Arbetsplatsbarn?

Fråga: Jag arbetar på en liten arbetsplats med ett femtiotal anställda. Vi är ett tjugotal som delar på samma kontorsutrymme, vilket medför att det ofta är svårt att få en tyst arbetsmiljö. Nu är det dessutom ytterligare en faktor som bidrar till rörigheten. De senaste åren har flera av mina kollegor blivit föräldrar och det är givetvis ingenting fel med det. Det som däremot är irriterande är att många av de anställda väljer att ta med sina barn till jobbet när de är sjuka. Det känns inte helt okej. Någon gång må det väl vara hänt att man på grund av en krissituation måste ta med sitt barn, men grundprincipen, tycker jag, borde vara att man stannar hemma och vabbar. Vår chef har hittills inte haft några synpunkter på fenomenet och jag tycker det är svårt att vara gnällspiken som tycker att arbetsplatsen blir rörig. Är jag fel ute som tycker att detta inte är okej?

Svar: Som samhället ser ut i dag tror jag att det behövs stor tolerans för föräldrars behov av att arbeta samtidigt som de har barn som kan bli sjuka. Dagis tar inte emot sjuka barn, förstås, inte heller deras syskon, och det kan vara omöjligt för den utan ett tätt nätverk att hantera denna situation som ju kommer att inträffa många gånger under dagisåren. Man ska ju sköta sitt arbete också. Att chefen inte har sagt något om de medförda sjuka barnen visar kanske just på denna förståelse för att föräldrar kanske inte kan vara hemma varenda gång ett barn blir förkylt, får magsjuka eller annat.

Annons:

Ändå är det företagets skyldighet att ha normer för bland annat sådant som att ta med sjuka barn till arbetsplatsen, eller att själv gå till jobbet när man är snuvig osv. De anställda ska inte behöva ta den konflikt som kommer att uppstå om medförda sjukbarn eller hostsmittande kolleger blir problem. Mitt förslag är att du vänder dig till närmast överordnad och frågar om det finns en praxis på arbetsplatsen angående detta. Då ska du i alla fall få ett besked. Om någon sådan praxis inte finns kommer din överordnade att fundera på om det behövs, och i så fall hur den ska utformas.

Kanske finns ett utrymme där barnen kan vistas utan att störa arbetet och då må det väl vara hänt att föräldrar tar med sjuka barn – förutsatt som sagt att andra inte blir störda eller riskerar att smittas av de som brukar påstås, extra starka barnbacillerna.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (83)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 83

Barn på jobbet? Nej tack! Det stör oss andra. Sjuka barn på jobbet? Herregud, jag vill inte bli smittad!

Agneta, 21:48, 23 februari 2012. Anmäl

Det känns direkt fel att sjuka barn tillåts vistas på en arbetsplats. Man vill inte gärna ha snurvlande barn och därmed baciller omkring sig.

Anonym, 11:48, 13 februari 2012. Anmäl

Barn på jobbet stör sin omgivning, det är bara ett faktum. Eget rum; då stör de bara sin förälder men i ett landskap störs alla. Jag håller med om att det är en balansgång och att ibland måste man fixa något men varför inte göra som i vårt företag; vabba halva dagen och jobba resten hemifrån. Då varken smittas eller störs någon, barnet får lugn och ro och det viktiga som måste göras gör man under dagen/kvällen när barnet sover eller vilar... vi tror inte att man kan jobba hemifrån hela dagen för att ett sjukt barn kräver tillsyn men 50/50 är en bra lösning för alla.

Helene, 08:26, 13 februari 2012. Anmäl

Naturligtvis ska inte sjuka barn behöva vara på en arbetsplats och andra anställda ska inte behöva utsättas för smitta. Man tror inte det är sant att sånt förekommer. Är man så egotrippad ska man inte ha barn öht. Man har både rättighet och skyldighet, mot sina barn ffa, att vabba.

VVV, 11:08, 11 februari 2012. Anmäl

Skit i arbetsplatsens policy, här är det barnens bästa som har högsta prioritet. Och det är att få vila i hemmiljö med en förälder som pysslar om sig. Basta.

Maggs, 18:34, 10 februari 2012. Anmäl

Barn hör inte hemma på en arbetsplats, vare sig de är friska eller sjuka. Enda undantaget är där arbetsplatsen är barnrelaterad, men även då är det en fråga om det egna barnet har det bra där. Har verkligen föräldern tid att ta hand om sitt eget barn på arbetsplatsen? Sedan kan man fundera på vilka arbetsplatser det handlar om. Sågverket? Pappersbruket, häktet?

Mio, 13:47, 10 februari 2012. Anmäl

@Misan: Håller med fullständigt. Ledningens inställning är jätteviktig. Framför allt tror jag man tydligt måste definiera på vilken nivå det är ok att ta barnen med sig. Jag skulle inte tycka det är ok att vara 10 timmar på jobbet ens med ett friskt barn, än mindre med ett sjukt/halvsjukt. Men ett par timmar med ett barn som nästan kan gå tillbaka till dagis/skola igen tycker jag kan vara ok, om arbetsplatsen är anpassat för det. Bäst är det ju självklart om man kan vara hemma helt och hållet tills barnet är friskt igen.

Bodil, 10:54, 10 februari 2012. Anmäl

Jag tycker som sagt i prin cip att barn inte ska vara på jobbet när de är sjuka, i de flesta fall, men det kan vara skillnad att vara på dagis och att följa med föräldern på jobbet. Barnet kanske är friskt, ej smittbärande, men är lite för trött för att orka med alla aktiviteter på dagis. Då kan det vara okej att få vara med pappa eller mamma på jobbet om föräldern har eget rum. Tycker jag. Men alla smittsamma barn bör vara hemma.

Åsa, 10:14, 10 februari 2012. Anmäl

Sjuka barn ska vara hemma med någon av föräldrarna, det finns VAB, vilket ska acepteras av arbetsgivaren. Ett fåtal föräldrar har så viktiga jobb att de måste befinna sig på en arbetsplats tillsammans med sitt sjuka barn som måste vila för att kunna bli friskt. Bra ifall många arbetsgivare ser till att man kan jobba hemifrån och då kan utföra några arbetsuppgifter i hemmet- Men att berått mod utsätta sina kollegor för smitta det är osnyggt. Kan finnas kollegor som har nedsatt immunförsvar och inte får bli sjuka. Och vad gäller på arbetsplatsen i samband med klämskador och annat, vems försäkring ska gälla då? Sug på den karamellen

Anonym, 07:07, 10 februari 2012. Anmäl

det här var nog det sjukaste (höhö) på länge! Ta med sig barnen till jobbet? Och än värre - när de är sjuka??? Jag skulle bli riktigt förbannad, förutom att föräldern själv knappast lär kunna göra många knop jobb om barnet är där, så stör det säkerligen även andra samt medför stor smittorisk! Tycker småbarnsföräldrar att övriga medarbetare ska bjuda på detta eller vad?? Fy tusan vad egoistiskt. Själv jobbar jag i och för sig i England och på min arbetsplats finns det absolut noll möjlighet att göra så. Tack och lov!! Skaffar man barn och barnet blir sjukt är det förälderns huvudbry och ansvar, ingen annans.

ElinA, 00:27, 10 februari 2012. Anmäl