Brovaktarparken prisad – men är enligt min mening ingen park

11

Brovaktarparken i Hornsberg har belönats med årets Sienapris …

41… för offentlig landskapsarkitektur.

Brovaktarparken i Hornsberg under Essingeleden belönades med årets Sienapris för offentlig landskapsarkitektur vid Arkitekturgalan häromkvällen. Jag ifrågasätter på inget vis priset. Det är välförtjänt. Brovaktarparken är en bred sluttande konstfullt utformad passage i betong under Essingeleden mellan Franzéngatan och Hornsbergs strand omgiven av triangelformade upphöja ytor fyllda med makadam respektive tät växtlighet där det inte är meningen att någon ska vistas. Några nyplanterade spensliga träd och ett dött men dekorativt större trädskelett som är vackert upplyst på kvällen kompletterar. Två bänkar finns också i Brovaktarparken.

71

Jag ifrågasätter inte priset, tvärtom.

51

Jag ifrågasätter bara begreppet ”park” på denna utmärkt arkitektskapade passage rakt under Essingeleden …

Det jag undrar om det är förenligt med svenskt språkbruk att kalla en offentlig plats för park där det inte är meningen att man ska befinna sig utan endast passera. För mig är det en språklig devalvering av begreppet park. En park är för mig en plats man kan stanna till för en stunds ro eller där man kan stoja runt gärna på naturväxta gräsmattor helst inte konstgräs. Nu kanske någon invänder att skejtarna brukar använda Brovaktarparken för sina övningar, och därför  kan kallas park, men då skulle man också kunna kalla Blå Bodarna vid Slussen för park eftersom skejtarna brukar hålla till också där med sina brädor. Nej jag tycker nog Brovaktarpassagen kan duga som namn. Platsen blir ju inte mindre konstfullt konstruerad för det. Nästan tvärtom. En ickeplats har blivit en plats.

81

.. med sitt på kvällen effektfullt dekorativt belysta döda trädskelett.

Landskapsarkitekterna Petter Hauffman, Anders Mårsén, Elin Olsson, Johan Paju och arkitekterna Magnus Schön och Eveliina Hafvenstein Säteri har skapat parken/passagen åt Stockholms stad.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (11)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 11

Det är väldigt mycket i Stockholms kommun som klassas som parkmark men som inte är parker. Utanför innerstaden är parkerna väldigt få men slyområdena väldigt många. Så kalla gärna detta (och slyområdena) för parkmark men kalla dem inte för park.

Niklas, 20:44, 7 december 2014. Anmäl

Är du med och gör detaljplanen för Blasieholmen också Charlotte, där Nobelhuset AB vill riva de kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna, Tullhuset och magasinen ? Hoppas i så fall att ni hittar något sätt att bevara den unika hamnmiljön. Men det blir kanske svårt med f.d. stadsbyggnadsdirektören som VD för Nobelhuset AB och stadsarkitekten som ledamot av juryn som valde ut det förslag som förutsätter rivning av byggnaderna inom detta område av kulturhistoriskt riksintresse ?

Anonym, 17:52, 2 december 2014. Anmäl

Det är väl bara en tidsfråga innan någon representant från Pritzker hör av sig, och vem vet Charlotte Holst, kanske till och med du tillhör en av de nominerade.

sm, 11:30, 2 december 2014. Anmäl

@bl: Karl Staafs park har åtminstone både gräs, träd och blommor... Det kan man knappast säga om "Brovaktaröknen" http://sv.wikipedia.org/wiki/Karl_Staaffs_park

Anonym, 11:22, 2 december 2014. Anmäl

Håller med om att d området inte ser ut som en park med faktum är att det är parkmark i detaljplanen och att det alltså är allmän platsmark ägd, utformad och bekostad av Stockhoms stad. Jag gjorde detaljplanen och kom på att det behövdes ett ingenmansland mellan höghusen, bostäderna, på ömsesidig om Essingeleden. Hälsningar från planarkitekten ( vi planarkteter får aldrig pris trots att vi är så att sälja upphovsmän) .

Charlotte Holst, 00:31, 2 december 2014. Anmäl

Att den tjänar sitt syfte kan jag hålla med om. Men att den ska räknas in i stadens parkarea håller jag inte med om. Någon nämnde Karl Staafs park. Hur många (levande) träd finns där jämfört med denna "park" ?

BL, 17:18, 1 december 2014. Anmäl

Jag misstänker att ingen av kommentererna besökt platsen i fråga? I likhet med Epstein så tycker jag att "parken" är väldigt lyckad och tjänar sitt syfte alldeles utmärkt!

Forsen, 13:23, 1 december 2014. Anmäl

Ja, begreppet "park" tänjs ibland till bristningsgränsen, som till exempel "Karl Staaffs park".

Åke, 11:59, 1 december 2014. Anmäl

Kom också att tänka på den sterila Järnvägsparken. Men det är väl så här arkitekterna vill att det ska se ut och då ger dom varandra priser inbördes. Stockholm ska ju få mer parker har det sagts och det här är alltså en.

BL, 09:45, 1 december 2014. Anmäl

Ja det här såg väl sådär lagom roligt ut. Ser lika muntert ut som att gå omkring i de permanenta installationerna i judiska museet i Berlin ( https://pocketgypsy.files.wordpress.com/2012/10/berlin-faces-jewish-museum.jpg ) Men med alla ytor kan man ju göra något? Jag ger ett förslag att man gör en zen-trädgård av det. http://www.tradgardsdrommar.nu/bilder/ryoan-ji.jpg + se länk

JD (Webbsida), 09:22, 1 december 2014. Anmäl