Blåsippan (i granhäcken som nog försvinner) på Enskedefältet

11

En tidig blåsippa …

21

… på väg att slå ut …

91

… i den imponerande granhäcken (som kanske försvinner om några år) längs Bägersta Byväg på Enskedefältet.

101

I häcken finns ett flertal exemplar av den magnifika Douglasgranen med sina karakteristiska kottar.

41

Exkursionen på Enskedefältet leddes av den mångkunnige Henry Gudmundson från Botaniska sällskapet i Stockholm.

51

Här studerar några av deltagarna prydnadskörsbärsträdet med dess kopparfärgade bark. Det står utanför Sockenplans tunnelbanestation.

Blåsippan står snart uti backarna. Mellan de multnande fjolårslöven i den imponerande granhäcken längs Bägersta Byväg bakom rackethallen vid Sockenvägen skymtade de blålila kronbladen i en av knopparna redo att strax öppna sig och slå ut.

Den mångkunnige Henry Gudmundson ledde söndagens exkursion arrangerad av Botaniska sällskapet i Stockholm. Gruppen om ett femtontal personer fick först information om det omfångsrika prydnadskörsbärsträdet med dess kopparfärgade bark utanför Sockenplans tunnelbanestation, exkursionens startpunkt.

Efter ett par timmars vandring mellan villatomterna och Vårflodsparkens alla olika träd (balsampoppel, pyramidpoppel, kaukasisk vingnöt, vitpil, bok, klibbal m.fl.) med sina olika lavar (dagglav, rosettlav, brosklav, m.fl.) och en fikapaus i det milda vintervädret kom vi till den omnämnda granhäcken som delvis består av väldiga s.k. Douglasgranar med sina speciella kottar. Henry Gudmundson berättade att Douglasgranen är ett av världens största träd som kan bli uppåt hundra meter högt i Nordamerika, dock inte så högt i Sverige. ”I London finns en flaggstång nästan hundra meter hög gjord av en Douglasgran”. ”Barren smakar citronlikt”, berättade Henry Gudmundson vidare och smakade försiktigt på några i demonstrationssyfte. Så kryddade han genuin kunskapsförmedling med små anekdoter längs vandringen.

Och till sist då den lilla tappra blåsippan bland alla granarna på väg att förkunna att nu är våren på väg, åtminstone på Enskedefältet. Men om några år är nog både de imponerande granarna och blåsipporna borta för gott eftersom området ska bebyggas med cirka 300 lägenheter i flerbostadshus och cirka 20 småhus enligt den markanvisning till Småa, Besqab och Wallenstam som exploateringsnämnden beslutade om i juni förra året.

1aInom det med lila markerade området planeras runt 320 bostäder (den långa granhäcken syns som ett mörkt grönt band längs Bägersta Byvägs västra sträckning, den långa raka lila linjen).

2a

Samma område inringat på en vanlig karta.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (5)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-5 av 5

Inför byggförbud i Storstockholmsregionen.

invånarna, 09:03, 28 februari 2015. Anmäl

Storstaden behöver Blåsippor.

Blåsippan, 23:29, 24 februari 2015. Anmäl

Blåsippan försvinner men nya glada hyresgäster tillträder. Douglasgranar är mäktiga och önskvärt vore att några förblev ofällda.

vi måste alla förtätas. Join us eller flytta till vischan!, 12:54, 23 februari 2015. Anmäl

Nya bostäder utan åverkan på Stockholms världsberömda skyline! Granar och sippor får tyvärr stå tillbaka.

Smartskaft, 11:28, 23 februari 2015. Anmäl

320 nya bostäder är så klart jättebra. Men för att täcka behovet behöver det byggas 320 nya bostäder VARJE VECKA, året om!

Forsen, 10:27, 23 februari 2015. Anmäl