Läskeförbud?

Fråga: Vi ska bjuda syskonbarn och barnbarn på middag. De älskar läsk och dricker mängder när det bjuds. Vi dricker inte läsk då vi tycker det är sliskigt och ohälsosamt. Våra barn dricker det ytterst sällan och aldrig till mat som syskonbarnen gör. Nu undrar jag om jag borde bjuda på läsk till maten när de kommer (som de är vana vid) eller vatten och till de vuxna vin som vi tycker är godare och bättre matkultur. Till saken hör att jag tycker de skulle behöva få se att man kan äta utan att skölja ner allt med läsk men kanske är det fel valt tillfälle?

Svar: Du ska inte uppfostra andras barn när du bjuder hem dem på middag. Att bjuda på endast vatten när man så säkert vet att gästerna föredrar  någon dryck med smak är inte vidare gästvänligt. Så det är som du själv anar, fel tillfälle att markera för barnen vad du anser.

Annons:

Men du behöver inte bjuda på den onyttiga läskedrycken till maten, du kan ju göra en kanna med exempelvis sockerfri äppeljuice, det finns god ekologisk sådan, så att gästerna känner sig välkomna och omhuldade.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (95)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 95

Jag skulle personligen inte ha köpt hem läsk till dessa syskonbarn. Även om det är en bjudning så måste man kunna få svara (vid en eventuell fråga angående avsaknaden av läsk) att man helt enkelt är emot denna ohälsosamma dryck och att den därmed aldrig serveras i detta hem. Man kan inte förvänta sig att få sin favoritdryck serverad hos någon annan, hur "van" man än är vid det. Sedan kan man väl vänligt erbjuda lite fruktjuice eller mjölk istället.

Jenny, 17:20, 2 februari 2012. Anmäl

Det är lika onyttigt med "vuxendryckerna" vin och öl till maten som det är med läsk. Och man får väl förmoda att de vuxna inte serveras vatten till maten heller... Man ska inte göra folkskillnad oavsett gästerna ålder. Ungarna dör inte av att få ett glas saft eller läsk vid en bjudning.

Per, 17:37, 18 januari 2012. Anmäl

@HansFS - Tack! och för säkerhetens skull så är inte heller jag spydig... ;) Och jag vet, totalt off topic, irriterar mig när andra gör så men samtidigt gillar jag inte att "allmänheten" i dessa forum kan presentera opinionstrender som vetenskapligt fastslagda sanningar och kan inte låta bli att kommentera. Och se där, ännu ett inlägg som blev off topic!

Sara, 22:31, 17 januari 2012. Anmäl

@ Sara & Analys. Håhåjaja, en stilla undran, känner inte ni att diskussionen tagit en vändning vida förbi och ifrån ämnet? S.k. OT. Jag i all min ynklighet på jorden reflekterade över att FS förefaller anse att läsk är en synnerligen onyttig produkt och till barn skall ersättas med vatten även vid festmåltid. Samtidigt som hon förefaller mena att vin är en god måltidsdryck som till yttermera visso visar på "god matkultur". Min reflektion gick ut på att vin ingalunda är hälsokost. Sedan har detta under mer än 90 kommentarer som alltid utvecklats i kommentatorsfältet. Bl.a. vad man ska och vad man inte ska servera samt huruvida sockerfritt är bra alternativ. Att aspartam är omstritt råder det knappast någon tvekan om, att det i min kommentar snarast skulle stått studier och inte humanstudier råder det inte heller någon tvekan om. Dock var inte min avsikt att debattera det med en doktorand i ämnet, förvisso kan jag göra det men ber då att få återkomma när jag knutit ett antal forskare och vetenskapsmän till mig. Dock är sannolikt inte denna plats rätt forum och det är tveksamt vad vi förväntar oss att uppnå med den fördjupade diskussionen i ämnet. Avslutningsvis i denna kommentar så får jag dock önska dig lycka till med din doktorsavhandling Sara. Och för tydlighetens skull, det är ärligt menat och inte avsett som någon spydighet.

HansFS, 16:53, 17 januari 2012. Anmäl

@mamma och HansFS http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17828671 Länk till en stor metastudie som visar att aspartam är ofarligt vid normala nivåer av intag. Hittade en enda studie som visar att det finns en förhöjd risk för urinvägscancer, genomförd på 50 cancerfall - inte tillräckligt stort urval för att dra säkra slutsatser.

Sara, 13:10, 17 januari 2012. Anmäl

@mamma och @HansFS: Då vill jag ha referenser till de studier ni har hittat som visar att aspartam kan ge cancer och påverka blodsockret. Jag doktorerar inom ämnet och är mycket intresserad av de vetenskapliga artiklar ni har hittat!

Sara, 12:57, 17 januari 2012. Anmäl

"Riktig" apelsinjuice blandad med pommac och frukter skurna i bitar blir ett festligt bål!

Paulina, 11:52, 17 januari 2012. Anmäl

@Ulrika, 13:38: Men läsk blir knappast någon festlig dryck om man som FS barngäster bälgar i sig läsk varje dag. Då är det ju en vardaglig dryck.

Palle, 11:46, 17 januari 2012. Anmäl

Snälla ni som går på om att juice minsann innehåller lika mycket socker som läsk - det är väl ändå inte bara socker det handlar om? Läsk är ju tomma kalorier, juice ger näring och vitaminer. det är en stor skillnad. Sen tycker jag inte att man måste ha läsk hemma om man inte dricker det själv eller vill att de egna barnen ska dricka läsk, men man måste absolut ha något festligt som barnen kan dricka - och som de gillar.

Åsa, 11:17, 17 januari 2012. Anmäl

Re HansFS: nyfiken på vilka studier du hänvisar till ? Hur konstanthåller man vid en humanstudie exakt vilket ämne som framkallar cancer ? Låter folk bara dricka lightläsk eller ? Och hur länge ? Får de sluta vid första cellförändringen eller väntar man till fullt utvecklad tumör ? Sant däremot är att det givit möss cancer i njurarna - dem kan man nämligen proppa fulla med bara aspartam. Doserna var den tillåtna för människor - men de väger möjligen inte lika mycket.

Analys, 10:27, 17 januari 2012. Anmäl