Bromstens industriområde påminde om ett utbrunnet Bronx

Circles and Weirds muralmålning ”Fascinate” från 1989 är den enda graffitikonsten som blir kvar i gamla Bromstens industriområde som nu ska förvandlas till ett stort bostadsområde.

Annons:

Bromstens sunkiga industriområde inte långt från Spånga station finns inte mer. Det mesta är rivet. Men kvar står den väldiga muralmålningen Fascinate av graffitikonstnärerna Circle och Weird från 1989. Den ska enligt planerna ingå i det nya bostadsområde på 1 500 bostäder som planeras på platsen.

Björn Engberg signerar sin bok ”Bromsten – 25 år av bombing & burners” på bokreleasen i torsdags.

Bromstens industriområde blev i slutet av 1980-talet ett eldorado för graffitiintresserade tonårskillar i trakten som kanske inte alla var så välanpassade i tillvaron.  Circle, som numera har en tatuerarateljé i Sundbyberg, berättar i en nyutkommen bok ”Bromsten – 25 år av bombing and burners” av konstnären Björn Engberg, om hur det hela började.

Inspirationen hämtades från den amerikanska dokumentärfilmen Style Wars som skildrade graffitin och hiphopkulturen i New York. Den visades på svensk teve 1984.

Circle framför en Wresmålning 1987. Foto av Serw ur Björn Engbergs bok.

”Bromstens industriområde påminde på ett sätt om ett utbrunnet Bronx, det var samma känsla, samma karaktär. På den tiden var det ännu mer ostädat där än vad det är nu. Det var som en stor öde plats mellan bostadsområdena, en gigantisk lekplats där folk kunde göra vad dom ville. Det stod alltid övergivna, plundrade bilar där och eftersom marken var privat så var det ingen som ville kosta på att frakta bort något. Allt blev bara stående där och det blev mer och mer ghettofeeling hela tiden. Att då göra en målning där framhävde den konstart man höll på med så jävla mycket. Jag menar, graffen passar inte in överallt, den gör sig inte i ett villaområde. Det är som olja och vatten, det bara skär sig. Så vi sökte alltid efter dom där urbana miljöerna där våra målningar fick sin starka identitet. Det var inte bara i Bromstens industriområde vi rörde oss, vi sprang runt i alla jävla industriområden, tunnlar och layups vi kunde hitta”, berättar Circle.

”Drug World War”. ”First you take the drugs – then the drugs takes you”. Muralmålning av Circle 1990. Foto av Dyre ur Björn Engbergs bok.

Många av graffitimålarna (Crome, Card, Serw, Rustle/Iano, Astma, Dire, Sken, Relik och Cbee/Patron), i Bromstens industriområde under åren, är intervjuade i Björn Engbergs bok som också är rik på fotografier tagna av Björn Engberg och graffitimålarna själva på numera försvunna graffitimålningar i området. Försvunna är inte bara graffitimålningarna. Försvunnen är en hel epok ”en oas i förfall, i en i övrigt uppstädad och välplanerad stad”, som Björn Engberg skriver i bokens förord. “Allt som inte är rent och snyggt byggs idag bort och jag är rädd att hela Stockholm snart kommer att se ut som Hammarby Sjöstad. Jag vill försöka visa att något slitet och nersprejat också kan vara betydelsefullt och vackert”, säger han också. Jag kan bara hålla med.

PS. Apropå boktiteln ”Bromsten – 25 år av bombing & burners” så tror jag mig ha förstått att bombing är detsamma som ett sprejande av signaturen (tag) på så många ställen som möjligt (oftast inte så uppskattat av den stora allmänheten) medan burner är ett fullständigt konstverk som bränner till i ögonen på betraktaren (som Circles Fascinate och Drug World War).

Läs också: Fascinate blir kvar i Bromsten

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (7)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-7 av 7

Utlänningar fattar nog inte att de nya moderaterna tillåts attt vara med i den konservativa gruppen i EU parlamentet. Kd passar bärre där.

Anonym, 08:27, 6 maj 2012. Anmäl

Att svenska moderater river ett fungerande hantverksområde berättar jag för minas utländska gäster.

Rolfa, 07:38, 4 maj 2012. Anmäl

Man skulle kunna tro att stan styrs av lättvindiga kommunister som inte fattar att företagandet är civilisationens golv. Vi hoppas att sign. urrk blir arresterad.

byggarn, 07:46, 27 april 2012. Anmäl

urrk, det värsta jag vet är manlig nostalgi. töntigt. vinklingen på artikeln och boken är precis sådan, - manlig nostalgi. sedan att målningarna var fina är en annan grej, men det är den där patetiska nostalgin som gör att jag tycker de ska bränna skiten.

urrk, 09:02, 22 april 2012. Anmäl

De NYA m säger ju att Svenskt näringsliv är ett särintresse. Dom de värsta kommunister.

företagare, 08:28, 18 april 2012. Anmäl

Visst. Alla vill ha ett jobb men ingen tycks bry sig om de unga företagarna. Vad är det för ansvarskänsla?

mek (c), 09:29, 15 april 2012. Anmäl

Det är dock viktigare med denna typ av arbetsområden än att folk bor. Det är här företagsam ungdom skall skapa nya företag och försörja sig. Boendet tycks ha blivit en helig ko. Bygg ett eget litet hus på landet av rivningsvirke i stället. Som folk i resten av världen. Ta råd av någon mer erfaren och framför allt läs på. Resten lär ni er medan ni jobbar och har kul.

byggarn, 07:02, 14 april 2012. Anmäl