Polisen grep mig på Norrbro och förde bort mig till förhör

11

När jag hade fotograferat Zirkus Loko-Motivs bygge …

21… av en jättegroda på Norrbro under kulturfestivalen …

31

… och skulle fotografera ett lyft vid det stora kartongbygget blev jag utan förklaring bortsläpad av två civilpoliser till förhör.

Jag stod på Norrbro vid fyratiden på eftermiddagen och skulle just fotografera en massa människor som var på väg att lyfta den stora kartongkonsruktionen för att foga till ytterligare ett lager kartonger i bygget när en man och en kvinna kom fram till mig och visade sina polisbrickor och tog ett stadigt tag om mina armleder.

”Luktar du alkohol”, frågade mig den manliga civilpolisen och stirrade mig i ögonen. Knappast troligt eftersom det var tre dagar sedan jag drack ett glas vin senast.

Jag ska bara ta en bild när de lyfter kartongkonsruktionen”, försökte jag klart chockad. ”Följ med”, kommenderade han och tog min kamera. ”Men varför?” Inget svar.

Jag undrade vad saken gällde. Följ med, fortsatte han och förklarade att de diskret skulle föra mig till en undanskymd plats där de skulle förhöra mig. Folk tittade och undrade vad som stod på. Jag bad att de båda civilpoliserna skulle släppa mina armleder och förklarade att jag skulle följa med dem ändå även om de släppte sina grepp. ”Jag tänker inte springa iväg från min kamera”. Han svarade inte. Inte hon heller. De höll hårt om mina handleder medan jag fördes iväg. Ingen av de två förklarade heller varför de ville förhöra mig.

Väl framme i polistältet intill Molins fontän inom avspärrningen bakom Kungsträdgårdens scen släppte de till sist greppen och sade att jag var misstänkt för ofredande av barn därför att jag fotograferat aktiviteterna på Norrbro. Jag förklarade att jag var journalist sen 45 år tillbaka och bevakade händelser i Stockholm och att jag nu skulle skriva några rader och blogga om barnaktiviteterna på Norrbro särskilt konstnärskollektivet Zirkus Loko-Motivs bygge av en jättegroda med hjälp av intresserade barn och även om den jättelika triumfbågen som byggdes av kartonger. Och jag förklarade att det var tillåtet att fotografera på allmän plats enligt svensk lag. Något de inte kommenterade.

Jag undrade också varför de inte frågat mig först vad jag gjorde på Norrbro och eventuellt bett att få se på legitimation istället för att burdust släpa i väg mig som den grövsta brottsling och fick förklaringen att det berodde på att jag var misstänkt för ett så allvarligt brott som ofredande av barn. Jag häpnade och förklarade att jag aldrig varit med om något liknande i min långa journalistkarriär. Sedan kroppsvisiterades jag ”så att jag inte hade några sprutor eller vassa föremål på mig”.

Sedan fick jag sitta på en kladdig parkbänk i polistältet i tjugo minuter, en halvtimme innan de ringt och kollat alla register och tittat igenom bilderna som fanns i min kamera. När allt var klart fick jag tillbaks mina saker och fick lämna tältet och det avspärrade området. De förklarade att jag inte längre var misstänkt för ofredande av barn. ”Ha det så bra”, sa den kvinnliga civilpolisen när hon släppte ut mig från det avspärrade området. Jag svarade inte.

Småchockad av den kränkande behandlingen gick jag med bultande hjärta hem och satte mig vid datorn för att varna andra för att fotografera barnaktiviteterna på Norrbro. Risken att bli tagen av polisen och bli misstänkt för ett allvarligt brott är överhängande.

Läs även DN-artikeln Fotograferande DN-medarbetare greps av polis

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 3

Kommentarer (10)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 10

Man kan fråga sig hur många och långa de lösa skruvarna är hos polisledningen i fråga.

Boris Persson, 10:46, 31 augusti 2016. Anmäl

Vilken obehaglig upplevelse. du måste ha känt dig väldigt maktlös i den situationen. Men vilken tur att du arbetar på DN och får stöd av alla Sveriges fotografer. Att du kan blogga om händelsen. Att din kollegor kan göra reportage om det som hände. Men vilken tur tycker jag , att vi har Poliser som vågar reagera.

Mats Glaser, 21:57, 19 augusti 2016. Anmäl

Jag var där, kanske inte samtidigt och jag finner det oerhört märkligt. Lars E, Stockholms "mest kände" gatufotograf gripen för påhittade anklagelser. Förfärande och jag tappar verkligen min lilla tilltro för poliser, som på 70-talet...

Staffan Kvist, 12:36, 19 augusti 2016. Anmäl

Du måste JO-anmäla, Lars. Polisen har helt klart gjort sig skyldiga till brott, inte du!

Lasse Lundberg, 11:58, 17 augusti 2016. Anmäl

Jag skulle tro att det var andra fotografer ute och jobbade, och en hel del fotoamatörer med både mobilkameror och annat. Måste ha varit en jobbig dag för moralpolisen att förhöra alla dessa skumma typer.

Stefan Jansson (Webbsida), 10:53, 17 augusti 2016. Anmäl

Har inte Lars Epstein råkat ut för att bli misstänkliggjord på samma plats förut i samband med Kulturfestivalen, eller minns jag fel?

Ros-Marie Andersson, 23:15, 16 augusti 2016. Anmäl

Om man nu sysslat med fotografering i så många år borde man då inte utifrån den senaste tidens pedofili och kvinnofridskränkningar förstå att om jag skall fotografera barn så borde jag åtminstone utmärka mig med något typ varselväst med texten fotograf på! Att vara kränkt är för övrigt en känsla och känslor är inget farligt

Anders Ohlsson, 21:27, 16 augusti 2016. Anmäl

Det är tillåtet att fotografera på allmän plats. Det är en fundamental grundlagsrättighet. Det är däremot ett lagbrott att föra bort människor utan laglig grund. Det skulle vara förfärligt om man kunde bli bortförd för förhör med påhittade misstankar. Lägg sedan till att man går igenom det journalistiska materialet. Utan speciellt tillstånd från domstol! Och efter det att man fått reda på att man haffat en journalist på uppdrag! Jakten på bovar får inte ske på olagligt vis. Detta måste prövas.

Svante Björkum, 21:25, 16 augusti 2016. Anmäl

Det är tillåtet att fotografera på allmän plats. Det är en fundamental grundlagsrättighet. Det är däremot ett lagbrott att föra bort människor utan laglig grund. Det skulle vara förfärligt om man kunde bli bortförd för förhör med påhittade misstankar. Lägg sedan till att man går igenom det journalistiska materialet. Utan speciellt tillstånd från domstol! Och efter det att man fått reda på att man haffat en journalist på uppdrag! Jakten på bovar får inte ske på olagligt vis. Detta måste prövas.

Svante Björkum, 20:50, 16 augusti 2016. Anmäl

Då skall jag åka ut på Norrbro och sätta igång att fotografera aktiviteterna. För det kan och skall aldrig vara så att rätten att fotografera på allmän plats inskränks och ifrågasätts på grund av att sexuella ofredanden har förekommit på t ex festivaler. Ett allvarligt dråpslag mot demokratin, och inte det rätta sättet att hantera problemet.

Markus Eisler, 19:36, 16 augusti 2016. Anmäl