Så kan Midsommarkransens brandstation bli kulturhus

Brandstationen i Midsommarkransen kulturhus i framtiden?

Annons:

Det finns inga politiska beslut att bygga om den till helt nyligen rivningshotade brandstationen i Midsommarkransen till ett kulturhus men det finns starka krafter i rörelse för att förverkliga idén. När stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (m) för drygt två månader sedan överraskande förklarade att Midsommarkransens brandstation skulle räddas och när kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) samtidigt förklarade att man gärna kunde fylla brandstationen med kultur stärktes optimismen hos den arbetsgrupp som på Studiefrämjandets initiativ jobbar just för att för att göra brandstationen till ”ett kulturkluster” för invånarna längs tunnelbanans röda linje. Det berättade Johan Wallnäs från Studiefrämjandet när han och övriga i arbetsgruppen diskuterade idén med ett trettiotal positiva medborgare i Midsommarkransen på söndagen. Men Johan Wallnäs underströk också att arbetsgruppen jobbat på eget initiativ utan uppdrag från kommunen som ännu inte tagit ställning till vad brandstationen ska användas till i framtiden.

Delar av arbetsgruppen som vill förvandla brandstationen till kulturhus. Från vänster: Eric Paglia, Malin Welander, Thomas Larsson, Johan Wallnäs (i hatten) och Stefan Nilsson.

Arbetsgruppens vision är ett levande kulturhus administrerat av Studiefrämjandet som tänks hyra brandstationen av Stockholms stad. Studiefrämjandet som är en ideell organisation utan politisk anknytning eller vinstintresse hyr i sin tur ut lokalerna till olika föreningar, företagare inom kultur och fritid och andra organisationer till självkostnadspris.

-Visionen är ett öppet hus med musik och kultur, med barnaktiviteter och ungdomsaktiviteter, lärande, folkbildning, upplevelser och events, idrott och friskvård, rekreation etc. Behovet av en mötesplats är stort. Fokus är på de unga. Hägersten Liljeholmen växer snabbt. På bara tio år mellan 2010 och 2020 ökar befolkningen i området med 20 procent och ungdomsgruppen upp till 19 år ökar under samma period med hela 40 procent från knappt 15 000 till nästan 21 000. Men huset ska förstås vara öppet för alla. Vi tänker oss scener, replokaler, lokaler för spontanidrott, café, pensionärsgympa, dans, hiphop, konserter, dagkollo och mycket mer, berättade Johan Wallnäs.

Brandstationen om kulturhus. Idéillustration: Mimmi Wide Gustafsson

Han hoppades att arbetsgruppen snart ska få medel så att de kan utreda förslaget mer i detalj vad gäller ekonomi och andra intrikata frågor. För närvarande arbetar gruppen med att skapa opinion för att övertyga politiker om att planerna på ett kulturhus i brandstationen är mer realistiska än de idéer var som ledde fram till det omtalade Barnpalatsets mångmiljonkonkurs på Riddarholmen i vintras. Hela kulturhusförslaget finns på nätet.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (5)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-5 av 5

[...] Så kan Midsommarkransens brandstation bli kulturhus [...]

Brandstationen än en gång - DN.se (Webbsida), 10:56, 8 maj 2012. Anmäl

Om det är något Stockholms ytterområden, byggda av socialdemokraterna, saknar så är det just företagarlokaler. Det finns otroligt goda erfarenheter utomlands hur även gravt förslummade områden blivit trevliga genom att man satsat på ett stort antal varierade lokaler och mark för jobb. Det gäller att hålla hyrorna nere. T.ex har arbetslösa börja hänga hos småföretagaren, därefter fått hjälpa till nån gång och sen var steget inte långt till anställning. Osv osv.

Gustaf, alias, 08:14, 8 maj 2012. Anmäl

Bra idé om kulturkluster. Ytterstan behöver saker som drar. Tur att man inte rev huset. Att spara äldre bebyggelse har stora fördelar då det ger bättre förutsättningar för mångfald (genom att hyrorna i dessa kåkar kan hållas lägre).

Erik, 14:26, 7 maj 2012. Anmäl

"För närvarande arbetar gruppen med att skapa opinion för att övertyga politiker om att planerna på ett kulturhus i brandstationen är mer realistiska än de idéer var som ledde fram till det omtalade Barnpalatsets mångmiljonkonkurs..." Det blir nog svårt om de ska bjuda på samma floskler och superlativ som de som startade Barnpalatset gjorde... :P

Erkki, 08:43, 7 maj 2012. Anmäl

De beslutande tycks sakna all respekt för stadens företagare. Kultur är ändå att betrakta som lyx. Alla tigger dagligen om "jobb", samtidigt saknas verksamhetslokaler och do mark i nästan alla stadsdelar. Fortsätt och förfölj kreativa ungdomar som kämpar för att bygga upp något och vi lever snart alla i Grekisk misär. Skäms om ni fattar innebörden! Detta hände under borgerligt styre.

Gustaf, 06:37, 7 maj 2012. Anmäl