Bakelsefel?

Fråga: Jag arbetar på ett kafé som bland annat saluför bakverk som gäster ibland väljer att referera till som ”negerbollar”, gärna upprepade gånger. Mina arbetskamrater och jag tycker att detta är ett undantag från regeln ”kunden har alltid rätt” och vill på ett hövligt men bestämt sätt gentemot gästerna markera att vi ogillar detta språkbruk. Har du några förslag på vad vi kan säga?

Svar:
När du hör ordet ”negerbollar” säger du vänligt ”chokladbollarna, menar du?” och då säger kunden kanske ”vadå negerbollar heter det ju”, och då säger du ”den här bakelsen heter chokladboll, är det den du vill ha?”
 
Ge inte efter, alltså, utan upprepa idogt det korrekta begreppet. Så småningom kommer kunderna att förstå. Kan man hoppas.

Magdalena Ribbing

Annons:

Dela med dina vänner

  • 1
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (199)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 199

REX: Men det hela handlar ju faktiskt om fjantiga, upproriska rabiata människor som ni som vill fortsätta tjafsa helt i onödan. Vi försöker rätta er lite vänligt, men likt ADHD-stinna tonåringar ska ni fortsätta gasta. Ni verkar tycka att det är häftigt? Helt otroligt, ändå!

C, 13:09, 17 mars 2010. Anmäl

Judebröd, någon? Med all respekt för det politiskt korrekta, som här även Magdalena omfattar, det är en grundläggande skillnad mellan att använda ordet neger i pejorativt syfte och att använda det i ett inarbetat begrepp. Kvarteret Morianen får vara medan kvarteret Negern ifrågasätts. Skall vi bränna pippi-böckerna för att Astrid Lindgren gjorde Pippis pappa till "negerkung"? Kanske skriva om dem: "Pippi i Oceanien" efter en idé av Astrid Lindgren?

Bernhard, 09:04, 16 mars 2010. Anmäl

Klart det heter chokladbollar. Det är lite obildat och barnsligt att fortsätta kalla det för "negerbollar".

Marmor, 17:27, 15 mars 2010. Anmäl

Bakverket heter negerboll. Sedan så får alla fjantiga politiskt korrekta nymoralister som tar anstöt för andra personer säga vad de vill!

REx, 00:30, 14 mars 2010. Anmäl

http://www.youtube.com/watch?v=qdVp5i6wsOw

Conan, 00:01, 14 mars 2010. Anmäl

@Lisa. Mintkyss är olämpligt. En n-gerkyss består av en vit sockerplatta med mintsmak på vilken en chokladdroppe gjutits. Det måste rimligen vara chokladdroppen och inte plattan som är själva kyssen. Om man inte vill använda den anrika termen n-gerkyss rekommenderar jag därför chokladkyss. Förvänta dig inte att bli förstådd, men det gör kanske inte så mycket. Viktigast är väl att vara PK?

A.B., 12:39, 12 mars 2010. Anmäl

Ja, det smartaste sättet att komma åt ordet neger måste ju onekligen vara att ladda det ännu mer genom att vägra använda det... Hur vore det om folk slappnade av lite. Hur många etniska svenskar är rasistiska i ordets verkliga betydelse? Rasism hittast enklast bland nysvenskarna, t.ex. mellan araber och judar. Är det inte ironiskt så säg.

Ants, 11:24, 12 mars 2010. Anmäl

@ max "negerkyss" brukar numera benämnas "mintkyss" det låter trevligare och säger dessutom mer om vad det faktiskt är.

Lisa, 10:57, 11 mars 2010. Anmäl

Hej! <br/>Jag känner många personer som har en hudfärg betydligt mörkare än min, och som, kanske på grund av vad de ha behövt utstå på svenska skolgårdar, tycker att begreppet negerboll är ganska oförskämt. Av respekt för dem säger jag numera chokladboll. Det hadlar inte om politiskt korrekthet. Det handlar om omtanke om medmänniskor.

Stina, 09:40, 11 mars 2010. Anmäl

Varför har vissa så svårt att förstå/acceptera att språket hela tiden förändras?

Hoity Toity Face, 06:51, 11 mars 2010. Anmäl