Bearbetade förslag till Nobel Center på Blasieholmen

De tre arkitektförslagen till nytt Nobelcenter på Blaiseholmen som juryn valde ut i november har nu bearbetats efter juryns anvisningar. I dag blev de offentliga. Bland annat upptar de nu bearbetade förslagen en mindre yta på tomten, dock utan att skona det gamla Tullhuset och sjömagasinen som står där i dag.  I april kommer juryns slutliga besked om det blir Gert Wingårdhs, Johan Celsings eller David Chipperfields förslag som segrar i arkitekttävlingen och blir det som kanske förverkligas på platsen.

Johan Celsings bearbetade förslag.

Gert Wingårdhs bearbetade förslag.

David Chipperfields bearbetade förslag.

Förra blogginlägget om tävlingen

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (7)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-7 av 7

Det här bygget tänker även jag komma ihåg på valdagen Barry.

Lena Burman, 18:03, 17 mars 2014. Anmäl

Lotta Edholm (fp) har här en möjlighet att rentvå partiets rykte för vanhedrande samröre med stadsvandalerna... Manga innerstadsbor sätter sitt hopp till folkpartiet lokalt eller i sista hand en svår ekonomisk kris som stoppar finansieringen av nybyggen.

Barry, liberal, 08:34, 13 mars 2014. Anmäl

[...] I takt med att arkitekturtävlingen framskridit har det blivit allt mer uppenbart att arkitekterna och juryn inte tar hänsyn till det gamla vackra Tullhuset som idag finns på platsen. Bland annat DN har skrivit om detta, läs här och här. [...]

Tullhuset borde vara en del av lösningen, inte ett problem | Lotta Edholms blogg (Webbsida), 17:51, 10 mars 2014. Anmäl

Kalle; Platsen är helt omöjlig för ett större nybygge. Vad vinner vi om Waxholmsbolagets fina kontor och det genuina hamnmagasinet offras till de neurotiska bebyggelseivrarnas försörjning? Trevligt med ett Nobelmuseum i ett mindre hus på annan plats centralt. Gör om. Det är val i höst.

VD, 19:33, 4 mars 2014. Anmäl

Det blir en blåsig plats oavsett vilken av de föreslagna byggnaderna som byggs.. Tullhuset och hamnmagsinen utraderas och den maritima miljön försvinner. Stockholms Stads bedömning av nuvarande byggnaders kulturella värde: "Tullhuset har högt kulturhistoriskt värde som en representant för det sena 1800-talets myndighets- och administrationsbyggnader i allmänhet och för Stockholms tullväsende i synnerhet." "Magasinen är idag unika för Stockholm, då några liknande magasin inte längre finns bevarade i Stockholms hamnar." Protestlista mot raserandet av den maritima miljön finns här: http://www.skrivunder.com/bevara_tullhuset_fran_1876_och_hamnmagasinen_pa_blasieholmen

Bo Lagerqvist, 22:30, 26 februari 2014. Anmäl

" hotar de goda stadsvärdena." vilka goda stadsvärlden? Blåshålet bakom nationalmuseum? Blir byggnaden ordentlig är det ju bara ett lyft för platsen. Jag fick dock en kräkchock (ja så skulle det kunna stå i aftonbladet) av de förslag som gick vidare. Nu ser de ju åtminstone okej ut, förutom Johan Celsings som skulle vara en katastrof.

Kalle, 13:21, 25 februari 2014. Anmäl

Hela projektet bidrar starkt till att allianspartierna förlorar kommunalvalet. Lyssna på era kärnväljare som själva bor mellan tullarna. Dra i nödbromsen och stoppa alla byggplaner som hotar de goda stadsvärdena. Gör inte självmål i valet.

Charlie, 11:57, 25 februari 2014. Anmäl