Etikettspalten: Har äran att inbjuda till ett fasligt besvär

Den artiga frasen ”har äran att inbjuda” har förlorat sin innebörd. I dag är det knappast en ära att inbjuda någon, oavsett vilket slags kalas det är frågan om. Mer är det frågan om hur mycket inbjudaren måste anpassa sin bjudning efter olika gästers önskemål. Att det inte alls är vad som menas med en bjudning förefaller ha fallit i glömska.

Ursprungligen var det en ära för inbjudaren att få ha en person som gäst. Och gästen i sin tur var hedrad över att inbjudas. Artigt och sirligt på ömse sidor alltså. Trevligt! Men nu är det inte så, ofta innebär bjudningen att värdpersonen tvingas till kompromisser, kostnader, besvär utöver rimlighet för att gästerna ska få precis som de vill.

Annons:

Ska man vänta sig att värdfolket avlivar katten, kastar ut snittblommor och jordnötter, lagar exakt den mat man som gäst har påpekat att man tycker om och tål? Nej. Sett ur vedertagen hyfs- och stilsynvinkel har ingen gäst rätt att kräva det ena eller andra i arrangemang, mat, dryck. Är man allergisk, håller diet, bantar, är diabetiker, inte äter viss mat av religiösa skäl och så vidare, så ska man vid inbjudan säga detta: ”tack, det ska bli trevligt, jag berättar genast att jag inte äter xxx men tar med en egen maträtt om det är okej för dig.” Detta är en enkel åtgärd, som gäst får man precis det man tål eller vill ha, som värdperson slipper man oroa sig för att gästen ska få fel mat. Men allt fler av dagens gäster kräver att få just sin speciella mat. De uppfattar ordet ”bjudning” som lika med gratis mat efter egen smak. De menar att de kan ställa krav på inbjudaren, vilket är ett gravt missförstånd.

En bjudning är inte en krogmiddag. Inbjudaren gör sitt bästa, men bestämmer enväldigt vad som ska bjudas, och kan man som gäst inte äta eller dricka detta så får man låta bli. Maten är faktiskt underordnad gemenskapen.

Vid kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllopsmiddag med närmare 700 gäster bad endast tre-fyra om speciell mat. Det kan man också tänka på, för inte är väl gäster till kungligt värdfolk extra tåliga?

Jamen ska man som gäst inte få mat som man vill och kan äta? Det vore idealiskt, men vem ska anpassa sig efter vem? Fiskätaren, köttätaren, vegetarianen, dietfantasten, nykteristen?

Det enda som verkligen gäller är att gilla ­läget. Pretentiös kan man vara hemma hos sig

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (311)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 311

Li. Du har inte läst alla kommentarer väl? Ett privathem är inte en allmän plats som måste vara sanerad in i minsta skrymsle för att vem som helst med vilka problem som helst ska kunna vistas där. Det är heller INGEN som har påstått att allergiker ska tvingas vara i miljöer som de inte tål. Det är nämligen frivilligt att gå på kalas. Det går alltså att tacka nej om man tror att värden/värdinnan inte kommer att ta den hänsyn som krävs. Frågan handlar alltså om vad som kan krävas av en värd respektive gäst och hur eventuella problem ska kunna lösas på ett för alla parter acceptabelt sätt. Vi är många som uppskattar MR:s humoristiska sätt att uttrycka sig. Att detta ibland tar sig lite drastiska uttryck är bara uppiggande.

Eccolo, 09:24, 5 september 2011. Anmäl

Tror inte det är bristen på läskunnighet hos kommentatorerna som är problemet vilket MR gång på gång skriver. Jag tror det är hennes formuleringar i artikeln som gör att folk protesterar. "Ska man vänta sig att värdfolket avlivar katten, kastar ut snittblommor och jordnötter...mm? Nej. " Det verkar inte som att hon har förståelse för den problematik som finns då hon formulerar sig så. Det ÄR nämligen nödvändigt att kasta ut snittblommor och inte ha jordnötter i lägenheten om vissa människor skall klara av att vara där. Om man som hon inte tar hänsyn till detta kan de inte komma/måste gå( blir riktigt sjuka senare.

Li, 14:46, 4 september 2011. Anmäl

Ang. att inte vilja dricka på en fest är naturligtvis OK. Det var en man som sade "jag är vardagsvegeterian". Jag är vardagsnykterist.

stella, 20:37, 26 augusti 2011. Anmäl

Undrar varför de flesta skriver så långa inlägg. Är ganska onödigt och jag tror att många med mig inte läser mer än de första 5 radern och sista raden. Tror att det skulle uppskattas av de flesta.

Anonym, 10:34, 25 augusti 2011. Anmäl

Gå på bjudning med medtagen mat verkar inte så sympatiskt. Skulle hellre avstå. Nu är jag frisk och inte religiös. Enda gången jag tycker det är OK är om man har ett kinkigt barn som är medbjudet. Man underlättar för värdinnan. Är det inte OK, ordnar med barnvakt.

Anonym, 10:16, 25 augusti 2011. Anmäl

MAGDALENA SVARAR: @Nykter men ej fanatiker: det jag avser är att en hel del gäster och värdpersoner enligt vad jag har sett av frågor till min spalt kräver att alla ska äta och dricka endast viss mat eller dryck. Det finns nykterister som säger till att ingen alkohol får bjudas på festen. En del diethållare utgår från att måltiden ska tillredas enligt deras behov av specialkost, lika för alla. Det är vad jag menar med pretentiöst. Att ta hänsyn, stor sådan, till nykterister, är självklart. Alkoholfria alternativ ska alltid alltid erbjudas alla. Att inte servera exempelvis skaldjursmiddag till skaldjursallergiker är lika givet. Men allt detta med grönsaker som vuxit si eller så, bara en viss typ av socker, endast ljust kött eller vad det är, det ska värdpersonen bestämma, inte gästerna. Och inte heller värdpersonen ska pracka sin livsstil på gästerna om denna stil är mycket udda. Vegetarisk middag - jättegärna, men säg det vid inbjudan så att gästerna är beredda. Exempelvis.

Magdalena Ribbing, 07:51, 25 augusti 2011. Anmäl

Ribbing, vad menar du med att anpassa sig efter nykteristen? Jag störs inte av att andra under en middag intar alkoholhaltiga drycker, ej heller nekar jag till att äta rätter tillagade med vin etc. däremot har jag väl rätt till att ej dricka alkohol? Jag tar gärna med en flaska alkoholfritt!

Nykter men ej fanatiker, 11:21, 24 augusti 2011. Anmäl

Mia och Artighet - det står inte att den som inte kan äta maten skall ta med egen mat eller utsättas för risker, det står att den som behöver specialkost eller har en allergi ska berätta detta och erbjuda att ta med egen mat. Det står dock att ingen gäst rätt att kräva det ena eller andra. Dvs värden har rätt att bestämma att det serveras kycklingspett med jordnötsås och att katten får bo kvar, om det nu är viktigt av någon anledning. Normalt sett ska värden givetvis anpassa meny och miljö efter sina gäster, men ibland är det inte rimligt och då får gästen acceptera detta. Det blir fler middagar.

Leif, 11:57, 23 augusti 2011. Anmäl

@Mia: "Att fixa t ex glutenfri-, mjölkfri kost är inget problem – om man har empati och vet vad allergi innebär." Min man är kraftigt allergisk och jag fick lära mig att laga allergifritt när vi träffades. Jag gör det gärna så klart; men det är inte trivialt. Jag fick lära mig vilka ersättningsprodukter som fanns, var man kan köpa dem, hur de fungerar, vilka kan man t.ex. värma och hur reagerar det med andra ämnen. Otaliga maträtter som blivit förstörda för att man inte tänker på att det t.ex. är en massa vatten i havremjölk som dunstar osv. Vara försiktig om man kokar mjölk på spisen så att det inte kommer ett stänk i den andra maten och gud vet vad... Man behöver alltså dels ha kunskapen och dels öva och ändå händer det att det blir fel. Blir det fel - kan det resultera i ett dödsfall. Den värdinna som ställer sig och laggar allergifritt åt en gäst är verkligen värld en medalj. Det är inte trivialt och det är verkligen inte ett tecken på bristande empati att inte kunna/orka/våga göra det.

Hanna-Karin Grensman (Webbsida), 23:19, 22 augusti 2011. Anmäl

Men snälla ni, varför inte kommunicera? Jag frågar innan någon kommer om de är allergiska eller det är något de inte alls gillar, sedan försöker jag anpassa menyn. Beror så klart på hur många man är, nu har jag aldrig haft mer än ca 10 pers på mat, men inga problem. Skulle någon ha en mycket komplicerad allergi eller känslig mage skulle jag kanske tycka det var bra att han/hon tog med egen mat så personen inte blir sjuk. Men annars är det väl inga problem att utesluta t ex nötter och/eller fläsk? I en förening jag är med i har vi korvgrillning ibland, då är det bara att köpa kyckingkorv åt muslimerna, kan inte vara enklare. Fö har jag aldrig stött på "krav" på att folk vill ha bara det de gillar, kan inte vara så vanligt, trots allt. Har inte hittat någon här i spalten heller, även om jag inte läst alla inlägg ingående..

Maja Gräddnos, 22:59, 22 augusti 2011. Anmäl