Arvhjälp?

Fråga: Jag behöver råd kring hur jag på bästa sätt avböjer oönskade erbjudanden om hjälp vid en bodelning utav en förälders arv. Mannen som lägger sig i aningen för mycket är en äldre vän till familjen, dock ingen jag personligen känner något närmare. Klart är i alla fall att han har alldeles för mycket tid. Nu har jag upprepade gånger fått uppmaningen eller nästan en order, att förmedla telefonnumret till den juristbyrå som hjälper mig med bodelningen.

Det kan tilläggas att denna man inte har något att hämta ur boet, utan denna begäran att få telefonnumret är enligt honom själv endast för att ”hjälpa mig”. Jag varken behöver eller vill ha hans hjälp i detta och vet ej hur jag på ett snyggt sätt kan få honom att inse detta. Hur ska jag säga det?

Svar: Den här mannen ingår i den stora skaran beskäftiga, kanske egentligen mest nyfikna, personer som brukar hävda att de ”bara vill hjälpa.” Naturligtvis finns genuint hjälpsamma personer men av det du beskriver verkar denne man vara motsatsen. Mannen har inte ett enda dugg med dig och ditt arv att göra utan är obehagligt nyfiken. Om du är enda barnet och den förälder som avlidit var ensamstående ärver du ensam utan bodelning. Om du har syskon ska dessa dela arvet lika med dig, och ingetdera är något som en utomstående person ska lägga sig i. Förhoppningsvis skulle inte juristbyrån heller svara på mannens frågor utan ditt tillstånd.

Ge inte mannen ett enda telefonnummer, inte en detalj om arvet eller annat. Säg vänligt men mycket bestämt nästa gång han hör av sig ungefär så här ”du menar säkert väl med att vara så intresserad som du är av bodelningen och arvet, men det är faktiskt helt och hållet min (mina syskons) ensak och jag (vi) behöver inga råd och ingen hjälp, tack.”

Det är lika bra att du tar i så mycket, eftersom han annars kommer att fortsätta att snoka och rota och kräva information. Vad ska han med den till? Berätta för andra?

Säg ifrån, hövligt men tydligt!

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (3)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-3 av 3

"Tack för omtanken. Jag har mycket att stå i just nu så det bästa du kan göra för mig är att lämna mig i fred."

Sweydia Ism, 10:59, 24 oktober 2016. Anmäl

Personer som håller på så där har sällan eller aldrig goda avsikter, så ärligt talat undrar jag varför avspisningen nödvändigtvis måste vara snygg och hövlig. I värsta fall kan det handla om att han vill snoka reda på något värdefullt arvegods, som han sedan plötsligt visar sig kunna trolla fram ett gåvobrev kring. Eller så försöker han "bara" försätta frågeställaren i någon slags tacksamhetsskuld, med förväntad återgäldning i framtiden. Be honom fara och flyga, helt enkelt.

Kap Kennedy, 09:13, 24 oktober 2016. Anmäl

Men fy! Jag lider med FS! Var väldigt tydlig så att han förstår att han inte kan köra med dig!

Katarina Katarina, 08:46, 24 oktober 2016. Anmäl

Snålfolk?

Fråga: Det jag gärna skulle vilja ha råd om, och som jag även saknar i tidigare svar i spalten, är etikett när det gäller hur stor del man ska lägga till en present beroende på om man är singel eller är en del av ett par.

Det jag reagerat över är nämligen fallet när par och singlar gemensamt ska lägga ihop till en present. Om överenskommelsen är att man exempelvis ska lägga 200 kr per person då lägger par ofta endast 100 kr per person, då de anser sig själva som ”1”.
Jag har också varit med om att den ene i paret sagt att ”jag lägger pengar men min man behöver ju inte lägga något.” Att notera är att männen i fråga är inga anonyma personer till den som fyller år utan känt och umgåtts med denne under många år.
Som singel kan man uppleva att man sponsrar par i deras del av presenten.

Min fråga är vad etiketten säger i sådana här fall? Råder etiketten att par lämnar hälften av överenskommen ”gåvosumma”? Detta synsätt verkar vanligt förekommande men för mig så känns det inte helt okej.

Svar: Svar: Din fråga är en av de ofta återkommande, och jag har svarat i detta ämne många gånger. Men frågorna om delade kostnader har tilltagit och därför reder jag ut begreppen igen. En misstanke: allt fler är mer intresserade av att snika åt sig privatpengar än att vara normalt hyggliga inbegripet att aldrig sko sig på andra.

Alltså: kostnaden för gemensamma gåvor till någon/några ska delas per individ. Detsamma gäller allt annat där en utgift ska fördelas på flera personer, som taxiresor, gåbortsblommor, krogbesök, kaféer. Alla med en egen inkomst har samma skyldighet att dela den kostnad som de själva frivilligt har gått med på. Med dela menas per person – inte per familj, grupp, par eller vad man vill hitta på, om inte dessa familjer, grupper, par är exakt lika i storlek.

Det är totalt felaktigt att två som är ett par ska betala samma summa som den som är singel. Tanken att de ”tu är ett” är helt fel i dessa sammanhang, och de som resonerar så, alltså att ett par betalar samma summa som en singel, är antingen korkade eller snåla. Är man korkad till den grad att man inte fattar att två personer inte är en, så kanske det inte kan avhjälpas med en förklaring. Men det bör vara ovanligt, vanligare är snålheten och den ska andra inte behöva stå ut med. Ibland kan man som normalbegåvad kanske sucka och tänka att äsch, det spelar ingen roll om X och Y betalar samma summa som Z ensam. Men det är inte någon bra idé att ge upp inför andras girighet, X och Y kommer att fortsätta att tjäna pengar på sina singelvänner och deras hygglighet. Det händer att det blir värre än ett försumbart par tior eller någon hundralapp – den som är grundligt snål kan i värsta fall fortsätta med att exempelvis be om ett lån men inte återbetala det eller ”låna” kläder eller föremål som inte lämnas tillbaka.

Du gör alltså rätt för både dig och andra om du ser till att summan som ges till en gemensam present delas per huvud, inte per hushåll.

Usch, säger jag, om dessa svårartade snåljåpar som vill berika sig på sina vänners bekostnad. Gnidiga och knussliga kallades de förr. Kanske dags att ta upp de begreppen igen? De är inte hedrande, kan jag informera om.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (25)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 25

Personligen tycker jag annars att Bara Föratts förslag är alldeles utmärkt.

Sara Karlsson, 15:40, 24 oktober 2016. Anmäl

Ett alternativt sätt att se på saken: Ofta är det framförallt den ena parten i ett etablerat par som har en relation till jubilaren. Kan tänka mig att man som medföljande partner (gäller väl också äldre barn som kanske inte ens själva får välja om de ska följa med på kalaset) kanske inte känner att det är lika naturligt att se sig som en helt självständig gäst. Utan sin partner skulle man inte ha varit med på festen. Man bjuds in som tillsammans, kommer tillsammans och ger present tillsammans.

Sara Karlsson, 15:39, 24 oktober 2016. Anmäl

Anna Andersson: detta med ”för det är fröken värd” ger mig rysningar p.g.a. tråkiga minnen från mina barns tid i en kommunal skola. I båda klasserna fanns det beskäftiga mammor (ja det är alltid mammor) som körde med det där. Drog igång insamlingar på stora belopp till läraren varje terminsavslutning, för att själva få uppmärksamhet och få styra och ställa. Om någon vågade ifrågasätta kom argumentet ”jaså tycker ni inte att fröken är värd det?” fram. Och det kunde man ju inte svara nej på (inte ens om man faktiskt TYCKTE att fröken inte var det), för att det kunde nå frökens öron och sedan gå ut över ens barn. Samma personer organiserade gärna dyra skolresor och andra aktiviteter, som kostade pengar och krävde mycket tid och arbete av föräldrarna. Där lät argumentet, om någon vågade protestera (tänk en ensamstående, lågavlönad fyrbarnsmamma t.ex. som varken hade tid, ork eller pengar): ”LITE kan ni väl ställa upp för era barn!” Vi flyttade senare våra barn till en friskola och då upphörde problemet, för där förekom inga klassföräldrar, inga insamlingar var tillåtna och alla initiativ till aktiviteter utanför skoltid togs av skolan, var gratis och dessutom frivilliga. En enorm lättnad!

Marja-Leena Pettersson, 12:59, 24 oktober 2016. Anmäl

@Sara Olsson Fast nu är det ju ingen affärstransaktion, utan en insamling bland vänner. Naturligtvis skulle jag acceptera att en vän la mindre om denne hade det tungt ekonomiskt, samt hoppas att denne skulle göra mig samma tjänst om det behövdes.

annan Camilla, 10:43, 24 oktober 2016. Anmäl

Insamlingar är märkliga fenomen. Vid skramling för presenter till avslutningar i skolan/förskolan har ofta uppstått diskussion - där gäng av högljudda velat alla ska ge stora summor och några få protesterat att det blir för mkt sammantaget för dem med fler barn eller skral ekonomi. På förslag att alla ger vad de kan/vill - har hittills aldrig någon av de som påhejat stora summan "för det är ju fröken värd" gett mer än minimum men däremot ofta de som propagerat för lägre summa. Apropå Bara..11.02

Anna Andersson, 10:38, 24 oktober 2016. Anmäl

Hela den här grejen att om nu någon skulle vara "hemmafru" el liknande, då skulle man helt plötsligt få rabatt när man lägger pengar i en presentpott. Skulle man kunna ringa hyresvärden då o på samma sätt säga "nej tyvärr, en av oss är hemmavarande så därför vill vi bara betala halva hyran". Eller "åh men min man tar hand om barn o hushåll så då är det väl ständigt två-för-en-erbjudande i glasskiosken?". Totalt ologiskt. Vill man inte vara med på en present för att man tycker det blir för dyrt då säger man tack men men nej tack.

Sara Olsson, 08:01, 24 oktober 2016. Anmäl

Frågan har varit uppe förut och då har några försvarat att lämna bidrag "familjevis". Denna gång verkar alla överens om att alla betalar sin del, oavsett om man är gift, sambo eller singel.. Ändå förtsätter tydligen fenomenet att förekomma. Finns det verkligen ett enda skäl till varför en ensamstående skulle betala dubbelt så mycket som ena halvan i ett par? Nej. Och därför kan det förmodligen bara handla om ren snålhet.

Anna N, 07:32, 24 oktober 2016. Anmäl

Sen får de som vill, lägga mer. Vi brukar göra så på jobbet med insamlingar, fungerar bra.

M K, 18:44, 23 oktober 2016. Anmäl

Lyra Lof, kanske bara obetänksamhet eller man är van att alla gör så. Om någon blir singel som ingått i ett par tidigare, blir det såklart fel. Då kan man ju påpeka att det rätta vore att betala hälften av det par lägger, kanske ger en tankeställare. Men, som sagt, man får komma överens om vad som ska gälla innan, så behöver ingen reta upp sig. För min del tycker jag "Bara Föratt"s variant är bra, förutsatt just att ingen har den parasiterande stilen. Man kan ju ha en obligatorisk grundsumma,

M K, 18:43, 23 oktober 2016. Anmäl

M K: Och om det inte är av snålhet, vad handlar det om då, vad är 'resonemanget'? Att man betalar per enhet – och den som är singel... får skylla sig själv? Men det kanske är som du snuddar vid: att det kanske bara är av omedveten (undermedveten?) snålhet, inte *medveten* sådan. Vilket är... bättre? På något sätt?

Lyra Lof, 16:08, 23 oktober 2016. Anmäl

Vänstrykande?

Fråga: Jag vet att det inte finns några direkta regler kring sociala medier (det har Magdalena nämnt vid flertal tillfällen), men min fråga gäller detta ämne ändå.

Jag dejtade en person under några månader och då faller det sig naturligt att man lägger till varandra på sociala medier så som Facebook, Instagram och Snapchat. Efter en tid kände jag att vi inte borde ses mer och jag sa det även till personen i fråga vilket kändes tråkigt men nödvändigt.

Saken är den att jag fortfarande såg hen varje dag på sociala medier och blev mot min vilja ständigt påmind om att det inte blev som vi hade tänkt oss.
Jag valde därför att ta bort vederbörande och dennas kompisar från just sociala medier och fick ganska snabbt frågan om varför jag hade tagit bort dem. Min tanke var, sa jag, att vi inte ska ses mer och det även innefattar sociala medier. ”Jag vill inte se dig dagligen varken i verkligheten eller min telefon.” Är det omoget eller ska man göra det som känns bäst för en själv i detta sammanhang?

Svar: Sociala medier är fantastiska för många som använder dem rätt, och en stor hjälp både till bibehållandet av kontakter och skapandet av nya sådana. Men samtidigt finns stora nackdelar med förtjusningen att finnas synlig eller förmedla känslor för många fler än dem man vill möta i verkligheten. Detta ställer ibland till stora problem – som ditt. Omoget kan det inte kallas att vilja avlägsna någon från närheten. Möjligen en ny kunskap: att vara väldigt försiktig med vem och vad som får plats på ens konton.

Att tas bort är en fråga enbart för den direkt berörda som stryks från någons konton på sociala medier. Så det du kan göra, såvitt jag förstår, är att säga som det är: ”vi umgås inte längre och jag behöver inte ha kvar dig och dina vänner på mina konton.”

Just den informationen bör du kunna ge. Det tycker jag att du är skyldig en person som du nyss har haft en nära relation till. Om andra skulle fråga varför du har tagit bort en eller flera personer från dina konton är de nyfikna och vill lägga sig i andras angelägenheter. Du kan lugnt strunta i dem.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (9)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-9 av 9

Sociala medier kan vara kul och praktiskt sätt att hålla kontakt, skvallra och skryta. Lite "töntigt" dock. Har låtsas man ha 200 eller 3000 "vänner" och inbilla sig att den evna lunchtallriken är av allmänt intresse. Snart lär väl den initiala upphetsningen ska lägga sig lite. Nu är folk lika upphetsade som när den första tv:n kom. "Jag twittrar, därför finns jag" kanske snart byts mot något mer substantiellt...? Nyheter brukar bli avslagna när de blir "allmängods".

Anna N, 07:42, 24 oktober 2016. Anmäl

Skulle inte ha 'friendat' en person på FB som jag hade dejtat några månader bara. Såvida det inte var en otrolig virvelvind av en kärlekshistoria, där man flyttade ihop efter en vecka och är gifta efter en månad... Men annars? Nä. SJÄLVKLART är det ok att 'unfriend' personen när man slutar att ses. Och ja, det är väldigt underligt av honom/henne att fråga varför. Vad tror du? Kom igen.

Lyra Lof, 03:05, 21 oktober 2016. Anmäl

@ Sweydia Ism - man får väl anta att FS inte hade fått en relation till exets vänner som gjorde att det kändes naturligt att behålla dem på FB m.m.

Kristina S, 11:47, 20 oktober 2016. Anmäl

Så länge man håller sina kontaktlistor rimliga så ska det inte vara något problem att säga att man bara har med personer som man har någon form av relation till. Jag rensar årligen ur mina kontaktlistor på folk som jag inte längre har någon relation till. Har man däremot tusentals personer i kontaktlistorna så kan det kanske räcka med att ställa in så att man slipper se just deras poster.

Leif Hansson, 10:58, 20 oktober 2016. Anmäl

Jag förstår att du tog bort exet, men dennes kompisar? Det kanske fanns personer som lärde känna dig genom ditt ex och uppskattade denna bekantskap. Du hade kunnat låta dessa stå kvar några månader och sett hur relationerna utvecklat sig, då hade du inte verkat omogen eller bitter.

Sweydia Ism, 10:51, 20 oktober 2016. Anmäl

Det var väldigt vad det är många som inte kan förstå att det är den så kallade rikstidningen DN:s roll som lokaltidning som är problemet, inte det eventuella presentutbud jag har till förfogande i min splendida isolation. Men tack för visat intresse.

Lantis Bondlurk, 10:33, 20 oktober 2016. Anmäl

@ FS - du var inte omogen som tog bort en person du inte längre vill ha en relation till. Det var ditt ex som var omogen som frågade. Alla som använder sociala medier vet ju att man måste rensa upp lite ibland precis som man ju också gör i verkliga livet. Så strunta i det och tänk inte mer på det.

Kristina S, 10:15, 20 oktober 2016. Anmäl

Ja, det här är ett intressant modernt fenomen. I verkliga livet har det alltid varit självklart att, när två personer går skilda vägar, så gör oftast deras respektive bekantskapskretsar det också. Vissa vänner och bekanta har man ju bara för att de liksom medföljer ens partner. Att sluta umgås med dem kan vara tråkigt men ändå begripligt för det flesta. I sociala medievärlden finns det däremot många som inte längre förstår sådana orsakssamband.

Kap Kennedy, 09:38, 20 oktober 2016. Anmäl

Jag har valt att inte finnas på sådana sajter under mitt riktiga namn (har endast "fejkkonton" för att kunna delta i debatter på nätet, läsa i slutna grupper om sådana ämnen som intresserar mig o.s.v.). Jag skulle aldrig röra ihop detta med mitt riktiga liv. På så sätt slipper jag också alla dessa barnsligheter som vuxna människor håller på med nu: bråk om vem som har lagt till vem som vän, tagit bort vem, "lajkat" den vännens kommentar men inte den vännens o.s.v.. Väx upp!

Marja-Leena Pettersson, 08:46, 20 oktober 2016. Anmäl

Festfripresent?

Fråga: Har en fundering. En god väns fru fyller jämnt inom kort. Det kommer inte att bli någon mottagning eller fest eftersom de befinner sig utomlands på bemärkelsedagen. Förväntas man då att ge jubilaren en present? Hade det varit frågan om en formell tillställning i samband med firandet är ju present givet men hur gör man när personen i fråga inte ställer till kalas eller liknande?

Svar: När sådana frågor uppstår för min del brukar jag tänka så här: skulle personen ha givit mig en present om jag hade jämn födelsedag med eller utan kalas? Blir det hypotetiska svaret ja, så skickar jag/överlämnar en lagom present (jag ger gärna en vacker bricka eller något från en av de många fina museibutikerna) till vederbörande. Men först överväger jag en gång till om en present riskerar att kännas besvärande för mottagaren, det finns många som helst slipper en presentgirande relation, särskilt i lite högre åldrar.

Om jag inser att det inte skulle finnas en tanke på att ge mig en present så skickar jag kanske ett gratulationskort, det är neutralt och till intet förpliktigande.

Presenter är inte något slags kvitto på att man bjuds på kalas, inte heller en ersättning för den kostnad man som gäst åsamkar inbjudaren. En present är en symbol för den lyckönskan man ger till mottagaren. I princip kan man alltså ge en present även om man inte är bjuden på festen, men det är inte lika förväntat.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 2

Kommentarer (18)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 18

Lantis Bondlurk: Vad tråkigt att Magdalena inte kan ge dig shoppingtips till dig som bor där det inte ens finns en "vettig" livsmedelsaffär. Så vad ska hon tipsa om i såna fall? Nåt från järnhandeln? (finns det en sån?) Nåt du kan köpa på bensinmacken? Det verkar som om du vill vara tyken bara "därför att". Och ja, DN är en Stockholmstidning! Jesus.

Lyra Lof, 03:10, 21 oktober 2016. Anmäl

Lyra Löf: Jo för mig. Jag känner då en förväntan att göra samma sak tillbaka, om jag låter bli är jag otacksam och gör jag det så blir det en ofrivillig tradition ifrån min sida. Men det kanske bara sitter i mitt huvud.

Bara Föratt, 14:11, 20 oktober 2016. Anmäl

@Lantis Bondlurk: naturligtvis finnas inte samma utbud där det bor 2 hundra eller 2 tusen som där det bor 2 miljoner. Men det finns n ju andra fördelar med att bo mitt i "spenaten".DN är en Stockholmsbaserad tidning, så att ett visst fokus finns på huvudstaden är inte så konstigt. Du kanske har en cykel, bil, eller moppe så du kan besöka en större ort när du ska handla. Eller ta tåget till någon större stad. Man behöver ju inte vara "mer bitter lantis än man gör sig" :-)

Anna N, 08:51, 20 oktober 2016. Anmäl

"Men det är inte första gången DN uppträder som en lokaltidning för alla inom tullarna" Men det är ju det DN är, det förstår väl alla? Om sedan det fina folket bor på Södermalm eller på Öfvre Östermalm gör inte så stor skillnad. Du, Lantis Bondlurk, och jag, får väl gå ut och samla lite hummelhonung eller björknäver och förära jubilaren. Det blir nog uppskattat det med! Det är ju tanken som räknas :)

Pelle Lundén, 21:20, 19 oktober 2016. Anmäl

Ett kort från Vi-skogen med texten "Hoppas du hade en fin dag" har jag skickat till bekant som inte var i närheten av vare sig mig eller civilisation men posten fungerade den gången iaf.

A A, 21:01, 19 oktober 2016. Anmäl

Naturligtvis förstår jag att det är ett förslag och att jag får handla mina presenter var jag vill. Men det är inte första gången DN uppträder som en lokaltidning för alla inom tullarna.

Lantis Bondlurk, 17:52, 19 oktober 2016. Anmäl

Lantis Bondlurk: Hör talas om något som heter FÖRSLAG? Inget kan passa alla alltid, det får man räkna med. Magdalena eller andra kan inte alltid flika in "om det finns" etc etc, lite får man räkna ut själv. Känns lite som "surt sa räven om rönnbären"...Om man bor långt ute på landet får man ta det onda med det goda.

Maja Gräddnos, 17:00, 19 oktober 2016. Anmäl

Bara Föratt: Jamen ett kort är väl inte besvärande ändå...?

Lyra Lof, 16:30, 19 oktober 2016. Anmäl

Roligt för alla er som har nära till en museibutik, oavsett om ni bor i Stockholms innerstad eller inte. (Magdalena skrev för övrigt om "de många fina museibutikerna" som om utbudet är flödande.) Här har vi knappt en vettig livsmedelsaffär. Själv tycker jag kanske det är lite omständligt att först skicka efter något från en webshop, sedan skicka det vidare till en utrikes vistande jubilar.

Lantis Bondlurk, 15:59, 19 oktober 2016. Anmäl

"Eller snickra något själv, rentav?" Hahaha, underbart! Ja du Lantis Bondlurk, om du nu inte gillade Magdalenas citerade förslag, då kan jag rekommendera Sollefteå museum, fantastiskt fina saker där. Hoppas du bor i närheten. Och tro mig, Ångermanlands inland är långt ifrån civilisation mätt med storstadsmått.

Tjille Vips, 15:37, 19 oktober 2016. Anmäl

Skåpöppnare?

Fråga: En vän berättade nyligen något för mig som fick mig att haja till rejält. Och när jag påpekade för honom att det han hade gjort var ett stort etikettsmässigt övertramp så hade han ingen förståelse alls för detta. Därför skriver jag nu till Hyfs- och stilspalten för att få klarhet i ärendet.

Så här tilldrog sig det hela:
Min vän åt middag med en ny dambekant, det var till råga på allt första gången de träffades. Det hela föll väl ut och de tillbringade därefter natten tillsammans. Då det var varmt i lägenheten hade de unga tu svettats ymnigt under natten. När sedan kvinnan tog en dusch, så passade min vän på att utan att fråga ta sig friheten att lokalisera och plocka ut rena sängkläder ur kvinnans linneskåp och bädda om sängen.

Nämnas bör att hon blev glad för det han gjort och tackade honom, men personligen tycker jag att denna handling är helt oacceptabel. Man tar sig helt enkelt inte den typen av friheter hemma hos en ny, ytlig bekant. Eller har jag fel?

Svar: Ojoj! Du har helt rätt! Din välmenande bekant betedde sig så som man absolut inte ska göra. Man öppnar aldrig skåp och lådor hos andra, oavsett orsak, förrän man har frågat och fått tillstånd till det eller direkt ombetts till det. Möjligen kan man göra det hos sina föräldrar eller syskon. Men att hos en nästan obekant person öppna det man förmodar är linneskåpet och oombedd plocka fram lakan är olämpligt på alla sätt. Skåpet hade kunnat dölja något som inte var meningen att andra skulle se. Människor har hemligheter och det måste de få ha.

Nu är det gjort, kvinnan blev glad tydligen, och det var ju väl det i situationen. Men det var likafullt att överskrida integritetens gränser. Hoppas att din vän inte gör om detta – hos någon annan i alla fall.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (27)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 27

Om en övernattande partner bidragit till att kladda ner mina lakan så skulle jag enbart blivit glad över hjälpsamheten med att bädda rent. Det visar väl att personen inte anser sig ha rätt att bli uppassad utan tvärtom vill dela på besväret likväl som på nöjet. F.ö. tycker jag uppriktigt synd om de två moraltanterna som så flitigt kommenterar här. Vilka är ni att döma andra? På vilket sätt angår det er huruvida ett par är gifta eller helt obekanta när de går till sägs? Är ni kanske avundsjuka?

Hyres tanten (Webbsida), 00:00, 21 oktober 2016. Anmäl

MLP varför fortsätter du läsa och kommentera om du nu tycker att Magdalena Ribbing är oartig,otrevlig och ovänlig? Det är precis som L.Torstensson skriver hennes spalt och helt frivilligt att läsa det hon skriver/ tycker.

A A, 19:08, 20 oktober 2016. Anmäl

M-L P: Varför skulle Magdalena Ribbing vara artig, trevlig och vänlig mot någon som i flera år har gjort sitt bästa för att sabotera hennes spalt?

Lars Torstensson, 11:18, 19 oktober 2016. Anmäl

Magdalena: och ibland kan man tycka att du varken är artig, trevlig eller vänlig. Och jag är inte den enda som har reagerat på det.

Marja-Leena Pettersson, 11:10, 19 oktober 2016. Anmäl

MAGDALENA SVARAR ÄN EN GÅNG: För det första tycker jag att flera kommentatorer är häpnadsväckande konventionella för att inte säga moraliserande. Frågan och svaret rör inte vad dessa två personer gjorde i sängen utan att den ena oombedd öppnade ett skåp hos den andra och letade fram lakan. För det andra skulle man lätt kunna tänka sig att Marja-Leena Pettersson inte är på riktigt, utan driver med oss eller har en annan agenda.

Magdalena Ribbing, 10:29, 19 oktober 2016. Anmäl

Det jag tycker är mest skumt med det hela är varför den här mannen bestämde sig för att berätta detta för sin vän. Man undrar ju hur det kom på tal. "Jag träffade en tjej i helgen och sen efter vi haft sex så bytte jag lakanen". Jaha?

Susie Dahl, 09:59, 19 oktober 2016. Anmäl

Med tanke på att han redan varit i hennes mest privata skrymslen, så känns detta med linneskåpet som en bagatell i jämförelse... :-o Men alltså, jag tror inte att den här frågan är på riktigt. Det är någon som driver med oss, eller har en annan agenda med frågan.

Marja-Leena Pettersson, 08:52, 19 oktober 2016. Anmäl

Tack Magdalena för det du sa om Bob Dylan och Nobelpriset! Gällande snubben och lakanen tänker jag att han trampade över rejält. Möjligtvis med goda avsikter dock. Han verkar i alla fall inte vara av typen "Wham, bam, thank you ma'm". Vem som ligger med vem - när, hur och varför - ska inte andra lägga sig i så länge det handlar om två samtyckande vuxna människor.

Anna N, 06:34, 19 oktober 2016. Anmäl

Att bädda rent i den situationen tycker jag närmast är oförskämt, som att han tyckt att lakanen från början varit så solkiga att det nu var dags. - eller ett tecken på manisk renlighet? Konstigt, i alla fall. Lite som om det bör vara rent när näste man hoppar in kanske... Även om paret lärt känna varandra på nätet var detta inte läge att byta hennes lakan, efter första kroppskontakten. Nu fick FS i alla fall något att fundera över, ett sätt att lära känna partnern och hans knepiga egenheter.

Irene Holm, 23:39, 18 oktober 2016. Anmäl

Förr fanns inte preventivmedel eller aborter. Moralen var en annan än idag, av nödvändighet.

AM Draak, 23:35, 18 oktober 2016. Anmäl

Hejmiss?

Fråga: Hur ska man tolka det när man efter att ha sagt hej till en person får till svar ett leende? Man hälsar alltså inte tillbaka. Vi befinner oss på samma arbetsplats. Det är inte många som gör så här men det händer ibland.

Detta känns både lite nonchalant och lite nedvärderande.

Är det ett nytt påfund?

Svar: Att inte ge tillbaka samma hälsningsord är egentligen inte något gravt fel. Grunden i hälsandet är att den andra personen tydligt ser den som hälsar och markerar detta, helst med hej eller goddag, men absolut med ett leende. Själva ordet är ändå inte lika viktigt som ögonkontakten och som sagt, en vänlig uppsyn. Det kan finnas skäl till att den andra personen inte öppnar munnen för ett svarsord, vederbörande kan vara hämmad och blyg, ha tandvärk, just ha stoppat in en kokosboll i gapet eller ha någon annan orsak till sin ordlöshet.

Du behöver inte bry dig om att leende personer inte uttryckligen säger hej. Det är säkert varken nonchalant eller nedvärderande som du befarar, utan har antingen en praktisk orsak eller är bara lite slarvigt. Fortsätt med din trevliga och artiga hälsning oavsett svar. Så småningom kommer nog ett ”hej” tillbaka till dig – när den du hälsar på har förstått hur välgörande det lilla vänliga ordet kan vara.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (11)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 11

Jag är nog en av dem som någon gång nickat eller klämt fram ett leende istället för att svara en fras. Inte för att jag velat vara oartig eller visa något sorts avståndstagande, det har bara blivit så av obetänksamhet, ibland har jag så mycket i huvudet och då hänger inte tankarna samman riktigt. Jag tänker att jag ska hälsa och tankarna rullar snabbt vidare och nickningen eller leendet kommer, ögonkontakten är där men ordet uteblir. Vad säger det eg. om mig som människa?

A A, 21:57, 21 oktober 2016. Anmäl

Det finns enstaka människor (har bara träffat en visserligen) som istället för att svara med ett hej valde att nicka med ett "nådigt leende". Spegling är en viktig del av det sociala samspelet och visar fredlighet, välvilja och jämställdhet. Om någon sträcker fram handen tar du den, om någon ler mot dig ler du tillbaka, om någon säger goddag, hej eller adjö, gör du likadant. Prova själv att tiga och le instället för att svara när någon säger hej, så får du se hur onaturligt det känns.

Anna N, 09:01, 20 oktober 2016. Anmäl

Magdalena: Intressant! Dumt och onödigt att tolka ett leende negativt kan jag hålla med om, men att det skulle vara ouppfostrat är ju häpnadsväckande. Människor kan lätt läsa av vilken typ av leende som erbjuds, det ingår i den mänskliga hjärnan. Leenden kan vara varma, kalla, artiga, formella mm. Utifrån typen av leende tolkar man förstås den personens inställning. Frågan kvarstår: om någon sträcker fram en hand och vill hälsa, men den andra personen då bara ler, är det trevligt och lämpligt?

Augusta Wik, 20:13, 19 oktober 2016. Anmäl

MAGDALENA SVARAR: Augusta Wik, visst är det enkelt att svara med samma hälsningsord, men som jag skriver, viktigast är uppmärksamheten som ges den som hälsar med ett hej. Att inte motsvarande ord sägs är minst betydelsefullt. Men den som verkligen vill leta efter fel och tråkigheter kan förstås tyda ett leende negativt, vilket enligt min uppfattning är dumt, onödigt, ouppfostrat.

Magdalena Ribbing, 10:32, 19 oktober 2016. Anmäl

Jag tycker att det naturliga är att man svarar med "samma mynt" när någon hälsar. Vill någon ta i hand, så ler man väl inte bara och går därifrån. Hejar någon så hejar man tillbaka, inte ler. Leendet kan ha olika innebörden: vill man tolka det negativt kan det betyda: Du hälsar på mig ser jag, men känner vi varandra?

Augusta Wik, 12:23, 18 oktober 2016. Anmäl

På en stor arbetsplats med många anställda där man ses flera gånger om dagen är det väl ok med ett leende, kommer kanske inte ihåg om det är första eller tredje gången man ses ! Jag har varit med om; " hälsar inte den andra först så hälsar inte jag heller ", vad jag förstog en korkad sed från andra länder ! En engelsk kollega jag kände hälsade aldrig när vi möttes i korridorerna, hans fru sa att hans påstod att det gör man inte i England, aha! Att det ska vara så svårt att vara hövlig!

Marie-Louise Göransson, 11:27, 18 oktober 2016. Anmäl

Nej, inget fel på ett leende, men utan ett hej eller godmorgon blir det bara märkligt. Enstaka gånger ok, men inte alltid. Då föredrar jag faktiskt ett muttrande hej, fullt förståeligt före första kaffekoppen:)

M K, 18:11, 17 oktober 2016. Anmäl

Håller med gamla Tekla. Inget fel på ett leende :-)))

Ewa Atena, 13:28, 17 oktober 2016. Anmäl

Tycker nog att FS borde värdera leendet högre än ordet "Hej!". Ord kan uttryckas på många olika sätt, ett leende med för den delen. Men, ett leende som når ända till ögonen på den som hälsar - uttrycker mer än ord!

gamla Tekla, 10:05, 17 oktober 2016. Anmäl

Just på arbetsplatser brukar det kunna vara ganska stor spännvidd på vilka hälsningsritualer som förväntas. För de allra flesta räcker det med en nick eller ett leende, liksom bara för att bekräfta att man ser varandra. Man träffas ju nästan dagligen, och att besvara hälsningar utförligt är knappast nödvändigt. Men så finns det somliga som kräver regelrätta återföreningskalas vareviga morgon, och dessa personer kan ärligt talat vara väldigt tröttsamma. Hellre ett enkelt leende, tack.

Kap Kennedy, 09:21, 17 oktober 2016. Anmäl

Matmängd?

Fråga: Vad ska man göra när man serveras en jätteportion mat, antingen på restaurang eller privat? Man har ju inte bett om så mycket mat, man orkar eller förmår inte äta upp, och man rentav tappar aptiten när man ser mängden. Men: är det ohövligt att lämna hälften eller mer? Kan man be om en liten portion? Och om man då inte skulle bli mätt, kan man be om lite till, en andra gång?

Det här oskicket med jätteportionerna kommer förmodligen från Amerika, där man väl ska visa hur rik man är, the bigger the better. Som före detta chef för en stor statlig myndighet är jag säker på att människor både skulle må bättre efter måltiden och långsiktigt få bättre hälsa om de serverades mindre portioner, gärna med möjlighet att få en liten påfyllning.

Hur ska man kunna påverka detta? Hur säger man artigt från början att man vill ha en mindre portion mat?

Svar: Din fråga har flera bottnar. Servering med portionen upplagd på tallrik gör det lättare för personalen men svårare för gästerna som inte kan påverka vad som läggs upp eller hur mycket. Det är givetvis bättre att ge gästen möjlighet att välja två potatisar eller en, sås eller inte, större eller mindre fiskbit och så vidare.

Under många sekler ställdes alla rätter fram på bordet eller ett bord intill så att gästerna kunde ta för sig det som de ville ha, eller be uppassningen lägga upp det som önskades. Det gällde finare måltider i bättre bemedlade hem, i de fattigare stod grötskålen på bordet och sleven till de mjukkokta rotsakerna i grytan. På tidigt 1800-tal införde det ryska sändebudet i Paris servering à la Russe, då rätterna serverades en efter en av tjänare som bar fram serveringsfat till gästerna som själva tog sin portion.

Man kan konstatera att den riktigt gästfria och det riktigt eleganta är att låta gästerna själva ta mat från serveringsfat – eller i lättsamma sammanhang ur grytorna på spisen – och på så sätt kunna få just så mycket eller lite mat man kan äta upp. Nu har som sagt tallriksserveringen blivit den vanliga och den hindrar alltför ofta den måttlighet som borde känneteckna moderna måltider för alla som har förmånen att få äta sig mätta varje dag.

Man kan som gäst mycket väl, jag säger till och med att man bör, vänligt och utan åthävor säga till innan serveringen börjar att man gärna vill ha en liten portion, eller en halv portion. Det går bra både i ett hem och på restaurang. Så här ”får jag be om en liten/halv portion, tack.” Det behövs ingen förklaring om att man är inte är hungrig eller håller diet eller annat. Ingen vettig värdperson eller servitör misstycker. I nutid är det dålig stil att kasta bort mat till skillnad från förr då det kunde ses som flott och generöst att gästerna lämnade en tredjedel eller halva portionen kvar på tallriken. Har man tilldelats för mycket mat måste man ju lämna det man inte orkar äta på tallriken. Men åtminstone om man själv har tagit för sig är det inte trevligt eller ansett som ”fint” att låta mat vara kvar till skillnad från vad en del har fått lära sig.

Har man särskilt bett om en mindre portion och fått en sådan ska man helst nöja sig med den, inte be om påfyllning.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (15)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 15

PS. Jag skulle aldrig säga "finns det nån hund som vill ha det här"... Det låter fräckt, ungefär som om det är det enda det duger till. (Möjligtvis: 'Kan jag få med mig en köttbulle till min katt.) Men en kompis man är är en otroligt bra amatörkock och han vet att jag är som en ungkarl (är kvinna) och att jag älskar 'rester'—och att käka. Så han brukar skicka med mig en låda eller två med det som blivit över utan att jag behöver fråga. Vilken mensch!

Lyra Lof, 02:22, 16 oktober 2016. Anmäl

.. en köttbit, ett kycklingbröst, en 'ruta' lasagne. Särskilt om det tillagats i något som inte direkt funkar att ställa på bordet—en djup plåt, direkt från grillpannan. Eller nåt friterat. (Hade en gång förmånen att bli inbjuden på middag hos en äldre japansk kvinna som stod i köket och lagade räktempura som serverades efterhand de blev klara... Extas. En av mina mest minnesvärda måltider—särskilt som det var hemma hos nån!)

Lyra Lof, 02:17, 16 oktober 2016. Anmäl

PÅ en restaurang är det ju inga som helst problem att lämna. Inte blir servitören/-isen upprörd över det... Det struntar väl de i. Visste inte att man kunde be om 'doggybag' i Sverige! Eller att man i Sverige serverar 'för stora' portioner heller. @Maja Gräddnos: Som du har jag nog inte var med om att det serveras på tallrik. Kanske? Jag minns inte; men då har det knappast varit jätteportioner, utan en bit/enhet av vad det kan vara som läggs upp på tallriken om det är naturlig—en tuna steak,

Lyra Lof, 02:11, 16 oktober 2016. Anmäl

@Tycker jag, Jag sa att jag frågar om det finns någon hund som skulle gilla resterna om jag känner värdfolket (skulle också tillagt och övriga gäster) väldigt väl, och efter det att jag berömt maten "Det var fantastiskt gott men jag klarar inte mer".Ingen har tagit det som en förolämpning (mer än möjligen att de la upp en för stor portion), påfallande ofta har någon erbjudit sig att ta hem till sin hund. Hemma hos någon skulle jag aldrig be om att få ta hem rester eftersom jag inte har hund.

Sweydia Ism, 17:42, 15 oktober 2016. Anmäl

När man försöker att ta upp detta med personalen på många ställen, främst under lunch på vardagar, så möts man ofta av en snabb kommentar att ”vi kan absolut inte göra något åt priset” (mer direkta och mindre trevliga kommentarer med samma innebörd förekommer också). Detta inträffar mer ofta på de lite dyrare lunchställena (prisklass 115 kronor och uppåt) i Stockholm, antagligen för att personalen tror att min önskan till färre potatisar eller en mindre hög ris är för att jag vill få ned priset. Jag tycker det är en tråkig inställning och för att slippa gå i försvar för min fråga har jag därför slutat att be om mindre portioner under lunchen. Det betyder att jag (mot min övertygelse) lämnar mat på tallriken och får ta servitörens fråga om det ”var något fel på maten” med ett svar om ”att det var en för stor portion”, händer för övrigt minst en gång varannan vecka. Upplever aldrig detta problem när man äter middag, även då man går på samma ställen i Stockholms innerstad. Kan kanske vara att det är betydligt dyrare att äta en middag än en lunch och att man kan ha en längre diskussion med personalen än under en stressig lunch. Det är dessutom lättare att få en halv portion till middag än lunch. Som en kontrast till detta så tycker jag att det amerikanska systemet är så mycket bättre; låt gästen själv välja side-orders till sin varmrätt. Att det ofta finns olika storlekar på varmrätten gör det än lättare att få exakt den mängd mat man önskar.

Mattias Sandström, 13:21, 15 oktober 2016. Anmäl

För stora portioner kan man ju dela, men ofta tycker jag det är fel proportioner. En rätt kan vara väldigt god, men man får alldeles för mycket potatis eller ris i förhållande till en god sås som sugs upp av riset, för lite grönsaker etc. Förstör helheten, vore bättre om de som vill ha de mängderna skulle beställa extra.

M K, 10:54, 15 oktober 2016. Anmäl

Klockrent Kap Kennedy! Sen är det tyvärr också ofta så att priset på restaurangmat är omvänt proportionellt mot portionsstorleken. Delvis är det nog också en könsfråga. Själv har jag egentligen aldrig varit med om att jag inte orkat äta upp en restaurangportion.

Bengt Carlsson, 23:15, 14 oktober 2016. Anmäl

Sweydia: det kanske inte vore sa bra att saga "Undrar om det finns någon hund som skulle gilla det här?" for det far det ju att lata som om man inte atit upp for att maten duger endast till hundar. Ar det inte battre att saga att maten var sa god att man hemskt garna vill ta hem resten o njuta av det dagen darpa? Visserligen brukar det kallas doggy bag men ingen forvantar sig att du ska ta hem resterna o ge dem till din hund.

Tycker jag Iallafall, 21:25, 14 oktober 2016. Anmäl

Restaurangmiddagen blir ju oerhört prisvärd om det är så mycket mat på tallriken att det räcker till en doggybag som jag kan äta till lunch nästa dag, så egentligen är det bara glädjande, och inte har jag slösat mat heller. Skäms inte heller över att be om doggbag, skulle skämmas mer över att halva portionen bara slängs och slösas bort. Det är ju också ett bekräftande för restaurangen att det smakade gott - man lämnade inte hälften för att det var dåligt kryddat, utan för att man var mätt.

H R, 14:26, 14 oktober 2016. Anmäl

Intressant observation, jag tycker likadant! Och när jag någon gång köper Thai-mat (jag är barnsligt förtjust i jordnötssås) på ett ställe i närheten, som har riktigt bra sådan, så räcker maten i boxen jag får med mig hem ofta till fyra "normalpartioner".

Pelle Lundén, 13:25, 14 oktober 2016. Anmäl

Publikpiano?

Fråga: Jag musicerar emellanåt för husbehov.

Min fråga gäller de pianon och flyglar man ofta ser stå inbjudande på restauranger och köpcentrum. Förutsatt att de inte är täckta med fodral, är det i sin ordning att ta plats och spela lugna klassiska stycken? Jag talar givetvis om verk man redan lärt sig, inte använda använda stället som replokal.

Svar: De instrument som står obemannade men tillgängliga i offentliga lokaler, utan förbudsskyltar eller annan markering av restriktioner, brukar vara tillåtna att använda av allmänheten.

Finns det någon ansvarig så frågar man först. Annars spelar man under en kort stund, men kan förstås inte ockupera instrumentet i timtal. Jämför med att någon brister ut i en sång som sångaren själv uppskattar men det är inte säkert att alla andra har samma uppfattning. Vistas man på en allmän plats har alla samma rätt till utrymmet, både det praktiska och det ljudmässiga.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (9)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-9 av 9

En dröm blir verklighet - i alla fall nästan... I baren till hotellet, där vi bodde, fanns en mycket vacker, vit flygel. En idé kom upp och godkändes. Hade avtalat möte, med vänner, på hotellet innan middagen. Maken mötte upp i entrén och i baren välkomnade undersköna toner från flygeln - mästerligt framförda! Vid flygeln satt - jag! Häpnad följdes av många glada skratt, när det uppdagades att flygeln var - självspelande! Ja, ja, det krävdes en rejält infantil ådra - men, kul var det!

gamla Tekla, 14:24, 16 oktober 2016. Anmäl

Åh, det låter så trevligt att hamna i offentliga miljöer där det står ett piano som väntar att bli spelat på, jag gillar inte att stå i centrum, att tala inför andra fixar jag inte, men att spela en låt (ganska bra) tycker jag är kul. Tyvärr var det alltför många år sen jag fick chansen, då på ett konditori i Stockholm som numera är nedlagt. Vad gäller längden på spelandet (sjungandet, uppträdandet) skulle jag säga två, tre låtar om folk/publiken ser ut att gilla det.

Maria T, 19:56, 14 oktober 2016. Anmäl

Vad trevligt med pianospel - men varför 20 minuter bara? Roligt med litet sydländsk spontanitet! Spela på bara - för min del i alla fall! Kristina

Kristina Hörlin, 03:24, 14 oktober 2016. Anmäl

Tänk så trevligt! Det blir ju "extra allt!"

ANGELA FRANSSON, 11:14, 13 oktober 2016. Anmäl

Självklart måste man vara ganska bra. Jag har varit med om det flera gånger, pianisterna var varje gång duktiga (dock ej konsertpianister). Speciellt ett tillfälle minns jag när pianisten fick rungande applåder, vilket uppmuntrade honom att fortsätta spela. Alla jublade, han spelade länge, påhurrad av publiken. Är man mindre bra kanske man kan spela bara en sång och sedan avsluta; man delar ju som Magdalena ofta skriver ett rum med andra.

H R, 11:06, 13 oktober 2016. Anmäl

...fast jag undrar ändå om det inte skulle se konstigt ut..? Man måste nog vara en alldeles enastående bra pianist för att komma undan med det.

Marja-Leena Pettersson, 09:29, 13 oktober 2016. Anmäl

Ja tack FS förgyll gärna tillvaron med lite spontan musik! Jag har haft turen att få ta del av sådana initiviativ några gånger och det var trevligt.

Kristina S, 09:00, 13 oktober 2016. Anmäl

"Kalle Johansson" i cirka 20 minuter blir lagom.

Kap Kennedy, 08:07, 13 oktober 2016. Anmäl

Vad roligt att höra! Detta måste vara en fråga som aldrig ställts förut och att det även fanns ett generellt svar - helt fantastiskt!

caroline caroline, 07:16, 13 oktober 2016. Anmäl

Längdrätt?

Fråga: Jag är en kvinna i medelåldern och umgås sedan en tid med en man i ungefär samma ålder. Frid och fröjd. Saken är den att jag med mina 175 cm är ganska lång för att vara kvinna, och att han är tydligt kortare än jag. Vi märker att folk tittar på oss, och vi lägger märke till att det inte verkar finnas andra par i denna uppsättning. Det tycks finnas en outtalad regel att mannen bör vara längre, lika lång eller obetydligt kortare än kvinnan.

Så jag undrar: Var går gränsen för vad som anses okej? Hur många centimeter kortare får han vara än jag?

Svar: ”Får”? Att mannen i ett par är kortare än kvinnan verkar vara ett bekymmer, men förmodligen mer för omgivningen än för det aktuella paret. Med största sannolikhet tycker människor som valt sin partner om varandra oavsett vilken längd de råkar ha. Den vanliga uppfattningen att mannen ska vara längre grundades i att längden markerade kraft och mannen skulle vara starkare än den bräckliga kvinnan som han skulle skydda mot stråtrövare och andra. Men den som har en sådan uppfattning i dag är kvar i sedan länge gångna tider.

Kroppslängden har ingen betydelse i ett par. Det är helt andra kvaliteter som är avgörande. Många kvinnor i offentligheten är betydligt längre än sina män (och många kvinnor är avsevärt kortare än sina män för den delen). Även kvinnor som är längre än sina äkta hälfter brukar ha högklackade skor. Det är fasligt omodernt att tycka att det är viktigt med jämn längd för ett par, eller att mannen ska vara längre än kvinnan. Riktigt fantasilöst, okunnigt och dumt, enligt min mening.

Naturligtvis finns inga gränser för skillnaden i längd, det är sannerligen ingenting som någon ska bry sig om, varken paret i fråga eller andra. Framförallt inte andra. Framförallt ingen, faktiskt.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 1

Kommentarer (21)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 21

Attraktionen sitter inte i längden, hur korkat som helst att tycka det! Däremot är det INTE attraktivt om någon har komplex för sin längd, vare sig man är kort eller lång .Visst, det kan vara svårt om man är betydligt under eller över medellängd, men försök i alla fall. Eller att över huvud taget bry sig om andras längd, så fånigt!

Maja Gräddnos, 22:08, 14 oktober 2016. Anmäl

@LL Så vad säger du egentligen? Att du tycker längre män är sexigare, men att det egentligen inte spelar nån roll? Samt att alla som säger att det inte spelar så stor roll bara gör det för att vara PK? ...känns som du anklagar dig själv för att vara PK i det där inlägget :D.

annan Camilla, 10:42, 14 oktober 2016. Anmäl

... smmanhanget när man träffar nån och ser till vem personen är—personlighet, djup, intelligens, känslighet, sex appeal... Så är personens läng löjligt oviktigt... Om han är cool! Och självsäker och inte oroad om man vill ha på sig heels. Som en snubbe som dejtade/raggade upp en väninna sa: det spelar ingen roll när man är horisontala.

Lyra Lof, 03:40, 14 oktober 2016. Anmäl

Om vi kvinnor ska vara ärliga? Så tycker de flesta att det är attraktivare om en man är lång. Kom igen! Sorry korta män, men så är det bara . (Även om många (alla?) skriver motsatsen här. PK.) Vilket många kanske protesterar emot nu, men lägg av. Nu är det ju inte ett direkt problem i Sverige där de flesta är långa, jämförelsevis. Med det sag, så om en man är cool och inte osäker om sin längd (dvs aggressiv som en terrier som hänger i ens byxben) så är det INGA PROBLEm och i det stora

Lyra Lof, 03:37, 14 oktober 2016. Anmäl

@ Josephine Anderson, 15:53. Tycker åldern på din son är en smula oklar. Likaså huruvida det är er gemensamma son. Så, förklara är du/ni gulliga. Förövrigt tycker jag längd/längder är väldigt ointressant. Varför ens ställa frågan.

Tjille Vips, 19:18, 13 oktober 2016. Anmäl

Allt som sticker utanför "normen" drar åt sig blickar och kommentarer... ! Det enda som är viktigt är vad du känner i Ditt hjärta. Det kan ingen annan bestämma över. Kärleken är gränslös. Josephine 197cm tillsammans sedan 14 år med Patrick 165cm och med en son p♪4 2 1/2 år.

Josephine Anderson, 15:53, 13 oktober 2016. Anmäl

Där ser man, igår fick jag för första gången en kommentar refuserad när jag försökte vara ironisk och lustig. Pelle Lundén kallar sig själv "dumskalle" 10:10, 12 okt så jag adresserade mitt svar til honom "Bäste dumskalle" och rekommenderade att han satsar på en intelligent kvinna som kan tänka och fatta beslut åt honom. Jag sa också att det är bra om han bidrar med något:, Var rik, sexig eller båda delarna! Egentligen tror jag att Pelle är smart!

Sweydia Ism, 14:53, 13 oktober 2016. Anmäl

@Anna N Jag läste nån artikel (i DN tror jag) om hur folk väljer partner ytterst genomtänkt och att det faktiskt är ytterst ovanligt att "kärleken är blind". Folk väljer varandra ur ungefär samma samhällsklass och i likartad ålder, delvis antagligen för att det är dessa en umgås med. Vad gäller snygghet tror jag solsidan har rätt ;). De snygga väljer varandra, och det ska finnas makt/pengar för att kompensera om en mindre snygg ska få en snygg...

annan Camilla, 11:20, 13 oktober 2016. Anmäl

Märkligt att så många "råkar" följa normen när de blir "kära"... Dvs han längre och äldre, hon snyggare -inte tvärtom- samma hudfärg. Märkligt att så få jättesnygga män förälskar sig i alldagliga kvinnor medan motsatsen är vanlig. Att man ser så få kärlekspar där han är yngre - men så många där hon är det. Märkligt hur "den stora kärleken" som "drabbar" samtidigt lyckas vara så förutsägbar... Själv blir jag mer imponerad när någon våga bryta mot "reglerna" för kärlekens skull!

Anna N, 08:59, 13 oktober 2016. Anmäl

I min erfarenhet ligger detta mest hos männen. De vill inte ha en kvinna som är äldre, längre, intelligentare, har en högre befattning eller tjänar mer. Det krävs hög självkänsla och en väldigt speciell chosefri personlighet, för att en man ska kunna gå ifrån de "reglerna". Min exman (ja ex men det är inte därför!) var tre cm kortare, åtta år yngre och tjänade betydligt mindre än jag när vi träffades (det sista ändrades dock sedan fort) - dock var han med i Mensa så det kanske kompenserade! :-D

Marja-Leena Pettersson, 17:46, 12 oktober 2016. Anmäl

Grannoljud?

Fråga: De senaste veckorna har jag vaknat mitt i natten av att mina grannar har högljutt sex. Jag kan ha överseende med att detta sker någon gång då och då, men de senaste veckorna har det hänt x antal gånger och jag tycker att det är rent ut sagt obehagligt att behöva ta del av någon annans privatliv på det sättet. (Det låter som Samantha i tv-serien ”Sex and the City» x 10!) Det är med andra ord nästintill omöjligt att ignorera, vilket är ett stort problem eftersom klockan brukar visa mellan 01-03.

Hur ska jag lösa detta på bästa sätt? Jag vet inte vilka grannar som är ”de skyldiga», och vet därför inte hur jag ska kommunicera att detta stör. En lapp i trappuppgången? Vad är Magdalenas råd?

Svar: En allmän lapp i trapphuset till alla är kanske inte så verkningsfullt, de som åstadkommer ljudet kommer att strunta i det och övriga som inte hör det kommer sannolikt att tycka att lappskrivaren är överkänslig.

Men du kan gå ut i farstun nästa gång du hör dessa ljud och på så sätt lokalisera varifrån de kommer. När du vet det, skriv en vänlig lapp till dessa grannar, ungefär ”Tyvärr är det dålig isolering i huset vilket gör att ert privatliv, dvs när ni har sex, hörs mycket tydligt hos bland andra mig. Jag föreslår en tjock ljuddämpande matta under sängen, eller att ni väljer att ha sex tidigare innan vanlig sovtid, eller att ni om möjligt är tystare. Vänligast er trötta granne (ditt namn).” Det är inte garanterat effektivt men jag har inte något bättre förslag.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (11)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 11

Vänner till mig råkade ut för detta på en Finlandsbåt. En natt är ju ingen fara, men nästa morgon när de hörde att grannarna i hytten bredvid var på väg ut, var mina vänner lite nyfikna och passade på att gå ut ur hytten samtidigt för att kika vilka det var. Och befann sig omringade av en hel bussresa pensionärer som alla tittade menande. Alla hade hört ljudet, och mina vänner som var klart yngst blev uppenbarligen "huvudmistänkta". Tablå!

Anna Nyberg, 14:36, 15 oktober 2016. Anmäl

Jag bodde ett tag i Tyskland, där man tar störningar från grannar på största allvar. En dag flyttade ett nygift par in i lägenheten ovanför mig, och jag gjorde snart samma erfarenhet som FS - men var för blyg för att säga något. En sen kväll stannade plötsligt två polisbilar med sirener och blåljus utanför huset, och trapphuset fylldes av bankande och rop: "öppna! polis!" Det visade sig att en annan av grannarna tröttnat, och ringt in ett lägenhetsbråk. Efter det blev det tyst!

Zephram Cochrane, 23:05, 11 oktober 2016. Anmäl

Både Lyra L och Kap K har bra förslag. Risken är nog tyvärr rätt stor att den som inte förstår att höga skrik (typ "Samantha" ) hörs och stör oavsett orsak, och särskilt om de utstöts mitt i natten, heller inte kommer att ta till sig av vad grannen säger. Men det kan vara värt ett försök... och kanske kan det bli en väckarklocka (no pun intended:-))

Anna N, 21:19, 11 oktober 2016. Anmäl

Äsch, ge dem lite tid, snart nog kommer du inte störas speciellt ofta längre.

H R, 18:51, 11 oktober 2016. Anmäl

Jag lider med FS. Tyvärr så tror jag inte att något hjälper. Vi bodde i en lägenhet där det stånkades och pustades högljutt vid toalettbesök vilket inte var så trevligt att höra på. Han visste mycket väl att huset var lyhört och klagade på det själv så det hade inte hjälpt att säga nåt, vissa människor förstår inte att somligt är privat. Stå ut eller flytta.

Katarina Katarina, 16:25, 11 oktober 2016. Anmäl

Å andra sidan, om FSi sätter upp en anonym lapp och ber dem som har högljutt sex att försöka vara tystare så bjuder ju han/hon resten av huset på ett skratt. Öronproppar kanske? FS måste vara tämligen lättväckt.

Lyra Lof, 14:14, 11 oktober 2016. Anmäl

Bra förslag Magdalena Ribbing - och grannarna får sig säkert ett gott skratt på köpet !

Marie-Louise Göransson, 13:07, 11 oktober 2016. Anmäl

@KK Smart, då fattar grannen att de hörs, men ni båda slipper stå där och prata om deras sexliv :D.

annan Camilla, 09:13, 11 oktober 2016. Anmäl

Eventuellt behöver jag tillägga att jag själv faktiskt prövat min föreslagna metod (för längesedan). I det fallet var det ett jäkligt irriterande gökur som fick agera ställföreträdande klagoorsak. Fick stopp på både "ko-ko" och "knarr-knarr".

Kap Kennedy, 08:14, 11 oktober 2016. Anmäl

Förr eller senare brukar man ju identifiera de störande grannarna. Och när det är gjort går det faktiskt att ta upp frågan med dem, fast inte rakt på sak. Kanske finns det något annat återkommande störande ljud. Om inte, hitta på ett. "Är det ni som brukar...? etc." Därefter kan man leda in diskussionen på att det är lyhört och att man ofta hör sexljud "någonstans ifrån". Budskapet levererat. Högljutt sex innebär inte nödvändigtvis att folk är oblyga, utåtagerande och hänsynslösa.

Kap Kennedy, 08:11, 11 oktober 2016. Anmäl