Ny drake ersätter rostigt original på Fridhemsplan

Annons:

Draken är åter på plats på Fridhemsplan. Men det är inte samma drake som förr. Den gamla var rostig. Oklart om den är skrotad eller var den befinner sig. Ingen jag frågade visste. På onsdagsmorgonen kom den nya draken i bil från Kungsör där den nytillverkats till en kostnad på runt 300 000 kronor som förvaringsföretaget som övertagit den gamla biografen betalat.

På förmiddagen lyftes den nya draken på plats för fastsättning och montering av de 101 neonrören. Men det tar några dagar innan den lyser och sprutar eld som förr i tiden. Alla gamla stockholmaren minns Kungsholmens mest berömda neonskylt. Men var inte originalet lite djupgrönare än den nya kopian? Jag tror nästan det. Kanske blir det ett annat intryck när den börjar lysa mörka höst- och vinterkvällar. Som det nu är syns den knappt från gatan eftersom den skyms av en grönskande kastanj. Den som lever får se.

Draken invigdes 1938 och var Kungsholmens sista biograf när den lades ned 1996. Biljetten längst till vänster är från 1954 då det kostade 2 kronor och 25 öre att gå på bio, ett pris som jag minns från min ungdom. 1959 hade priset höjts till 2 kronor och 50 öre (biljetten i mitten). Det var tider.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (2)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-2 av 2

SF Draken och minnen från den gammla goda tiden. Jag minns att min bästa vän Yvonne och jag försökte slinka in på Rival på en barnförbjuden film en gång, och vaktmästaren sa, "Nej gå hem flickor och kom tillbaka om några år". Jag tror dom spelade Spiraltrappan.

Marianne fd Södermalm, 22:20, 24 maj 2012. Anmäl

Min barndoms skylt. Härligt.

Jakob Wranne, 06:45, 24 maj 2012. Anmäl