Svenska Bostäders äldsta staty stulen

Statyn ”Britt” av Palle Pernevi är stulen. Bilden ur Svenska Bostäders bok Bostadskonst.

Annons:

Svenska Bostäders äldsta staty ”Britt” av konstnären Palle Pernevi (1917-1997) som stått i en slänt på Hässleholmsvägen i Björkhagen sedan 1950 är stulen. Den stals för runt två veckor sedan. Den 170 centimeter höga bronsstatyn var Svenska Bostäders äldsta konstnärliga utsmyckning.

Bara sockeln är kvar.

Ingen på Svenska Bostäder hade märkt att statyn var försvunnen innan grannen Susanna Adler upptäckte den tomma sockeln och bedrövad konstaterade att ”Britt” var borta. På områdeskontoret visste man inte ens om att statyn tillhörde Svenska Bostäder.

Susanna Adler upptäckte att ”Britt” (som var 10 centimeter längre än Susanna) hade försvunnit.

Susanna Adler som bott i området hela sitt liv hade ett speciellt förhållande till ”Britt”.

-Jag brukade småprata lite med henne ibland när jag gick förbi, säger hon med glimten i ögat.

Återstår att se om ”Britt” kommer tillbaka eller om hon är nedsmält och försvunnen för alltid.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (8)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-8 av 8

Åskmolnet: Haha jo visserligen men inte statyn även om den nu råkar vara i deras ägo något som jag för övrigt tycker är mkt märkligt...

Susanna Adler, 14:01, 27 april 2012. Anmäl

Susanna, en BRF är per definition raka motsatsen till allmänintresse…

Åskmolnet, 00:32, 27 april 2012. Anmäl

[...] Svenska Bostäders äldsta staty stulen [...]

”Britt” och ”Mimi” i gott förvar - DN.se (Webbsida), 22:02, 26 april 2012. Anmäl

Det vora kanske bra att höra av sig till Stockholms stadsmuseum och se till att listorna ändras då "Britt" där står listad som Svb's staty. Som Epstein också skriver i senare inlägg och som jag håller med om då jag varit otroligt engagerad i detta hade det kanske varit på sin plats med ett litet plakat eller liknande. Även om de nu äger marken och då även "Britt" är det många som bott här bra mycket längre än bostadsrättsföreningen funnits och precis som jag har en relation med henne. Tycker att man som ägare till en staty med allmänintresse faktiskt har i alla fall ett litet ansvar...

Susanna Adler, 11:04, 26 april 2012. Anmäl

Den där BRF ”Britts Grannar” verkar vara ena riktiga hejare på information. Hur svårt kan det vara att sätta upp en skylt som talar om vad som är på g?

Blixten, 23:49, 25 april 2012. Anmäl

statyn Britt på Hässleholmsvägen är inte alls stulen! den ägs av bostadsrättsföreningen Britts Grannar och inte av Svenska Bostäder. Den är tillfälligt nedmonterad och genomgår en renovering av experter, dessutom skall fundamentet göras om. den kommer bli jättefin!

Anonym, 22:57, 25 april 2012. Anmäl

Hej Lars och Susanna! "Britt" ägs inte längre av Svenska Bostäder, utan av bostadsrättsföreningen Britts grannar som bildades när fastigheterna såldes 2001 ... Statyn är fastighetsbunden konst och ingick därmed i köpet! Och som granne Magnus skriver nedan är hon på reparation, inte stulen. Puh, va?

Lisa, 15:05, 25 april 2012. Anmäl

Statyn är inlämnad för underhåll av BRF "Britts Grannar".

Magnus, 13:41, 25 april 2012. Anmäl