Klänningskrav?

Fråga: Jag har fått en inbjudan till en stor fest. Som klädsel för damer anges ”dansvänlig klänning.” Det har skapat en del frågor.

Som jag förstår det kan man inte komma klädd i till exempel byxor och top i festligt tyg och snitt utan om man vill gå på festen är det klänning som gäller. Om man då inte dansar och alltså inte vill införskaffa en sådan klänning återstår att tacka nej. Är det rätt uppfattat?

Annons:

Svar: Nej, det är inte rätt uppfattat försåvitt inte inbjudaren är diktatoriskt lagd och vill styra över sina gäster i detalj, vilket man diskret kan motarbeta. Som värdperson kan man inte gå in i gästernas garderober och peka ut klädseln. Däremot kan festens nivå anges genom en klädkod. Men klänning, kjol eller långbyxor har inte inbjudaren något med att göra. Det gästen har att rätta sig efter är nivån på klädseln och den anges bäst genom en av de fyra etablerade klädkoderna som är lätta att tolka och därmed att anpassa sig efter.

En dansvänlig klänning kan man inte beordra sina gäster att bära, däremot kan man föreslå dansvänlig klädsel vilket precis lika gärna kan förstås som festfina långbyxor och likaledes fin top.

Tänk dig att klädseln för män skulle anges till mörk kostym och en skotte skulle komma i kilt som ju inte är en mörk kostym. Han vore ändå helt rätt klädd.

Så ta dina fina festbyxor (om något är dansvänligt så är det ju sådana) och festfin top, och diskutera inte ditt klädval med andra som kan ha tvärsäkra synpunkter, ofta komna ur okunnighet.

Men vill du inte dansa på en fest som uttryckligen är ett danskalas ska du antingen ha en god ursäkt för att inte delta i dansandet, eller med angivandet av din dansovillighet tacka nej.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (2)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-2 av 2

De kanske tänker göra formationsdanser eller liknande, och då ser det vackrare ut om alla män har samma mörka plagg, och damerna långa, vida, färgglada kjolar som far ut som blommor. Som åskådare vill man ju att det ska se ut så. Tycker inte att det är någon konstig önskan av värdparet, faktiskt. På den tiden jag hängde i danskretsar var klädkraven till våra fester mer precisa än så. Det kunde t.ex. vara en boogie-woogie-fest, och då skulle alla komma i 50-talskläder - självklart för rätt kön.

Marja-Leena Pettersson, 09:26, 4 oktober 2015. Anmäl

Det kanske bara är en upplysning om att det kommer att bli mycket dans? Kanske vill inbjudaren inte ha gäster iklädda jeans? Men som sagt, det skapar problem att inte hålla sig till gängse klädkoder.

B I, 09:07, 4 oktober 2015. Anmäl

Invitnej?

Fråga: Hur hanterar man alltför närgångna kollegor? Hur säger man nej till dem på ett sätt som gör att man kan fortsätta att arbeta tillsammans och ha en kollegial relation?

Jag arbetar i en bransch där gränsen mellan det privata och professionella inte alltid är så skarp. Trevligt på många plan men inte när det kommer till män som visar mig oönskad uppmärksamhet.

Jag har vid flera tillfällen blivit tillfrågad av kollegor om att ses utanför jobbet. Jag har också fått uppskattande kommentarer för mitt utseende. Detta är ingenting jag har önskat. De har inte heller kunnat godta ett nej utan fortsatt att fråga eller blivit arga och kränkta när jag svarat att jag inte är intresserad. På jobbet är jag trevlig mot alla mina kollegor men dessvärre har vissa män missuppfattat detta.

Hur ska jag hantera dessa situationer? Hur svarar jag på ett artigt men bestämt sätt nej på frågan av sorten ”Vill du ses i veckan för jag tycker att du är så söt.” Hur får man en kollega att förstå att jag inte uppskattar när han kommenterar mitt utseende? Har Magdalena något bra svar på hur man ska föra sig i dessa kniviga situationer?

Svar: Du beskriver ett problem som är svårt att lösa – att vara tydligt avvisande men samtidigt vänlig är nästan omöjligt, människor uppfattar ofta ett bestämt ”nej” som en smäll på käften.

Så kanske du måste visa dina påstridiga kolleger att du verkligen inte vill ha närmare kontakt med dem än vad jobbet kräver. Du kan försöka med att säga när den oönskade uppmärksamheten kommer ”nej, hördu, nu klev du över min integritetsgräns, ta tre steg tillbaka!” Det är inte elakt utan lite smått skämtsamt men ändå klart: kom inte för nära.

Kommentarer om ditt utseende kan du kanske besvara med ”det där hör verkligen inte hemma på jobbet, jag vill inte höra sådant”.

Oavsett vad du säger, och oavsett hur artigt du än hutar åt dina kolleger, kommer dessa män att bli sårade. Du, en kvinna, har inte förtjust tagit emot de i deras egna ögon fina komplimangerna utan tvärtemot vad de förväntat vägrat att svara gulligt och tjejigt.

Så var neutral i tonfallet, upprepa dina avståndstaganden så länge det behövs, och ge inte efter för gammal artighetssed att svara vänligt. Dessa män ska begripa vad de säger, det du beskriver är sexistiskt och det behöver du inte ta emot.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (7)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-7 av 7

Jag har råkat ut för samma sak dels när jag bodde i ett invandrar tätt område där singlar ansågs behöva någon att "ha roligt med". Jag träffade och umgicks ibland med familjer från olika kulturer och hjälpte till om jag kunde, tex. låna ut stolar när afrikanska familjen skulle ha bröllopsfest m.m. Jag har varit med om efterhängsna beundrare som inte accepterat nej som svar under flera år och inte backat förrän jag nämnt den väldigt svartsjuka partnern. Trist men ibland fungerar inget annat.

A A, 17:49, 3 oktober 2015. Anmäl

Komplimanger och inbjudningar är nog faktiskt alltid "romantiska inviter" i det här läget, FS tycks vara ung och attraktiv. Jag skulle direkt uppfinna en fästman/pojkvän.Sen behöver jag inte alls beskriva och förklara varför han aldrig syns till, aldrig ringer mig på arbetstid, aldrig hämtar mig efter jobbet... Det har andra inte med att göra! Tjatar någon ändå kan man nämna att min fästman har svart bälte i (valfri kampsport).

Irene Holm, 16:35, 3 oktober 2015. Anmäl

Ett förslag att ses utanför jobbet kan väl vara OK. Hur skulle annars relationer kunna inledas. Att koppla det till utseende verkar korkat, ungefär som att "jag bjuder ut dig för att jag vill visa upp dig". Att sedan framhärda trots avböjande kräver ett stort mått av tydlighet men också vänlighet. Jag skulle nog säga att jag var "upptagen". Sen är det fritt fram för tolkning.

B I, 15:13, 3 oktober 2015. Anmäl

Jag tror att det är viktigt att säga till på skarpen mot de som verkligen är påträngande när de är påträngande. Samtidigt är det viktigt att välja sina strider om man vill behålla god stämning. Komplimanger och inbjudningar behöver inte vara romantiska inviter. Det kan lika gärna vara tomma artighetsfraser, försök till nätverkande eller genuin icke-romantisk uppskattning.

Leif Hansson, 13:11, 3 oktober 2015. Anmäl

Du kanske kan säga att du sedan länge skiljer mellan privat och jobb, du blandar inte de två? En parallell: Jag har sagt till mina kolleger att jag skiljer jobb och privat och att de därför är därför jag inte accepterar dem på Facebook utan att de är välkomna på LinkedIn istället. De flesta verkar förstå detta och min tanke är att man kanske kan praktisera detta i verkliga livet också. Då kanske de inte tar det lika personligt, då det är en opersonlig princip du följer?

H R, 12:00, 3 oktober 2015. Anmäl

...en gång med i en församling, där kvinnor i alla åldrar från konfirmander till 80-åringar blev helt galna i den snygge, ungdomlige, dynamiske pastorn, försökte monopolisera honom och rent av komma nära honom på ett skamlöst sätt. Det var pinsamt bara att se på! Detta kan inte vara lätt att tackla, för det är ju absolut förbjudet - mycket mer förbjudet än mellan två kollegor - att vara oförskämd mot en patient/klient/biktbarn...

Marja-Leena Pettersson, 10:56, 3 oktober 2015. Anmäl

Detta problem är i och för sig inte könsbundet. Snygga, trevliga män råkar också ut för att kvinnor missförstår trevligheten. Inte bara kollegor emellan, utan vissa yrkesgrupper som t.ex. präster/pastorer, läkare och advokater, har stora problem med att kvinnor - som kanske är ensamma och kärlekstörstande och befinner sig i utsatta situationer - missförstår deras professionella engagemang och vill ha doktorns/prästens/advokatens omtänksamhet och kärlek på alla plan... Jag var en t.ex. en gång...

Marja-Leena Pettersson, 10:54, 3 oktober 2015. Anmäl

Gästnamnlös?

Fråga: Min sambo fick en inbjudan via sms till en fest från en ingift släkting som fyller jämnt. I inbjudan stod inga namn, utan inbjudaren skrev genomgående ”du är välkommen” etc. Hen avslutade inbjudan med att skriva ungefär ”om du har en partner som du vill ta med så går det bra.”

Jag och min sambo har varit tillsammans i över sju år och jag känner inbjudaren väl och räknar hen som en vän. Jag känner mig sårad över att vara min sambos ”plus en” och känner mig inte vidare sugen på att gå på festen. Ska inte inbjudningar vara personligare än såhär? Jag tycker att inbjudaren är oartig och ärligt talat lite lat. Hen har uppenbarligen skickat samma sms till alla inbjudna. Vad tycker Magdalena om detta?

Svar: Allt fler frågor om inbjudningar och deras formuleringar kommer till spalten för närvarande. Förr skrevs formella inbjudningar för hand, personligt till den som inbjöds. Lite senare blev det vanligt med tryckta bjudningskort, alltid med gästens/gästernas namn skrivna för hand.

I modern tid kan text kopieras så enkelt i dator och mobil att många inte besvärar sig med att rikta inbjudan personligt till dem man önskar ha som gäster. Din sambos släkting har förstås skrivit en allmän inbjudningstext och kopierat den till alla de släktingar osv som vederbörande vill bjuda – men inte hunnit eller brytt sig om att ta sig tid att skriva dit namn på respektive mottagare och partner.

En snygg inbjudan, väl formulerad och med handskrivna namn på den eller de som inbjuds, ger en trevlig uppfartssträcka till bjudningen och får gästerna att känna sig välkomna och önskade. Det är viktigt att en inbjudare visar sina gäster både omtanke och intresse. Men det är gott om slarviga ogenomtänkta inbjudningar utan den information som hjälper gästerna, och utan namnen på de inbjudna.

Det är lika viktigt att gäster skickar ett ja tack eller nej tack när de har nåtts av en inbjudan – där brister det om möjligt ännu mer och är en av de vanligaste ledsna frågorna till Hyfs- och stilspalten,  typ ”hur ska jag få reda på om de som jag har bjudit vill komma, de svarar inte.”

Bry dig inte om den moderna slöheten utan gå på kalaset om du vill. Du kan se denna namnlösa inbjudan som ett uttryck för en lättja som inte har ett dugg med dig att göra utan enbart med avsändarens rationaliseringsbehov.

Och, tillåter jag mig att påpeka, om inbjudaren är man eller kvinna har inte med saken att göra, inte heller ändrar det något, apropå att du skriver hen om personen ifråga.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (36)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 36

@"gamla" Tekla, 12:32, bara lugn, ingen behöver göra avbön. Men det börjar bli lite tjatigt att Magdalena alltid ska ge de frågeställare som använder "hen" en liten släng. Och det är faktiskt inte vidare artigt, tycker jag. Som @B I, 12:56, säger, allt vi vill är att få använda ordet ifred, utan "påpekanden". Ingen försöker väl tvinga er motståndare att använda "hen", då är det väl inte för mycket begärt att ni visar samma hänsyn?

Petra Petrasson, 16:33, 4 oktober 2015. Anmäl

Förslagsvis "lämna oss i fred" med våra hen. Dimman har lättat och solen skiner.

B I, 12:56, 4 oktober 2015. Anmäl

B.I. och Petra P., vill ni att Magdalena Ribbing och vi övriga, som inte omfamnar er syn på användandet av "hen", ska göra avbön eller? Ett språkligt påpekande, som det i MR:s svar, är inte att jämställa med en tillrättavisning och än mindre en åthutning! ps Molnen lättar häromkring ser jag - hoppas på detsamma hos er!

"gamla" Tekla, 12:32, 4 oktober 2015. Anmäl

Irene Holm, Det är ju precis vad vi önskar d.v.s. att de som använder ordet hen ska få göra det utan att bli tillrättavisade. Läs frågan och svaret + en del kommentarer! Fundera sedan över vilka som framstår som accepterande.

B I, 09:03, 4 oktober 2015. Anmäl

Det verkar ha uppstått en pigg minidebatt mellan hen-förespråkare och hen-motståndare. Jag, som tillhör henmotståndarna (för egen del, eget bruk alltså), tycker att henförespråkarna bör vara glada och nöjda med att de såklart får använda "hen" så mycket de vill, i ur och skur, och bara acceptera att de som inte vill använda "hen" låter bli. Enkelt! Sen är det faktiskt så att Magdalena Ribbing äger spalten och gör som hon vill.

Irene Holm, 16:52, 3 oktober 2015. Anmäl

@Marja-Leena Pettersson, 11:38, japp och så länge det är kommentarerna som blir åthutade så är det ok. Men inte att åthuta frågeställaren, det är som att bjuda in en gäst och sen klaga på den. Tycker jag. Sen undrar jag om du verkligen tror att alla kvinnor och alla män fungerar efter sin könstillhörighet? Eller kan det vara så att det finns ganska stora variationer? Och att det därför är ganska dumt att döma någons beteende efter vilken kön hen tillhör?

Petra Petrasson, 13:49, 3 oktober 2015. Anmäl

Jaha, nu kom en stor del av kommentarerna att hamna OT. Istället behandlades om, när, hur och varför man använder ett pronomen och om/ när man kan tillåtas framföra en egen mening om detta. Kan inte låta bli att jämföra med det levande livet. Hur ofta får "småsaker" vi retar upp oss på, eller bisatser i det som sägs, större betydelse än själva sakfrågan? "Back to Topic" så tycker jag att FS ska gå, oavsett formuleringen i inbjudan - om viljan fortfarande finns, förstås!

"gamla" Tekla, 13:03, 3 oktober 2015. Anmäl

Men snälla Petra 10:48: vi får ju ALLA åthutningar av Magdalena här i spalten. Det hör till charmen! :-)

Marja-Leena Pettersson, 11:38, 3 oktober 2015. Anmäl

...stort värde på sådant som minnessaker, för de är inte lika sentimentala. Medan kvinnor tycker att det är viktigt, och gärna sparar på kort, brev, biobiljetter, teaterprogram... Om det hade varit en kvinna som kastat födelsedagskortet, så hade det förmodligen handlat om att hon inte ville ha någon kontakt med avsändaren, och inte önskade några kort från denna.

Marja-Leena Pettersson, 11:08, 3 oktober 2015. Anmäl

...anser jag, att just i en sådan här spalt är könet ofta relevant. P.g.a. att män och kvinnor fungerar på olika sätt. Om en man gör en viss sak, så har det oftast andra orsaker än om en kvinna gör samma sak, inom detta område. För att kvinnor bryr sig mer om vissa saker och män andra. För att ta bara ett exempel: om någon skulle skriva och klaga: "jag skickade ett fint födelsedagskort till min vän, men han hade kastat det direkt när han läst det", så kan man förklara att män inte sätter så...

Marja-Leena Pettersson, 11:06, 3 oktober 2015. Anmäl

Presentpengar?

Fråga: Ska en present ses som en betalning vid en fest och endast ges då? Alltså om man deltar på en födelsedagsfest där man bjuds på middag, är gåvan då en present men också att man ”betalar för sig”?

Om man inte deltar på en födelsedagsfest är man tvingad då att ge en present eller är det frivilligt? Säg att en person fyller jämt och ska bjudas på en fin klocka ska man trots att man inte deltar vid festen, då klockan överlämnas, ändå bidra ekonomiskt? Handlar det om hur nära man är personen – om en nära vän fyller år är man då obligatorisk i att bidra? Är man snål om man inte bidrar eller kan man välja precis att ge en summa mellan 1 – 500 kr?

Måste man förklara sig om man inte vill/kan bidra?

Svar: Frågorna om presenter haglar in, det märks att kalassäsongen är igång!

Enklaste svaret är att en present inte ska vara ett kvitto på att man får gå på en fest. En present är en symbol för den lyckönskan som man vill ge mottagaren. Totalt fel är den vanligt förekommande uppfattningen att presenten ska motsvara kuvertkostnaden. Den är dessutom märklig: ska gästerna ringa inbjudaren och fråga hur mycket ett kuvert kostar?

Många, kanske de flesta, ser en exempelvis bröllops- eller födelsedagspresent just som ett slags ”betalning” för att de får närvara på kalaset, och därför köper de dyrare present när de förstår att kalaset är mer påkostat. Detta är förstås ett märkligt sätt att betrakta en gåva. Logiskt skulle ju de som har enkla kalas för att de inte har råd med flottare fest, få de dyraste presenterna, medan de som kan kosta på sina fester stora summor inte skulle behöva få så dyra gåvor.

Men så fungerar det alltså inte. Offentliga personer, som kungligheter och företagsledare och stora artister, får dyrare presenter än de som kallas vanligt folk. Och som sagt, de som bjuder på storståtliga kalas likaså.

Om du tackar nej till den fest som du bjudits till kan du förstås låta bli att ge en present. Men även om du tackar ja kan du avstå från att ge något. Det finns inte något tvång för dig som gäst att ge en present. Däremot är det så vanligt att det skulle betraktas som konstigt att en gäst inte gav en present till jubilaren eller bröllopsparet.

Är den som håller festen en nära vän eller en som du umgås mycket med, eller en nära släkting, så är det rimligt att du ger en present även om du tackar nej till festen av någon anledning. Att bidra till den fina klockan som jubilaren ska få kan man göra, om man vill, och det kommer att uppskattas. Är det en avlägsen släkting eller en inte så nära bekant kan man avstå från att delta i insamlingen av pengar till en present.

500 kr per person är mycket pengar för en present annat än kanske till de närmaste i ens omgivning. En present för en krona, som du frågar om, är å andra sidan i magraste laget och svårfunnen. Men det finns ju mellanlägen!

Man får vara tacksam så länge brud/bröllopsparen inte önskar sig amorteringar på bostadsrätten.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (12)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 12

Någon skrev om att det endast är i "mafioso"-filmer som gästerna ger stora summor kontanter till brudparet. Stämmer inte, det är faktiskt vanligt på riktigt i många länder, bl.a. i Mellanöstern. (Vet dock inte om det är vanligt i Sydeuropa längre.) Dessa pengar ska helst - tillsammans med brudens hemgift - räcka till en försörjningsmöjlighet för paret och deras kommande familj. T.ex. ett litet jordbruk eller en rörelse av något slag.

Marja-Leena Pettersson, 11:51, 3 oktober 2015. Anmäl

Hoppsan, har nog bott förlänge utanför Sveiges gränser. inklusive skall det naturligtvis vara. Ber alla språkpoliser om ursäkt.

Thorbjörn T., 16:22, 2 oktober 2015. Anmäl

B I - Varför skulle inte barn läsa DN? Själv började jag läsa dagstidningar när jag var i åttaårsåldern och mina brorsbarn som är 9 och 11 läser DN nästan varje dag, inclusive Magdalena Ribbings spalt.

Thorbjörn T., 15:55, 2 oktober 2015. Anmäl

Torbjörn T: Vilka barn läser DN och denna spalt och kan tänka sig en så stor summa som gåva? Kanske ändå någon som brister i förmåga att uttrycka sig helt korret men det behöver inte betyda att hen är infantil.

B I, 11:09, 2 oktober 2015. Anmäl

Anna Holst: Var så god! Det var så lite såååå. Jag hoppas att du fixar amorteringarna och slipper gå till pantbanken med dina brödrostar. Kontanter är ju inte så charmigt (utom i maffiafilmer), men om de betalar en del i brudparets bostadsrätt, handtaget till frysen t.ex., så har det väl en viss charm, och brudparet slipper bryta naglarna när de ska öppna kylskåpet för att äta en ostbit på bröllopsnatten.

Lars Åhman, 01:06, 2 oktober 2015. Anmäl

FS, du kan tänka så här: "Är detta något som min vän skulle bli glad av? Skulle det glädja mig att göra min vän glad?" Är svaret ja på båda frågorna, kan du köpa den presenten, oavsett om den kostade en tia eller mer (inom ramen för dina finansiella möjligheter förstås), och ge bort - oavsett om det är födelsedag, bröllop, jul - eller bara en vanlig arbetsdag, till och med! Att ge en present handlar i första hand om att göra en annan människa glad. Även om vi ibland tycks ha glömt det.

H R, 16:57, 1 oktober 2015. Anmäl

@ B I - Det framgår väl ganska tydligt, av språkbruket i frågan, att den här frågan är skriven av en mycket ung person (läs barn,) eller möjligtvis en väldigt infantil människa

Thorbjörn T., 16:52, 1 oktober 2015. Anmäl

Bodil S: ja, kanske det och dessutom verkar det vara en krets där man inte har någon att fråga??

B I, 16:45, 1 oktober 2015. Anmäl

B I, 13:33 Eller så är det någon som hamnat i en helt ny krets av människor och plötsligt insett att olika umgängeskretsar har olika kultur när det gäller presenter.

Bodil S, 14:53, 1 oktober 2015. Anmäl

ha, ha, ha du måste skämta Lars Å eller …??? Då är det kanske ännu bättre att bara ge kontanter ;-) "Var så god här får du ett bidrag till amorteringen" hmm tusen tack LOL. Vilka roliga människor det finns! You made my day

Annika Holst, 14:11, 1 oktober 2015. Anmäl

Smajlkrav?

Fråga: Jag är anställd i Sverige och jobbar här hemma större delen av året, men får ibland tillfälle att jobba utomlands i Storbritannien på lite olika ställen. Jag jobbar i ett minst sagt mansdominerat yrke och är ung tjej. I Sverige behandlas jag som vem som helst på min arbetsplats, i de flesta fall i alla fall. Jag skulle inte vilja påstå att min arbetsplats är jämställd då säkert 90% är män. Men i Sverige blir jag sällan ifrågasatt, jag blir tillfrågad om min åsikt och jag behandlas som mina manliga kollegor med väldigt få undantag.
I Storbritannien är det tvärtom, där är jag istället ett objekt och en fin prydnad, eller blir utpekad som en ”assistent” fast jag har samma arbetsuppgifter och lön som mina manliga kollegor.

Nu till problemet: jag blir ofta tillsagd av männen där att le. Jag är som vilken människa som helst, jag uttrycker mina känslor med att skratta, le, se allvarlig ut och ibland sur så klart.

Men när jag inte gör någonting, när jag går omkring eller bara står stilla och ingenting händer så står jag knappast och ler stort för mig själv, och det är inte de brittiska männen sena med att påpeka. De säger till mig, ropar och gastar att jag ska le. Det här händer flera gånger om dagen.

I mina åtta år i Sverige inom samma yrke har inte en enda man bett mig att le. Vad kan jag säga till dessa män i Storbritannien? Jag har hittills kort och gott svarat ”nej” vilket ger en viss förvirring för dem att kvinnan inte gör som de säger och behagar med ett leende. De förstår dock inte alls själva poängen och tycker bara att jag är otrevlig. Jag vill att dessa män ska förstå att det är en väldigt sexistisk kommentar. Vad ska jag säga till dem så att de förstår att det inte är okej?

Svar: Du kan pröva med att bara kallt svara ”varför” så måste de förklara sig och inse hur dumt det är att kräva att någon, barn, man, kvinna ska le på kommando. Om du vill addera något syrligt kan du ju säga ”jag ser ingen anledning att le just nu.”

Det låter ändå lite märkligt, det du beskriver. Mig har det aldrig hänt, trots flitigt resande i yngre år. Kanske du ser påfallande bra ut och att det är orsaken till att du utsätts för denna bisarra uppmaning? Eller så är det andra tider, som det brukar heta när man inte förstår en egendomlig utveckling.

Oavsett vad: finn dig absolut inte i dessa dumheter. Markera med ett bestämt avvisande kroppsspråk och ett rakt nekande svar. Le måste man få göra av fri vilja.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

 • 5
 • 0
 • 0
 • 1

Kommentarer (16)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 16

I början av min karriär blev jag inte tagen på allvar eller behandlad som en jämställd kollega. (kvinna i mansd. yrke) Jag fick rådet att sluta le hela tiden och vara så "trevlig och tillmötesgående", att jag skulle bli mer seriös. Och det har fungerat utmärkt! Upplevdes tydligen som glättig och ointresserad när jag och skrattade och log. Har hört av andra kvinnor upplevt samma, kan tänka mig vilken stor krock det blir i en annan arb.kultur om FS fått samma råd. Välj själv vad som känns bra

Elin Lindh, 07:10, 2 oktober 2015. Anmäl

Och Sweydia Ism beskriver det också väldigt bra!

Eva Psilla, 22:30, 1 oktober 2015. Anmäl

Håller helt med Rickard Baarman om att det krävs ett lite annorlunda förhållningssätt socialt i England. Det är väldigt subtilt, men det märks ändå när man inte riktigt är med på finliret! Det tar ett tag att bli "flytande" i det sociala språket så att säga.

Eva Psilla, 22:29, 1 oktober 2015. Anmäl

Att vara kvinna i ett mansdominerat yrke är inte lätt. När jag sökte mitt första jobb, bildade killarna häck, för att syna mig från topp till tå. Nä, jag fick inte det jobbet... Detta var i "forntiden" - kanske "grabbigheten" lever kvar på sina håll i UK? FS trivs inte... men, kanske några ställen är mindre "faståsta" än andra? Föreslår att FS talar med sin chef och gör upp en ny arbetsplan - med tonvikt på Sverige? Man behärskar inte allt, när man är ung - men, man tar sig!

"gamla" Tekla, 18:23, 1 oktober 2015. Anmäl

Jag håller med "Sweydia Ism". Har bott snart 30 år i England, och det vi svenskar ser som ett "nollställt/neutralt" uttryck kan ibland tydas som att vara negativ eller sur. Framförallt förväntas man "kommunicera" mer, både med ord, uttryck, leenden än i Sverige - framförallt om man för övrigt behärskar språket hyfsat. På en av mina arbetsplatser lärde jag mig snabbt att det var mycket ohyfsat att inte tilltala sina närmaste arbetskamrater med förnamn när man möttes för första gången på morgonen.

Rickard Baarman, 11:53, 1 oktober 2015. Anmäl

Jag tänkte faktiskt på den här frågan hela dagen igår. Jag bor i England (ej London)och vi ler mycket mer här än i Sverige. När man möter en kollega i korridoren ler man åt varandra, två hundpromenerare ler åt varandra när de möts, mammor med småttingar ler åt varandra på lekplatsen etc. Om någon på jobbet säger "good morning/hi" utan leende och sedan passerar i korridoren utan leende skulle det snart pratas om. Detta handlar inte om kön men det är nog bara tjejer/kvinnor som får det påpekat.

Sweydia Ism, 09:12, 1 oktober 2015. Anmäl

Det här känner jag igen, trots att jag har lätt till skratt. Många män verkar uppleva att kvinnor ser neutrala ut när de ler, och att vi ser sura ut när vi inte ler. Jag brukar fråga tillbaka vad det är som är roligt.

Katarina Katarina, 19:00, 30 september 2015. Anmäl

Eftersom det är engelsmän det rör sig om, le vänligt, blinka med ena ögat och säg så sött du kan: as the actress said to the bishop - stirring her tea with her other hand. Sista delen är inte helt nödvändig, alla vet det ju även om det inte sägs :-).

Famse Forever, 17:53, 30 september 2015. Anmäl

Jag har bott i Storbritannien i 10 år nu, och detta har hänt mig en handfull gånger. Aldrig i London dock, utan bara i mindre städer och aldrig i professionella sammanhang. Första gången var i Darlington: jag gick från affären till lägenheten, och en gubbe på gatan sa käckt: "give us a smile!". Jag hört varianten med "it can't be that bad" dessutom. Jag säger alltid "Thanks, but it can" eller "I'd prefer not to". De insisterar aldrig. Tolkar det hela som ett slags missriktad vänlighet.

Eva Psilla, 13:31, 30 september 2015. Anmäl

"You first" eller "Give me a good reason to".

Sweydia Ism, 10:49, 30 september 2015. Anmäl

Bresarprotest?

Fråga: När jag sitter på bussen händer det lite för ofta att den som sitter bredvid mig sätter sig väldigt bredbent, och även tar upp delar av mitt säte. Det är (tyvärr) nästan alltid en man och för mig som ung tjej händer det ganska ofta. Dessa personer tar i värsta fall sådan plats att jag får sitta med hopkurade ben lutad åt sidan, medan personen bredvid mig då har ett gap mellan sina.

Enligt min åsikt är detta ohyfsat men troligtvis är personen inte medveten om detta, eller tror att det inte gör någon större skillnad, men för mig handlar det om min personliga integritet och utrymme. När jag blir inklämd på det sättet känner jag mig trängd och sårbar vilket inte är trevligt överhuvudtaget. Människors kroppsspråk säger något om vilken maktposition man har i samhället.

Då jag tyckt att det har varit så pass frustrerande att ibland behöva sitta så instängt eller så långt ut på kanten, har jag ibland försökt att göra likadant som den andre, genom att breda ut mina ben för att försöka markera att jag också sitter där. De personer bredvid mig har inte synbart reagerat, i alla fall har ingen ännu flyttat på sig. Jag vill inte breda ut mig alltför mycket heller då det i dessa fall blir mycket kroppskontakt vilket inte känns så bekvämt med en främling på bussen, även om jag försöker uppmärksamma situationen.

Min fråga är då hur jag ska uppmärksamma dessa personer på detta utan att det ses som en provokation?

Svar: Du beskriver något som inte är särskilt ovanligt men likafullt obehagligt. I Ribbings etikettskola intill min spalt finns ett inslag om trafikhyfs där jag tar upp detta trista fenomen.
Bästa sättet om du inte kan byta plats eller orkar stå upp under resan är att artigt säga till den bredbente (eller bredbenta) ”ursäkta men kan du maka åt dig så att också jag får plats tack”. De flesta blir generade och klämmer ihop benen litegrann. Som du skriver, en del är nog inte medvetna om hur de sitter.
Du ska absolut inte göra motsvarande bredbentgest mot den som bresar (verbet för att sitta eller stå bredbent) eftersom det kan tas som en invit till kontakt istället för det avsett motsatta.

Så: en kall, artig uppmaning i lagom låg ton är bäst. Blir svaret ”vadå, jag sitter som jag vill” så kan du inte göra annat än att resa dig och flytta dig till en annan plats, eller stå upp. Man ska akta sig för att provocera människor publikt så att andra flinar åt dem, det skapar försvarsattityder hos den provocerade och då kan det bli jobbigt.

Men du kan också om det är möjligt, placera din väska eller bag eller påse eller vad du har med dig, på den del av ditt säte som vetter mot den bredbente (eller bredbenta). Säger vederbörande då något surt kan du säga milt ”det här är min plats som jag har betalat för”.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

 • 30
 • 0
 • 0
 • 3

Kommentarer (43)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 43

Lyra Lof, Hear hear! :-)

Irene Holm, 15:41, 2 oktober 2015. Anmäl

forts... Man spreaders sitter och bresar hur avslappnat som helst, och kvinnor får sitta och knipa ihop knäna för att på plats... Min erfarenhet är dock att om man sprider ut sig tillbaka, så flyttar personen benen. EN enda gång har det ledit till konflikt (jag är 'street' så jag kan ta det! :D), när mannen i fråga stenvägrade att flytta på sig. Inte ens när jag sa "Your balls aren't as big as you think they are".

Lyra Lof, 05:18, 2 oktober 2015. Anmäl

forts... Det officiella namnet för det här fenomenet är "man spreading". Det var t o m en tunnelbanekampanj emot det här i New York förra året. Och jag håller inte alls med Magdalena om att inte "bresa tillbaka" för att det skulle inbjuda intimitet. För detta handlar inte alls om intimitet!! Det handlar bara om makt, att ta plats på någon annans bekostnad (alltid kvinnors).

Lyra Lof, 05:06, 2 oktober 2015. Anmäl

Lägg av med "anatomisk grund för bresande"... Det här handlar bara om att ta plats. Att vräka ut sig, så att andra (kvinnor) får göra sig små. En macho-grej till ytan sett... För det görs ju knappast emot andra män. Att sitta med benen i ett "V" bredvid en annan man? Det finns inte på kartan; det skulle ses som en aggression. Den första kommentatorn Daniel tror inte att detta förekommer då han inte har råkat ut för det.... Tjänare tränare....

Lyra Lof, 04:56, 2 oktober 2015. Anmäl

Kunde vara intressant att fråga en sjukgymnast/kiropraktor om det finns någon anatomisk grund för bresande? Vinkeln mellan höft- och knäleden är vidare hos kvinnor som därför oftare har utåtvridna fötter. Män är "rakare" men jag vet inte om det kan påverka. Hos de flesta, män som kvinnor, är de yttre lårmusklerna starkare än de inre, så det är bekvämare att sitta med benen isär. Jag tippar att bresandet är helt och hållet kulturellt, inte anatomiskt betingat, och ett otyg i vilket fall som helst

a f, 20:29, 1 oktober 2015. Anmäl

Sätena är med ganska stor sannolikhet konstruerade av just män. De har naturligtvis konstruerat sätena utifrån hur män sitter bäst. Alltså är det omöjligt att någon man kan behöva mer än ett säte.

Enok Personne, 14:59, 30 september 2015. Anmäl

@ Jerker Sverkersson Får du obehag och ont då du står också, eller måste du stå med benen ut i 45 graders vinkel då också, eller kan du stå rakt?

Åsa S, 11:21, 30 september 2015. Anmäl

Jerker Sverkersson, Din aningens skrytsamma förklaring till bresande godtas ej av mig. "Välutvecklade lårmuskler"..;-) Och ja, man kan få lite ont i benen om man tvingas sitta och hålla ihop knäna. Det vet vi kvinnor, som så gott som alltid måste sitta så. Jättetröttsamt ibland, men att sitta med skrevande ben gör inte en dam (studera drottningen på officiella möten.) Prova att trycka ihop knäna i fortsättningen, då tränas alternativa muskelpartier och du blir ännu mer välutvecklad !

Irene Holm, 11:07, 30 september 2015. Anmäl

Ähm, Martin Wiss, om det verkligen är så ni män uppfattar det - som att vädra könsorganet, då kanske jag föredrar att inte sätta mig bredvid en bresare. Men att låta dem sitta ostörda är ju att bekräfta att det är deras naturliga rättighet att ta upp en tredjedel av det andra sätet också... Känns fel det med.

H R, 10:58, 30 september 2015. Anmäl

Jaha Irene H., vad bra att du inte lider av de fobier du räknar upp och jättebra att du värnar om din integritet... "men" - denna förargliga reservation (uttalad eller outtalad) som man inte måste vara särskilt analytiskt lagd för att upptäcka i det du sedan skriver, gör budskapet tudelat och provocerande. Du uttryckte dina åsikter, jag kontrade med mina och lämnar därmed ämnet.

"gamla" Tekla, 10:50, 30 september 2015. Anmäl

Allergiinformation?

Fråga: Jag har svår allergi mot ganska många olika saker i mat och jag undrar därför om det är rätt att erbjuda sig att ta med egen mat till en middagsinbjudning för att inte orsaka värdarna extra besvär? Självklart berättar jag om mina allergier och vad de innebär, om jag tackar ja.

Med mina närmaste vänner fungerar det bra för de vet precis vad jag kan äta och inte äta. Men om man blir inbjuden till tillställningar där man inte umgås så ofta över en bit mat med värdparet? En gång när jag blev inbjuden till ett värdpar jag inte hade varit hemma hos innan hade jag förklarat allt om min allergi men det är tyvärr rätt mycket att hålla reda på och det blev fel. Kvällen slutade på sjukhuset för min del på grund av en kraftig allergisk reaktion.

Jag vill inte behöva avstå trevligt umgänge men osäkerheten finns där hos mig om de kan hålla reda på allt efter detta tillfälle, tyvärr.

Svar: Artigt och bäst för alla är att du säger vid inbjudan ungefär ”tack, så roligt! jag tar absolut med min egen middag eftersom jag har så krångliga allergier, det enda jag behöver är tallrik och bestick!” Det är en vänlig information om något ytterst viktigt, och det kan inte missuppfattas.

Att förvänta sig att värdpersonen ska tillreda mat efter ens komplicerade önskemål är både pretentiöst och vanskligt. Det blir hur lätt som helst fel, jag känner en glutenallergiker som på en bjudning där hon hade meddelat detta fick en kaka som garanterades vara glutenfri. Hon blev ändå sjuk och värdpersonen sade häpet ”men det var ju inget mjöl i kakan, jag hade bara mjölat bakformen.” Så för din egen skull: ta med din mat. Du gör både medgäster och värdperson skada genom att bli sjuk.

En bjudning är inte främst ett tillfälle att få gratis mat, brukar jag framhålla. Många anser tvärtemot att tar man med egen mat är man inte gäst – tanken (felaktig) är att en gäst måste bjudas på mat och dryck. Andra anser lika bestämt att det är en förolämpning mot värdpersonen om han eller hon inte får bjuda på förtäring. Men mat och dryck i dag har ofta problem och konsekvenser som ingen inbjudare kan ha överblick över och därför är det helt rätt att ta med det man tål i matväg om man har speciella krav eller behov. Man är lika mycket gäst ändå eftersom gemenskapen på en bjudning är överordnad det som äts och dricks – även om det också är viktigt.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (12)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 12

Även detta lite OT, men A A påminner mig om att min syrra var laktosintolerant och min mamma lagade alltid mat åt henne där hon använt bara "lite" mjölk, och bara "lite" grädde, just för hennes skull. Min syster svarade då att "Tack, men jag vill inte ha "lite" ont i magen i natt, så jag avstår". Mamma fattade ändå inte. Var det bara lite så kunde väl inte laktosintoleransen "utlösas"! Hopplöst...

H R, 14:39, 2 oktober 2015. Anmäl

Lite OT men , en gång meddelade en bekant att nu hade han köpt smörgåstårta utan kött, jag var så välkommen att äta av denna med övriga inbjudna sällskapet. Jag åkte dit och smörgåstårtan ställdes fram. Jag fick en bit och sa att det är väldigt likt skinka det här. Värden svarade att "jo skinka är det men det är inget kött". Absolut kan jag ta med egen mat det hade jag inga invändningar mot, men jag ser annars till att inte vara så hungrig utan kan lika gärna ta en kopp te eller lite sallad.

A A, 20:29, 30 september 2015. Anmäl

AA Stackare som blir bjuden till så okunniga människor, som tror att en vegetarian vill äta "bara lite" av kött, gelatin, räkor etc. Eftersom man normalt inte träffas för att få sig ett mål mat, är det väl enklast att alltid själv ta med eget?

Irene Holm, 23:55, 29 september 2015. Anmäl

Frågeställaren "hade () förklarat allt om min allergi men det är tyvärr rätt mycket att hålla reda på och det blev fel. Kvällen slutade på sjukhuset för min del". Arma värdpar, först ska de lyssna till en lång och komplicerad beskrivning av de olika detaljerna som plågar FS, och sedan, trots ansträngningar för att uppfylla allergikerns krav få hemskt dåligt samvete för att nästan ha dödat henne. Självklart säger man, "tack, men laga inget åt mig jag måste tyvärr alltid ta med eget, p.g.a allergi

Irene Holm, 23:50, 29 september 2015. Anmäl

Med svår allergi är det inget konstigt att ta med egen mat. Har ingen allergi men är vegetarian, har varit med om värdpersoner som sagt nej till att jag tar med eget de vill så gärna ordna något. När det sedan skall ätas så är det "bara lite" salami/ gelatin/ löpe/ räkor eller vad det nu är i maten som lagats. Folk vet som sagt ofta inte, de vill väl men det blir lätt fel.

A A, 19:50, 28 september 2015. Anmäl

Situationer jag upplevt med glutenintolerant (dvs tål ej vetemjöl) partner: "Varsågod, sallad utan krutonger, och här är brödet till salladen." "Jag hittade tack och lov glutenfri mjölk i affären!" "Jag vet att du är glutenintolerant så jag har lagat detta med sallad istället för ris / potatis" Slutsats: Folk har de allra mest välmenande avsikter, men har egentligen ingen aning. Är det så illa att man kan hamna på sjukhus kan man inte lita på att folk fattar vad som krävs

H R, 13:44, 28 september 2015. Anmäl

Självklart. Alla blir glada, ingen kan ta illa upp. Faktum är att problemets lösning är så klockren att det skulle vara en intressant utmaning att försöka hitta någon som tycker tvärtom.

Kap Kennedy, 10:58, 28 september 2015. Anmäl

Ja Petra Petrasson, jag var förvånad när jag öppnade kommentarsspalten att det fortfarande inte hade kommit in någon eller rättare sag några (de brukar ju komma ett par efter varandra) kommentarer från, ja vi-vet-vem.

Thorbjörn T., 10:30, 28 september 2015. Anmäl

Så jobbigt det verkar. Hemma hos någon som bjudit kan det väl gå bra att ta med sig mat men hur funkar det med restauranger, mysiga gatukök i fjärran länder, tilltugg i förbifarten o.s.v. Absolut ska FS ta med sig egen mat utan att göra för stor affär av det hela. Haha, Petra vi väntar.

B I, 09:43, 28 september 2015. Anmäl

Och nu väntar vi bara på vi-vet-vem som berättar att din allergi bara är inbillad och att du bara använder den för att få uppmärksamhet ;)

Petra Petrasson, 08:16, 28 september 2015. Anmäl

Problempresenter?

Fråga: Det är just nu populärt att hantverka på olika sätt; sticka, virka, safta bär och stoppa korv till exempel. Jag har en vän som virkar och stickar mycket och gärna. Vackra hantverk som hen visar upp och ger bort (om hen inte använder dem själv).
Mitt problem är att jag är en av de som får flest saker av min vän; dukar, halsdukar och ponchos. Till en början var det roligt och jag tackade. Men det slutar inte att komma gåvor.
Jag vet hur mycket tid och pengar hen lägger ned på sitt hantverk – men jag använder inte dessa saker. Det är färger jag inte bär, det är felaktiga storlekar. Hen delar oftast ut sina presenter när det är andra personer närvarande. Senast fick jag en halsduk och hen sa som alltid ”jag tänkte på dig när jag satt med denna, det är ju så du! Men vill du inte ha den får du väl säga till”.

Där och då, som alla andra tillfällen, packade jag ned presenten i väskan.

Svar: Det är svårt att tacka nej till andras hem- och handgjorda alster – men det händer att man måste kunna göra det för att inte översvämmas av sådant man aldrig tänker använda. Sådant som en vän har tillverkat kan man inte heller vidarebefordra som gåva till någon annan.

Du inser förstås att du med stor sannolikhet får dessa hantverksprodukter både därför att din vän tycker om dig och tycker att det är kul att hålla på med tillverkningen. Materialet kostar givetvis en hel del och även därför är det viktigt att sakerna kommer till nytta, eller glädje. För din del är det ju motsatsen.

Så jag föreslår att du säger som det är till din vän, särskilt som vederbörande har uppmanat dig att säga till om du inte vill ha presenten. Du skulle kunna säga ungefär ”du är så fantastiskt skicklig med dina handarbeten, och jag har verkligen fått så mycket av dig – men nu måste jag säga som det är, att det är fullt i skåp och lådor hos mig, jag kan helt enkelt inte ta emot mer.” Men förklara detta när ni är ensamma, så att du inte gör din vän generad inför andra.

Kanske kan du också föreslå din vän att sälja sina produkter på någon marknad, det finns gott om sådana av skilda slag. Säg något om att dessa hantverksföremål ju är så fina att de borde kunna säljas,  för egen vinst eller till välgörande ändamål.

Du måste förstås ha en väldigt glad och uppmuntrande attityd. Generositeten och vänligheten går inte att ta miste på, och sådana förträffliga yttringar ska man tacka för och glädjas åt, om än de påtagliga resultaten av dem inte faller mottagaren i smaken.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

 • 5
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (13)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 13

Om din vän är så produktiv med sin hobby så skulle jag föreslå att du tipsar henne/honom pm Etsy.com!

Lyra Lof, 05:23, 2 oktober 2015. Anmäl

Fast just babykläder är ett obetydligt problem i sammanhanget, eftersom babyn bara kan ha dem i några månader ändå d(nyföddstorleken bara några veckor). De växer ju så det knakar första året. Ha på något av släktingarnas plagg just bara när ni träffar dom släktingarna, och ta foton i de plaggen och ge släktingarna. Skänk sedan så fort som ni trovärdigt kan säga att plaggen är urvuxna, bort dem till någon välgörenhet. DET kan ju ingen tycka illa vara. Det är värre med kläder till färdigvuxna...

Marja-Leena Pettersson, 08:57, 27 september 2015. Anmäl

Hanna Dermody, börja öva på att avböja redan nu. Ni kommer säkerligen bli överrösta med baby saker annars. Var ärlig mot givarna och säg vilka färger du vill klä ditt barn i, vad du vill ha, hur många m.m. En del sura miner blir det kanske men ett upprepat "som du säkert minns så behöver vi begränsa antalet kläder därför undrar jag om du vill ha tillbaks XX eller om det är ok att jag ger det vidare" Ge dem förslag på saker du vill ha, en stor golvfilt till babyn, något till vagnen m.m.

A A, 23:24, 26 september 2015. Anmäl

plus annat. På andra sidan kliar jag mig i huvudet och undrar hur jag ska säga att vi note behöver så mycket utan att såra? Går det att spela lite dum och låtsas att det är "lagret" för alla säga att vi tar gärna de 3 vita cardigans? Kanske ska tillägga att vi har massa kläder som kommer att räck upp mot 6 9 mån? Har någon förslag på att hur tackla detta? De tycker redan jag är för brysk så att bara säga nej tack leder till sura miner..

Hanna Dermody, 22:29, 26 september 2015. Anmäl

Jag har ett liknande problem, har svärmor + svärmormor som båda älskar att sticka. De stickar mycket bebis relaterat och ger bort till vänner/vänners barn, båda frågar mig om jag gillar vad de har gjort och det är fina grejer de har gjort så såklart säger jag det. Men nu är jag gravid och här om dagen visades berget av stickat som gjorts åt barnet, allt i babyblå,baby rosa eller gult - de hemskaste färger jag vet. På ena sidan känner jag mig jätte otacksam som inte vill ha 20 st cardigans och

Hanna Dermody, 22:21, 26 september 2015. Anmäl

Det skulle kunna vara en man och i så fall nog lättare att identifiera.

B I, 16:50, 26 september 2015. Anmäl

Jag kan lugna alla stackare som får såååå många presenter som de inte tycker om, stämmer inte i färg eller vad det nu kan vara - om ni inte uppskattar dem kommer de att upphöra, det märks rätt snart om de inte gillas, då slutar jag i alla fall ge. Ett bra tips var säga till att de får ge den vidare när de t ex läst boken eller så, då vet man att det är ok att göra det. Om "hen" så har det blivit vanligt i alla möjliga och omöjliga sammanhang, tyvärr, det är inte bara ett praktiskt ord.

Maja Gräddnos, 16:27, 26 september 2015. Anmäl

Är det sa farligt att bara tacka och vara glad för att man är omtyckt och far presenter, och dessutom gör givaren glad. Sa mycket plats kan det väl ända inte ta!! Och om sa är fallet skänk dem till välgörande ändamal efter en tid. Sen maste jag fraga varför inlägget är skrivet med HEN? Bor inte i Sverige, men trodde att hen används när man inte vet om det ska vara han eller hon. I det här fallet är det väl troligen en kvinna som syltar, virkar och syr. Tycker det är sa fanigt med hen

Monica Larsson, 15:57, 26 september 2015. Anmäl

Jag ger (nästan) bara presenter som kan ätas eller eldas upp. När jag ger dem brukar jag ofta lägga till att jag vill ge presenter som inte samlar damm, för vi har ju så mycket nu för tiden - detta ger ju en hint att inte ge mig (dyra) saker. Om jag ger en bok säger jag alltid att personen kan ge den vidare om den inte vill behålla den. Genom att folk vet detta om mig så får jag mest saker i nivå sylt, ljus eller billig pocket! Härligt!

m h, 12:05, 26 september 2015. Anmäl

Om man inte är proffs på sitt konsthantverk, får man räkna med att endast de absolut närmaste värderar den hemgjorda prylen högre än en motsvarande köpt, för affektionsvärdets skull. Bäst att hålla detta till första gradens anhöriga - alltså make, barn, föräldrar, syskon.

Marja-Leena Pettersson, 20:48, 25 september 2015. Anmäl

Nyfikenhetssvar?

Fråga: Jag undrar hur man som singel ska tackla nyfikna frågor på jobbet? Jag känner att jag vill ha mitt privatliv för mig själv, men balansgången mellan att berätta något om sig själv till att folk klampar in är svår. Jag köpte båt i somras och när jag ska berätta om min semester kommer frågorna istället som: Har du köpt båten själv? Fick du med dig någon? Åker du själv på din båt?

Jag är så hjärtligt trött på den typen av kommentarer. Bara för att man inte är gift och har tre barn betyder väl inte det att man alltid är ensam, eller?
Hur tacklar man detta?

Svar: Ack, denna bedrövliga nyfikenhet! Du ska inte svara alls på de frågor som du inte vill svara på – förklara ingenting, ursäkta dig aldrig, säg bara vänligt ”ja du, det är säkert intressanta spörsmål som jag inte tänker svara på.” Varför inte det, kommer då de nyfikna att häpet säga, och då säger du lugnt ”för att jag inte vill svara.”

En del blir sura av sådana svar, men det är ditt privatliv och din sak vad du vill redogöra för angående det som är ditt.

Dina vänner eller arbetskamrater eller studiekamrater eller vilka de nu är, vill rota i ditt privatliv och försöka ta reda på din ekonomi, ditt kärleksliv, dina kompisar. Bjud inte på något som du inte vill ge bort av din integritet.

Men ha ett vänligt tonfall, låt hellre hemlighetsfull än sur! Får de nyfikna inte något svar kommer de att sluta fråga – någon gång. Håll ut, var mer envis än de!

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 4

Kommentarer (34)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 34

Min erfarenhet är att det främst är kvinnor som frågar på detta ingående sätt. Alla menar inget illa med det, men många kvinnor har någon slags "tjejkompis"- mentalitet baserat på kön. Det är inte ofta män frågar mig på detta nyfikna sätt - undantag är ju om de är intresserade om man tex är singel, men det är ju en annan slags situation.

m h, 11:52, 26 september 2015. Anmäl

Har både seglat och haft motorbåt. Inte så enkelt att hantera på egen hand. Kanske därav frågorna?

B I, 10:08, 26 september 2015. Anmäl

Leif Hansson, nyfikna väntar inte på att man skall ta upp resan själv utan frågar bara rakt ut. Jag ger de svar de nyfikna förtjänar och det får gärna vara en vit lögn. Jag behöver inte jobba med mig själv utan det behöver den som är nyfiken göra, då det är en olidlig åkomma. Man vet när människor frågar av ren vänlighet eller om det är av nyfikenhet. Nyfikna släpper aldrig taget utan fortsätter att fråga även om man försöker stävja detta. Det kanske har med uppfostran att göra eller...

ingrid wahlen, 18:33, 25 september 2015. Anmäl

ingrid wahlen Kan man inte ens berätta hur många som var på med på resan bör man nog inte ta upp resan alls. Kan man inte glida undan frågan genom att svara "en kompis" så bör man nog jobba mer med sig själv än kräva förändring av andra. Det är synnerligen egoistiskt att förutsätta att folk försöker snoka bara för att de undrar över grundförutsättningarna för resan. Jag får ofta liknande frågor när jag varit ute och fotvandrat men jag tror aldrig någon har försökt snoka om mitt privatliv.

Leif Hansson, 17:37, 25 september 2015. Anmäl

Josella Playton, det är inte ok att fråga vem man ev. åkte med i sin båt. Det kan ju vara en älskare, älskarinna eller någon annan man inte vill upplysa om. Jag har svårt att förstå de som alltid skall ställa ingående frågor om vad man gör eller med vem. Det är absolut inte deras ensak utan min. Jag använder mig av nödlögner, vita lögner och andra smålögner för att slippa svara ärligt på ingående privata frågor.

ingrid wahlen, 16:44, 25 september 2015. Anmäl

lilla moi: jag är introvert och liksom många introverta har jag mycket integritet och är inte intresserad av att berätta personliga saker om mig själv hur som helst. Jag vet hur det känns att få dessa "dumma" frågor: "Reste du själv? Är du inte rädd?" etc. Men, många frågar därför att de faktiskt skulle vilja våga göra detsamma, dock, är det också många som frågar för att det är så långt från deras värld och ofta lägger till "Jag kan ju inte det med barn..." Då brukar det ofta ingå en pik.

m h, 13:05, 25 september 2015. Anmäl

Lustigt hur olika man kan tolka saker. Jag hade trott att arbetskamraterna var ute efter en inbjudan att följa med på båten. "Hade du någon med dig" är ju ett sätt att få reda på om FS föredrar att vara själv på båten eller kan tänka sig att ha sällskap. Hade aldig kommit på tanken att det kunde röra sig om en förtäckt fråga om relationsstatus - vilket för övrigt verkar betydligt mer långsökt.

Karin Granström, 06:59, 25 september 2015. Anmäl

Snoppa av bedrövlig nyfikenhet med vanvettigt sarkastiska svar. Du köpte båten av prinsen av Jordanien för 16 miljoner. Ni var ett sällskap på 50 som drack dyraste champagnen till hummern varje dag. Singlefrågor? Du har tre fantastiska/rika partners som du träffar och vad ni gjorde i helgen är inte publicerbart i detta sammanhang, men ni gjorde det tillsammans allihopa! Osv. Funkar alltid, men det ska vara just beskäftigt, oartigt, upprepade nyfikna (inte de genuint vänliga) som ska behandlas så

e l, 20:26, 24 september 2015. Anmäl

Är inne på samma typ av undanglidande men närliggande svar som Sweydia Ism, 11:58 (tänk politiker helt enkelt). Var du ensam på båten? Kan besvaras med: det är en perfekt båt, man kan hantera den själv men den är även tillräcklig stor för att ha sällskap med sig. Om person efter fortsätter fråga explicit om man var ensam passar det bra med ett "hurså?" eller liknande.

Maria Olsson, 20:09, 24 september 2015. Anmäl

Det värmer i själen när man blir bekräftad av Magdalena Ribbing! :-)

Sweydia Ism, 18:43, 24 september 2015. Anmäl

Huvudbonadshyfs?

Fråga: Jag har en fundering i ämnet hyfs och stil. Jag tycker att det är viktigt att kunna uppföra sig i det offentliga rummet och att vissa saker tillhör god ton, t.ex. att inte ha keps på sig vid middagsbordet. Kan bli väldigt irriterad på människor som har keps i lunchrummet eller som kommer till hotellfrukosten i träningskläder. Har därför börjat fundera varför jag blir irriterad på dessa individer och sådana vanor.

Att dessa individer har keps på sig inomhus stör ju egentligen inte mig fysiskt. Det är ju inte så att jag inte kan äta min mat på grund av deras huvudbonad, inte heller luktar de svett i sina träningskläder och därmed skulle fördärva min måltid. Dock tycker jag att det är ofint och respektlöst.

Så min fråga är väl helt enkelt att vad, i det offentliga rummet, förväntas jag ”stå ut med” och vad är faktiskt ovett?

Svar: En svårbesvarad filosofisk fråga! Det kan vara så att du liksom många, många andra, uppfattar det som nonchalant mot övriga att några inte beter sig som förväntat i en gemenskap, som det ju är när man delar lokal med andra. Det spelar ingen roll om dessa andra är obekanta, man befinner sig ändå i deras närhet och ingår därmed i ett sammanhang med dem.
Att så många män har mössa, keps, hatt inomhus kan också komma från de mängder av artister som alltid uppträder med mössa, hatt eller annat på huvudet, hur mycket inomhus de än är. Det bör räknas till artistklädsel och ska bortses från. Men tänk artister som exempelvis Sven-Bertil Taube, Esa-Pekka Salonen, Loa Falkman privat med keps inomhus, på krog eller åhörare av konsert eller på bjudning – nej, just det, det går inte.

Kanhända har det yngre gardet inte fått lära sig huvudbonadshyfs, utan tänker sig att det de har på huvudet, oavsett var de befinner sig, är en förstärkning av deras personlighet som inte har med hygglig uppfostran att göra (om sådan vore önskvärd för dem).

Tyvärr kan du inte säga något till de som uppför sig så som allmänt ses som ouppfostrat och ohövligt. Kepsbärarna vet förmodligen inte att män normalt inte bär huvudbonad inomhus annat än av religiösa, kulturella eller hälsoskäl. De träningsklädda inser inte att de tar med sig utpräglad motion in i en lokal icke avsedd för sådant.

Men lika lite som du kan säga till någon vid bordet bredvid att sluta smacka, eller att sluta stoppa kniven i munnen, kan du göra något åt dessa kepsbärares oartighet. Du kan träna på att strunta i det och fokusera på intressantare företeelser.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (17)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 17

@lilla moi, 14:58 Men nu är ju inte detta lagar. Vad gäller långärmat/kortärmat i vården har jag inte nog koll för att ha en åsikt, men jag antar att om en person av olika skäl behöver ha långärmat så ser man till att nödvändig handdesinfektion kan göras iaf (tex långa latexvantar?).

annan Camilla, 08:56, 25 september 2015. Anmäl

När jag besöker Kungliga Slottet brukar jag ta av kepsen som jag bär till kostym. Det anser jag man bör göra, men jag brukar behålla den på i andra sammanhang där man träffar på de bemedlade samhällsklasserna, typ konstauktioner o d, där man kan möta en lätt förvånad men snabbt förbiilande blick. Annars vill jag mena att keps är ett praktiskt och mer manligt val utomhus än hårknut, hårband etc om man har samma oregerliga hårsvall som Donald Trump. I USA är väl f ö keps närmast "obligatoriskt".

G Jonsson, 21:37, 24 september 2015. Anmäl

@annan Camilla: jag gissar att Bengt menar t.ex. en sådan sak som att kvinnor får ha hatt i kyrkan, men män får det inte. Och att det brukar vara krav på kortärmat när man jobbar inom vården - förutom om man är muslim, då tillåts plötsligt långärmat.

lilla moi, 14:58, 24 september 2015. Anmäl

@MLP 13:29 1. De flesta tänkande människor är fullt kapabla att anpassa sig till gällande situation, även skolelever. Kort sagt, bara för att man får ha keps på i skolan innebär inte detta att de tror att de får ha det överallt annars. 2. Den lärare som slösar tid och kraft på att tjafsa med en elev om en keps begår i mina ögon tjänstefel, i det att man slösar med den tid som tillhör även resten av klassen.

annan Camilla, 09:36, 24 september 2015. Anmäl

@Bengt Carlsson Vilka lagar menar du då?

annan Camilla, 09:32, 24 september 2015. Anmäl

Svaret på frågan varför FS börjat irritera sig så, beror nog på att hon/han har blivit lite gammal. Märkt att somliga när de når en viss ålder börjar reta sig på folk i allt högre grad. Det är en sak att notera en viss klädstil och inte gilla den, men att låta det irritera en, är sån energislöseri. Ett lunchrum eller lunchrestaurang eller en hotellbuffé är inte en formell middag där man bör klä upp sig på något särskilt vis, utan helt enkelt en plats där man bär de kläder som man vanligtvis bär.

Åsa S, 14:55, 23 september 2015. Anmäl

Kepsar mm får nog räknas till hårprydnader. Tweedkläder var för länge sedan endast möjliga vid jakt och promenader, T-shirt var en undertröja, kjol kortare än till vaden endast för gymnastik. Det är bra mycket viktigare hur man beter sig och hur man är mot andra, Ibland får jag känslan av att de som morrar mest mot kepsar mm helt enkelt inte vill bli påminda om sin egen bakgrund.

Enok Personne, 14:29, 23 september 2015. Anmäl

Bengt Carlsson: fast jämställdhet betyder inte att män och kvinnor ska ha exakt samma kläder på sig, som Mao-uniformen i Kina! Det är redan prövat och förkastat, och idag använder kinesiskor klänning, smink, smycken, parfym och permanentvätskor igen! :-)

Marja-Leena Pettersson, 13:31, 23 september 2015. Anmäl

Vare sig det gäller kepsar, rastamössor eller allt däremellan, som pryder huvudknoppen större delen av dygnet, tror jag man får vara nöjd med att dessa inte parkeras på matbordet. Minns en bakterieodling på ett nytvättat hårstrå och vilka ansamlingar det visade... FS undrar vad man förväntas stå ut med i det "offentiga rummet". Det mesta skulle jag tro. Det är väl bara att gå vidare, som den hyfsat stilfulla individ man är - eller... ?

"gamla" Tekla, 13:30, 23 september 2015. Anmäl

Kristin Wester: fast samtidigt ska ju skolan faktiskt förbereda eleverna för arbetslivet. Och på de allra flesta arbetsplatser får man inte heller bära keps (om det inte är en del av t.ex. en bensinmackskedjas uniform). De riktigt bra friskolorna, som t.ex. IES, har mycket detaljerade klädkoder, och det är av en anledning. När alla har förstått reglerna och accepterat att följa dem (vilket både elev och föräldrar får skriva under på), så kan man släppa detta och ägna tiden åt lärandeprocessen.

Marja-Leena Pettersson, 13:29, 23 september 2015. Anmäl