Demonstration mot inskränkning av friheten på nätet

Annons:

I lördagens bitande vinterkyla protesterade att par tusen personer mot den så kallade ACTA-lagen på Sergels torg. Jag måste erkänna att jag inte riktigt greppar vad den föreslagna ACTA-lagen egentligen innebär trots att flera kritiska motståndare från Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Piratpartiet försökte förklara den snåriga juridiska innebörden från talartribunen. Men att ACTA-lagen inskränker medborgarnas frihet på nätet, så mycket tror jag att jag förstod.

EU-parlamentarikern Carl Schlyter (mp) talar mot ACTA-lagen på Sergels torg.

ACTA är en förkortning av ”Anti-Counterfeiting Trade Agreement”, alltså nåt i stil med ”Handelsavtal för att bekämpa förfalskade/imiterade produkter”, kort sagt ett internationellt avtal för att minska obehörigt intrång i patenträttigheter och varumärkesskydd och upphovsrätt. I avtalet finns också bland annat inbakat bestämmelser som ska försvåra piratkopiering på nätet. Kanske var det detta senare som samlade det stora antalet demonstranter på Sergels torg och på flera andra platser ute i landet.

Förslaget till ACTA-lag skrevs under av EU (inklusive Sverige) för en vecka sedan i Japan men ska för att gälla också godkännas av EU-parlamentet (förmodligen i juni) och sedan likaledes godkännas av ländernas olika parlament. ACTA-diskussionerna fortsätter med all säkerhet. Kanske klarnar innebörden efterhand.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (6)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-6 av 6

[...] -Du kan väl vara med och demonstrera med oss säger killarna och tar på sig mask, en liknar den jag ser i DN på söndagen. -Ja, säger jag, jag kommer tillbaka. För var ska vi annars mötas när allt är så ålders [...]

Bakom masken | Lotte Johansson's Blog (Webbsida), 13:39, 13 februari 2012. Anmäl

[...] har plockat upp saken. Det kan ni spana in här: Expressen, Aftonbladet, SvD, DN 1, DN 2, Sydsvenskan, GP, SVT, [...]

Världen är rutten, men tillsammans kan vi göra den bättre! | My Blog (Webbsida), 19:58, 10 februari 2012. Anmäl

[...] info: Avtalet i sin helhet, WIRED, DN, Sveriges Radio, IDG, Aftonbladet, DN, GP, Aftonbladet, SvD,   var _fameblogger_tracker = _famebloggers.get_tracker('9458282'); [...]

ACTA wtf? | King Kong Magazine (Webbsida), 00:04, 8 februari 2012. Anmäl

Redan nu scannar FRA det mesta, fullt legalt. När Sovjetunionen kollapsat var man rädd att mista sin försörjning och kläckte därför den geniala ideén att avlyssna sitt eget folk. Som så många endra destruktiva offentligt försörjada är de (s) nöjda nu.

Minska era skatteinbetalningar!, 13:57, 7 februari 2012. Anmäl

[...] – Man blir så himla förbannad när stora …Demonstration mot Acta-avtaletGöteborgs-PostenDemonstration mot inskränkning av friheten på nätetDagens NyheterDe protesterar mot [...]

mot Acta-avtalet – Aftonbladet | Sverige – iWooho.com (Webbsida), 21:05, 4 februari 2012. Anmäl

[...] har plockat upp saken. Det kan ni spana in här: Expressen, Aftonbladet, SvD, DN 1, DN 2, Sydsvenskan, GP, SVT, [...]

Världen är rutten, men tillsammans kan vi göra den bättre! | Anna Troberg (Webbsida), 18:25, 4 februari 2012. Anmäl