Tack – varsågod?

Fråga: Jag och en bekant är oense i frågan om användningen av tack eller varsågod. Till exempel fallet när man håller upp dörren för en främling och får ett tack, skall man då svara med varsågod eller tack? Finns det några riktlinjer att gå efter? En av idéerna vi har är att varsågod används när en vara traderas och tack när en tjänst utförs.

Vore underbart om du kunde reda ut detta spörsmål och stilla vår fejd.

Svar: När någon gör en tjänst, exempelvis håller upp en dörr, säger den som kommit i åtnjutande av tjänsten ”tack” eller ”tack så mycket”. Den som utfört tjänsten svarar då antingen med ett leende utan ord eller med ett vänligt ”varsågod”.

När man köpt något och betalar säger man ”tack” till den som hjälpt till att ta fram varan eller tagit betalt för den. Den personen svarar då med ett ”tack” eller ”varsågod” eller med att önska en “trevlig dag” vilket har blivit rutin i många livsmedelsbutiker – en trevlig sådan enligt min uppfattning.

Gammaldags begrepp att använda som svar på “tack” är “väl bekomme” eller “åh, ingen orsak”. Nutidssvenska är att säga “inget problem” när någon säger tack. Notera att jag inte föreslår det som ett alternativ.

Magdalena Ribbing

Annons:

Dela med dina vänner

  • 4
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (69)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 69

Jag tycker normalt att "tack" och "varsågod" passar alldeles utmärkt. Det händer dock att jag släpper ut mig ett "det var så lite så" i situationer där jag upplever att personen som tackar mig överdriver tjänsten jag gjort. Jag mår själv bättre av att hjälpa till där jag kan och jag vill inte att andra ska känna att de krävt för mycket av mig. Det bäste uttrycket anser jag dock "det gör jag så gärna" är. Den fokuserar på min vilja att hjälpa till istället för det besvär jag tagit mig.

En liten tanke, 16:26, 19 januari 2010. Anmäl

Har märkt att folk i kassan inte säger tack så ofta. De tar tyst emot pengarna och sedan tackar jag för växeln, det känns märkligt. De anställda ska ju tacka eftersom jag använder affären och dess tjänster, detta borde alla lära sig då de anställs. Alla som handlar märker att något är skevt. Utan kunder skulle ju affären få läggas ner.

just det, 15:36, 19 januari 2010. Anmäl

@Dionne <br/>Du framstår som en mycket olycklig och bitter människa. <br/>Hoppas att jag har fel....

Conny, 13:58, 19 januari 2010. Anmäl

Oh, Dionne, vad intressant att få höra hur en sån som jag brukar betrakta som obegriplig surkart ser på tillvaron, tack!

KA, 10:35, 19 januari 2010. Anmäl

Hörni, låt nu Dionne vara. Hon ger inte mer än det allra nödvändigaste och kommer heller aldrig att få mer än bara det allra nödvändigaste från andra. Bitterheten och jag-mig-mitt är för djupt rotat där.

Ella, 13:09, 16 januari 2010. Anmäl

Jag tycker att "väl bekomme" låter vackert och borde användas mer. Det låter bättre i mina öron att svara det än "varsågod" då någon sagt tack till mig. "Varsågod" är ett ord som jag främst förknippar med mat.

Jenny, 23:34, 15 januari 2010. Anmäl

Ja, jag håller med några som har skrivit här tidigare: egentligen är det ett märkligt fenomen att säga "varsågod" som svar på att någon har tackat. Varsågod handlar om att erbjuda något. Tack säger man när man har blivit erbjudit en detsamma. Må det vara en kopp kaffe eller som när läkaren har visat in en i rätt rum för undersökning eller vad det vara månde.

Varför så ängsligt?, 22:31, 15 januari 2010. Anmäl

Ett leende och ett tack lite då och då är smörjmedel i vardagslivet. Ni som hävdar att man ska avstå från sådant är som vedklabbar i maskineriet. Kosta istället på er sådant som gör er omgivning lite gladare så kommer ni att märka att det även gynnar ert eget humör.

trena, 14:00, 15 januari 2010. Anmäl

g spelar mindre roll.

oj, 13:56, 15 januari 2010. Anmäl

Befinner mig för närvarande i ett land där man inte bara utbyter motsvarande tack och varsågod vid vardagstransaktioner, alltid, såsom i snabbköpet, utan även en mängd godmorgon, middag, kväll och "hoppas Du/Ni får ett trevligt veckososlut" etc. Det är på inget sätt ansträngande utan enbart väldigt trevligt. Mera TACK i vardagen, absolut, och om man svarar med varsågod, väl bekomme, för all del, ingen orsak, nöjet är helt på min sida, det var så lite så eller ger ett tack i retur - det tycker ja

oj, 13:56, 15 januari 2010. Anmäl