Sergel Plaza Hotel bygger på tre våningar – men inte med bostäder

11Sergel Plaza Hotel på Brunkebergstorg är stängt för ombyggnad …

21

… och påbyggnad med tre våningar (varav två för hotellrum och en för teknik) … 

31

… och här en vy av fasaden mot Vattugatan (det gula är påbyggnaden). Denna och ovanstående illustration: Wingårdhs Arkitektkontor

Sergel Plaza Hotel vid Brunkebergstorg mittemot Gallerian är nu en byggarbetsplats. Ägaren Stena Fastigheter ska bygga till tre våningar på hotelltaket.

När diskussionerna att bygga på hotellet inleddes mellan staden och fastighetsägaren för fem år sedan var tanken att trettio nya bostadslägenheter skulle inrymmas i de två tillbyggda våningarna på hotelltaket (den tredje våningen skulle bli s.k. teknikvåning).

Men planerna har ändrats under processens gång. Nu ska det istället för bostadslägenheter bli enbart hotellrum i de två tillbyggda våningarna. Det sägs att det inte gick att lösa de tekniska problemen med att bygga bostäder (problem med utrymningsmöjligheter mm.). Men kanske fanns det också ekonomiska incitament för fastighetsägaren att bygga hotellrum i stället för bostadslägenheter. Vem vet.

När den ändrade stadsplanen antogs i stadsbyggnadsnämnden beklagade i alla fall Liberalernas Björn Ljung att det inte blev några nya bostäder ovanpå Sergel Plaza Hotel som tänkt när planprocessen drog igång för fem år sedan. Han ville att möjligheten att bygga bostäder skulle utredas ytterligare ett varv för kompensera något lite för avfolkningen i City. Men det var han ensam om.

Stockholms centrum fortsätter således att kontoriseras och hotellifieras på höjden utan att mer än handfull bostäder tillkommer. Samtidigt blir det lite skuggigare och mörkare där nere på torg, gator och trottoarer.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-1 av 1

I bostadbristen namn drivs mängder av projekt igenom. Om det alls blir bostäder är det några svindyra lyxvåningar. Det ar bara stadens politiker som fortfarande går på byggbolagens löften och reklambilder.

Magnus Eriksson, 08:49, 23 februari 2016. Anmäl