Bestämma bebiskläder?

Fråga:  Jag och min sambo väntar vårt första barn i februari nästa år, och detta är en händelse som glädjer både oss och våra närstående. Min fråga gäller hur man ska hantera närståendes köplust när det gäller klädinköp till barnet. Det är nämligen så att jag är väldigt kräsen och har väldigt bestämd smak när det gäller vad jag tycker är fint, och vad jag vill klä vårt barn i. Jag har påtalat detta för min mor och sagt att jag helst föredrar att antingen köpa/välja ut kläder till barnet själv, vilket inte har varit några problem. Jag undrar dock hur jag ska göra när det exempelvis gäller barnets blivande farmor och min svärmor?

Ska jag tala om att jag helst föredrar att köpa kläderna själv eller att ett presentkort uppskattas i första hand om/när klädinköp kommer på tal? Eller är det artigaste att inte nämna något alls, och istället le och tacka när svärmor kommer med klädesplagg (som sedan förpassas till garderobens mörka vrå) eftersom vi har väldigt olika smak?

Jag vill inte verka oartig eller otacksam, men känner samtidigt att jag inte vill bli ”påtvingad” någon annans klädsmak när det gäller vårt barn.

Svar: Har man så bestämd uppfattning om barnkläderna så är det bara en sak att göra: skriv eller ring tänkbara givare och säg som det är. Det går att uttrycka på ett ganska förståeligt sätt, exempelvis ”apropå babyn, du vet att jag har så himla tvärsäker smak och det gäller också beträffande babyns kläder, så hade du tänkt köpa något sådant, kolla först med mig eller ge ett presentkort”. Att ta emot något man ogillar, tacka och lägga undan är mer artigt mot givaren men det kommer att noteras kanske, och då få motsatt effekt. Utöver att det är ett trist slöseri.

Angående din svärmor så har väl din man kontakt med henne? Han är den som ska säga till henne att du, och han, måste han understryka, vill välja kläderna till er baby själva.

Magdalena Ribbing

Annons:

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (196)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 196

Tycker ärligt talat att du är otacksam som inte tar emot gåvor till ditt barn med tacksamhet. Den som ger har ju givit med omtanke. Det är en väldigt kort period i barnets liv som man får saker. Bit ihop och sluta larva dig. Tids nog får du köpa precis allt till ditt barn.

Pernilla, 13:56, 19 december 2010. Anmäl

Detta (se nedan) fick till följd att de flesta gav lite pengar till kontot, och kanske någon ytterligare present, men eftersom de redan gett pengar blev de ytterligare presenterna ganska begränsade. Många tyckte det var skönt att slippa fundera över present. De som vill kan fortsätta ge pengar till kontot även i framtiden vid födelsedagar. Jag är övertygad om att dottern kommer tacka oss...

Flora, 14:10, 14 december 2010. Anmäl

Vi startade ett sparkonto och sa till de närstående (som kan vilja ge presenter) att pengarna så småningom skulle gå till språkresa/insats till första bostaden etc. när barnet blir större. Vänligt sa vi att "vi blir förstås glada för alla typer av presenter, men hon kommer ju vara så liten att hon knappast själv kommer kunna uppskatta något, och kläder växer hon ju ur på någon månad bara, så ett bidrag till kontot blir ju mer bestående och något hon verkligen kan ha nytta av i framtiden".

Fiona, 14:06, 14 december 2010. Anmäl

Det var det löjligaste jag hört! Ta emot presenter och var tacksam ditt bortskämda I-landskryp! Var glad att ditt barn kommer att födas i ett land där vi har råd att ge våra barn kläder. Barnet är ju inte ens fött än! Tänk om det händer något med barnet innan det föds eller under födseln. Då sitter du där med dina fina speciellt utvalda kläder. DUMSTRUT! Fundera inte på idiotiska kläder utan på hur du bäst ska ta hand och bry dig om ditt barn istället! Av mig skulle du inte fått en endaste grej!

En Mamma som håller på hel,ren och praktiskt!, 23:40, 13 december 2010. Anmäl

Bestämd klädsmak, haha! Vänta tills bebisen börjar dregla, spy, kissa och bajsa, krypa på golvet, kladda ner kläderna med soppa och äppelmos... Får se om du orkar klä upp honom/henne flera gånger om dagen i dina egenhändigt inköpta, finfina matchande kläder enligt konstens alla regler... Lycka till!

Mamma till en bebis, 16:23, 13 december 2010. Anmäl

Appropå att detta är ett lyxproblem. Mitt första barn dog i magen :( Så jag kan tala om för Helena mfl att det är förfärligt att känna en sån oro inför födelsen av sitt andra barn att man knappt vågar planera med kläder och så. Så slipper FS oroa sig mer än normalt så är det henne väl unt att få planera babykläder, filtar, sängkläder osv. Njut av detta lyxproblem säger jag och lycka till med svärmorsrelationen. Var lite taktfull så går det säkert bra med det.

Sid, 10:25, 13 december 2010. Anmäl

Misan, 17:09, 10 december - Håller med helt med! :)

Heja Helena, 17:46, 10 december 2010. Anmäl

Heja Helena: Jo jag håller helt med, de flesta människor har ingen aning om hur bra de har det och skulle behöva ruskas om. Det jag uttryckte var snarare att den här spalten är ett forum för i-landsproblem, men jag sade aldrig något om huvruvida det är bra eller dåligt.

Misan, 17:09, 10 december 2010. Anmäl

Misan, 14:38, 10 december - Uppfattar också att du försöker skriva vänligt, men vill uttrycka din åsikt. Kanske irriterad är ett för starkt ord. För mig är det ett problem att känna så många personer som inte förstår hur bra de har det. Att de bara klagar på sina föräldrar och svärföräldrar som gör allt för dem. Kanske du Misan har ett bra tips.

Heja Helena!, 15:16, 10 december 2010. Anmäl

Heja Helena: Har svårt att se vad som är så irriterande med min kommentar. Jag förstår visst vad hon menar. Det jag säger är att de flesta frågor, inkl. denna, är av den typen att de skulle sakna betydelse om ens barn dog i magen, ens man dog eller huset brann ner. I det perspektivet är det mesta lyxproblem. Det är väl inte en särskilt kontroversiell åsikt, och det kan väl jag få tycka utan att du blir irriterad? Jag framför den inte heller på något otrevligt sätt.

Misan, 14:38, 10 december 2010. Anmäl