Stilettskosabotage?

Fråga:

En av våra vänner brukar bära högklackade skor med så kallad ”stilettklack”. Vi bor i en äldre lägenhet med gamla, vackra, nyslipade parkettgolv. Vi vill gärna bjuda vår kära vän.- men vi vet att hon då kommer att ha skor på sig som förstör våra golv. Stilettklackar, även på en späd kvinna, gör runda fördjupningar i ekparkett. Vad kan vi göra ? Måste vi acceptera att få golvet förstört ( igen). Kan vi, vid inbjudan, be henne ha andra skor på sig? Kan vi erbjuda ngn av våra ”gästtofflor” till kvinnor som kommer med dessa bekymmersamma skodon?

Annons:

Svar:

Självklart ska inte en gäst tillåtas att förstöra golvet. När modet föreskriver så olämpliga skor som de stilettvassklackade kan man som inbjudare vänligt redan vid inbjudan säga eller skriva ”våra gamla parkettgolv tål inte trycket av smala klackar, vi uppskattar om du har lågklackade skor eller breda klackar.”

Vem kan bli sur för en sådan bön?

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (38)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 38

Under flera års tid har jag jobbat på lyxjakt. det är praxis att vi stoppar alla gäster med skor som smutsar ner, lämnar svarta märken eller gör håll i däcket/golvet. så trots att det kostar 330 000 kr/dygn + omkostnader så får du inte ha på dig skorna, ej heller som gäst till ägaren får du bete dig hur som helst. Miljardärsfruar, kändisar och presidenter går på och av i Cannes/Monaco/porto Cervo i strumplästen om de har opassande skor. Naturligtvis tillhandahåller vi nya rena tofflor. Så det värden påbjuder får man nog finna sig i, dessutom så skadar det ju inte att tänke efter om det är lämpliga skor innan man går på en bjudning.

M, 10:46, 4 augusti 2011. Anmäl

Jag har under flera års tid jobbat på lyxjakt och har vid flertalet tillfällen stoppat gäster från att använda stilett på teak-däcken. miljardärsfruar, kändisar och andra har vacker fått gå av/på i strumplästen i cannes/monaco/porto cervo m.m, så det så! men de har naturligtvis erbjudits tofflor istället. även de flesta herrskor får inte heller bäras på deck eftersom det riskerar att förstöra/smutsa ner. Inte okej att klampa in med ytterskor/stilett/högklackat hemma hos någon, oavsett om de är från loubutin eller inte!

M, 10:35, 4 augusti 2011. Anmäl

Stilettklackar är rena döden för golv. För att inte prata om hur det känns när nämnda klackar råkar hamna ovanpå en annan fot - brr!

Eva X, 22:40, 2 augusti 2011. Anmäl

MAGDALENA SVARAR: @Malin, 20.50: mitt ständiga svar på de lika ständigt återkommande frågorna om skor av eller på hos andra är att man aldrig har rätt att förstöra eller smutsa ner hos andra. Det gäller i hög grad stilettklackar. Rena ombytes- eller inneskor (obs. utan stiletter eller för den delen, färgspårlämnande svarta sulor) bör inbjudare tolerera även om de själva hör till skoavtagarna. Det är när inbjudarna kräver barfota eller strumpläst av sina gäster som jag föreslår att enkla mattor läggs ut på dessa ömtåliga vita golv som jag får frågor om. Jag har också i flera sammanhang föreslagit tillhandahållande av så kallade möbeltassar för gäster med smala klackar på skorna. Men fortfarande är bästa lösningen att stilettgästerna ombeds avstå från denna mänskliga rättighet, just för kvällen ifråga.

Magdalena Ribbing, 21:17, 2 augusti 2011. Anmäl

Märkligt är att det är olika hur Magdalena Ribbing svarar på detta problem, beroende på om frågan kommer från den klackbärande gästen eller den golvägande inbjudaren..

Malin, 20:50, 2 augusti 2011. Anmäl

De allra flesta väljer inte sina golv själva utan de brukar redan finnas där när man flyttar in. ;-) Och inte många har lust att lägga in mindre ömtåliga golv bara för att man ska kunna gå i stilettklackar på dem.

Bengt (dock ej samma Bengt som den tidigare i tråden), 19:06, 2 augusti 2011. Anmäl

Naturligtvis går man inte hem till folk och förstör deras inredning. Den insikten/kunskapen brukar komma i förskoleåldern. Några kommentarer här vittnar om flickor som fastnat i trotsåldern. JAG ska ha, JAG vill, om JAG inte får ha stilettklackar inomhus så får ni byta golv. Ha ha ha... Aldrig var det någon som berättade för dom att deras vilja växer på en gren i skogen.

Marmor, 11:15, 1 augusti 2011. Anmäl

Jag tror att anledningen till att vissa ser stilettklackar som en innesko är helt enkelt för att dessa är i princip obrukbara utomhus. Den pyttelilla klacken går snabbt sönder om man går på asfalt, därtill kommer gatsten, kullersten och andra ytor som förstör klackarna. Dessutom kan man inte alls gå i skor med den sortens klack på sådana underlag utan att snubbla omkring. Stilettklackar ska man alltså helst gå med på ett slätt golv - vid bjudningar typ bal eller på dansgolvet på en klubb. Inte i ett vardagsrum.

Josefine, 19:14, 31 juli 2011. Anmäl

Det är inte alls vackert med stilettklackar på kvinnor. Det ser enbart löjeväckande ut. Det är avtändande med kvinnor som klär sig så att rörligheten begränsas. Förresten kan det vara lite på plats med lite grundläggande fysik här: Trycket är lika med kraften dividerad med arean. Vid en given vikt ökar alltså trycket ju mindre klackarna är. För övrigt ett utmärkt råd av MR med att vänligt i förväg be gästerna att avstå smala klackar.

Sture, 15:53, 31 juli 2011. Anmäl

Liten fundering: Ni kvinnor som trivs i stilettklackar och tycker att det är självklart att ni ska få ha dylika på er när ni besöker vänner, stolpar ni omkring i stilettklackar hemma också, på era egna parkettgolv?

Nina, 10:48, 31 juli 2011. Anmäl