Slopa nolltoleransen mot graffiti!

Graffitimålning på Cyklopen i Högdalen för tre veckor sedan. Vad säger nolltoleransen?

Annons:

Med än i dag obevisade påståenden som att graffiti är en inkörsport till kriminalitet och missbruk och dessutom skapar otrygghet i samhället lades under 1990-talet grunden till dagens nolltoleranspolicy mot all form av graffiti i Stockholm. Det var en tjänsteman på SL som själv senare skulle dömas till fängelse för oegentligheter som drev frågan och skapade opinion på lösa grunder. Nolltoleranspolicyn var i början på 2000-talet på väg att falla i vanrykte för att återuppstå i samband med det borgerliga maktövertagandet i Stockholms stadshus 2007. Nu är nolltoleransen åter ifrågasatt och utsatt för hård kritik av den politiska oppositionen i Stockholms stadshus som förespråkar lagliga väggar att måla graffiti på, såsom redan sker i exempelvis Malmö och Norrköping.

Journalisten Ülkü Holago samtalade med författaren Jacob Kimvall (mitten) och bokens formgivare Daniel Adams-Ray …

… på boksläppet av ”Noll tolerans” inför en intresserad och debattvillig publik på tisdagskvällen.

Konstvetaren Jacob Kimvall som själv har en bakgrund som graffitimålare i ungdomen skriver på en avhandling om gatukonst men har stuckit emellan med en lättläst och sakrik bok i frågan ”Noll tolerans” (Verbal förlag) som presenterades vid en bokrelease på bokhandeln Konstig på tisdagskvällen. ”Noll tolerans” är en väldokumenterad skrift som rekommenderas till alla intresserade av frågan, inte minst kommunalpolitiker i beslutsposition.

Förutom en historisk genomgång av det officiella samhällets attityder till och åtgärder mot graffitin under de senaste trettio åren problematiserar han begreppen klotter och graffiti. Han visar att motståndet bland Stockholms ledande politiker mot lagliga väggar med argumentet att det skulle öka olagligt klotter inte har bevisats. Kanske är Stockholms nolltoleranspolicy rent av kontraproduktiv. En del talar för det. Stockholm är den enda av Nordens huvudstäder som fortfarande har en nolltoleranspolicy mot graffiti.

I ett efterord i Jacob Kimvalls bok beskriver Finlands kulturminister Paavo Arhinmäki vad som hände när Helsingfors skippade sin nolltoleranspolicy 2008. ”Andelen graffiti och tags på förbjudna ställen har inte ökat, utan tvärtom minskat på ett iögonenfallande sätt. ” ”Den första lagliga graffitiväggen har gett upphov till en formidabel konstboom – och det inte bara i Helsingfors, för numera finns fria graffitiväggar runtom i hela Finland”.

Jacob Kimvall förespråkar inte olagligt klotter på andras egendom men däremot en syn på graffitikulturen präglad av kunskap och inte på löst tyckande. En förnuftig inställning kan jag tycka.

Dela med dina vänner

  • 1
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (10)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 10

Jag inser att det egentligen inte är någon mening med att föra den här diskussionen, än mindre så i det här forumet. …men. Det finns lagar, och de lagarna gäller alla, även konstnärer. Sedan kan man så klart tycka att lagarna bör ändras. Inte allt för sällan väljer konstnärer att bryta lagar, men till skillnad från klottrare och sk. graffitikonstnärer så måste man vara beredd att ta konsekvenserna för att det ska vara försvarbart ur en konstnärlig synvinkel. Om man sedan är lite konspiratoriskt lagd (vilket många klottrare tycks vara) så kan man så klart tolka saker och ting lite hur man vill. Det är tex. inte helt säkert att en privat bonde är fri att måla sin ladugård precis hur han eller hon vill. I många fall kan det krävas bygglov för drastiska ändringar vilket stora väggmålningar absolut räknas som. Återigen; graffiti är inte brottsligt, men vandalism är och den absolut största majoriteten av allt klotter och all graffiti är vandalism som förfular något helt oerhört. Att det sedan finns en liten försvinnande klick graffiti som inte är olaglig det är inte en del av problematiken och borde inte vara en del av diskussionen då det inte är något problem.

Forsen, 11:51, 24 maj 2012. Anmäl

80 meter laglig vägg invigs här i Göteborg (pannhuset) på lördag, väl mött!

Gustav, 19:22, 23 maj 2012. Anmäl

@ Forsen, 16:54: Fel fel fel fel. Privata markägare blir på ett eller annat sätt hotade om de tillåter personer att måla lagligt på deras egna mark. På 90-talet blev en markägare i Bromsten hotad om vite om inte han förbjöd måleriet på hans ladugård. 2006 blev en bilmekanikers kringliggande markområde (en bakgård) i Bromma återtaget av Stockholm Stad. Efter återtagandet målade Stockholm Stad väggarna vita och lämnade området till sitt öde. Platsen tjänar idag inget syfte, utan man återtog marken endast för att kunna utesluta måleri.

Nils P, 18:34, 23 maj 2012. Anmäl

Problemet är att graffiti som konstform, oavsett om den är hipp eller inte, utsetts för propaganda från polis och myndigheter. Varför skulle annars... 1. konstformen öht namnges i klotterpolicyn? 2. polis/väktarbolag fabricera kring antalet gripna skadegörare efter ett Art of the Streets-helgen förra året? 3. polisen manipulera material innan det lämnades ut som offentliga handlingar (hösten 2011)? 4. polis och myndigheter i olika mediala sammanhang påstå att 95 av alla som målar graffiti är knarkare utan att visa underlag? 5. tjänstenmän och politiker påstå att öppna väggar där alla kan måla fritt leder till ökad skadegörelse, trots att det inte finns forskning som stödjer detta påstående? Ett annat stort problem med nolltoleransen är att klotterpolicyn är luddigt formulerad och används godtyckligt. Inte ens stadens tjänstemän är helt säkra på hur de ska tyda vad som gäller. Vid sidan om klotterpoiicyn finns dessutom direktiv från kulturpolitiskt håll som fastslår att ungdomar ska få ta del av graffiti som konstform, även i skolan. Skadegörelse är skadegörelse oavsett vilken stil den har. Men klotterpolicyn i Stockholm används inte bara för att motarbeta skadegörelse utan även för att sätta käppar i hjulen för legitima kultureveneamang som genomförs inom lagens ramar.

Anonym, 17:27, 23 maj 2012. Anmäl

@ Nils P, 14:51 Nolltolleransen handlar just om den egenmäktiga skadegörelsen, inte om konstformen som sådan. Graffiti som konstform är (och har alltid varit) tillåten. Det är fritt fram för alla strävande graffitikonstnärer att i likhet med alla andra konstnärer utöva sin konstform samt själva bekosta sitt material. Lagliga workshops är inte alls illegala, som du påstår. Dock vill av förklarliga skäl inte Stockholms stad bidra med resurser och lokaler till sådana evenemang. Det finns för övrigt ingenting som är tröttare, mera förlegat och ”svensson” än just graffiti.

Forsen, 16:54, 23 maj 2012. Anmäl

TILL ALLA TRÖTTA SVENSSONS: Att upphäva nolltolleransen innebär inte i samma mening att all skadegörelse ska bli tillåtet. Man menar snarare att det ska finnas exempelvis lagliga väggar där man fritt ska måla. Nolltolleransen förbjuder all möjlighet till att utföra graffiti, även lagliga workshops är förbjudna.

Nils P, 14:51, 23 maj 2012. Anmäl

Skadegörelse ÄR skadegörelse även om det samtidigt är konst. Får jag påpeka hur försvinnande små problem vi har med vandaliserande nyimpressionister. Jag förstår inte varför graffiti ska behandlas på något annat sätt än andra ismer och konstarter. Graffiti är inte (och har aldrig varit) förbjudet. Däremot är det förbjudet att på eget initiativ måla om byggnader, tunnlar och allt annat bara för att man känner för det. Personligen tycker jag tex. att det där nya huset vid Norrmalmstorg är bland det fulaste som finns, men jag inser samtidigt att det inte är ok för mig att måla om det på eget initiativ. Detsamma gäller de lagligt utförda graffitimålningar som faktiskt finns, jag tycker inte att de är speciellt snygga, men jag inser samtidigt att jag inte har någon rätt att måla över dem.

Forsen, 11:09, 23 maj 2012. Anmäl

Jag har ingen lust till att mina skattepengar går till "sanering" av graffitti. Det målas ändå mest på gråa betongväggar i förorten (där ingen av de som beslutar bor, eller någonsin har satt sin fot) och det ser bättre ut än vad det gjorde innan. De kemikalier som använts för att tvätta är dessutom mycket giftiga, vilket man känner så fort man går inom 100 m radie. Det är dessutom ofta kriminella som driver verksamheten med att ta bort graffitti.

Johan L (Webbsida), 10:24, 23 maj 2012. Anmäl

@Anonym: Ja, fast nu handlade det ju inte om huruvida man ska sluta sanera olaglig graffiti eller inte utan hur en hel konstform är förtryckt. Jag har stor kännedom om graffitikulturen och VET att lagliga väggar inte leder till mer olagligt klotter. Att inte upplåta dessa väggar visar bara på en barnslig trångsynthet.

A, 09:54, 23 maj 2012. Anmäl

Stockholmare, kommer ni ihåg hur staden såg ut för femton år sedan - framför allt i kollektivtrafiken! Vi ska vara stolta över hur vacker vår stad är. Håll fast vid nolltoleransen, den fungerar bra. Tyvärr har varken graffarna eller kultureliten koll på vad som är klotter eller graffiti - vackert eller inte spelar ingen roll så länge det är på min eller det allmännas egendom.

Anonym, 09:42, 23 maj 2012. Anmäl