen-om-alliansen-vad-borde-alliansen-lara-av-kreabskandalen/ Från Yimby till Borgarråd på 4 år.mp4 http://www.youtube.com/watch?v=2jwGYTJNTuk http://slussen.me/2010/08/06/opinionsundersokningar-ett-skarpt-demagogiskt-vapen-trubbig-kunskapskalla/

Mad Men (Webbsida), 21:53, 19 januari 2012. Anmäl

Under inga som helst omständigheter kommer vi stadsbor och skattebetalare att godkänna fler än sex filer mot Skeppsbron och vårt lands värdefullaste bebyggelse, den i Gamla stan. Den som tror att det går för sig att bygga stora glashus vid Södermalmstorg kommer att få ett abrubt uppvaknande. Initiativtagarna har utmanat stadsbefolkningen till bristningsgränsen. Jag varnar er för konsekvenserna!

Rutger, 21:38, 19 januari 2012. Anmäl

Här visar Fredrik sitt förslag "stråk" http://www.glittra.com/nyaslussen/ som skulle kunna vara något för hur ett alternativt slussen skulle kunna te sig.

Herbert von Tingesten (Webbsida), 20:37, 19 januari 2012. Anmäl