Tors torns ersättare kanske blir lägre

Planerna på de hårt kritiserade 145 meter höga skyskraporna Tors Torn vid Torsplan kastades i papperskorgen för snart ett år sedan. Den tilltänkte exploatören norska Oslo Næringseiendom AS drog sig ur projektet. Men fortfarande är det inte klart vad som kommer istället.

Annons:

Tors torn har försvunnit ur planeringen men finns märkligt nog fortfarande kvar i den stora modellen över Stockholms innerstad i Kulturhuset.

Diskussioner pågår mellan tjänstemännen i Tekniska nämndhuset, berättade Martin Edfeldt från stadsbyggnadskontoret vid ett informationsmöte om Hagastaden (f.d. Norra station) i Kulturhuset på torsdagskvällen.  Han sade att det kommer att bli någon form av så kallade märkesbyggnader vid Torsplan. Men det är inte säkert att de blir lika höga som Tors Torn var tänkt. ”De översta våningarna kanske inte behöver byggas. Vi får se”, sade han. Enligt den antagna stadsplanen får de bli 145 meter, men kanske blir de alltså lägre.

Martin Edfeldt, stadsbyggnadskontoret, och Gunilla Wesström, exploateringskontoret, på informationskvällen i Kulturhuset.

Tors Torn ritades av planarkitekten Alexander Wolodarski på stadsbyggnadskontoret. Men nu blir det någon annan som får ta sig an uppgiften att utforma ”märkesbyggnaderna”. ”Det blir en ny arkitekt och ny byggherre”, berättade Martin Edfeldt.

Per Linder, kritisk f.d. stadsarkitekt i Solna.

Ylva Larsson som sitter i stadsbyggnadsnämnden för miljöpartiet uttalade stark kritik till skyskrapor på Torsplan. Hon framkastade förslaget om en arkitekttävling för Torsplan. Solnas förre stadsarkitekt Per Linder var glad att planerna på Tors torn är begravda. Han berättade att Solna kommun på sin tid var mycket kritiska till Tors Torn. ”Och det är inte vanligt att en kommun kritiserar en grannkommun på det sättet”, sade han. Också han var positiv till en arkitekttävling. Så är jag. Varför inte. Det låter som en bra idé.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (59)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 59

Må Gud beskydda Sveriges huvudstad!

pastor, 20:55, 17 april 2012. Anmäl

Nu blir det inga byggen. Folk andas ut.

Folk på stan, 07:48, 15 april 2012. Anmäl

Vi köper och låter ingenjörstrupperna spränga ner eländet efter nästa val. Någon ordning får det vara i en huvudstad. Rätte Er.

goda visioner, 18:47, 12 april 2012. Anmäl

Ursprungligen var det inte boktryckare Haglund som tog initiativet till denna meningslösa byggnad. Det var en socialdemokratisk kommunalfullmäktigeledamot som hette Rosengren. Annat är en myt bland journalister. Jag minns denne Rosengren mycket väl, han var pionjär inom psykoterapi mm och på intet sätt av den rejäle Haglunds kaliber.

major W, 12:41, 12 april 2012. Anmäl

Margareta Hedellius Stockholm: Det var knappast opinionen som var stark mot Södertorns ursprungligt föreslagna höjd. Därremot handlade det om samma "tyckarelit" som idag. Låghusfundamentalisterna fick igenom sitt krav på att den skulle vara lägre. Så här skulle den ha sett ut : http://www.yimby.se/Publishing/FileStore/d09c6f72-47d4-4d6c-95d4-031829588ca9.jpg ... Men iom sänkningen blev indelningen i höjdsektioner oproprtionerllig och idag har vi istället en tråkig låg stubbe.

Erik (Webbsida), 22:36, 9 april 2012. Anmäl

Haglunäds pinne på söder (Medborgarplatsen)- döpt efter finansborgarrådet Sune Haglund- skulle urspungligen (80-talet) ha blivit 10 våningar högre med en roterande reataurang högst upp men opinionen blev för stark mot den höjden. I dag ser den ganska beskedlig ut med sin ¨doktorshatt' eller vad det nu kan liknas vid?

Margareta Hedellius Stockholm, 22:09, 9 april 2012. Anmäl

Rösta bort lilla Regina Kevius och rösta in Fp!

Barry, liberal, 12:07, 5 april 2012. Anmäl

Jag tycker nog att det är en nästan kusligt syntetisk stad. Ingenting är äkta utan spekulation i än det ena än det andra. Inga trottoarer eller kollektivtrafik och knappt några gamla kvarter. Från 122:a våningen i det omtalade huset ser man ut, längre upp är det billigt eftersom man ofta bara ser molnen. Så är det lägren med slavarbetskraft. På något sätt kan man ana att pseudonymen Herbert trivs som fisken i vatten i denna "plastic"stad. På sommaren svalkar inte ens havet och man orkar knappt gå ut. Då gäller att stanna inne i luftkonditionerat hus. Det finns intressanta platser att besöka, själv anser jag detta vara ett stort fiasko. Det gör väl marknaden med, eftersom fastighetsbubblan sprucket och husvärdena halverats med allvarliga följder.Som tur är tycks de svarta hålen i ekonomin tv kunna täckas med oljepengar.

stadsvakten 2/ aliasman, 09:26, 4 april 2012. Anmäl

Herbert Tingesten skrev: ..."..I Downtown Dubai är det t ex tjockt med folk som bara strosar omkring och trivs i den mysiga miljön bland skyskraporna, och där snackar vi riktiga skyskrapor på mellan 200 och 800 meter, inte fjuttiga trettonvåningshus...."... Herbert, kan inte du och dina kompisar flytta ditt då? Flytta till Dubai så blir ni nöjda. Annars är jag rädd att ni kommer gå hela livet här i Stockholm, och bittert muttra om skyskrapor som aldrig byggs.. Känns ganska tradigt att du hela tiden benämner folk för tusenaliasmannen. Respektlöst. Kan å andra sidan påpeka att om man skriver under flera olika namn och låtsas vara någon annan är det lika lamt. Skärpning bägge. Lite höjd om jag får be, från bägge hållen. Ps. Herbert. Känns lika svajjigt som vanligt när du säger att alla Stockholmarna för för skyskrapor när du titt som tätt hänvisar till någon liten opinionsundersökning här och där.

JD, 02:07, 4 april 2012. Anmäl

Gäller de bara funktionsodugliga matarrör till sprinklers så kanske det räcker att åka till västkusten Ringhals. Det var ju stopp under trettio år. Annars är det ju vara mycket annat. Förgiftning genom bränd plast när ventilationen stoppat, strömlöst eftersom reservkrafen inte startade (oerhört vanligt) och mycket annat. Hade branden utbrutit i nedre delen så hade eventuellt den bärande stålstommen försvagats av hettan, med påföld att byggnaden kunnat kollapsa mot omkringliggande bebyggelse. Dock synnerligen osannolikt. Ok. vi slipper tornen här och bör glädas åt det. På tok för dyrt, det ingick inte i flummarnas och höghusnostalgikernas kalkyl.

tech, 12:11, 3 april 2012. Anmäl