Rivningarna vid Gamla Maria sjukhus är i full gång

Halva det s.s. kontorshuset rivs på Maria Prästgårdsgata. Bortre halvan plus den s.k. Asylen (skymtar där bortom med gul fasad) blir kvar intill de nya höghusen som ska byggas i kvarteret.

Annons:

Den här bilden är tagen från Wollmar Yxkullsgatan mot Maria Prästgårdsgata. Delar av det halvrivna kontorshuset syns till höger om grävskopan.

Rivningarna i kvarteret Grimman (Maria Prästgårdsgata-Timmarmansgatan-Wollmar Yxkullsgatan) är i full gång. Om ett par veckor inleds också rivningen av Hotellhems utrymda 60-talshus längs Timmermansgatan.  Nya hus ska byggas med drygt tvåhundra lägenheter, ett något lägre antal än vad som först planerades. Det gamla så kallade kontorshuset på Maria Prästgårdsgata skulle rivas var det först tänkt. Men nu blir det kvar, till hälften, bredvid den så kallade Asylen.

Också denna bild är tagen från Wollmar Yxkullsgatan. Den låga byggnaden intill Gamla Maria sjukhus (längst till höger) är redan riven. Den ljusaste byggnaden, mitt i bilden, är den del av kontorshuset som blir kvar.

I slutet av maj börjar Hotellhems 60-talshus att rivas. Därmed försvinner 146 små lägenheter som bebotts av mindre välsituerade stockholmare.

Även om Hotellhems öststatsliknande kåk från 1965 på Timmermansgatan inte är stans vackraste så kan jag inte låta bli att påpeka att här fanns ändå 146 små lägenheter för folk som inte hade det så gott ställt. När huset nu rivs så försvinner alltså dessa 146, visserligen hotellrumsliknande, lägenheter varför nettotillskottet av nya bostäder inte blir så stort i antal räknat. Bort från kvarteret flyttar människor i små omständigheter. In flyttar mer välbeställda invånare. Det är det som kallas gentrifiering.

Framtidsvy av kvarteret Grimman sedd från korsningen Maria Prästgårdsgata/Timmermansgatan. Till höger på Timmermansgatan ligger i dag Hotellhems 60-talskåk som snart rivs. Längst in på Maria Prästgårdsgata kan man ana den del av kontorshuset som blir kvar och därbakom Asylen (jämför översta bilden). Pressbild från byggherren Stockholmshem.

Dela med dina vänner

  • 3
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (22)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 22

Vad är det för ena dårar som härjar i stan?

CF, 07:51, 1 juni 2012. Anmäl

Det är först långt senare som hus får patina.

Nisse, 18:30, 28 maj 2012. Anmäl

Nisse på Manpower/aliasmannen: "Hus bör rimligen vara från tjugotalet för att vara trivsamma." Men betänk att dessa byggnader var nya på 20-talet. Eller var dessa hus OK först på 30-talet?

Erik, 14:25, 21 maj 2012. Anmäl

Hus bör rimligen vara från tjugotalet för att vara trivsamma. Hänsynslöst att packa ihop lägre socialgrupper i stående statarlängor. Decentralicera i stället vårt näringsliv så att folk sprider ut sig i andra större städer-

Nisse på Manpower, 17:18, 18 maj 2012. Anmäl

George P: Så bra då att tiden går. Om 10.15 år kommer husen inte längre vara nya :)

Erik, 14:34, 18 maj 2012. Anmäl

Struntsnack. Nya hus på platsen är en skam.

George P, 22:01, 15 maj 2012. Anmäl

Med undantag för de fula balkongerna ser det nya huset dock helt ok ut. Inga dumheter. Balkonger av den här typen är alltid lika fult och nyttjas i princip aldrig. Men det är en bra yta att förvara allt bråte som inte får plats i i källarförrådet.

Forsen, 11:33, 15 maj 2012. Anmäl

Gören personundersökning på net NYmoderata buset!

Ture Sventon, privatdetektiv Drottninggatan, 08:56, 15 maj 2012. Anmäl

Stort fokus ligger på rivningen av hotelhemmet men även annat i kvarteret förvinner. Igår tittade jag på mina en månad gamla foton från platsen. Den gamla sjukhusentren var en charmig byggnad. Hur kunde de riva den? Hur kunde dom, hur kunde dom?

M1, 08:19, 15 maj 2012. Anmäl

@Erik Jag tror att Epstein blandar ihop lite projekt! :) Det planeras för ett höghus på en av Tobaksmonopolets tomter.

Måns, 17:46, 14 maj 2012. Anmäl