Bestickordning?

Fråga: Har varit tveksam i många år:

Besticken (kniv och gaffel) föredrar jag att lägga på en och samma sida om tallriken för att göra det hela lite mindre formellt, vid de återkommande radhusgrillningarna. Men, på vilken sida om tallriken ska man lägga kniven och gaffeln? Visst måste det vara vänster?

Annons:

Allt under parollen bordsdamen till höger; allt annat till vänster eller?

Svar: Att lägga ihop kniv, gaffel och eventuellt sked är formellt fel, det brukar göras på en del krogar för att underlätta för personalen vid dukningen, men det är alltså inte etikettsrätt att gästen måste ta isär besticken och placera dem där de ska ligga. “Radhusgrillning” är ju som du antyder ett lättsamt tillfälle och där spelar det givetvis ingen roll om man lägger besticken hit eller dit, bara alla hittar varsin kniv och gaffel.

Alltså finns ingen korrekt placering för detta felaktiga dukande. Men logiskt ska bestick som lagts ihop placeras på den sida där de lättast nås av gästen vilket är till höger om tallriken.

Fast jag avråder från det i alla någotsånär formella sammanhang.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (34)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 34

Cajsa: Jag har inte nämnt var jag bor. Här var jag bor gäller samma etikettregler om dukning som i Sverige. Jag påpekade ej heller hur det görs här var jag bor. Jag omnände det i samband med diskussionen om vad en internationell buffé är. Enda anledningen att jag påpekade att jag inte har nån anknytning till Sverige var av samma anledning som nån tidigare påpekade att denne har varit gäst på diplomatmiddagar utomlands. Jag omnände det för att ev. komma närmare ett svar, men ingen av oss visste vad en internationell buffé är. Och så kan jag hålla med om att det skulle kanske inte vara så intressant att läsa denhär spalten om inte dessa etikettregler gällde för det land jag bor i, men nu så är samma etikettregler gällande även här.

Rolle, 02:01, 6 mars 2012. Anmäl

Det stämmer inte att man lätt hamnar i sällskap av diplomater när man bor utomlands, det är faktiskt mycket vanligare att man börjar jobba på ebay, köper en Hyundai I30 och utvecklar intresse för möbelrenovering.

Ullrika, 20:55, 5 mars 2012. Anmäl

Cajsa. Om du läser alla kommentarer så förstår du nog Rolles. Det är inte han som inledde utlandsdebatten.

HansFS, 18:02, 5 mars 2012. Anmäl

Jag tycker att det är intressant att Rolle, som enligt egen utsago , inte har den blekaste anknytning till Sverige, har synpunkter på hyfs och stil som enbart gäller för Sverige. Vore det inte skojigare att läsa om hyfs och stil i det land där du bor? Som vi märker går det inte alls att överföra etikett alla gånger. De flesta läsare i denna spalt är inte heller intresserade av hur det går till i andra länder av kommentarerna att döma. Magdalena anger endast hur det är i Sverige, gängse skick och bruk just här, det går förmodligen inte att använda i ex USA. Om jag vill veta hur man lägger besticken i Spanien så försöker jag leta efter en spansk site som berättar det.

Cajsa, 13:31, 5 mars 2012. Anmäl

Bordsdamen till höger anger FS som argument - men för damen sitter ju bordsherren till vänster. Tycker FS att hela middagsarrangemanget ska utgå från mannen?

Medelålders, 09:09, 5 mars 2012. Anmäl

HR. Det är med "internationell buffé" som med jultomten, finns inte..... Tror jag!

Tjillevipp, 16:25, 3 mars 2012. Anmäl

Men jag vill fortfarande veta vad en internationell buffé är. Är det en buffé som har en maträtt från åtminstone ett visst antal länder i världen? Eller är det en buffé som bjuds i ett land som inte är Sverige, dvs skulle kunna vara antingen Norge eller Mongoliet? Eller är det de länder som vågavägrasverige har erfarenhet av? Förlåt jag menade vågavägrafacebook.

HR, 19:19, 1 mars 2012. Anmäl

Det är tydligt noterbart att här är det många som har varit utanför Sveriges gränser, i olika avseenden, och i olika umgängeskretsar. Själv har jag ingen anknytning till Sverige alls, varken född eller bor i Sverige. Att PPNN omnände att det var diplomatmiddagar i sammanhanget är relevant, annars vet ingen vilken nivå det ev. kan vara på bjudningen som användes som referens, vissa kanske tolkar det som terassfest med vänner osv... Lars Sundberg: MR använde nog aldrig orden slarvigt eller ociviliserat, men ordet pizzadukning var ett väldigt bra och beskrivande begrepp! :) Och med denna diskussion har vi iaf. kunnat komma fram till (och som även MR påpekar) att i formella sammanhang så dukas det inte med besticken på samma sida och ej heller inlindade.

Rolle, 18:15, 1 mars 2012. Anmäl

-Rolle, ja men nu har jag förklarat mig ganska bra tror jag. Det sticker tydligen rejält i vissa ögon när man nämner ordet internationell. -PPNN Du tycker inte att diplomatkretsar är något mer formella än en grillbuffe i dina vänners trädgård? Annars förstår jag inte varför du måste "råka nämna" i vilka kretsar du umgås. Bor man utomlands hamnar råkar man ganska lätt i kontakt med diplomater och deras familjer, korrespondenter och dylikt. -Ullrika Nåja, om man ständigt misstolkar folks sätt att uttrycka sig får man räkna med att de reagerar om man är fientligt inställd. På vilket sätt är det spydigt att kommentera att jag varit utanför sveriges gränser? Du verkar mest tigga om bråk, och därför kommer jag inte besvara fler inlägg från dig.

vågavägrafacebook, 14:08, 1 mars 2012. Anmäl

Besticken ska alltid läggas med gaffeln till vänster och kniven till höger. Detta gäller till och med om man äter ensam iklädd endast kalsonger och resten av matbordet är fullt med gammal disk och matrester sen förra måltiden. Men framför allt gäller det vid varje tillfälle när man är minst två som äter.

Stefan, 13:53, 1 mars 2012. Anmäl