Studentfasoner?

Fråga: Som lärare på universitetet undrar jag hur man bör förhålla sig till studenter som inte tar av sig ytterkläder under seminarier, grupparbeten och liknande. Det händer ganska ofta att några studenter sitter med täckjackor och mössor på eller med stora halsdukar, trots att det inte är kallt i rummet. Jag får intrycket av nonchalans, ungefär som om de skulle kunna gå när som helst eller som om de ville visa distans, men jag kan ändå inte förmå mig till att säga något.

Någon gång har jag sagt ”och så tar vi av oss ytterkläderna” men det blir lätt en konstig stämning, som om de vore barn och jag en förskolelärare. Ska jag släppa detta eller hur gör man? Studenterna är ju vuxna och går frivilligt på kursen och i examinationen ingår ingen bedömning av ”uppförande”. Samma beteende finns under föreläsningar men då är studenterna så många att det inte märks lika tydligt. Ytterligare problem är att studenter lägger upp väskor, handskar och jackor på borden, där det är meningen att vi ska ha papper och böcker. Det är svårt att säga till men samtidigt svårt att skapa en seriös stämning, det blir mer som en kafédiskussion på något sätt.

Annons:

Svar: Tycker du att det stör din undervisning med åhörare i ytterkläder? Eller tycker du bara att det är ser tråkigt ut och därför är fel? Frågan är vad du kan stå ut med – och vad som är alltför störande för det budskap du ska förmedla. Säkert har inte studenterna ytterkläderna på sig för att snabbt kunna ge sig iväg mitt i undervisningen. Handlar det inte enbart om stöldrisk så beter de sig som ungdomar ofta gör i något slags modetrend. Tänk på alla dessa i mitt tycke löjliga mössor som sitter fastklistrade på allt fler huvuden i skolan, på krogen, i artistuppträdanden och i föreläsningssalen – inte för att mössbärarna fryser utan för att dessa mössor markerar något slags grupptillhörighet (eller anser mössbärarna att det är klädsamt, att mössorna rentav förbättrar deras utseende?)

Faktiskt tror jag att du skulle kunna säga till dina studenter vid något tidigt tillfälle i undervisningen ungefär det du skriver, att du blir bekymrad över deras ovilja att ta av sina jackor och schalar och mössor, eller att de lägger detta på arbetsborden. Säg det du anser: att det visar en nonchalans för undervisningen och ett slags slarv som du inte vill uppmuntra eftersom det kommer att bli besvärande för studenterna framöver. Du förklarar för dem att du vill hjälpa dem genom att förmå dem att bete sig som vuxna, och ta av ytterkläderna samt hänga upp dem på rätt ställe.

Om det inte fungerar kan du kanske få stöd i någon studentorganisation vid ditt universitet. Där borde man kunna ta upp en diskussion och skapa något slags praxis för uppförande i föreläsningslokaler.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (85)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 85

Anonym: Du är uppenbarligen en väldigt känslig person som tar stora intryck av ytterligheter och jag inser att det förmodligen finns fler som du. Att jag skrev att man ska få klä sig som man vill betyder inte att jag tycker man ska få gå i skolan i bikini, bara att så länge man är anständig borde det inte spela nån roll. Jag är frusen av mig och klär mig gärna i lager och har ibland en sjal på mig o en till som jag tar av mig och tröjor. I vårt klassrum finns det en klädhängare till 20 personer - var ska mina kläder ta vägen? Dessutom är det kallt i klassrummet o vi ska sitta still i ca 3 timmar - då skulle du också frysa! Och ja - på vintern har jag mössa och vantar också! Lös problemet med kalla klassrum o noll klädförvaring så kanske resten löser sig. Tycker dock att du överreagerar och att ditt problem har mer med dig att göra än något annat...

E, 15:04, 19 februari 2012. Anmäl

Att inte ta av sig ytterkläderna, mössa och vantar är inget annat än slappt och ett tecken på bristande respekt för sig själv och andra. Ytterkläder hör till när man är utomhus. Inne i en föreläsningssal kan man hänga av sig jackan, kappan eller rocken över en stolsrygg - om det saknas krokar. Den som är frusen tar med fördel på sig ulltröja och har en sjal för inomhusbruk kring halsen. Det är pinsamt att vuxna människor inte har bättre vett.

Anonym, 16:36, 16 februari 2012. Anmäl

Sitter nån med jackan på kan man nog utgå från att personen fryser. Fryser man kan man inte koncentrera sig på ett seminarium. Att man fryser är även ett logiskt argument för att ha jackan på, jag ser inte riktigt nån logik i fs argument att studenten skulle vilja vara beredd utifall att den snabbt måste lämna salen. Att dra på sig en jacka tar ju inte mer än ett par sekunder ifall studenten måste gå under seminariet - något en student faktiskt dessutom har rätt att göra i egenskap av vuxen människa, och som föreläsaren kanske bör ta som att personen råkade ha ett viktigt engagemang men i alla fall försökte vara med på seminariet så länge som möjligt.

Ullrika, 13:57, 16 februari 2012. Anmäl

Som några påpekat, vi alla funkar olika. Jag tillhör den frusna skaran. Jag tar alltid med mig ytterkläderna till föreläsningar, tar med något extra plagg när jag går på bio, har en yllesjal att svepa om mig på jobbet. I alla nämnda miljöer, där jag alltså oftast fryser, brukar det finnas några (ibland många) som tycker att det är alldeles tillräckligt varmt. Jag tror inte att alla som har på sig ytterkläderna på föreläsningarna har det för att de fryser, men säkert några (och fryser man för mycket blir föreläsningen en plåga, garanterat).

KA, 13:23, 16 februari 2012. Anmäl

@AX Jovisst, men nu pratar vi ju inte om folk som jobbar ute, och situationerna "15 minuters rast i en varm byggkoja mellan arbete i -10" och "45 minuters stillasittande i en föreläsningssal följt av en kaffe på fiket (som man tar sig till inomhus)" är ju *ganska* väsenskilda.

Camilla, 20:50, 15 februari 2012. Anmäl

@Camilla med flera. Alla som jobbar utomhus vet att det är viktigt att ta av en del plagg när man är inomhus på rast, för att klara kylan ute i jobbet därefter. Jackan isolerar ju bort den sköna värmen också.

AX, 13:46, 15 februari 2012. Anmäl

Javisst är det så, men jag skulle nog vara lite frusnare när jag kommer ut ändå. Det är bara att konstatera att vi alla fungerar olika!

Maja Gräddnos, 22:58, 14 februari 2012. Anmäl

@Maja Gräddnos Kom igen, det är en jäkla skillnad att sitta på en föreläsning med jackan öppen och i rask takt gå hemåt med jackan stängd. Överhuvudtaget stor skillnad på hur mycket isolering man behöver runt sig beroende på aktivitetsnivån.

Camilla, 17:21, 14 februari 2012. Anmäl

Okej då, ingen mer än jag som fryser extra mycket när man kommer ut om man suttit med jacka på inomhus.

Maja Gräddnos, 12:35, 14 februari 2012. Anmäl

...eller så är man bara lättfrusen. Jag sitter med jackan över axlarna på jobbet och klär mig ändå i långärmat. När jag sitter stilla för länge, som i en föreläsningssal, blir det värre. Kanske är läraren bara oförstående för att andra fryser, när inte läraren själv gör det?

Lisa, 19:13, 13 februari 2012. Anmäl