Hur slippa Facebook?

Fråga: Min chef har addat mig på Facebook! Jag tycker inte det känns helt i sin ordning att som chef ta initiativ att ta så stor del av sina anställdas privatliv som en addning på Facebook innebär. Att ta del av meddelanden, tillrop, bilder och lista över bekanta tycker jag inte är förenlig med god sed eller integritet på arbetsplatsen. Till saken hör att chefen är en äldre kvinna och omöjligen kan ha något annat intresse än att snoka med vänskapsförfrågan på sajten.
Det är naturligtvis olyckligt att hon själv inte verkar ha tagit den hänsynen eller tänkt ett extra varv. Problemet tilltar då jag dessutom misstänker att han hon helt enkelt inte kommer ta ett ”nej tack” på rätt sätt. Jag känner att det inte borde vara jag som 22-årig student som ska förklara för en människa med lika lång arbetslivserfarenhet som jag levt hur man ska sköta relationerna till de anställda.

Vill inte verka snutig eller uppstudsig men tycker det är något av ett övertramp.
Har du något råd om hur jag kan lägga upp det på ett bra sätt utan att såra hennes känslor eller framstå som pretentiös i överkant – eller bör jag vara låta det vara och inte kommentera?

Svar: Det är uppriktigt sagt ett jäkla sätt av din chef – eller av vem som helst – att addera någon på Facebook utan att fråga först. Du kan hålla dig undan så mycket som möjligt, aldrig svara eller delta på något sätt och se till att övriga som känner dig inte meddelar sig med dig på detta ställe.

Men du kan faktiskt också gå in till din chef och diskret säga att du helst vill slippa vara med på Facebook eftersom du inte riktigt uppskattar idén med detta. Säg ingenting om din integritet, det kommer din chef att uppfatta som kritik vilket det ju är också, och då blir det knepigt för dig eftersom chefen inte verkar höra till de mer insiktsfulla. Så ta problemet på dina egna axlar, och säg att det är du själv som inte hänger med och gärna vill komma ur detta.

Om jag har fattat det hela rätt så är det ”fint” att ha många vänner på Facebook. Kanske din inte så kloka chef vill visa upp sin rikliga vänkrets?
Lite patetiskt i så fall, tycker jag, liksom de (offentliga och privata personer) som lägger ut sina helt privata meddelanden och informationer till varandra på Facebook. Man undrar om det inte finns bättre vägar för två kärlekspartners att nå varandra än att visa sig på detta halvöppna forum. Och bättre sätt för chefer att visa sin kraft än genom att fösa in medarbetarna på Facebook.

Magdalena Ribbing

Annons:

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (36)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 36

Kicki, samma sak tycker jag. Skapa en grupp som heter t.ex. "elever" (gå in på "edit friends" under "account"), och ställ in sprecifika inställningar för gruppen. Till exempel kan du göra så att de enbart kan se din profilbild och skriva meddelanden till dig men inte kan se dina fotoalbum, bilder som du blivit taggad i, eller ta del av dina posts.

Christina, 11:39, 15 oktober 2010. Anmäl

Magdalena är klok när det gäller det mesta men jag uppfattar inte att hon riktigt hänger med på facebook. Självklart lägger man till folk på facebook utan att fråga i verkligheten först, det är ju en förfrågan, men den sker på internet (den andra personen måste acceptera din förfrågan). Det bästa sättet att hantera läget är att acceptera vänförfrågan, annat vore oartigt, och sätta chefen i en egen grupp med begränsade rättigheter, till exempel som inte kan se dina partybilder. Problem Solved.

Christina, 11:34, 15 oktober 2010. Anmäl

Ett nära relaterat ämne: Vad tycker ni om att lärare har sina elever som vänner på Facebook? <br/>Är själv lärare och vill verkligen inte veta vad mina tonåriga elever sysslar med på fritiden, ej heller vill jag att de ska ta del av mitt privatliv.

kicki, 21:16, 8 maj 2010. Anmäl

Man kan ju alltid ställa in så att enskilda vänner inte kan ta del av den mesta av informationen. Då slipper man dela med sig av bilder, inlägg osv till personer som inte är nära vänner.

dannyblack, 10:22, 25 februari 2009. Anmäl

Facebook kan fungera på många sätt. Själv har jag begränsat mitt konto till familjen (barn, barnbarn, syskon, syskonbarn, bonusbarn) + några få nära vänner. Detta ger mig mycket. Jag har (artigt och vänligt) tackat nej till några som velat lägga till mig som vän. Och förklarat varför, vilket inte mött några problem. <br/>En chef som lägger till sina medarbetare bör nog fundera över hur hon/han är som chef.

Eva, 13:44, 24 februari 2009. Anmäl

Hej 22 årig student. <br/>Läs inlägget jag länkar för ett bättre svar hur du hanterar detta.

Har du tänkt på hur du framstår på Facebook? (Webbsida), 09:49, 24 februari 2009. Anmäl

Om det inte går att "neka" på ett bra sätt går det också att lägga upp en mycket begränsad profil så att chefen inte kan delta i käcka utrop, se dina biler och vad du gör, och så vidare. Så har jag gjort med min sextiofemåriga mamma som är med på Facebook, och även med ett par arbetskamrater. De får bara se det jag vill att de ska se. Jag älskar min mamma men jag tycker absolut inte att hon ska ha koll på allt hennes vuxna barn gör. Det hon vill veta kan hon fråga om.

Ann, 09:42, 24 februari 2009. Anmäl

Facebook är en realitet man måste ta ställning till oavsett vad man tycker om fenomenet. <br/>En begäran att ta del av någons facebook material är faktiskt en förfrågan att ta del av det privata. <br/>Lika lite som det är osannolikt i annat än extremfall att en 20 år äldre chef skulle bjuda in sin anställda till "film-mys" eller "shoppingrunda" är det sannolikt att chefen har fog att ta del av den anställdas privatliv. <br/>Det handlar inte om att den anställda har något att dölja - utan att själv ha rätten att sätta gränsen mellan privatlivet och arbetsliv. <br/>Det är som Ribbing så klokt konstaterar en ren maktfråga.

FS, 19:10, 23 februari 2009. Anmäl

Visserligen har Lars en bra synpunkt, något verkligt privat ska man inte lägga ut på Facebook eller på någon annan sajt heller. Säkrast är att utgå från att inget man säger eller gör på webben är privat i längden. <br/>Frågeställaren: Jag tycker din chef begick ett övertramp när hon ville adda dig, men gjort är gjort... Nu gäller det bara för dig att bestämma dig hur du vill reagera på det. Antingen avvärjar du hennes begäran (vilket jag tycker du har all rätt att göra), men eftersom du ändå måste jobba ihop med henne i fortsättningen, vore det inte enklare att godkänna hennes förfrågan men inte låta henne se något som du inte vill att hon ska se? Det är väl inte så farligt om hon står på din vänlista, om hon inget ser?

MariaH, 09:12, 23 februari 2009. Anmäl

Frågeställaren. Sånt som du anser privat skall du inte lägga på Facebook. Behåll det på hårddisken. Prova själv att "forska" på nätet om någon som inte har ett Svenssonnamn. Efter ett sådan försök blir man försiktig!

Lars, 08:42, 23 februari 2009. Anmäl