Jag bjuder!

Fråga: Jag brukar träffa en barndomsväninna då och då, inte så ofta. Vi strosar genom olika butiker och tittar på mode, sedan tar vi gärna ett glas vin på en servering.

Hon är sjukpensionär och lever mycket knappt medan jag har det ekonomiskt mycket gott ställt. Vem skall bjuda vem? Är det alltid jag som skall
bjuda henne eller skall vi turas om?

Annons:

Svar: Som jag tolkar din fråga är den om det kan uppfattas fel för din väninna att bli bjuden av dig. Men du har råd att bjuda henne och vill göra det och då är det rimligt att du gör det, med tanke på omständigheterna. Hon vet ju att du vet hur ont om pengar hon har.

Säg glatt till henne “hoppas du vill låta mig bjuda dig, det vore roligt att få göra det” så känner hon sig inte i skuld till dig. Det är egentligen din attityd det handlar om, kan du skapa känslan hos henne av att hon bereder dig en glädje genom att du får lov att bjuda henne, så blir det inte pinsamt för henne. För visst blir du glad av att kunna bjuda din väninna på detta glas vin?

Insisterar hon verkligen på att få bjuda dig någon gång kan du tacka ja, för hennes självkänslas skull.

Är din fråga inte som jag tror, utan du vill veta om du kan förvänta dig eller rentav kräva att din väninna betalar varannan gång, så är mitt svar att det måste ni göra upp sinsemellan. Fast visst väljer du en kopp te eller något annat som blir billigare de gånger hon betalar?

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (21)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 21

@Anti-Nig: Ju närmare jag står en vän desto bättre kan jag uppskatta hur bra ställt han/hon har det, även utan att jämföra konton, eller exakt veta vem som har det bäst ställt, eller ha diskuterat saken. Med ytligare bekanta är det naturligtvis svårare.

HR, 10:02, 3 februari 2011. Anmäl

@anti-nig: nog märker man om man själv och ens vänner har väldigt olika ekonomiska förutsättningar. Om en bor i dyr villa o har ett toppenjob en annan är sjukpensionär eller om ens vän alltid väljer en slät kopp kaffe eller billigaste alternativet på menyn när man är ute o äter. Eller man själv har ett "bra" jobb och ens vän har ett yrke där man vet att lönerna är låga. Då kanske man kan gissa sig till att ens ekonomi ser rätt olika ut utan att för den skull ha pratat privatekonomi.

AJ, 09:26, 3 februari 2011. Anmäl

Hur vet man vem som har det bäst ställt? Ska kontona jämföras innan det bestäms vem som ska betala? Jag diskuterar aldrig min privatekonomi med mina vänner och vet därför inte vem som har mest eller minst pengar. Vi betalar var och en för sig om vi går och fikar eller tar ett glas efter jobbet. Delar notan rakt av eller "rättvist" om beställningarna kostat mycket olika. Om någon skulle säga att han eller hon inte har råd med ett glas öl och därför inte vill följa med ut skulle jag dock erbjuda mig att bjuda. Men inte varje gång.

Anti-nig, 09:01, 1 februari 2011. Anmäl

Givetvis bjuder man om man går ut med någon som har det sämre ställt och som har mycket små marginaler...usch va snålt annars. VI kan väl alla bli sjukpensionärer och ska väl åtminstone kunna tänka oss in i situationen.

HF, 03:48, 1 februari 2011. Anmäl

Jag har flera ytterligt snåla "väninnor" (snart f d för min del) som alltid förväntar sig att JAG skall bjuda trots sämre ekonomi. Innan jag blev sjuk bjöd jag jämt utan att ens tänka på saken.....men med mindre pengar så reagerar jag. Det är som att man inte ser mitt nuvarande liv utan fortfarande tror att jag har råd med allt. Till saken hör att dessa "väninnor" är välbetalda och det går verkligen ingen nöd på någon av dem. Men jag kan se att jag blivit utnyttjad tidigare- och som tur är kan man göra slut med vissa av sina vänner från förr. Den valfriheten tänker jag utnyttja!!!!!!!!!

Också sjukpensionär, 17:04, 31 januari 2011. Anmäl

@ mm: Ja du mm, jag utgick från att FS inte var snål utan bara oskyldigt undrade, men jag börjar tro att jag kanske var lite naiv som tolkade det så. Så jag håller med dig!

HR, 15:03, 31 januari 2011. Anmäl

Kan ju bli litet trist i längden att alltid vara den som ska bjuda alt. bli bjuden för den ene kanske känner sig utnyttjad och den andre i "underläge" eller som att den ständigt ska vara tacksam. Turas om med att bjuda! Den som har sämre ställt kan ju alltid bjuda hem sin vän på ett glas vin (en flaska ok vin kostar ju lika mycket som ett glas ute på krogen).

CS, 12:40, 31 januari 2011. Anmäl

@HR. Håller helt med dig! Problemet här är ju att FS är snål och jag tänker på den stackars sjukpensionären som kanske känner att den måste bjuda på ett dyrt glas vin till vänninan, istället för att de helt enkelt betalar var för sig så att sjukpensionären vet att hon håller sin budgett. Självklart borde FS bjuda, och även se till att de går på billiga ställen så att vänninan ibland känner att hon får bjuda igen - utifrån sin ekonomi. Det är utifrån sjukpensionären som jag resonerar.

mm, 09:20, 28 januari 2011. Anmäl

@HR - jag håller helt med dig att den som har mer bjuder! Men, då det uppenbart verkar som om FS har mer, men inte vill bjuda, är det väl bättre för den som har det ekonomiskt svårare att själv få bestämma slutnota, än att den "rikare" har beställt något fint vin som då sjukpensionären känner att den måste betala. Jag menade utifrån hur det skulle bli lättare för den med lite pengar, så att den personen inte behöver bjuda över sina resurser. FS är snål, inget mer med det, men det är sjukpensionären som svaret behöver hjälpa.

mm, 09:17, 28 januari 2011. Anmäl

Sanna, 11:39, 27 januari 2011 Förstår inte din resonemang? Vad menar du med snål? Om man har inte råd att bjuda just nu så är man väl inte snål snarare har ingen frihet att vara generös. Jag uppfattar dig däremot som snål med din inställning. Nej, du behöver inte bjuda , behåll pengarna så kanske du mår bättre av de.

prinsess Sissi, 14:51, 27 januari 2011. Anmäl