Dödsannonser?

Fråga: Jag har börjat fundera över mig på de mängder av dödsannonser som dyker upp om en och samma person. För mig är en dödsannons ett fint sätt att meddela omgivningen att en särskild person är död och detta meddelas lämpligen av de anhöriga. Personens arbetsgivare kan också sätta in en annons som ett meddelande till sina kunder.

Men nu annonseras samma person nästan hur många gånger som helst på en och samma sida. Ibland har hela familjen med make/maka, barn, barnbarn, syskon, mor/far en annons, och sedan har ändå barnen en egen annons, barnbarnen en och syskonen en o s v. Varför vill man meddela det flera gånger?

Annons:

Och så alla andra som kände den döde på nåt sätt. Varför ska Britta, Kalle, Lisa och Bosse skylta med sina namn i tidningen under en annan familjs anhörig? Eller varför ska man annonsera t ex sin granne? Om det nu redan finns en annons om att Olle är död, är det då särskilt intressant att veta att den döde också var granne till Anna?

Kan du förklara vad detta kommer sig av? Visar man sitt deltagande med den dödes familj? Är det ett sätt att få sitt eget namn i tidningen? Har du några rekommendationer i frågan?

Svar: Det du beskriver ser jag endast sällan i Stockholmstidningarna. Du har helt rätt i att ursprunget till en dödsannons är att informera alla som känt den som avlidit eller den personens familj; därför ska en dödsannons egentligen innehålla endast de uppgifter som gör klart för andra vem dödsfallet gäller och vilka som är närmast sörjande. Att som sörjande i en dödsannons skriva ”mamma” exempelvis är ingen information till den utomstående som undrar om XX som avlidit är barn till någon man känner, liksom det inte heller är meningsfullt att flera annonserar om samma person. Om en hustru/make står ensam i en dödsannons utgår de flesta från att det inte finns gemensamma barn. Om barnen till den som dött vill ha en egen annons kan det verka som om den kvarvarande maken/makan och barnen är osams. Syskon står med i en dödsannons om det finns en god relation, men syskon som upphört att umgås med den som dött behöver inte stå bland de sörjande.

Att grannar annonserar på detta sätt har jag aldrig sett eller hört talas om, det verkar konstigt. Men visst finns ibland lokala seder och bruk, som gör det mer begripligt, alltså om detta är vanligt på en ort så kan det kännas viktigt för även ovidkommande att bekosta en annons.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (62)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 62

Jag har inte sett flerfaldiga dödsannonser i samma tidning mer än enstaka gånger, och då har intrycket varit att annonserna har satts in av olika grupperingar av den avlidnas släkt som ligger i konflikt med varandra och inte ens kan samarbeta vid en närståendes bortgång. Det ger ett sorgligt intryck och än bedrövligare är att dödsfallet då används som plattform för att göra släktfejden offentlig. Men om det verkligen handlar om det som här har börjat att kallas kondoleansannonser med viss annan utformning bör rimligen steget tas fullt genom att annonsen då ska vända sig till de anhöriga som bör åberopas i annonsen och inte utformas som ett ytterligare meddelande till allmänheten om dödsfallet. Men varför kondolera genom annons? Det är ju inte ens säkert att de anhöriga får syn på annonsen. Bättre är väl att t.ex. skicka blommor. Tidningarna brukar ha regler om att dödsrunor (minnesord) inte ska skrivas i du-form riktad till den avlidna, och det borde också tillämpas för dödsannonserna oavsett om de satts in av anhöriga eller andra. Annonserna är förstås avsedda för dem som kan läsa dem, dvs de som fortfarande är i livet.

Stefan, 14:25, 22 augusti 2011. Anmäl

Jag tror att det helt enkelt beror på nya familjekonstellationer - kanske finns det då fd makar/ barn i olika kullar som inte står med i "nya" fruns/mannens annons och som då sätter in en egen. Ett tecken på att vårt sätt att leva tillsammans förändras helt enkelt. Undrar hur de kommer att se ut i framtiden när "regnbågsfamiljerna" blivit äldre?

Anna, 12:37, 22 augusti 2011. Anmäl

Nu är ju de här kompis-annonserna ofta lite annorlunda i sin utformning. Man ser direkt vilken annons som är från de närmast anhöriga och vilka som kommer från kompisar och kolleger. På så vis handlar det redan om en sorts kondoleans snarare än en formell dödsannons. Vännerna skriver ju t ex inte ut födelsedatumet eller när begravningen kommer att hållas, utan bara namnet samt en liten dikt eller liknande.

Adur, 19:17, 21 augusti 2011. Anmäl

Har aldrig noterat fenomenet. Framför allt är dödsannonser otroligt dyra affärer så kanske somliga känner sig kallade att skryta med sitt privata välstånd. Det är märkligt nog att dödsannonser är så gigantiska i formatet i svensk press. För att inte tala om begravningar hisnande långt efter dödsfallet med internationella mått.

obegripligt, 23:43, 20 augusti 2011. Anmäl

I Smålandsposten är det vanligt med flera annonser - men jag gillar det inte. Mycket handlar det nog om tröst till annonsören, kanske meddela andra att jag är i sorg även om jag inte är närmast anhörig. Gillar också idén om kondoleansannonser, som någon föreslog.

Smålänningen, 12:35, 20 augusti 2011. Anmäl

En dödsannons är ett tillkännagivande till allmänheten om ett dödsfall, och det måste väl ses som märkligt om det görs mer än en gång och av andra än de efterlevande. Men i många dödsannonser ingår formuleringar i du-form som ett slags meddelande till den bortgångna, och det kanske är det egendomliga bruket som ligger bakom att andra än anhöriga sätter in sådana annonser. Men de avlidna läser inte tidningar hinsides.

Stefan, 13:18, 19 augusti 2011. Anmäl

Såå, jag undrar nu hur många av de som nu läst att anhöriga inte vill ha andras annonser i tidningen som ändå kommer fortsättamed det i äkta JAG, MIG, MITT anda. Lite som fjortisarna som envisas med Ni fast de vet att ingen över 25 uppskattar det.

Erling, 13:08, 19 augusti 2011. Anmäl

Ännu konstigare blir det om en sådan annons har halkat in dagarna efter den stora annonsen med begravningsinfo. Det kanske bara står "mormor vi saknar dig" "manne min bästa vän" men vem mormor eller manne var framgår inte - inte heller av sammanhanget.Det ger ett patetisk och slarvigt intryck.

Li Lindgren, 09:17, 19 augusti 2011. Anmäl

Ulrika, vänta bara tills du blir lite äldre. Då kommer du nog tyvärr att känna igen ganska många namn bland dödsannonserna.

Pensionär, 08:53, 19 augusti 2011. Anmäl

Läser man så mycket dödsannonser att man börjar känna igen de dödas namn kanske man borde börja sysselsätta sig med nåt annat?

Ullrika, 20:41, 18 augusti 2011. Anmäl