Dopmor i vitt?

Fråga: Vi ska döpa vår son nu i juni och jag undrade över om det är någon klädsel man bör undvika? Jag hade tänkt att ha en vit klänning men vet inte om det passar sig i detta sammanhang?

Svar: Visst kan du ha en vit klänning, men ta en fin liten kofta eller något sådant i färg till, så att du inte liknar en konfirmand eller brud! Dopet är en högtidlig händelse och antingen det är i en kyrka eller inte ska du inte vara urringad och inte heller ha en minikort kjol.

Magdalena Ribbing

Annons:

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (39)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 39

Jeyno, 17:02, 25 april: <br/>Heh, just det. I analogi med Isas resonemang kommer jag hädanefter att säga till alla jubilarer; "jag tänker vänta något, tills du är lite mer vuxen och kan tala om för mig vad du önskar dig." Så, alla nöjda och glada, och ingen döpt i onödan. Lagom är bäst. Religionsfobi? Kan inte vara möjligt; i Sverige? Menar ni det? :) Att göra andra saker mot sina barn går tydligen bra; som att ge dem vansinniga namn, men det är ju så "inne", javisstja.

Agu, 09:05, 29 april 2010. Anmäl

LG: så enligt samma princip uppfostrar du dina barn enligt både kristen, ateistisk, muslimsk, judisk etc tradition ifall barnen nu själva kanske vill följa någon av ovanstående religioner? Det är väl högst rimligt att man bör uppfostra sina barn utifrån det man anser bäst, så länge man inte skadar dem.

Re: LG, 19:15, 27 april 2010. Anmäl

Undrar just om ateistiska föräldrar håller med dig om att deras barn får minsann döpa sig... Har lite svårt att tro att det funkar så enkelt. Barn som är döpta kan mkt väl gå ur kyrkan när de vill & därmed avsäga sig det hela & ta avstånd.

Deborah, 17:51, 27 april 2010. Anmäl

Nej det finns inte religionsfobi, däremot finns religionsfrihet. Den gäller alla individuellt (verkar vara ett svårbegripligt koncept). Vad du gör med dig själv bestämmer du men vad du får göra med någon annan bestämmer den. <br/>En ateists barn får döpa sig om det så vill. En kristens barn får inte vara odöpt även om det så vill. Var finns intoleransen?

Anna, 17:22, 27 april 2010. Anmäl

Anna-Lisa, 17:14. En brudgum klär sig inte i vitt, det är det bara bruden som gör. Brudgummen brukar ofta ha kostym...

Victor A, 15:29, 27 april 2010. Anmäl

Vad många kommentarer det blev om dopets vara eller inte vara osv. Jag väljer att kommentera själva frågan om klädsel: håller med MR om att en helvit dress blir för mycket brud eller student. En snygg kofta till eller varm schal är ju alltd bra i en kall kyrka eller när man ska stå utanför kanske i blåsten.

Anna, 14:33, 27 april 2010. Anmäl

Anna, alla har en tillhörighet & rötter. Givetvis kan bebisar inte begripa religiösa ritualer när de är riktigt små. Men barn växer snabbt. Vad är det som är så konstigt att föräldrar gör religiösa ritualer på sina barn när de är små? Av inläggen att döma finns det en religionsfobi i Sverige. Politisk identitet finns tidigt, typ Unga Örnar etc.

Deborah, 13:22, 27 april 2010. Anmäl

Mitt i prick Deborah, religiösa riter handlar om identitet och tro. Spädbarn är väl knappast på det klara med vilken identitet och tro de har? Då är det mest logiska att tillskriva dem en identitet och tro istället för att låta dem utveckla sin egen? Borde vi inte även tillskriva spädbarn politisk identitet? Välkommen till vår nyfödde Kalles inträde i Folkpartiet på lördag kl.3!

Anna, 12:35, 27 april 2010. Anmäl

Dopet är ett av den kristna kyrkans sakrament, instiftat av Kristus, där Gud genom jordiska medel ger människan del av det himmelska livet. Det kristna dopet har sina rötter i judiska reningsbad, praktiserade både av den etablerade judendomen och av dess sidogrenar som till exempel essenerna. Den direkta föregångaren till det kristna dopet var Johannes döparens omvändelsedop.

Albin, 10:29, 27 april 2010. Anmäl

... verkar ibland som att icketroende oroar sig mer för att de kristna döper sina barn än vad de oroar sig för att deras egna inte får dopet. Oroa er inte för oss utan tänk på era barn istället och vad dopet kan innebära för dem oavsett vad ni själva har för värderingar så kanske era barn hade velat bli döpta.

LG, 18:19, 26 april 2010. Anmäl