Konditori Kungstornet tvingas slå igen efter åttio års verksamhet

Konditori Kungstornet slår igen den sista april …

Efter 80 år tvingas Konditori Kungstornet på Kungsgatan slå igen. Det öppnade 1934. Om mindre än vecka, den sista april, är konditoriets sista dag. Fastighetsägaren Centrumfastigheter har andra planer med lokalen.

… efter 80 års verksamhet …

Konditori Kungstornets lokal ska slås ihop med det nedlagda växelkontoret intill och byggas om till ”en ny riktigt stor fin detaljhandelsbutik”, berättar Robert Samuelsson på Centrumfastigheter. Ännu är det inte klart vilken bransch det blir.

… för att lämna plats …

Härmed försvinner ytterligare ett klassiskt Stockholmsfik där man tillbringade timmar i ungdomen med en kopp vanligt fika, en bok och en Napoleonbakelse. Konditori Ogo på andra sidan Kungsgatan slog igen för många år sedan.

… åt en ny stor modern …

Konditori Kungstornet har en sliten men ombonad gammal inredning med mahognyfärgade träväggar, designade lampetter, en väggmålning, en spiralformad trappa upp till övervåningen med ett vackert järnräcke, väggdekorationer och mönsterslipat glas på en av väggarna.

… detaljhandelsbutik.

Det är ju för trist att en sådan här kulturhistoriskt värdefull miljö inte kan byggnadsminnesförklaras och räddas för framtiden.

Trist att en sån fin miljö försvinner kan jag tycka.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (30)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 30

[...] Dagens Nyheter: Konditori Kungstornet tvingas slå igen efter 80 års verksamhet [...]

Om kollaboratörer, kulturekonomi och kulturskymning i omvärldsbevakningen vecka 21 | BLÅELDBLÅELD (Webbsida), 09:53, 19 maj 2014. Anmäl

En ansökan om byggnadsminnesförklaring enl Kulturmiljölagen, 3 kap, har idag 29/4 lämnats in till länsstyrelsen i Stockholms län.

Lotta Kihlberg, 13:08, 29 april 2014. Anmäl

Vissa tidstypiska miljöer bör få förbli som de en gång var tänkta att vara. När vi tappar våra historiska miljöer tappar vi förankringen bakåt och vår identitet. Det är också mycket viktigt att bejaka olikheterna, vilket vi ofta talar om i Sverige, men som vi sällan ser i praktiken. Många människor som gillar denna typ av miljöer marginaliseras och tvingas göra avkall på vad som ger just dem en stark känsla av välbefinnande.

Lotta Kihlberg, 11:08, 29 april 2014. Anmäl

Kan bara hålla med ! Sorgligt ! Ännu en träffpunkt som försvinner i Stockholm . Skäms , vandaler !

Anonym, 20:49, 28 april 2014. Anmäl

Det var på den tiden konditori Kungstornet ståtade med konserverade bakelser i fönsternischen bakom ljusa gardiner. Jag ville göra intryck på min kompis och fick infallet ställa ut en halväten chokladbiskvie med fullt synliga bitmärken, på ett prydligt fat. Passar på att bikta mig nu när dådet väl måste vara preskiberat. Lite dåligt samvete har jag men hoppas att denna händelse inte bidragit till konditoriets fall.

Anonym, 14:50, 27 april 2014. Anmäl

Extra kommentar om ordet konditori - det finns knappt något ställe som heter så längre. Här en virtuell dokumentation med 360 graders bilder tagna igår . http://fotograf.nu/Kungstornet_konditori/Konditori_Kungstornet_1934_2014.html

Jann Lipka (Webbsida), 09:57, 27 april 2014. Anmäl

Jag fikade där på femtitalet. Verkligen synd att det stängs.

Hans Ingemar Johansson, 15:13, 26 april 2014. Anmäl

Jag håller med Sofie, 15:37, 25 april 2014. Lokalen är härlig, men sunkig eftersom den inte hålls efter. 25-30 spänn för en vanlig Delicato-boll, bristen på service-känsla och avsaknaden av någon som helst mysfaktor gör att jag väljer bort Konditori Kungstornet. Nya ägare skulle kunna vara lösningen.

Magnus, 11:16, 26 april 2014. Anmäl

Ja, verkligen tråkigt! Hoppas att inredningen tas om hand och bidrar till att skapa atmosfär på en ny plats.

Andrea Pauli, 09:43, 26 april 2014. Anmäl

Fruktansvärt och sorgligt! Ska det inte finnas någonting kvar som visar att Stockholm är en stad med historia? Helt okänsligt godkänns rivningar och nybyggnationer utan någon som helst känsla för kulturarv och estetik. Kortsiktigt tänkande och vinsthunger får styra överallt. Oerhört beklagligt!

Anonym, 00:18, 26 april 2014. Anmäl