Smokingflugfärg?

Fråga: Till smoking skall man ju som bekant ha svart fluga/rosett. Jag har dock ibland sett män bära röd fluga.

Är det någonsin korrekt att använda röd fluga till smoking? (Jag har hört att endast musiker bär röd fluga till detta plagg).

Annons:

Svar: Verkar bli många stiliga fester så här års, frågorna om smokingklädsel väller in!

Till smoking är det korrekt med  svart fluga (det är till frack som halsprydnaden kallas rosett). Klädkoden för smoking är på engelska Black tie, på franska Cravate noir med vilket avses just detta, svart fluga.

Den som är mycket muntert lagd och säker på sin smak kan ju välja en annan färg på smokingflugan om han finner det nödvändigt för att markera sin intressanta personlighet.

Liten töntvarning för smokingfluga i färg med matchande cummerbund (maggördel) – det kan alltför lätt likna artistklädsel. Jag avråder också från att färgmatcha smokingfluga osv med medföljande dams klädsel.

Däremot finns ingen vedertaget samband mellan musiker och röd smokingfluga. Jag har inte hört talas om att det skulle vara så, och tillåter mig att utgå från att det då inte heller är känt av den majoritet som krävs för att skapa en etablerad tradition.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 1
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (13)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 13

Jag skulle själv aldrig komma på tanken att håna någon för det, och har faktiskt aldrig hört någon håna någon annan för det heller... men det kanske beror på vilka kretsar man rör sig i, förstås... och hur man själv är till sättet.

T H, 22:45, 9 januari 2012. Anmäl

Åtminstone tyckte ni det. Få saker drar på sig så mycket hån (bakom ryggen, förstås) som färgkoordinerade par.

David N., 12:18, 7 januari 2012. Anmäl

Åh jo, vi var faktiskt vansinnigt snygga! :p

T H, 16:13, 6 januari 2012. Anmäl

T.H, det var nog varken rätt eller snyggt. Framförallt brister det i det senare.

Marten, 14:31, 6 januari 2012. Anmäl

TH: Fel rent regelmässigt är det inte, men det ser inte bra ut. Det är en sådan grej som låter bra i teorin, men i praktiken...

David N., 00:05, 6 januari 2012. Anmäl

Intressant att man inte ska matcha flugans färg med sin medföljande dams klädsel! Gäller samma sak för slips? Var mycket glad för ett antal år sedan, då jag hittade en vinröd slips till min man i exakt samma ton som min klänning, det blev så snyggt tyckte vi båda! Men var det "fel"?

T H, 19:03, 5 januari 2012. Anmäl

Korrekt är svart fluga. Hemmavids kan man, i festlighetens namn, förstås klä sig lite hur man vill. Men är det mer formellt än så, så ska det vara svart fluga. Färg sätter man förstås på kreationen med en sidenväst i lämplig färg.

David N., 10:49, 5 januari 2012. Anmäl

Motordriven fluga kombineras bäst med klapphatt.

Gris-Greger, 10:25, 5 januari 2012. Anmäl

Jag som är ingenjör har alltid blå fluga på mina smokingtillställningar.

Otis, 10:18, 5 januari 2012. Anmäl

Varför förmena männen ett uns glamour och färg vid ett så festligt tillfälle som smokingmiddag? Graden av korrekthet avgörs väl av omständigheterna. Vid nyårs-smokingmiddag i hemmiljö i vänkretsen var maken mycket snygg i flerfärgad (!) fluga. Men så var han ju också i passande grad munter till sinnes...

Boel, 09:31, 5 januari 2012. Anmäl