Trist kontorskåk rivs för fräckt bostadshus på Gärdet

Kontorshuset som ska rivas …

Annons:

… för ett spektakulärt bostadshus …

… med denna utformning …

… i kvarteret Stettin 7 i hörnet av Sandhamnsgatan och Lindarängsvägen på Gärdet.

En intetsägande kontorsbyggnad från 1960-talet i hörnet av Sandhamnsgatan och Lindarängsvägen på Gärdet är moget för grävskoporna. Det gula tegelhuset ska rivas för ett spektakulärt bostadshus, två till tio våningar högt, med 140 lägenheter, ritat av den danska arkitektfirman BIG för Oscar Properties.  Huset är lägst, två våningar, i sydvästra hörnet mot Sandhamnsgatan/Lindarängsvägen och höjer sig successivt diagonalt till tio våningar i nordöstra hörnet.

Per Schönning, ordförande i Djurgården-Lilla Värtans Miljöskyddsförening, tyckte att tio våningar var i högsta laget. Här diskuterar han med Malin Klåvus från Stadsbyggnadskontoret på samrådsmötet.

På måndagskvällen var det öppet samråd om planförslaget (kvarteret Stettin 7) i Tekniska nämndhuset. Bara ett fåtal intresserade hade mött upp med synpunkter under den timme jag var där. Själv tycker jag det verkar vara en utmärkt idé att tillskapa bostäder på kontorens bekostnad i detta centrala läge, dessutom i ett hus vars arkitektur sticker ut på ett fräckt sätt i denna rätt trista rad av kåkar i början på Sandhamnsgatan.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 2

Kommentarer (52)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 52

Du har säkert helt rätt. Det är just därför det är så angeläget att visionärerna får tillgång till effektiv terapi- alternativt klassisk analys mot sin inneboende destruktionslusta. För beslutande kommunalpolitiker i nämnderna kunde detta möjligen bekostas med skattemedel pga det stora utbytet för medborgare och skattebetalare. Lycka till!

Lotta, 06:46, 14 februari 2012. Anmäl

Inte det alltså? Jag tror att Stockholmare har en kraftigt underskattad bild av arkitekter och många planerares önskemål och visioner när det kommer till utveckling. Att det inte är mycket av det som kommer fram i ljuset är en helt annan femma. Det är ingen ide att föreslå sådana projekt, åtminstone inte i ett svep, men gradvisa utfyllnads- och förtätningsprojekt, följda av långsam vidareutveckling är den rätta vägen att gå. Vi är inte speciellt konservativa skulle jag säga (jag kan tillägga att jag inte arbetar som arkitekt, men det är min proffesion i alla fall).

Lagerberg, 16:33, 13 februari 2012. Anmäl

Ta det lungt. Ingen utbildad arkitekt skulle våga föreslå något så huvudlöst. Han vore ju utskämd för resten av livet och skulle säkert bli betraktad som lite knäpp. Det är nog i stället någon av de ökända pojkarna som döljer sig bakom signaturen.

Lotta, 15:40, 13 februari 2012. Anmäl

För att knyta an till ursprungsplanerna för Gärded är en exploetaring välkomen. Rutnätsstaden var tidigt planerad för hela området, och jag och kollegor skulle mer än gärna välkomna utveckling åt det hållet. Kanske inte på hela gärdet, men delar av det, som knyts ihop med de nya områdena vid värtahamnen. Det här är forhoppningsvis startskottet för den utvecklingen! Mycket bra alltså, om projektes tar till vara på möjligheterna!

Arkitekt Lagerberg, 14:02, 13 februari 2012. Anmäl

Rätt så!

major, Linnégatan, 14:23, 11 februari 2012. Anmäl

re Raggen: Det blir inget nytt hus på platsen. Vi kommer att kalla till oss de borgerliga kommunalpolitikerna för förhör och uppläxning.

boende i Oscars församling, 12:24, 11 februari 2012. Anmäl

För att återgå till själva ämnet, så håller jag med om att kontorshuset är tråkigt, men inte så tråkigt att det inte kan förbättras: genom fasadindelning i olika färger och material, genom påbyggnader i olika höjd, branta tak och lokaler i bottenvåningarna kan 60-talshuset nog ges ett mer stadsmässigt uttryck.

Raggen, 12:20, 11 februari 2012. Anmäl

Birger Jarl: Var vänlig läs DN:s regelverk för artikelkommentarer.

Raggen, 12:02, 11 februari 2012. Anmäl

Visa respekta för stadsvandalerna ? Är du från vettet människa.

Birger Jarl, 11:54, 11 februari 2012. Anmäl

En del kommentatorer håller inte "en vänlig och respektfull ton" i sina inlägg. Adressangivelser o dyl är också klart utanför ämnet. Skärpning!

Raggen, 18:26, 10 februari 2012. Anmäl